Karl Mårtens

En ny bekantskap och en kär favorit möter sommarens besökare på Tomarps Kungsgård

Kvidinge/Tomarp 140606
En ny bekantskap och en gammal kär favorit möter sommarens besökare på Tomarps Kungsgård. Såväl exteriört som interiört är fåglarna osvikliga dragmagneter.
I trädgården kvittras och kacklas det av allsköns fjäderfän. Uppe i en stolpe anas gårdens berömda storkpar. Väl inne i konsthallen bildar Emanuel Bernstones tecken i skyn, vattendrag och mylla en elegant inramning till Karl Mårtens inträngande, ömsinta och uttrycksfulla fågelporträtt – Fåglar som platsar perfekt för ett djupdyk i Bernstones stämningsladdade miljöer.

Som brukligt är för zenbuddisten Karl Mårtens litar han på sin talang, skapar med sin ickemetod med meditationen som grund magiska fågelportätt i akvarell. Han ger även workshops i zenkalligrafi och ofta performances inför en fascinerad publik.

I den livsfilosofi som Karl Mårtens anammat sedan början av 2000-talet, där intellektet kopplas bort för att frigöra slumrande resurser och locka fram den rena intuitionen, ingår att acceptera resultatet och inte försöka rätta till det. Men det fordrar naturligtvis en hög teknisk skicklighet och en supertränad iakttagelseförmåga, båda förvärvade sedan många år innan brytpunkten i skapandet med hjälp av denna livsfilosofi tog över och gav friare former.
Han säger själv att han målar för att träna inför livet, inte för konstens egen skull.

Det är nu två år sedan han senast gästade Tomarp, då med publikrusning som följd. 
Purfärska akvareller på handgjort papper med grovt rivna kanter fyller idag de lika kantstötta, anrika väggarna, där även litografier syns här och var.
En stor akvarell på bomullstyg kompletterar det breda utbudet, där varje fågelarts särdrag och personlighet med öppet sinne tagits tillvara. 

Emanuel Bernstone är även han en hängiven natur- och fågelentusiast med en stor produktion av fågelmotiv i bagaget.
På denna utställning ger han sig i kast med att i bl.a. gouacher förmedla alla naturens skiftningar och stämningar i abstrakta landskap, där dagrar och ljus skapar liv och mystik.

Emanuel är utbildad på Nyckelvikskolan och blev senare Meisterschuler (bästa elev) på Konstakademin i Düsseldorf. En stor oljemålning, så färsk att den knappt hunnit torka, väntas från Berlin, där Emanuel numera är bosatt.

Lördagen den 7 juni är det vernissage på Karl Mårtens nya närporträtt av fåglar och Emanuel Bernstones målningar. Utställningen pågår hela sommaren t.o.m. den 24 augusti.

Emanuel Bernstone

Emanuel Bernstone och Karl Mårtens

Karl Mårtens

Emanuel Bernstone (ovan) och Karl Mårtens (.t.h)