Qwith-withQ
tar form på Tomarps Kungsgård


Det ångar och dallrar av förväntan bland de femtiotalet personer som samlats på ena sidan vallgraven på Tomarps Kungsgård. Ankorna och gässen kör sin egen koreografi medan gårdshunden viftar glatt på svansen, glad över det sjudande livet på gården.

Kungsgårdens egen Ulf Melvin, med vatten över stövlarna, kämpar i vallgraven med en trilskande gädda som inte är vad den synes vara. Ingenting är egentligen vad det synes vara denna eftermiddag, där historia och nutid vävs samman av musik, ljus, ljud och rörelse till en gränsvärld mellan då och nu, dikt och verklighet.
En liten bro förenar vallgravens långsidor. En läktare är uppförd på ena sidan.
Mittemot är ett scenrum med Tomarp Kungsgårds rappade väggar som dramatisk kuliss, mjukt, inramad av grönska – en miljö som  passande nog snabbt sätter fantasin i rörelse.

Det är repetition för årets stora evenemang – det musikdramatiska verket Qwith-withQ. 
En visuell totalupplevelse för alla sinnen med musik och rörelse som ledstjärna, lokalt förankrad i den historiska miljön och med Kvidingebor som agerande…
Kända namn, grevar och militärer från anno dazumal dyker upp här och var i föreställningen. Den som vill veta mera om de historiska personerna kan få mer information av ortsbor, stationerade i trädgården på framsidan av kungsgården. Innan föreställningen bjuds det på underhållning inne på borggården, där man även kan få sig en matbit till livs.
Det blir med andra ord liv och rörelse i varje hörn av kungsgården. 


Kompositör/konstnärlig ledare Jeanette Sollén

En musikdramatisk fantasia kallar kompositören och konstnärlige ledaren Jeanette Sollén sitt specialskrivna verk Qwith-withQ som nu går in på sista repetitionsveckan med premiär den 22 augusti. Det har varit ett omfattande arbete för alla inblandade sedan man körde igång på allvar i våras - efter månaders förarbete och research.
Jeanette, med stor erfarenhet av liknande, mycket lyckade projekt bl.a. Yggrasil och Kärnanspelet är van att regissera amatörer och utnyttja begåvningsreserver. Lotta Henrysson, t.ex som är träningsinstruktör kan detta med rörelser, vet hur de når ut och hur de bör göras och har därför en framträdande roll i föreställningen.
Ett proffs finns bland amatörerna och de rutinerade körmedlemmarna – solisten Elisabeth Assarsson-Marsh.
– Det har varit en otroligt hängiven insats av byborna, säger Jeanette, som i sitt visuella stycke gärna blandar faktiska berättelser med skrönor. Vid sin sida har hon Alice Barte, känd maskör som nu även huggit som regiassistent. Fåglar, fiskar och lejonhuvuden till föreställningen m.m. har skapas av Alice som fått hjälp av intresserade bybor. Alla i ensemblen har hjälpt till med den del av föreställningens alla turer som de varit intresserade av. Vissa har målat lådor och resväskor. Andra har hjälpt kostymavdelningen, när de vackra vita skrudarna skulle sys eller designas. Kort sagt – ett nära teamwork som ligger som fast grund för alla typer av framträdanden.
– Det har blivit en jättefin sammanhållning, säger Gull-Britt Svensson, bildningsnämndens ordförande, som i Qwith-withQ kommer att gestalta kvidingebon Arvid Molin.
När vi lämnar sällskapet efter att ha kollat på scener ur föreställningen har flertalet repeterat under mer än åtta timmar.
Ingen klagar.
Vanliga kvidingebor som aldrig trätt in på Thalias tiljor i någon form, tycks outtröttliga.

Det ligger magi i luften!