Birgit Rymer-Rythén

Birgit Ryhmer-Rythén debuterar som separatutställare

Stidsvig/Hillesgården 151105
Vissa lever för och på sin konst, andra lever för den…
Det är första gången hon har en egen separatutställning – 78-åriga Birgit Rymer-Rythén. Många samlingsutställningar har hon hunnit med under åren på fritiden från sitt f.d. arbete som socionom.

– Det är viktigt att synas. Många kvinnor jobbar i skymundan. Jag har ett jättebra nätverk, fem kvinnor som träffas, byter idéer, backar upp varandra och anordnar utställningar tillsammans, säger Birgit som nu ställer ut i Hillesgårdens konsthall med akvarellmålningar och skulpturer.

Det visar sig snabbt vid ett samtal med Birgit Rymer- Rythén att hon har ett brinnande sökande öga och uttrycksbehov. En konstnärssjäl under ständig utveckling…
 




Kurser och åter kurser inom allehanda tekniker bl.a. akvarellmålning och skulptur tycks alltid ha varit en naturlig drivkraft och berikat fritiden.
Gerleborgsskolan, Munka Ljungby samt inte minst den ettåriga utbildningen vid Kursverksamhetens utbildning i Lund har gett henne en stabil grund.
I Lund föddes intresset för skulptur som hon senare fortsatte att studera för bl.a. Marja Sikström, Jonas Högström och Christel Kahn.

Naturens växlingar, ljusets skiftningar är mjukt och poetiskt tillvaratagna i akvarellerna som lugnt men lustfyllt klättar i olika format längs väggarna i konsthallen. Inga onödiga tillskott i bildvärlden stör lugnet eller balansen.

– Jag hittade det jag ville få fram ganska tidigt. Strövtåg på stranden – himmel och hav… Färg och vatten… Men jag vill också ge utrymme åt betraktarens egen fantasi genom att skala i motiven.
Akvarellen fascinerar eftersom den är så oförutsägbar, oberäknelig. En akvarell blir aldrig färdig förrän efter ett par dagar, konstaterar Birgit som bl.a. har Lars Lerin som förebild.

Birgits skulpturer i trä, lera, betong och okända strandfyndsmaterial som visas i fönstersmygar och bord utgår från människokroppens former.

– Jag jobbar med keramik, gips, betong eller trä eller udda okända material bl.a. något som jag tror är rotsystem av tång. Rostiga bildelar har jag också använt som grundmaterial, förädlat och förändrat.

Utställningen pågår 7 november – 20 december

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan