Konst som farkost för glädje

Text och Foto: Ellen Hedberg, Hillesgården

Hillesgårdens konsthall 5 mars till 28 maj 2017
I vår ställer Maria Yrsa Rönneus ut sagolika bilder i akvarell, gouache och tusch i Hillesgårdens konsthall.
Det är djur och natur, med oväntade inslag som kan locka till skratt.

– Jag har alltid målat, och drömde som ung om att jobba med konst och design. Men de vuxna runt mig avrådde mig och tyckte att jag skulle satsa på en ”trygg” utbildning istället. Men när jag till slut blev sjuk av ett stressigt arbetsliv, tvingades jag att våga det jag velat hela tiden. När alla identitetslager skalades av, var "konstnären" det enda som blev kvar, säger Maria Yrsa Rönneus.

Maria tycker att det finns så mycket som är allvarligt, det skulle vara så lätt att gräva ner sig i det perspektivet på livet. Humor är det enda som hindrar en från det. Konst fyller många olika funktioner, men för Maria är det ett verktyg för att kunna skratta åt livets absurditeter. Hon ser djuren som ärliga och härliga i sina reaktioner, och tänker att vi människor har mycket att lära oss av dem. Att måla dem är ett sätt att knyta an till deras lekfullhet. Den här utställningen handlar om just det; att fira det vackra i livet med vårt inre barns glädje.

– Djur är både mer och mindre lika oss än vi ofta tror. De är kapabla till de flesta av våra känslor, fast utan människans existentiella ångest och eviga behov av analys, säger Maria.

Ateljén och hemmet ligger i Emmaljunga, där Maria och hennes man bott sedan 2011. Maria gillar att experimentera med olika media, material och tekniker, gärna i okonventionella blandningar. Det händer att hon målar i olja, men vanligtvis föredrar hon akvarell och tusch i det mindre formatet. Maria berättar att hon är en friluftsmänniska, och att hon och hennes man har försökt göra sin trädgård till en oas för djur och insekter. Nu har de mängder av fåglar som hela tiden finns med dem där.

– En trädgård är guld värd. Den ständiga kampen med maskrosor och bladlöss ger en perspektiv. Att få växter att gro och trivas är också en sorts kreativitet. Att kunna få odla sina egna grönsaker att äta, det är lyx. Dessutom får man vara utomhus och får motion, säger Maria Yrsa Rönneus.

Serieteckning och art nouveau, speciellt Elsa Beskow, har starkt influerat Maria. Andra förebilder är flera av konstnärerna som verkade kring förra sekelskiftet, som John Bauer, Beatrix Potter och Henri Toulouse-Lautrec.
Maria Yrsa Rönneus har haft ett antal utställningar runtom i Närke, Skåne och Småland. Under 2017 kommer hon förutom nu på Hillesgården även att ställa ut i bland annat Markaryd, Perstorp och Svedala.

Fri entré.

Under mars håller Hillesgården stängt på måndagar, övriga dagar öppet 12.00-16.00, onsdagar 12.00-19.00.
Från april öppet alla dagar i veckan 11.00-18.00.