Ulla Wollin-Kulle i Åstorps biblioteksgalleri

Ulla Wollin-Kulle visar akvareller med motiv från Åstorp till Sydafrika

– Jag har alltid älskat gamla hus! Redan som barn tittade jag på gamla, slitna byggnader, gick hem och ritade en inredning till dem. Det slitna, det förbrukade, saker och ting med en historia, fångar mig känslo-mässigt. Jag ser det vackra i det förfallna. De är de intrycken jag vill överföra i mina akvareller och som jag försöker levandegöra genom att leta efter ljus, skuggor och mellanrum. I mångt och mycket fungerar jag som en modern “gåramålare”, men på mitt sätt.

Det säger vårens nya utställare på Åstorps biblioteksgalleri, Ulla Wollin-Kulle, som har vernissage lördagen den 5 maj.
Ulla Wollin-Kulle började studera konst för c:a tjugo år sedan. Kurserna har avlöst varandra under årens lopp och fortsätter ännu. Det är inte för inte som hon tidigare varit verksam som lågstadielärare i flera decennier.
– Min guru är Österlensmålaren Hasse Karlsson som har lärt mig varsamhet i färgsättningen så att det aldrig är något som skär sig, säger Ulla som efter att ha jobbat med olja under några år blev biten av akvarellen under en resa i Grekland 1995. Sedan dess har hon hållit sig till akvarellens flöde, oftast i mjuka, milda färger som befruktar varandra och ger en rofylld helhet.


Ulla är vetgirig, nyfiken och aktiv och vill med alla medel fortsätta stå under ständig utveckling. Närmast är det Gerleborgsskolan som hägrar.
Hon är en flitig utställare, medlem i konstnärsgruppen Axenterna och Sv. Konstnärsförbundet.
På denna utställning samsas akvareller av hus, byggnader och gårdar med ljusa stilleben och verktygsmotiv, alla elegant monterade i dubbla passepartouter utan glas.
Allehanda sorters tänger bl.a en som användes för att vecka örngottsband! syns bland gamla jordbruksredskap på motsatta väggen. Glömda men älskade nötta, förbrukade redskap får även renässans i en monter
Åstorpsbor kan glädja sig åt att Ulla även har fallit för flera kända Åstorpsbyggnader och återskapat dem i akvarellens tecken.

Ulla Wollin-Kulles utställning “Akvarell i nostalgi” på med vernissage på Åstorps bibliotek lördagen 5 maj pågår t.o.m.1 juni.