
Gull-Britt Svensson flaggar för start...
Här var det vinkat för nya biblioteket
Den andra advent i Kvidinge bjöd på mer än det sedvanliga gemytet och gemenskapen med tomtar, julmarknad, fackeltåg, blåsorkester och glögg i traditionell scoutanda.
Två invigningar med öppet hus därtill lockade många nyfikna från stugvärmen.
Såväl det ombyggda vattenverket som Kvidinge nya bibliotek i det gamla stationshuset slog upp dörrarna för allmänheten som inte var sena att glänta på förlåten.
Det ”nya” vattenverket
är nu renoverat till bredden - utrustat för större kapacitet och bättre leverans av bra vatten med en beräknad produktion av 2 500 kubikmeter per dygn.
Förstärkt säkerhet och mindre ljudvolym p.g.a. av vattenkyld motor är andra finesser som ingår i 20 miljonerspaketet.
Ca sextio kubikmeter i timman pumpas fram från sju borrhål på 36 meters djup.

Vi kommer att få ett mjukare vatten, berättar driftstekniker Andreas Persson som tillsammans med Patrik Andersson sköter ruljangsen. I jouren ingår ytterligare fyra personer för tillgänglighet dygnet runt.
Alla beslut styrs från en dator men vi har även möjlighet till manuell hantering för förstärkt säkerhet. Vi har också installerat säkrare larmteknik.Vid sabotage går det inte att öppna dörrarna till borrarna.
Det är en kliniskt ren, avancerad och samtidigt mer lättarbetad och trygg anläggning som visas.. En mängd stora cisterner med känsliga sensorer möter oss. Vatten luftas. Järn och mangan filtreras.
En stor avkalkninganläggning där det hårda vattnet skall kunna avhärdas genom sandfilter från 12 till 8 tyska grader syns bland allt det rostfria.
Vi har redan ett mycket bra vatten i Kvidinge. Nu blir det alltså ännu bättre.
Hemma kommer vi märka skillnaden med ett mjukare vatten bl.a. när det gäller avkalkningen i våra hushållsmaskiner och vid tvätt av hår, kropp och textiler.
Det gamla stationshuset lever nu upp igen efter många turer i ny skepnad och med nya funktioner. Projektledarna med Gull Britt Svensson ordförande i kulturutskottet i bildningsnämnden har haft ett hårt arbete med att få allt på plats.
Estetik, kultur och funktion skall smälta samman. På bottenvåningen ryms två rum för barn och ungdom samt en dataenhet och liten kaffehörna med automat. På loftet ovanför huserar de vuxna som även får tillgång till ett litet konferensrum. Ett stort kök kompletterar. Såväl spiraltrappa som hiss förenar under- och övervåning. Små accenter vittnar om den tid som flytt och ger en ny dimension till moderna formspråket bl.a. ett valspråk från forna tiders järnvägare står inpräntat på den nymålade väggen :
”Även om det regnar och tågen bullrar på. Jag sover gott ändå”. En sådan liten detalj är en perfekt stämningshöjare!
Biljettluckan har bevarats. En stinspulpet och en stinsflagga ger atmosfär. I entrén kommer det att stå en stins en docka i vuxenstorlek, klädd i stinskläder. Dockan finns men jagandet efter stinskläder har hittills varit förgäves.
Gull Britt ber nu alla att söka på vindar och i förråd efter en stinsmundering. Har ni en sådan, hör av er till BMZ, så vidarebefordrar vi!
Verksamheten beräknas sätta fart i januari-februari på Kvidinge nya Bibliotek.
Förra året var det Qvidinge Landsbygdsmuséum som invigdes i adventstider. Vi passade vi på att kolla den nyaste förvärvet i samlingen denna vinter en enhjuling från 1890-talet. Ett vidunder, tänkt enbart för män!
I kammaren intill hittar vi Kvidinge Hembygdsförenings representanter som visar ett nytillskott i samlingen av hembygdsböcker.
I boken Skånska Läkekonster, Sv. Hembygdsförbunds årsbok, som behandlar medicinhistoria och folkmedicin, skriver Ulla Condelius om sjukkassan 1913 1963 under rubriken; Livet är en vanskelig affär, hanteras med varsamhet och framförhållning.
Många kända Kvidingeprofiler porträtteras under denna rubrik.
Boken kan köpas av Kvidinge Hembygdsförening.
150 riksdaler för medlemmar i hembygdsföreningen, 175 för icke medlemmar….
En sistaminutenklapp?
|

Kvidinge IF:s Julloppis var populär som vanligt



|