Helena Trovaj

Akvarell och glas på Galleri Hultman

Åstorp/Grytevad 150508
Akvareller och glaskonst andas samma andas barn och får ofta ett symbiotiskt nära relation, där de skilda teknikerna hjälper och lyfter varandra på en utställning. Det känns därför helt rätt att galleristen Catarina Hultman låter akvarellisten Helena Trovaj och glasblåsaren/glaskonstnären Micke Johansson samsas om utrymmet på Galleri Hultman.
Det ser ut att bli en mycket levande, lustfylld och vacker utställning som välkomnar besökarna på vernissagen den 9 maj.
Båda utställarna är så aktiva och eftertraktade att de har ytterligare varsin utställning resp. vernissage samtidigt – Helena Trovaj i Göteborg och Micke Johansson på Steninge Slott.
Men båda utställarna finns på plats i lilla Åstorp på vernissagedagen.

Det är kraft och stringens i Helena Trovajs, drivna, säkra akvareller med motiv av pulserande och vibrerande folkliv i urbana miljöer.
Den röda färgen, den positiva, varma och livgivande ger en extra kick till de typiska ögonblick i ett brusande stadsliv som Helena fångat.
Gatu- och cafémotiv i kända och okända städer, fyllda av liv och rörelse…
Människor hopgyttrade i grupper i nära samspråk eller på väg, på språng…
Bland bilar, bussar och spårvagnar…
I ljusets växlingar mellan ljus och mörker växer ett aktivt stadsliv fram.

– Det blir mer dramatiskt med sämre väder, ler stockholmaren Helena som strävar efter det känslomässiga, uttrycket, inte det fotografiskt exakta.

– Det var en tillfällighet att jag började med akvarellmålning. Innan dess skrev jag hellre ned mina intryck, uttryckte mig med ord, Men jag blev omedelbart såld på akvarellens möjligheter och fortsatte i många år med målandet som en sidoverksamhet. Sedan 2012 lever jag på min konst och undervisar också i akvarellmålning, berättar Helena.

Även Micke Johansson föll direkt, hittade sitt när han för första gången fick prova att blåsa glas under gymnasietiden.

– Det kändes rätt direkt. I skolan fick jag kämpa för att hävda mig men glasblåsandet kändes helt naturligt och lätt för mig. Det är någonting förföriskt med den glödande massan, där man bara får en chans. Här kunde jag ”glassa”!

Sedan dess har han fortsatt att glassa, blev mästare vid 24 års ålder, jobbade åtta år på Orrefors och tre på Pukebergs glasbruk. Micke utvecklades snabbt till en av landets mest eftertraktade glasblåsare.

– Jag förverkligade andra konstnärers drömmar. Sedan 2007 driver jag mitt eget Micke Johanskonstglas och har gett mig själv större utrymme att skapa mitt eget konstglas.

Inte längre bara glasblåsare, utan även glaskonstnär! Det tilllhör inte vanligheterna i branschen men jag har en föregångare i Transjöhyttans Vilke Adolfsson.
När Micke Johansson ställde ut i Klippans Konsthall för något år sedan exponerade han mest sina skulpturer i den betagande vackra Arieltekniken. På denna utställning visar han sin bredd och mångsidighet i alla tänkbara tekniker av överfång, Graalteknik eller förfiningar av gamla Orreforstekniker i både bruksföremål och skulptuer.

– Jag plockar det bästa ur olika tidsepoker och kombinerar fritt, berättar Micke och visar oss tidstypiska sextiotals vaser i överfångsteknik och trettiotalsskålar, där bl.a. en lampas blomrelieif återuppstått i glasform.

På en annan pjäs har Micke hämtat inspiration från en tatuering. Bland bruksföremålen dominerar de rena, utsökta klassiska formerna medan de spännande, ibland andlöst formsköna skulpturerna – i form av allt från droppar till mytologiska eller symboliska gestalter, lever sitt eget mystiska, magiska liv.

Utställningen med Helena Trovajs akvareller och Micke Johanssons konstglas har vernissage lördagen den maj och pågår t.o.m. den 24 juni.


© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källn


Trikoloren II


Metro Café I
Micke Johansson