Ulf Holgersson på Tomarp

Mytiska figurer och besjälade målningar
när Ulf Holgersson ställer ut på Tomarp

Kvidinge 141030
Svenska folkvisetoner anas eller viskas fram, från Pans flöjt och Näckens giga men i ett nytänkande arrangemang…
Ulf Holgerssons målningar har så starka ursvenska, ofta vemodiga strömningar i sagans och sägernas tecken att de inbjuder till lyriska, filosofiska funderingar och associationer.

Holgerssons målningar känns besjälade. Kända mytiska figurer anas eller dominerar i hans stillsamma, lugna och eftertänksamma bildvärld

Hans måleri är annars fjärran det traditionella svenska naturlyriska. Det är stubbigt, kantigt och avskalat i hans ensliga skogar genom vilket det typiskt svenska ljuset alltid tar plats och bidrar till magi och mystik. Färgsättningen är mild och sparsmakad. Människor, figurer och väsen sammansmälter med naturen eller blir en del av den.

Det är den följsamma, levande oljan han känner sig som mest hemtam med ända sedan studietiden på Konstfack och Konstakademin som avslutades i slutet på åttiotalet. Ulf Holgersson är representerad i Statens Konstråd och Stockholms stads Konstråd.
Vi träffar Ulf Holgersson på Tomarps Kungsgård, där han ställer ut stora delar av sin produktion, skapat under det senaste decenniet.

– Jag känner det traditionella romantiska naturmåleriet som en belastning. Det är för stort eller för trångt, obekvämt för mig. Att medvetet försöka mystifiera  eller lägga är ett förhållningssätt som inte passar mig. Jag vill försöka hitta ett tonläge som är lågmält, personligt och äkta. Därför använder jag mig ofta av grova medel för att få fram det finstämda. Jag vill behålla en poetisk dimension, den som inte enbart går genom förnuftet. Söker ett mer sakligt och ödmjukt förhållningssätt och skalar det ovidkommande för att bli trovärdig.  Jag är inte speciellt påverkad av myter och sägner. Hur vi ser människor och figurer I en målning är intimt förknippade med miljön.
En genomsläpplighet mellan människa och miljö, en helhetskänsla…
Det är vad jag strävar efter.

Vernissage lördagen den 1 november.
Utställningen pågår t.o.m. den 14 december.