Leader, det låter någonting det…
Men ingenting är vad det synes vara – särskilt inte i EU-sammanhang!
Där är betckningen leader en förkortning av ett flertal franska ord och innebär samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi.

Det fick vi lära oss på ett onsdagsmöte hos Företagarna. Ann Charlotte Törnblad, EU-samordnare i Klippan gav oss en informativ inblick i vad indelningen i leader innebär.
Först och främst måste man bygga upp ett s.k. leaderområde, där allt vad gäller strategi, utvecklingspotentialer, styrka och svagheter i det geografiska området tas upp i ljuset, stötts och blötts av lokala representanter. Metoden infördes 1991, i Sverige fyra år senare. Då fanns det tolv leaderområden i Nordvästskåne, idag 60-70. I Skåne Nordväst finns det 40 sköna EU-miljoner att fördela under förutsättning att vissa kriterier uppfylls.
Varje leaderområde har en gemensam
nämnare – någon form av projekt som man vill utveckla, förädla och göra upp en framtidstrategi till. Varje leader styrs av en LA -grupp, bestående av en offentlig, en ideell och en privatsektor. Dessa tre grupper måste bidra med någon form av samarbete för att få ett projektbidrag från EU. Det var Ann Charlotte noga med att poängtera.
Vad man vill prioritera i varje leader kan vara allt från nätverk till pengar på utbildningssidan. Vad som behövs vet egentligen bara folk från trakten – kommunfolk, föreningar och näringslivets representanter – de sektorer som måste samarbeta för att få pengar från EU.
Det gäller att kolla behov och möjligheter under lupp, göra s.k. förstudier.
Förstudier är vad Ann Charlotte Törnblad verkar för just nu.
Hela Skåne har sökt. Pengabidragen gäller per individ, något som bör vara väsentligt att ta hänsyn till.
Varje landsbygdsenhet, leader får
inrymma mellan 10 000 till 100 000 personer. 40 procent tilldelas från EU:s landsbygdsprogram. Då villkoren för 30 procent från ideell verksamhet och 21 procent från annan offentlig finansiering är klar ställer EU upp med ytterligare resterande 9 procent.
Indelningen i Skåne Nordväst beräknas bli allt från ett till tre leader.
Målsättningen med dessa leader är bl.a. diversiering och förbättrad kvalitet på landsbygden, förbättring av miljö och landskap samt ökning av konkurrenskraften inom jord- och skogsbruk.
Det gäller att vara snabb i vändningar nu. Leaderområden och dess projekt och strategier måste vara klara innan halvårsskiftet. Annars står vi där och får inte en chans förrän 2013.
Den 25 mars är det förstudiemöte för Skåne Nordväst i Glumslöv.