Kommunens trädgårdsmästare Inger Utzon samtalar med niorna
i Hyllinge skola

Yrkescaféer med speeddating på Åstorps skolor en lyckad satsning
för niorna

Åstorp 160907
Dagens niondeklassare har det inte lätt att tvingas välja utbildningsvägar och gymnasieprogram mitt i värsta hormonrusningen. Det är en tid när studiemotivationen ofta sjunker och frihetslängtan är större än skoltvånget.
Information och förhoppningsvis även inspiration av erfaret yrkesfolk och kommunansvariga kan bli en hjälp på vägen för att väcka intresse och förståelse för olika yrkeskategorier.

I Åstorp har man infört ett fungerande koncept med ”yrkescaféer” och ”speeddating”, där folk i olika yrken berättar om sina yrkeserfarenhet och där eleverna, uppdelade i ett flertal mindre grupper får fråga allt vad tygeln håller. Fem minuter per bordsgrupp på fem till åtta personer, sedan går de vuxna vidare till nästa bord medan eleverna sitter kvar. Enkelt, opretentiöst blir det snabbt ett naturligt flyt och småsnack. Ett givande och tagande…

Om det inte finns intresse eller blygheten tar överhand hos eleverna finns tillgång till en kortlek med relevanta frågor.
I onsdags ställde vi själva upp på Björnekullaskolan och Hyllinge skola för att berätta om våra respektive yrkeserfarenheter som journalist och fotograf.

Andra representanter var ekonom/controller, jurist, marknadschef, sjuksköterska, projektledare, veterinär, trädgårdsmästare och tekniker.
Det första eleverna fick göra var att gissa våra yrken. Vi båda hamnade i marknadschefsrollen, vilket inte var så illa gissat. Sjuksköterska hade nog varit värre, vilket var en annan gissning. Det blev en kul introduktion som också visade att man inte ska döma hunden efter håren.



De var artiga, lugna tonåringar vi mötte, vissa rädda för att göra fel gymnasieval, andra blicksäkra på vad de skulle bli. Vid ett bord skulle alla killarna bli lastbilschaufförer och därmed få gratis körkort. En annan gillade siffror och skulle bli ekonom medan en av tjejerna siktade på att bli sjuksköterska.

Våra egna yrken inom media hade några visserligen haft en tanke på att utbilda sig till men den allmänna tillgången på jobb föll dem kanske inte helt i smaken. Men det blev en trevlig, givande förmiddag, där vi vuxna lärde oss lika mycket av ungdomarnas tankebanor som dom av våra.