Landskap som smycke...

Klippan 170331
Lösryckta fragment och minnen från landskap är bygg- och ädelstenar i Thomas Carlssons abstrakta, outgrundliga motiv.
Stockholmskonstnären Thomas Carlsson  gästar Klippan konsthall för första gången. med vernissage lördagen 1 april.
– Det är material och verktyg, metoder som avgör uttrycket och vilken historia som växer fram under arbetets gång,, säger Tomas och visar syn för sägen.
Utställningen är uppbyggd på serier i olika tekniker, varav en oljemålning fått titeln “Landskap som smycke”, en sammanfattande titel som han döpt denna utställning efter.

I tusch, olja eller krita/kol bearbetar han landskapsfragment och jobbar fram skilda uttryck i abstraktioner, beroende på teknik. Var och en kan göra nya upptäckter i hans säregna bildvärld. Är det djur eller en människa där? Vad ser jag nu som jag inte såg nyss? En recensent liknade i berömmande ordalag  hans tuschmålningar vid ett Rorschacktest, vilket är en bra liknelse. Hans bilder i kol/krita för i stället min tanke till Oscar Reuterswärds omöjliga figurer. Associationerna flyger runt alltefter referensramar och sinnesstämning.
Tomas Carlsson som är utbildad på Gerleborgsskolan och fem år på Konstfack började som friluftsmålare.

– Men det blir lätt för mycket att ta in, då måste man in i ateljén och sila intrycken. Jag har visserligen aldrig jobbat realistiskt, men skalar av mer och mer. Pendlar mellan svartvitt och färg, beroende på vad jag vill få fram, men bildspråket bör vara dubbelbottnat. Färgvalet bygger jag på de fyra elementen - grönska, jord, vatten och luft. I tuschmålningarna arbetar jag på kartong med glatt yta för att få struktur i tuschet och stärka det grafiska uttrycket. I serien. Där kunde jag jobba mer spontant. Flätverkserien med kol/krita arbetade jag med musik som inspirationskälla, fick fram koreografiska bilder med rundade former, inte en rät vinkel när. Där kunde jag ta ut svängarna. Flätverk utvecklades sedan till att jobba vidare på obehandlad duk i vit och röd färgkombination, berättar Thomas som gärna pendlar mellan svartvitt och färg, långsamma eller spontanare arbetsprocesser.

I alla hans verk finns en inbyggd rörelse, någon form av dold energi. Det gäller även hans oljemålningar där naturens tyngre element fritt svävande tar plats.
Thomas Carlssons vill själv se utställningen som en hommage till naturen att fritt associera till.
  
Thomas Carlssons utställning “Landskap som smycke” har vernissage på Klippans konsthall lördagen den 1 april och pågår t.o.m. 7 maj.