Riksdagsledamoten Per-Arne Håkansson

Per-Arne Håkansson drar en lans för upphovsrätten och debatterar i riksdagen med kulturministern

Mer aktuellt och viktigare än någonsin är riksdagsmannen och socialdemokraten Per Arne Håkansons inlägg i lagen om upphovsrätt.
Ämnet är mer än brådskande då många framför allt utövare inom konst, litteratur, media, teater, musik (se artikel om Lars Ek) stångar pannan blodig och ger upp karriärer p.g.a. att det närmast råder anarki då det inte existerar någon form av juridisk praxis i vissa branscher.

Utvecklingen är så snabb att politiken inte hänger med. De flesta hinner inte se att det brinner i knutarna.

I mediabranschen, vet vi på BMZ av egen erfarenhet, stjäls det texter och bilder så det står det härliga till. Reportage köps till en tidning som sedan, utan arvode lägger in den i flera andra organ inom koncernen för att ta några exempel.

Vi blev innerligt glada av mailet från Åstorps egen riksdagsman Per Arne Håkanssson inlägg från riksdagens frågestund, där frågan togs upp och ventilerades.

Här kommer hans debattinlägg:

anf.77 Per-Arne Håkansson (S): <http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Fragestunder/Fragestund8/?did=H3C120160317fs#pos=3009>
Herr talman! Min fråga går till kultur- och demokratiministern, Alice Bah Kuhnke.
Under de senaste åren har ju många idérika entreprenörer startat en mängd olika digitala tjänster i form av böcker, musik, film och dataspel med internet som bas. Det leder till fler jobb och nya företag. Det möter också den efterfrågan och det stora intresse som finns hos konsumenterna.
Dessa kreativa näringar, som de kallas, har verkligen förutsättningar att vara en hållbar tillväxtmotor för Sverige. Men den som ska leva på sin talang och sitt skapande står inför nya och ganska komplexa utmaningar. I detta sammanhang är upphovsrätten viktig. Den illegala konkurrensen i form av piratkopiering hotar denna verksamhet.
Jag förstår att kultur- och demokratiministern, precis som jag, träffar en del inom branschen. Jag vill fråga hur man ska ta vara på de kreativa näringarna så att de kan vara konkurrenskraftiga på den digitala marknaden framöver.
anf.78 Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP): <http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Fragestunder/Fragestund8/?did=H3C120160317fs#pos=2952>
Herr talman! Tack, Per-Arne Håkansson, för frågan!
Upphovsrättslagstiftningen, som är den lag som vi har, är utmanad. Vi är en regering som vill att det ska löna sig att arbeta med kultur och att man ska få betalt för sitt arbete.
Detta arbete, som behöver bedrivas, har tyvärr varit präglat av konflikter mellan olika intressen. Men för första gången har vi nu hela näringskedjan samlad. Jag har inlett ett arbete och har utsett Helena Dyrssen som ansvarig för en arbetsgrupp. Hon kommer att lämna förslag på hur vi kan arbeta med att stärka befintlig upphovsrättslagstiftning med aktiviteter och konkreta förslag som kan bli till politik som ger kulturarbetare bättre möjlighet än i dag att få betalt för det de gör.
anf.79 Per-Arne Håkansson (S): <http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Fragestunder/Fragestund8/?did=H3C120160317fs#pos=3009>
Herr talman! Jag tackar för svaret. Det är glädjande att kultur- och demokratiministern ser de kreativa näringarnas viktiga bidrag till konkurrenskraften. I tider av automatisering och robotisering tror jag att de här näringarna blir allt viktigare, och vi måste ta vara på den kraft och kreativitet som föds ur människors skapande. Det är bra att respekten för upphovsrätten lyfts fram. Därmed kan vi framöver dämpa den oro som finns hos näringen.
anf.80 Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP): <http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Fragestunder/Fragestund8/?did=H3C120160317fs#pos=3043>
Herr talman! Ja, och det är inte bara en oro. Den illegala kommersiella hanteringen av till exempel film är ett stort problem. Den urholkar en stor del av den kreativitet och finansiering som filmen behöver. Det är därför vi nu har lagt fram en filmpolitik som ska skapa bättre förutsättningar. Det är flera olika näringar som behöver en upphovsrättslagstiftning som fungerar. Just därför behöver vi också arbeta med de instrument vi har vid sidan om lagstiftningen. Det kan handla om alltifrån informationskampanjer till kunskapssökande.