Gunilla Sundström

Dåtid och nutid, öst och väst i
harmonisk samklang på Galleri Moment

Ängelholm 150910
Det är med vördnad jag vidrör det tvåhundraåriga koreanska papperet som är basen i konstnären Woo-Bock Lees produktion, där ordet unikt återtar dess ursprungliga äkta betydelse. Jag beundrar dess häpnadsväckande struktur, mjukhet och elasticitet, tar det försiktigt, rädd att göra tumavtryck .
Ett lätt tumavtryck, ett signum, något som avviker från det fulländat perfekta, är däremot ett utvalt naturligt stråk i  Woo´s kollega Gunilla Sundströms formspråk.

Det råder en stilla, poetisk harmoni på Galleri Moment i  dessa konstnärers möte. I Woos verk – där måleri, skulptur och konsthantverk harmoniskt samarbetar i reliefer, objekt med limmade boksidor med kinesiska tecken eller boksidor i tvinnade remsor m.m.

Nutid och dåtid, öst och väst länkas samman…
Nya berättelser tar form över de uråldriga. Modernistiska, geometriska former tar plats och berättar tillsammans med skrivtecken i en dämpad mild färgsättning. Gamla beprövade koreanska tekniker används i de sparsmakade, säreget dekorativa alstren med stark dragningskraft, fyllda av historia, poesi och filosofi…

– Jag använder barken från mullbärsträd, formar objekten med hönsnät och trälim. Papperet leder mig, berättar Woo-Bock Lee som efter fyrtiotvå år i Sverige talar en utmärkt svenska. Även franskan är flytande för koreanskan som studerade på konsthögskolor i Paris under sextiotalet. I Sverige hamnade hon i likhet med många andra p.g.a. kärleken till en svensk man.

– Jag ville bara till Paris, inte härma alla andra därhemma. Visserligen kom jag direkt in på Konstfack, när jag mellanlandade här, men Paris drog. Det blev en spännande tid. Mitt namn Bock betyder lycka, du ser namnstämpeln bland de kalligrafiska tecknen på väggkonsten här, säger Woo och pekar på en vägg.

Intill hänger bl.a. väggdekorationer som liknar avancerade servettbrytningar.

– De är meddelanden mellan folk – som forna tiders post.
Här har du Kärleken – ett tre meter långt verk, där kärleken rinner ned som vatten, berättar Woo och demonstrerar även en i iögonenfallande vackert skulpterad lampa – ett träd i grönt och gult, dit solens strålar gärna tittar in.

Varje blad, i dubbel bemärkelse, får nytt liv i Woo-Bock Lees händer. Hennes verk har väckt uppmärksamhet och framgång både nationellt och internationellt på separat- eller samlingsutställningar världen över. Även medverkande konstnärer på vissa av hennes samlingsutställningar har fångats av hennes verk och köpt av henne, vilket knappast tillhör vanligheterna i konstvärlden.

Vernissage 12 september. Utställningen pågår till 3 oktober



© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


Woo-Bock Lee

Även Gunilla Sundström delar Woos intresse för filosofi och strävar efter att överföra och dela med sig av dessa tankebanor i sitt stengods.

– Tanke tar tid, sade en av de stora filosoferna. Jag söker det perfekta men inte helt. Det måste finnas ett personligt avtryck – en filosofi som återfinns bl.a. i den japanska historien. Leran är utsprunget, ett utmanande material med levande struktur. Det är det som driver mig… Jag vet ju aldrig hundraprocentigt vad som kommer ut ur den glödheta ugnen. Det icke kontrollerande, det oväntande i processen…

Möte mellan motsatser…
Det är milda färgsättningar i stengodsets strama palett av blå och gröna nyanser som dominerar de ljuvligt uttrycksfulla kattskulpturerna och stilrena vaserna hon visar på väggar och podier.

– Katter har starka personligheter, något som jag söker arbetar fram med kavel och tummar efter omsorgsfulla teckningar. Jag vet att jag är en god tecknare men det i sig räcker ju inte. Rumsligheten måste till.

Gunilla som är grafiker i grunden, berättar att hennes makes bortgång för tre år sedan påverkade hennes konst, gav stillestånd och frågetecken.
Det stilla, rena uttrycket tog över.

Frågeställningar som ”Vad är ingenting? När blir vi ingenting” ploppade upp.
Nu har hon landat.

De visar sig i hennes kärleksfulla, underfundiga personligheterna i kattform, vasernas dekorativa geometriska mönster eller blombilder med strilande flöde som skönt harmonierar med Woo´s unika konstverk.


Gunilla Sundström

Gunilla Sundström

Gunilla Sundström

Woo-Bock Lee

Woo-Bock Lee

Woo-Bock Lee