Mats Rosvall

Sommaren fortsätter på Hillesgården

Stidsvig/Hillesgården 150902
När naturen går i idé och trädgårdens grönska är en saga all, blommar det fortfarande friskt och frodigt på Hillesgården från den 5 september till den 18 oktober. I konsthallen ställer Mats Rosvall ut akrylmålningar från ett prunkande Sofiero samt inträngande närbilder av blommor med uppförstorade fotografiska bilder som förlaga.

Målningarna är kompletterade med drivna kolteckningar av detaljstudier av växter och blommor, även dessa hämtade ur trädgårdens överdådiga prakt.
Det är ett intensivt koloristiskt måleri som exponeras med inspiration och influenser av förebilder som David Hockney och Per Kirkeby.

För att öka och accentuera vissa partier i motiven har Mats använt oljefärg i de balanserade kompositionerna, där slottsträdgårdens blommande, tuktade och organiserade överdåd står i fokus. Den inspirerande miljön talar för sig själv men det är perspektivet, vinklingarna och ljusförhållandena som anger Mats slutliga motivval.

Det är ett kraftfullt måleri med stark kontrastverkan
– Jag var på Sofiero tjugofem gånger förra sommaren och målade. Det var en rejäl utmaning, då solen oftast gassade starkt och gav extra intensitet i färgerna. Då gällde det att jobba snabbt, fånga ljus och skuggor. Vid sådana tillfällen är den snabbtorkande akrylfärgen en tillgång. Mina oljemålningar från Sofiero eller andra trädgårdar är sammansatta av två eller tre pannåer för att underlätta den praktiska hanteringen vid friluftsmåleri, berättar Mats som vid sextioett års ålder satt sig på skolbänken igen, närmare bestämt på Munka Konstskola.

– Det är ett äventyr varje gång jag börjar teckna eller måla. Man vet aldrig vart det leder, säger Mats Rosvall som med nyfikenhet och spänning nu söker nya vägar i sitt konstnärskap.

Det är aldrig för sent att vidga sina vyer…

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan