Humor och allvar i olika grafiska tekniker på Tomarps Kungsgård

Åstorp 180503
I väntan på sommaren och Karl Martensutställning kör Tomas Kungsgård igång med högtryck alla kategorier.
Trettio svenska medlemmar ur den internationella grafikgruppen Xylon gästar kungsgården med ett brett utbud av högklassig grafik. Vernissage lördagen 5 maj.

Gruppen som startades 1957 har fått sitt namn efter grekiskans trä, Xylon.
Högtryckstekniken är världens äldsta grafiska teknik – den grafiska konstens vagga. Grafikerna i denna utställning, varav många kända namn, har främst använt sig av träsnitt, linoleumsnitt och trägravyr. Upplagorna är förhållandevis små, därtill plånboksvänliga.

Xylons namnkunniga konstnärer har alla sitt eget personliga signum. Det borde kunna medföra ett spretigt helhetsintryck men bidrar i stället med att höja attraktionsgraden. Humor och allvar i skilda konstnärliga uttryck bäddar för en stimulerande vandring i konsthallen.

Bl.a. kan nämnas Kristina Anselms roliga och detaljrika “Influensavaccineringen”, där en uggla vaccinerar sina fågelkompisar mot influensa. Den sätter fart på både humör och mungipor i likhet med Eva Forsbergs glada, kraftfulla kossor i rörelse.
Olof Sandahls avskalade Garboporträtt kan få en färgstark maximalist att bli svartvit minimalist. Det svartvita dominerar visserligen i utställningen. Men de grafiska motiven är så fulla av inre eller yttre liv att de aldrig känns tunga.
Fredrik Lindström bryter av och har skapat stora figurativa, färgstarka tryck. P.g.a. tryckpressens bristande storlek har han tryckt motivet i flera delar som han sedan sytt fast för hand. Med tredimensionellt effekt som följd…
Det är en luftig, ljus grafikutställning Zylongruppen bjuder på.
Lätt att ta till sig och låta sig beröras - allt efter behag.

Det finns mycket annat att njuta av på Tomarps kungsgård, nu när syrenernas tid nalkas – både ute och inne.
Trädgården står snart i sin fulla prakt och gårdens alla fåglar är på sitt bästa humör, övervakade av storkarna i boet.
Dörrarna till Krukmakerimuséet står alltid öppna för besök under utställningstiden. Stolarna och borden på borggården har hittat tillbaka.
Det våras…

Xylonutställningen med vernissage lördagen den 5 maj kl. 12 - 17 pågår
t.o.m. 10 juni.