Skulptur av Eva Lange

Konstruktiv tendens på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarp 170914
Utställningen Konstruktiv tendens kan ses som en hyllning till Monica Urwitz som avvecklade sitt galleri Konstruktiv tendens 2009 efter 28 års verksamhet, säger koordinator Ilkka Pärni, en av de tjugo utställare som ställer ut på Tomarps kungsgård med vernissage lördagen den 16 september. Alla utställare har ställt ut på Konstruktiv tendens galleri.

Konstruktiv tendens var ett privat stockholmsgalleri, där galleristen Monica Urwiz framgångsrikt och konsekvent höll inriktningen på konkret, konstruktiv och nonfigurativ konst i tjugoåtta år. Det är en prestation i sig. Många kan vara kallade men få kan och vågar.
Galleriet utvecklade sig under åren till ett namnkunnigt innovativt centrum för icke figurativ konst med ett brett nätverk och konstutbyten med bl.a. USA, London och Paris.
Det är tredje gången merparten av utställarna från galleriet ställer ut tillsammans under samma titel. Åminne och Norrköping har tidigare fått besök. Nya har tilllkommit sedan dess, andra utgått, utvalda av Monica Urwitz själv. Tre norrmän syns här bland utställarna från Skåne, Stockholm och Göteborg.
– Vi jobbar i det s.k. mellanrummet med inre symbolik. Det meditativa anslaget är viktigt. Vi bjuder även på historik från femtiotalet, då vissa verk är retrospektiva. För övrigt är vi en spretig samling, säger Ilkka som själv ställer ut färgglada stavar som ändrar uttryck allt efter placering och kontext.
Det är febril aktivitet då vi tittar in. Ingenting är på plats ännu. Helheten saknas för att kunna greppa men det ser onekligen spännande ut.
Till synes helvita eller svarta målningar växer vid en närmare inspektion och bildar nya miljöer, färgglada geometriska målningar kontrasterar…
Alabastervita undersköna skulpturer syns bland fascinerande glascylindrar med udda energier...
Det är en mångfald av tekniker som exponeras i denna samling av icke föreställande men berörande konst. Det händer något i det till synes omöjliga.
Utställningen pågår 16 september – 12 november.


Utställningen var långtifrån färdig vid magazinets besök


Francoise Ribeyrolles-Marcus bättrar på podiefärgen i sista stund


Eva Sjögren

Carl Magnus