Ett fullsatt kulturhus när flyktingfrågan diskuterades i Åstorp

Åstorp 141109
I en tid när individualismen ses som den nya religionen, kan man ju undra hur det står till med empatin hos gemene man, framför allt nu med en akut flyktinginvasion av oanade mått.
Men i Åstorp visade det sig finnas gott om folk som inte bara ville veta mera om hanteringen och bemötandet av flyktingar utan hur de själva kunde dra sitt strå till stacken i den största krisen sedan andra världskriget.
Vid infomötet på Kulturhuset Björnen om flyktingsituationen och mottagandet i Åstorp, var det en engagerad publik som mötte upp.
Inte sedan Hasse Andersson eller Malmö Opera gästade huset, har så många hittat dit.

Hur kan vi hjälpa till, var den stora frågan i debatten efter information från representanter från bl.a. Migrationsverket, länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, polisen, kyrkan och ABF. Först på plan var Länsstyrelsens representant Sofia Persson.

– Vi har den övergripande rollen med dialoger över kommungränser. Vi är ute och kollar beredskap och kapacitet, ser till samverkan mellan myndigheter – en länk mellan myndigheter kommuner, företag, organisationer och den idéburna sektorn, berättade Persson bl.a.

Det är endast de som uppehållstillstånd som Länsstyrelsen arbetar med och ger utvecklingsmedel. 4 400 personer i Skåne har erhållit uppehållstillstånd i år. Trångboddhet är mer regel än undantag p.g.a. kommunernas ökade krav på mer mottagande. En ny lag om en mer rättvis fördelning i kommunerna lär sedan komma till stånd den 1 mars 2016.

– Ser man sedan till Åstorps kommun så har vi tagit emot 216 personer från 1 januari till 22 oktober, varav 31 är ensamkommande barn.  Där gäller beräkningarna fram till sista september – siffror som beräknas öka i rasande fart. F.n. tar kommunen emot fyra barn i veckan. Tjugo barn om året låg inom normalmallen tidigare. Boende, sysselsättning, skola, hälsa, socialtjänst, god man… Alla flyktingbarn skall ha samma vård och skola som svenska barn.
Ansvaret är stort.
Vi skall ses som ställföreträdande föräldrar. Det är målmedvetna ungdomar målmedvetna, drivna, vill bli någonting, arbeta…
Men vissa är naturligtvis sköra efter alla traumatiska upplevelser. Det behövs extra stöd. Två socialsekreterare jobbar heltid nu mot en halvtidstjänst tidigare. Ytterligare tre boendeanläggningar planeras, berättade Åstorps socialchef Anna-Lena Sellergren.

Martin Engelberg Cöster från Migrationsenheten SYD i Malmö som handhar 26 kommuner informerade sedan bl.a. om deras uppdrag med ansökningar, besök, ordna mottagningsboende för asylsökande i väntan på beslut m.m.
104 834 registrerade ansökningar i år mot 29 648…

Arbetsförmedlingen representerades av Ted Gustavsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Klippan och Bjuv.
Hans ansvar är etableringsuppdrag för människor med flyktingstatus. Sedan december 2010 finns en tvåårig etableringsplan för den kategorin. Även ansvar för bosättning ingår i etableringsplanen, där bl.a. SFI och samhällsorientering är viktiga faktorer. Validering och prestationsförmåga kollas noga för att tillvarata varje enskild persons resurser.
I Åstorp är 148 personer involverade i etableringsuppdraget som har stora likheter med socialsekreterarnas tjänster. Bl.a. kostnader, försörjningsstöd undersöks och ombesörjs från Af.


Länsstyrelsens representant Sofia Persson




Fr.v. Martin Engelberg Cöster från Migrationsenheten SYD, Anders Isgren, lokalpolischef, kyrkoherde Pierre Sönnerstam och diakonen Ewa Wennerholm, Monica Lundgren och Bodil Hellberg.


Språkcaféets Monika Lundgren och Bodil Hellberg

Polisens roll intog Anders Isgren, lokalpolischef i området Söderåsen. Polisens roll är att vara allmänt behjälplig och bl.a. hålla koll på boendena. De får tidig info kring privata eller kommunboenden i ett nära samarbete med kommunen.
Säkerhetsläget är oförändat.
Kyrkans representanter fanns också på plats - kyrkoherde Pierre Sönnerstam och diakonen Ewa Wennerholm som samarbetar med Migrationsverket för att stötta, hjälpa och bistå. De underströk att alla är välkomna till Björnekulla kyrkans församling och verksamhet oavsett religion.

ABF informerade bl.a. om språkkaféer för nyanlända på asylboenden, något som Monika Lundgren och Bodil Hellberg även anordnar på Nyvångs skola helt idéellt. Även middagar med fyra svenska och fyra nyanlända planeras av Monika och Bodil.
Behovet av frivilliga som kan fixa, köra folk eller vill bjuda hem dem för enkla social kontakter är stort.

Debatten efteråt var lugn, trevlig och medkännande. Endast två av SD:s medlemmar tog till orda.

PRO var en av de organisationer som tog till orda och mer än gärna ville hjälpa de asylsökande med hjälp av deras medlemmars långa livserfarenhet.

Hur kan vi hjälpa? Får man besöka flyktingar i asylboende? Får vi en polisstat om vi har gränskontroll? Vi kunde ju hjälpa båtflyktingar på åttiotalet och jugoslaver ett decennium senare, så nog kan vi väl klara det här också? Behövs det fler ”god man”?

Kommer vi att få löpande info?

Så kunde det låta denna informationskväll…


© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan