Bertil Thuné, Knut Holmgren och Margareth Anderberg (med katten Alice)

Vapensköldar – riddartidens id-kort visas på Tomarp

Kvidinge/Tomarp 160303
Vi kommer inte ifrån vår historia…
För det mesta är vi lyckligt eller olyckligt ovetande om historien bakom för oss vardagliga tecken och symboler i vårt närområde.
Björnen som symbol för Åstorps kommun t.ex. är ett gammalt kommunvapen som skapar kommunens ansikte utåt, identifierar och särskiljer just denna kommun bland alla andra kommuner.
Stat, myndigheter, föreningar, loger och privatpersoner…
Överallt hittar vi de symbolfyllda vapnen som kan liknas vid vår tids logotyper.

De gamla vapensköldarna med rötter i medeltiden kan också ses som sin tids visitkort eller varumärken. Riddartidens skickliga ”art directors, konstnärer eller stylister” målade i samarbete med kunden dekorativa symboliska solitärer – ingen den andra lik och enligt ett tufft regelverk.
I Riddarhusets hänger fortfarande de blåblodigas anrika vapensköldar. De yngsta har sina riddaridoler svingandes svärd och yxor i brynja, hjälm och vapensköldar.
Riddaren på den vita hästen har bibehållit sin romantiska status i film, litteratur och spel.

– På slagfältet började riddare måla tecken på sina sköldar för att kunna identifieras. Hjälmar, prydnader och täcken dolde ju ansiktet. Ord räckte knappast till då många var analfabeter.
Alla har rätt att ha sitt eget vapen idag, inte bara de blåblodiga, berättar Knut Holmgren, ordförande i Helsingauburgs Långbågegille. Knut skymtades bl.a. i långbågeskytte på Tomarps Kungsgård i somras.

I samband med skytteuppvisningar för gillet visar han ofta även sköldar och berättar dess proveniens som ett uppskattat inslag.
Nu ställer Knut Holmgren tillsammans med kompanjonen Per Grönlund ut under temat ” Sköldar och Heraldik” i Lilla Galleriet på Tomarps Kungsgård.
Knut och Per är två herrar med passion för medeltida historia, dess seder och bruk. Båda tar fram, ritar och målar heraldiska vapen i olika tekniker på beställning.

– Per gjorde ett familjevapen till mig som är registrerat i Svenska Heraldiska föreningen, säger Knut och visar oss in till en påfallande dekorativ, färgstark samling vapensköldar i Lilla galleriet.

Det mest förvånande är att många känns så ultramoderna i sin grafiska utformning och layout.

– De renaste, minimalistiska och geometriskt utformade är nästan alltid de äldsta – från 1250-talet. Sköldarna berättar mer än man tror. Du hittar symboler för tradition, yrken och intressen om du tar dig en närmare titt, förklarar Knut.

En komplett riddarutrustning med hjälm, brynja och rustning stoltserar i ena hörnet av Lilla galleriet och ser ut att känna sig hemma i den historiska miljön. De slitna vackra väggarna inte bara andas historiska vingslag.
De hörs…

Tomarps kände herreman och ägare Geddes vapensköld hänger nu åter i sina gamla environger.  

Utställningen ” Sköldar och heraldik”  har vernissage lördagen den 5 mars 12 - 17 och pågår t.o.m. den 3 april.  


Den forna slottsherren Gjeddes vapen





Vapensköld Grubbe


Knut Holmgrens vapen, designat av Per Grönlund