Stor retrospektiv utställning av Christian Berg på Tomarps Kungsgård

Kvidinge 110408
Från avbildningar i Liljefors anda till pionjär inom postkubistisk skulptur…
– Konst återger inte verkligheten. Den skapar verkligheten.
De orden kommer från skulptören Christian Berg 1893– 1976.

Vi ser spår av Christian Bergs verk nästintill varthelst vi vänder oss i vår offentliga miljö.
Solbåten på Riddarholmen, en skulptur i Reinfeldts väntrum i Rosenbad, en annan utanför Moderna Muséet är bara några av de skulpturer som stockholmare konfronteras med dagligdags, 
I vår region är det väl främst skulpturen utanför konserthuset i Helsingborg och den på Höganäs torg är som snabbast ploppar upp ur gömmorna.

Nu erbjuds ett gyllene tillfälle att göra en närmare bekantskap med  Bergs verk.

Christian Bergs modellskulpturer och målningar, hans livsresa och konstnärliga utveckling visas på Tomarps Kungsgård med vernissage lördagen 9 april.
Även hans första hustru Anna Berg visas såväl i porträttform med Christian Bergs signatur som med egna alster.
Även i östra längan hänger nytillskott. Där hänger bilder av Pierre Olofsson 1921 – 1996, färgstarka verk med doft av tidigt femtiotal  med cirkeln och ellipsen i fokus – ett tema med variationer.
Torvald Berg, son till Christian, har skrivit en bok om sin far "Christian”, en illustrerad berättelse om hans far, hans liv och arbete.


Murarna


Bild från Christian Bergs hembygd, Förslöv

Torvald Berg inviger utställningen av sin fars målningar och skulpturer.
Vi på BMZ hade turen att få en försmak på Torvalds initierade, väldokumenterade kunskap om Christian Bergs verk och gärningar.
–  Min far ritade jämt och klottrade på det som kom i hans väg, ofta en biobiljett, ett kvitto eller bussbiljett – idéer som han ofta testade senare och överförde till plastelina, berättade Torvald medan han guidar oss runt bland bronsmodellerna av vilka de flesta byggts upp i stor skala.
– Under tjugotalet var det kvinnotorson han utgick ifrån. På femtiotalet var snäckformen i blickfånget medan han på sjuttiotalet fascinerades av ben och satte dem i fokus.

På Akademin under första världskriget var det avbildningar av djur  och natur som gällde, även om han så smått under sista studieåret influerades av Kandinsky.
1925 var han den förste svensk som var med vid gravöppningen av Tutanchamons grav. Han var på plats när de bar upp faraonens tronstol. Det var där han stötte på den egyptiska arkitekturens förenkling och stilisering.

Detta möte i kombination med Tutanchamons efterträdare Echnatons öppna och moderna syn på den individuella friheten och konsten, fick honom att ta steget att bryta traditionerna och slå sig loss.
När han sedan hamnade i Paris tillsammans med Anna 1925, kände han sig mogen att slå sig fri. Han började på de fria akademierna. Baskunskaperna var ju grundligt lagda på Akademien. I Paris fick han sedan nya förebilder i Picasso, Braque och Leger. Det blev också ett flitigt umgänge med svenska målarkolleger som Erik Olsson och Waldemar Lorenzon - detta i en tid, full av kreativitet och nytänkande visioner. Bl.a. ville man skapa det nya Paris.
Torvald berättar bl.a. att Christian var elev hos Leger på Academie Moderne och blev en av mästarens favoritelever. Han fick äran att måla av Legers målningar, vilket var få förunnat.
– Han kunde teckna en kvinna 1000 gånger och sedan kasta originalet. Christian arbetade mot rytmen, satte en kurva mot den andra. Konvexa ytor ersätts av konkava och vice versa. Blankpolerad brons ställs mot grövre, mörkare ytor.
Trogen kubismen förblev han hela livet.

Utställningen från av Christian Bergs många verksamma decennier visar tydligt hans utvecklingslinje.

Förslövspojken Christians hembygd har han först målat i naturalistisk stil för att senare visa en mycket driven unik postkubistisk målning av samma bygd, målade med samma hand.

Utställningen pågår t.o.m. 8 juni


Christian Bergs inträdesprov till Konstakademien

Christian och Anna Berg i Paris när seklet var ungt