Marianne Hallberg

"Tomma hyllor" på Galleri Moment

– Det är bättre att tänka efter före. Vilket är värst, tjock eller dum?
Det visdomsorden, målade på keramiktavlor är bara ett av många som hänger på Galleri Moments väggar likt nyskapande bonader.
“Sayings” kallar den nya utställaren, keramikern Marianne Hallberg sina tankeväckande tavlor.
– Jag följer på mitt sätt den gamla traditionen med broderade visdomsord. Det är en medveten parafras på den berättartekniken, säger Marianne som ser sina keramiktavlor som en naturlig konsekvens av att sin förkärlek för dessa broderier.

I denna utställning “Tomma hyllor” får våra, små vardagliga ting en ny karaktär - allt lekfullt fångat i stengodslera med koboltblåa ränder och rutor på vit botten. Dessa underfundiga gestaltningar av välkända prylar i keramik ger snabba associationer och minnesbilder vare sig man vill eller inte.
En vriden kökshandduk,(vem diskade idag?) mattpiskare ( någon som minns smäll på rumpan!), klädhängare( vad skall jag ta på mig?), en sopborste (vill inte) samt en flugsmällare( längtar till sommaren!) syns på ena långväggen.
Nedanför på en hylla har Guccis parfymflaskdesign fått ett nytt liv i gjuten keramik.
Brukskeramik som tekoppar, kaffekoppar, kombinerade uppläggningsfat och underlägg syns i en monter. Vaser i lätt vridna former, anpassade för en ensam blomma, tittar fram här och var.


– Jag lägger stor vikt vid funktionen i mitt bruksgods. Ingen skall bränna sig när man dricker ur mina koppar.
Och hur många har råd och plats att köpa buketter för att fylla stora vaser? Det räcker med en enda blomma i en unik vas.
Japanerna har anammat min design och jag säljer mycket till dem. De har förändrat mitt sätt att jobba
Överlag är det konstigt att svenskar ofta har så svårt för det söta, det gulliga. Andra kulturer har inte det synsättet, säger Marianne Hallberg och visar en “saying” med mottot:
– Man får vifta med den svans man har.

Tomma hyllor har vernissage på Galleri Moment lördagen 28 april och pågår t.o.m. 2 juni.