Öppet Hus hos Åstorps Brandkår

Vi invaggar oss lätt i en falsk trygghetsbubbla.
Hem, ljuva hem, jovisst, men är vårt lilla bo så tryggt som vi inbillar oss?

Hemmet är en av våra farligaste arbetsplatser. De flesta bränder uppstår i bostäder.
När Åstorps Brandkår hade Öppet Hus var det inte bara tindrande barnaögon. Även föräldrar och andra besökare fick sig en tankeställare.
Där bjöds bl.a. på filmvisning, demonstrationer av släckningsarbeten, infoblad och uppvisande av all tänkbar utrustning, rådgivning, tipsrunda m.m. Allra mest uppskattat – främst bland de yngre – var att själv aktivt få medverka i fingerat släckningsarbete eller klättra in i de blänkande bilarna och kolla utrustningen. Den allra finaste nya stegbilen i vagnparken var dock på översyn i Småland, en liten smolk i bägaren för arrangörerna som gärna velat visa sitt nya tillskott.

En brand växer snabbt.
Om det brinner i en persons kläder, vilket visades här, inser man vikten av snabbt agerande och hindrande av panikungar. Att alltid lägga personen på golvet för att minska skador i andningsvägarna, slänga en filt över kroppen, täta från huvudet och nedåt ser enkelt ut när man ser det. Det är mycket som kan synas självklart när det åskådliggörs men frågan är om vi fixar det när det verkligen gäller. Vad vi kan göra därhemma är det förebyggande, minimera riskerna för bränder. Brandvarnaren är ett måste.
Ha aldrig levande ljus eller dukar på TV:n, dra ur kontakterna på hushållsmaskiner när de inte används, glöm inte rengöra spisfläkten som överfettad kan ta eld, kolla att glödlampor och spotlights inte nuddar något brännbart…
Där slarvar vi lätt lite till mans, tyvärr.
Det allra viktigaste – som vi också lätt glömmer bort – är att byta batterier i brandvarnaren.
Ett tips från brandcheferna: Passa på att byta batterier varje år i advent, den tid vi ändå kollar våra elektriska ljusstakar!