Björn Wessman

Blå timmen "L´heure bleue" på Tomarps kungsgård

Kvidinge 160415
Stämningar från skymningstimmen, när ljuset förändras, byter karaktär, förvandlar natur och människor lik en professionell ljusättare, är magiska ögonblick.  
En grupp- och vandringsutställning med fyra framstående konstnärer, har nu vandrat vidare till kungsgårdens domäner under detta tema. 
Den franska titeln "L´heure bleue” är som alltid inte bara mer poetisk och romantisk än den svenska. Den fångar samtidigt stämningar och känslosvall i ett nötskal med mersmak därtill.  
På Tomarps Kungsgård är det vernissage på "L`heure bleue" lördagen den 16 april med invigningstal av författaren och kåsören Ludvig Rasmussen.

Utställningen består av grafiska verk och målningar av kvartetten: Karin Almlöf, Mikael Kihlman, Björn Wessman och Örjan Wikström.
Den blå längtans, eller kärlekens blå blomma dominerar inte i deras verk men ligger där och andas och väntar i det fördolda.  
Den nästintill magiska stämning som bl.a. timmen före solnedgången är en mästare att förmedla, där ljuset och dess fascinerande färgskiftningar är stämningsbärare och kommunikatörer, är tryggt inbodda i merparten av de högkvalitativa konstverken som visas.

Karin Almlöf gråvita landskap med subtila, eleganta kontraster, kombinerat med livliga spår och ristningar i ett till synes rofullt landskap, var en mycket suggestiv upplevelse – en värld att i lugn och ro bara vara i, njuta av och betrakta.

Mikael Kihlmans grafiska stadsbilder i torrnålsteknik av öststatsliknande städer är mästerligt utförda såväl stämningsmässigt som tekniskt.
Det är verk med många dimensioner, mättade med ödesstämningar. Där är det synligt hur ljuset förändrar stadsbilden
Människor och byggnader i väntan på vadå?

Björn Wessmans oljemålningar i starkt lysande kolorit i jätteformat bl.a. en diptyk har en självlysande, talande effekt.

Örjan Wikström är den som låter känslorna blomma ut i sensuella, mjuka lätt dimmiga målningar, gärna med violett anstrykning i parisiskt ljus. Skuggor och ljus från Rodins ateljéer…

 Förutom denna vackra utställning ”Lheure bleue ” finns det mycket annat nytt att upptäcka på Tomarps Kungsgård.
Heraldikrummet kommer att står kvar några veckor efter vernissagen och är väl värt ett besök.
Kungsrummet har fått en ny regent. En målning i jätteformat av den liderlige, bespottade Fredrik den VII blickar nu ned från den ena långväggen. På det stora matbordet ligger spännande litteratur för den historieintresserade bl.a. Suecia Antiqva et modenia.
Inne i caféet stoltserar Karl Mårtens fåglar medan en mängd olika fjäderfän kacklar i trädgården.
Det finns mycket att uppleva på Tomarps kungsgård som är allra ljuvligast på våren.

Utställningen ”L´heure bleue” med vernissage lördagen den 16 april pågår t.o.m. 5 juni.


Margareth Anderberg i Kungsrummet


Mikael Kihlman


Karin Almlöf


Örjan Wikström