
Lars Persson, omvärldsanalytiker på Campus i Lund och i Familjen Helsingborg
– Lögn, förbannad lögn – och så statistik…
Åstorp 131114
Även professionella omvärldsanalytiker vågar skämta om realismen i det citatet.
På årets sista frukostmöte den 14 november var omvärldsanalytiker Lars Persson från Campus i Lund och Familjen Helsingborg huvudtalare. Ronny Sandberg, kommunstyrelsens ordförande inledde med färskt kommuninfo.
Bl.a. fick vi veta att budgeten är i balans utan drastiska besparingar och med oförändrad skattesats. Däremot höjs vissa taxor. Ungdomsarbetslösheten ligger fortfarande trea eller fyra bakifrån men Åstorp tillhör ändå en av de bästa vad gäller förbättring i procent. Nitton långtidsarbetslösa unga har man fått ut i arbetslivet.
Sedan var det dags för det snart eviga temat om torrhamnen, där nu ett nytt alternativ kommit till som skall utvärderas vid sidan av Åstorp och Bjuvs områden.
Trafiken vid kvidingestationen hoppas man skall komma igång i slutet av augusti 2014.
Engagemanget för bevarandet av Tomarps Kungsgårds framtid fortskrider. Ronny Sandberg hävdar att remissförfarande är säkraste vägen.
Samarbetet med de elva kommunerna i Familjen Helsingborg fortsätter.
Där vill Åstorp bl.a. vara med i den gemensamma löne- och pensionsadministrationsenheten.
Därefter var det dags för omvärldsanalytikern Lars Persson, vars roll är att söka samhällstrender, utveckling och kompetens. Det gäller att hitta ett gemensamt språk för samverkan i Familjen Helsingborg.
– Alla påverkas. Det gäller att hålla koll även på det lokala planet och vilka utmaningar som kan väntas. Åstorp skall vara en plats att åka till inte ifrån. Boende, kommunikationer, även digitala, kultur- och fritidsaktiviteter är avgörande faktorer.
Trender i regionen fram till 2035 är en åldrande befolkning, ökad polarisering, rurbanisering (dvs. befolkningen på landsbygden påverkas av stadskulturen och efterliknar och antager städernas levnadsvanor) och ett ökat regionalt samarbete. Det blir en ökad konkurrens – människor, företag och kompetens. Gränser suddas ut. Nya arenor bildas.
|
Lars Persson berättar att visserligen har Sverige fjärdeplats vad gäller ekonomi men vi är å andra sidan sämst av alla OECD-länder att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden och ungdomsarbetslösheten är störst i Norden. Skolvärlden behöver också få ett rejält lyft då vi ligger på tjugoåttonde plats bland sextiofem av OECD-länderna. Även företagsamheten är låg.
– Men snart vänder det! De ökade pensioneringarna ger öppningar för andra att ta sig in i företag och företagens möjligheter att rekrytera rätt personal ökar. Det blir en förändrad demografi och med en åldrande befolkning blir de som arbetar färre och konkurrensen ökar. Men Åstorps befolkning är ung, tillägger Lars Persson.
Högintressant är de unga livssyn – de mellan 18-24 år.
Lars berättar att dagens och framtidens unga är vänner av ordning! De värnar om det lilla livet, familjen, vännerna. De unga vill ha ett mer värdekonservativt samhälle och söker sig tillbaka till rötterna…
Familjen betyder allt.
Relationer skall vara hela livet. Bra jobb, bra bostad, träffa den rätta, gifta sig, få barn, känna samhörighet…
De visar ingen strävan efter att bli rika och berömda. De är andra värden som gäller – Att hålla samman en relation, vara bra föräldrar, bildad med stor allmänkunskap och vara framgångsrik i sina karriärer. Det är den slags föräldrar som är förebilder.
Överst på listan står hälsa, idrott och data, nederst politik.
Lars kommer in på äldre av idag och i morgon...
– De gamla blir bara yngre! De vill behålla sitt aktiva liv, vara en del av samhällsdebatten, vara aktiva, köpstarka och friska. De gör revolt mot att se pensioneringen som en framtida vilotid.
De vill oftare fortsätta jobba. I den kategorin är det ett fortsatt fokus på det individuella!
Så till framtidens Åstorp…
De ungas längtan till landet, en ökad rurbanisering, lägre tempo, längtan till en svunnen tid, gamla traditioner och ett återskapande av bondesamhället bör gynna Åstorp som har utmärkta förutsättningar att uppfylla många av de ungas värderingar och livsstil.

Många hade gått upp i ottan för att lyssna på Lars Perssons statistikföredrag
|