Åstorp 100115
Ca 1,4 miljoner katter lever i vårt visserligen avlånga men ändå mycket lilla land.
Det säger ganska mycket om kattens status av idag, då merparten är älskade huskatter. Ca 150 000 av dessa jobbar i stall och på gårdar. Lika många är raskatter som ofta stoltserar på utställningar. En ny generation kattägare har också vuxit upp bland landets unga.
Vi är alltså ett kattälskande land av stora mått. Men vad vet vi egentligen om våra älskade fyrfota familjemedlemmar? Mindre än vad vi tror…
Det upptäckte publiken i veckan hos Celins Djurfoder, som lyckats hitta en mycket meriterad och flitigt anlitad föreläsare i ämnet kattbeteenderådgivare Susanne Hellman-Holmström. Susanne har synts i TV, jobbar regelbundet för Radio Kristianstad och har uttalat sig i såväl dags- som veckopress. I dagarna har Susanne också utkommit med med en bok i ämnet ”Din katts beteende” utgiven på ICA förlaget.
Susanne ger råd på telefon men helst vid hembesök i kattens naturliga miljö. Det kan gälla katter som har problem eller beteendestörningar t.ex. kissar på fel ställen, klöser, klorar eller anfaller. Exemplen är säkert lika många som katterna, då dess mest utpräglade egenskap är självständighet och personlighet.
Oftast är Susanne sista hoppet i en hopplös situation.
Det finns alltid en anledning. För att komma åt problemen måste man känna till kattens ursprung, betydelse, behov och beteende, förklarade Susanne som levt med katter dygnet runt sedan fyraårs ålder, studerat och älskat dem i varje tum. Hela arbetslivet har hon haft katten som riktmärke. Hon ha bl.a. haft kattpensionat, djurbutik och arbetat på Svenska Royal Canin i tretton år. Katter är hennes liv, även om en hund och hästar smugit sig in bland hennes sex brittiska korthår hemma i Hörby.Hon har ett nära och etablerat samarbete med veterinärer och utbildar bl.a. veterinäradepter.
Det var alltså en mycket van förläsare det fullsatta auditoriet mötte, en kunnig tjej som målande och humoristiskt berättade om allt som var värt att veta om katten. Och det är inte lite...
|
Hur många av oss kattälskare har vetat att vårt lilla keldjur är släkt med kamelen, att den faktiskt är ett ökendjur?
I stället för puckel har den faktiskt en lite påse under magen där den lagrar fett som kan ombildas till vatten vid behov.
Att den är ett rovdjur visste vi kanske men inte att hona en i vilt tillstånd kräver sju möss dagligen för att må bra!
Vad många inte vet är att ju längre och spetsnosigare, desto större aktivitet. Ju tjockare med korta ben, desto mer "lazy" a la Katten Gustaf!
Med denna nyvunna kunskap om katten som ökendjur var det lätt att förstå varför katten älskar värme och ligger i solfläckar, likaså att dess utsprung som rovdjur gett dem dess mörkerseende, försiktighet och misstänksamhet. Med tanke på sju möss per dag blev det också tydligare varför en katt vill och bör få flera måltider per dag.
Det blev alltså många aha-upplevelser. Därutöver gavs många råd och knep i dagliga vardagssituationer bl.a att inte ge katten vatten i en för liten skål, då morrhår och andra "GPS-mottagare" på katten fastnar. För katter som vägra dricka kan man tillsatta tonfiskspad i isvattenbehållaren som frusen kan läggas i vattenskålen för att ge den en annan doft. Det är matens doft som lockar katten. Smaklökarna är det inte så mycket bevänt med men luktsinnet är desto starkare.
Tyvärr hann vi på BMZ inte följa hela Susannes föreläsning men boken ”Din katts beteende kommer med säkerhet att ha sin givna plats på redaktionen.
Ny kattfotograf i Åstorp
Sedan något år tillbaka har fotograf Gabriella Bengtsson etablerat sig i Åstorpsregionen med specialitet att fotografera barn och djur med förkärlek för katter. Gabriella visade prov på sin fotokonst med en liten miniutställning i samband med Susannes föreläsning.
|