Tom Pihl ställer ut i Klippans konsthall

Tom Pihls utställning "Berättelser" i
Klippans konsthall

Klippan 160511
Vem är jag? Vad har format mig till den individ jag är?
Konstnären Tom Pihl är passionerat intresserad av frågeställningen, har studerat ämnet i decennier med tonvikt på synintryckens betydelse för vår utveckling.
– Åttio till nittio procent av våra intryck kommer från vårt seende.
Alla synintryck hämtar vi i vårt limbiska system. Vi får samma information vad gäller rörelse, identifikation, färg, form och ljus…
Alla ser likadant, tar emot samma budskap. Den information vi får bygger våra liv. Varför ser vi då olika? Hur selekterar vi i en värld översköljd av information? Väljer vi överhuvudtaget?

Tom Pihl själv gestaltar bildmässigt de ögonblick och händelser som påverkat hans liv i utställningen ”Berättelser” med vernissage lördag 14 maj  i Klippans konsthall.
Målsättningen är att ge utrymme för reflektion om de tillfälligheter och mekanismer som formar oss till de unika personer vi är. 

Vi träffar honom i färd med att färdigställa utställningen som är halvt påbörjad.
De konstverk som släppts loss ur bubbelplasten är tekniskt drivna, tankeväckande målningar i bl.a. olja, akryl, äggoljetempera och kol.
Vissa av dem, som ”Apostlarna och grundämnena” är bjärt kolorerade, översköljda av droppliknande formationer. Under det färgfläckade täcket har två profiler byggts upp.

En mycket uttrycksfull kolteckning, där innehållet väger mellan ensamhet och gemenskap fångar intresset. En annan nyss framtagen teckning är en bild av en skolsal med stolar uppställda på bänkar efter skoldagens slut med titeln ”Var får vi vår info?” Den säger mycket i all sin enkelhet. En liten teckning av en naken flicka som döljer ansiktet i händerna ställer frågor. Vill hon inte se sig själv i spegeln eller är hon rädd för ett hotande övergrepp?
I andra änden av hallen står två tavlor på vänt.

Det är groteskt, skickligt fångade mansgestalter som med stor dramatik och lika stora stånd ger ett motsatt intryck än den traditionella, stolta fallossymbolen.

– Ånej! Vi är inte alltid stolta över våra snoppar. Det finns ett hot i dem och en rädsla för vad de kan ställa till, säger Tom som är en livsglad, positiv personlighet med fötterna på jorden – en högst levande kontrast till de livsfilosofiska ämnen som upptar stora delar hans sinne.

Tom kommer från en kulturfattigt inskränkt miljö i Sjöbo. Hur mycket våra genetiskt ärvda förutsättningar påverkar, blir därför en naturlig följdfråga.

– Intrycken fungerar som en aktivator som styr våra genetiskt ärvda förutsättningar genom att sättas på och stängas av. Samtidigt är det tvärtom. Vår genetiska pool väljer vilka intryck vi skall oss uppleva, förklarar Tom som många gånger undrat varför han mot alla odds blev kulturellt intresserad och konstnär. Konsten har inga begränsningar. Allt är möjligt. Ingenting är förbjudet. Allt vi säger nej till dör, deklarerar Tom, en konstnär som tror på vikten av förändring.

Därefter är vi inne på ett inspirerande, kul samtal om synintryckens betydelse – allt i enlighet med Tom Pihls målsättning.

Tom Pihls utställning ”Berättelser” på Klippans konsthall har vernissage lördag 14 maj och pågår t.o.m. 19 juni.


©BMZ.se @ Citera oss gärna men ange källan.