Kalle Lind

I drygt 50 år har f.d. HD-fotografen
Kalle Lind dokumenterat Ängelholm

Ängelholm 160913
En pressfotografs uppdrag är som livet självt, en blandning av salt och sött, sorg och glädje. Snabbt fångat av kameraögat, berättar och återger bilderna händelser och ögonblick, visualiserar vad som händer i vår omvärld och lyfter eventuell text.
Bilderna förvandlas ofta under årens lopp till värdefulla tidsdokument som hjälper oss att förstå, minnas och se sammanhang som vi inte hann uppfatta på tiden det begav sig.
F.d. HD fotografen Kalle Lind med ett halvsekels yrkeserfarenhet har gjort en djupdykning i minnenas arkiv med fokus på Ängelholm. Han ställer nu ut på Gamla Rådhuset med pressbilder från Ängelholm med omnejd.
Vernissage 14 september.
Utställning pågår t.o.m. 24 september.

Kalle eller Karl Axel, för att inte bli hopblandad med radioprataren med samma namn, har selekterat trettiofem signifikativa, tidstypiska foton från tidigt sextiotal fram till 2011. Även en del privata bilder har halkat med bland de svartvita bilderna som kompletteras med färgbilder på ena galleriväggen.

–  450-årsjubileet bidrog till att skapa nya traditioner som båtturer Rönneå runt, Lergöksorkestern och Ljusfesten. Rådhuset kläddes med korsvirke och fick ny färg. Men det var faktiskt vackrare tidare… Under förra jubiléet var jag placerad i Ängelholm på Ängelholmsredaktionen. Förutom bilder till HD skulle jag åta mig externa uppdrag. Med 400 kronor och 25 procent på det externa tjänade jag bra för att vara tonåring, säger Kalle som under åren 1968 - 2011 tillbaka på HD:s huvudredaktion upplevt stora tekniska förändringar. Det gamla mörkrummet är ett minne blott.

Från mellanformat till småbild vidare till färgnegativ film och digitalisering…
Det var stor tung utrustning som gällde. Tjugo kilos övervikt på flyget vid jobbresor, med förstoringsapparat och telefotosändare, tillhörde vanligheterna.
Ett av Kalles första, större uppdrag var att fotografera flygkraschen i Ängelholm 1964.

– Jag var knappt arton år. Idag hade man aldrig satt en tonåring på det jobbet, säger Kalle som är Spannarp trogen sedan tidigt sjuttiotal. Kalle har alltid gillat att dokumentera, ofta på eget initiativ. Det har resulterat i två böcker - ”Bangårdsbygget i bild” och Norra hamnens utveckling ”En ny stadsdel växer upp”.

På utställningen visas bl.a. två kungar, den förre och vår nuvarande… Bland grisar på vift, en nedbrunnen ishall, ljusfester, olyckor, nedläggning av Grönwalls läderfabrik, översvämningar, Rögle BK, scenframträdanden i parken m.m.

Det är en spännande utställning som ger en bild av en levande stad med mänskliga avtryck – en stad att vara stolt över under femhundraårsjubliéet.

En ny tradition har man ju redan infört under året – förevigandet av kultur och sportprofiler med diabasplaketter på gågatan – Ängelholms eget Walk of Fame.

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan