Bengt Dahlberg och Angela Kovács

Föreställningen Varje Våg – Ett inlägg i flyktingdebatten

Åstorp 161019
En skara bönder på havet på väg mot en dröm och ett okänt mål från artonhundratalets Sverige som ser sina fattiga torp försvinna vid horisonten…
Dagens flyktingar från Syrien som har sina sönderbombade hem etsade på näthinnan, även de med drömmar om en bättre värld och ovetandes om vad som väntar…
Båda söker sig bort, allt för att skaffa sig ett bättre liv till vilket pris som helst, även risken att mista livet på ett skrämmande hav som både tar och ger.

Umbärandena och rädslorna är parallella. Att lämna allt de tidigare haft kärt, gå en oviss framtid till mötes…
Människan är sig lik i all sin vanmakt.
Historien upprepar sig, bara förklädda i olika skepnader och med skilda referensramar, nedstoppade i sina medhavda bagage.

Varje våg – en iscensättning från Regionteatern Blekinge/Kronoberg med dramatiserade texter från Vilhelm Mobergs Utvandrarna blandat med nutida texter av Maryam Mirzael och Emma Broström som även dramatiserat texterna, framfördes på Kulturhuset Björnen den 20 oktober.

Temat känns skrämmande dagsaktuellt
Vi får följa Karl-Oskar och Kristina på Briggen Charlotta 1850 på väg till New York samtidigt som tydliga paralleller till dagens flyktingkris vävts in i texter om gummibåtar eller i attribut som moderna flytvästar.

Tre rutinerade skådespelare - Angela Kovács, Bengt Dahlberg och inhopparen för Olof Bergström, David Mjönes agerade språkrör både för Mobergs karaktärer och dagens flyktingar.

Vi möts av en snillrik scenografi med ett lutande, rörligt trägolv och genomskinliga sättstycken/dekorväggar där en mängd vita pappersfåglar trängdes likt folket på båten.
Fåglarna kan ju naturligtvis lika väl uppfattas som symboler för frihet, vita gäss på vågorna som för var och en av de över sjuttio passagerare som var hopträngda på båten…

Scenografin, ljussättningen och ljuddesignen var förträfflig, gav ett lyft till den episodiska, fragmentariska storyn, där det var nödvändigt att spotlights, stämningsladdade ljudeffekter och snabbt förändrad ljussättning fungerade perfekt.



Bengt Dahlberg och Angela Kovács

Det skapade ett tryggt kreativt klimat för skådespelarna som visade sig vara i trimmad fysiskt vigör, något som är ett måste i denna typ av föreställning med ett myller av korta scener och brottstycken i regi av Robert Jelinek.

Vid var och varannan våg rullades nya känslor och livsöden upp.
Männens ansvar och vånda över det beslut de tagit…

Kvinnors oro för barnen…
De oskyldiga barnen som undrade om de var hemma när fastlandet skymtades…
Var är hemma nu…
Drömmar och förhoppningar, ångest, oro i en klaustrofobisk, okänd miljö där sjukdomar, hunger, löss huserade och böner till Gud viskades under trasiga filtar…
Föreställningen Varje våg borde ha sin givna plats på högstadiet och gymnasiet med eftersnack därtill.


David Mjönes, Bengt Dahlberg och Angela Kovács


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan