Fr.v. Maureen Quin, Andréas Wargenbrant och Dagmar Glemme

Två svenska konstnärer representerar Unescos världsarv i Tyskland

Ödåkra 180916
Ett omfattande konstprojekt i Tyskland är nu på väg att ta form.
Ca tjugo av Tysklands fyrtiofyra världsarv, som ingår i FN-organet Unesco, får nu representation i form av ett konstverk som går att härleda till respektive världsarvsregion. Dessa verk i olika tekniker skall vara signifikativa för varje unikt världsarvsregion.
 

Bland de utvalda konstnärerna som alla arbetade under skilda teman är helsingborgaren och konstnären Andréas Wargenbrant.
Hans skulptur Ocean 1 som visualiserar det nordtyska våtmarksområdet utanför Hamburg, vann gehör i hård konkurrens.
Andréas som i postmodernistisk anda skulpterar i marmor och brons är sedan tidigare känd bl.a. för en typisk svensk symbol – vår svenska dalahäst som Wargenbrant gett en modern framtoning i monokroma bronstoner och med ett starkt stiliserat formspråk.

Söndagen 16 september hämtades Andréas Wargenbrants brons- skulptur inne på hans egna ägor, Spritfabriken i Ödåkra – ett kulturetablissemang på stark frammarsch.
Den tyska juryn med internationellt kända sydafrikanska skulptrisen Maureen Quin i spetsen, känd för sina skulpturer av Nelson Mandela och Olof Palme och den svenska konstnären/skulptrisen Dagmar Glemme, även hon internationellt känd samt den tyske projektledaren Ulrich Reiman med entourage, slöt upp.

Inne i design- och konstbutiken R&R väntade inte bara skulpturen Ocean 1 på att transporteras. Även Dagmar Glemmes inbjudande färgstarka bronsfåtölj Fargus skall hänga med lasset till Tyskland.
Dagmar Glemme som är uppvuxen i Tyskland, har hedrande representationer i två världsarv: i Niedersachsen och Hildesheimer Dom.
Dagmar, som driver Dagmar Glemme Art Center i Vilshärad, blev även invald i juryn för detta Unescoprojekt, där också skulptrisen Maureen Quin ingår.
Samlingsutställningen visas först i Berlin men kommer även att bli en vandringsutställning i Europa med bl.a. ett stopp på Sydafrikanska ambassaden i Kapstaden.