Dala Spelemän underhöll på demensmässan

Stor demensmässa med viktig information till drabbade och anhöriga

Åstorp 151008
Mässfall på biblioteket men desto mer välfyllt på Demensmässan på Kulturhuset Björnen torsdagen den 8 oktober… Det blommade och prunkade ur välkomnande, fantasifulla blomsteruppsatser och växter till salu redan vid ingången till mässan. Fler blommor och blader lyste därinne bland frukter, nybakat, stickat och virkat och mingeldrickat på utställarborden. Hur man arrangerar dessa på bästa sätt hade Annica på Kullabygdens Blommor redan demonstrerat när vi anlände.

Dagsprogrammet var fullspäckat, likaså besöksfrekvensen och antalet föreningar i mässan som arrangerades av socialförvaltningen. När vi gjorde ett snabbt svep, höll Dala spelmän igång på scenen.

Sedan väntade bl.a. sångerskan Elisabeth Assarsson och huvudtalaren Eva Ottosson som skulle föreläsa om ”Hur herr Alzheimer letar sig in mitt i livet”. De flesta föreningar inom pensionärs- och äldreföreningar fanns representerade. Ett glatt, intresserat folkmyller minglade och buntade på sig foldrar och broschyrer om allt från biståndshjälp, anhöriginformation, PRO till info om det ämne det var fokus på denna dag – Vård och omsorg för demensdrabbade och deras anhöriga.

160 000 i vårt land är drabbade av någon form av demenssjukdom
Var femte över åttio år bär på sjukdomen men även folk mitt i livet kan få oväntat besök av MR Alzheimer eller någon av hans släktingar.
Vågar du bli gammal? Det är en de frågor Demensförbundet tar upp i sina broschyrer, där de specificerar de enormt stora vårdbehov som kommer att upp stå om tio-femton år.
Demenssjukdomar är ju i högsta grad tillstånd där de anhöriga drabbas hårt.
Hur skall man förhålla sig till personer med demens?
Demensförbundet har vissa klara förhållningsregler:
Samtala som vanligt! Försök inte rätta den sjuke! Fånga de demenssjukas själar! Visa inte din ilska! Beter den sjuke sig olämpligt, påpeka det inte! Förmodligen har hen/hon redan glömt det.
Prata inte förbi den sjuka! Även om du inser att personen inte klarar av situationen, visa det inte för henne!
Försök inte leda den drabbade om hon vill något annat. Var följsam och försök styra henne i rätt riktning.
Undvik sådant hon inte tycker om, sådant som förr skapat obehagskänslor! Försök använda din fingertoppskänsla!
Det är råd som säkerligen är lättare sagt än gjort för villrådiga anhöriga men kan ändå ge en viss form av trygghetsnorm för anhöriga och personal.

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan