Fr.v Harri Rosqvist, SD, Ilan Sadé, chefsjurist Nordbro, Malmö, Johanna Perlau f.d. stadsarkitekt och Pontus Pålsson, M.

Vad ska hända med deponin på
Norra Vallgatan?

Åstorp 160222
Under uppropet ”Rädda Norra Vallgatan” kallade oppositionen i Åstorp allmänheten till ett informationsmöte i måndags.
Temat var den farliga giftdeponins skrämmande, röriga bakgrundshistoria och ovissa framtid.
Det är en synnerligen komplex historia som under årens lopp vridits och manglats till blanka trådar i de många processerna i maskineriet.

Området, där giftet nu legat i tio år, är fortfarande lätt att forcera eller gå in i för nyfikna barn, den kategori som är mest utsatt förutom djur och miljö.
En medborgardialog satt därför rätt för de åstorpsbor som ville ha ett fullödigt info och ett ord med i laget denna infokväll den 22 februari på Hotell Rosenberg – att arrangemang av moderater och SD:are, dock utan allt övrigt samarbete.
Prata med din fiende eller över partigränser som Pierre Shori brukar säga…
Är denna stora miljöfråga i denna lilla kommun politisk eller inte var också en undran som dök upp senare under kvällen.

Sanera eller kapsla?
Det är frågan som kommer att debatteras och ev. beslutas på kommunfullmäktiges möte måndag 29 februari. 
Den politiska majoriteten vill lösa miljöproblemet med att kapsla in de 40 000 ton massorna av natriumsulfat, tungmetaller och andra miljögifter, som dödat alla växter, förorenat Humlebäcken, vidare ned till det kommunala avloppsverket.
Oppositionen denna kväll representerat av M:s Pontus Pålsson och SD:s Harri Rosqvist samt två föreläsare - f.d. stadsarkitekten Johanna Perlau och chefsjuristen Ilan Sadé hävdar totalsanering.

– Enligt konsulter bl.a. Thyren vidhölls ett akut behov redan 2014. WSP.s rapport var ännu mer skrämmande. Det är den nakna sanningen, sade Pontus Pålsson och visade svart på vitt på Powerpointen där bl.a. natriumsulfaten sågs överstiga av plasta 1200 mg per kilo.

– 15 000 ton var beviljat från kommunen. 2014 körde Frode Larsson in tjugofem tusen ton till, tillade Pålsson som objektivt tog upp motpartens förslag med 1 -1, 5 meters tjock plastduk övertäckt med jord, omformning, dränering och damm men starkt ifrågasatte säkerheten.. Risken sägs minimeras. Räcker det?

Ilan Sadé som företrädde kommunen 2006 skrädde inte heller orden utan menade att hanteringen i frågan varit alltför vårdslös. Bl.a. sade han att kommunen lutat sig mot avfallsförordningen och glömt Miljöbalken, gjort vaga avtal med Sv. Jordförbättrings dumpingsvillkor m.m.

F.d. stadsarkitekten i Åstorp Johanna Perlau  berättade om översiktsplanen för Grytevad 2012. 400 villor och en skola ingår i planen som gränsar till deponin och dess två fastigheter, den ena herrelös. Vem bestämmer över den?

– Fem, sexhundra lastbilar från Frode Larsen dumpade av avfallsmassor som vi inte vet vad de innehåller på den tidigare deponin. Inga prover togs, berättade Perlau som även hade flera juridiska frågor att ställa bl.a. ang. strandskydd.

Pontus Pålsson krävde miljökonsekvensbeskrivning av kommunstyrelsens förslag medan Harri Rosqvist bl.a. kallade på återremiss och finansieringsförslag.
Även Pålsson hävdade vikten av anbudsförfarande för att få bort gifterna samt att yttrande inhämtas från tillsynsmyndighet och kontrollprogram och att kostnader måste vägas mot nyttan på sikt.

Bakgrund, tillkomst av problem, politiskt ärende, som kunde vara ett miljöärende, miljöjuridiska perspektiv, tidigare tvister, planfrågor och områdesbestämmelser fanns med på den ambitiösa agendan.
Sedan var det fritt fram för åhörarna, de flesta av äldre årgång, med breda referenser och med många olika partifärger i sin inre palett.

– Gammal och nytt elände i skön förening. De har ingenting lärt men allting glömt.
– Lakvattnet tas inte emot av reningsverket utan måste vidare…
– Hur många högar skall vi ha i kommunen. Det finns fler än de här…
– Var är de unga?

Så lät några av medborgarrrösterna.
Denna kväll var det enbart oppositionens åsikter som ventilerades.
På kommunfullmäktiges möte får alla möjlighet att ta del av motparten, majoritetens beslut i denna heta fråga.