Arrangörerna Pia Nordqvist, utställningsansvarig i Biblioteksgalleriet och konstnären Jasmine Cederqvist

The spaces between på Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 180113
Landet som icke är, sfären mellan det realistiska och det outgrundliga, det som händer mellan ting och människor, natur och byggnader, former och ljusspeglingar, är en upptäcktsfärd för alla livsresenärer, barn som vuxna. Tomrum, mellanrum, andrum och drömmar dit känslor söker sig.
Att se det lilla i det stora eller varför inte tvärtom, hitta nya livsrum i mellanrummet är en utmaning för kreativa själar, för konstnärer det ett måste. Skaparflödet är i sig ett mellanrum, spaces between.
Ingen människa ser rätt eller fel. Alla har vi olika glasögon och skygglappar.

Utställningen “The spaces between” med vernissage på Åstorps bibliotek 13 januari, initierad av piloten, biologen, konstnären och workshopsinstruktören Jasmine Cederqvist, föregicks av en inbjudan till alla - proffs som amatörer på alla nivåer till en workshop i temat “The spaces between”. Över tjugo med skaparlust, varav flera yrkesverksamma, nappade på erbjudandet.
Utställningen med allehanda tekniker representerade, är förvånande jämn, laddad med energi, naturkraft och dolda rum. Det är ett meditativt, andligt och lekfullt anslag i bildkonsten, där ett flertal det gäckande ljuset eller färgflödets virvlar bjuder på öppningar mellanrum att stiga in i. Såväl textil, akryl, olja, som akvarell och blandtekniker har hittat hit med personliga avtryck och uttryck.
I mellanrummet lever jag, kallar Britt Inger Lanner en meditativ akrylmålning, där en kvinna gömmer ansiktet, täckt med gasväv under ett täcke av nät. Andra gör vandringar i mellantiden eller åskådliggör färgade drömmar. Pia Nordström har en fångvakterska i sitt mellanrum medan Iwona Pawlowska tar fram vithetens närvaro i den målade väven.

Det är tydligt att deltagarna tänt på temat.
– Vi lärde av varandra i workshopen, ett givande och tagande. The spaces between kan vara allt bortom det uppenbara, mellan det som är och det man känner. Se det lilla i det stora, det stora i det lilla. Det är processen som är viktigast, säger en nöjd Jasmine Cederqvist, som själv hämtar sina mellanrum i naturen, främst på hennes älskade Söderåsen, där hon ständigt hittar nya små detaljer eller mönster i naturen som förevigas med kameran eller penseln.

Utställningen på går t.o.m. 9 februari