Eva Teorell

Två konstnärssjälar med skilda tekniker ställer ut på Tomarps Kungsgård

Kvidinge/Tomarp 150904
Två konstnärssjälar med skilda tekniker och uttryck möts i höstens första utställning på Tomarps Kungsgård – Eva Teorell och Jan Bringevik. Det är en upplyftande spännande konstellation, där det ser ut att hända något nytt runt varje hörn som berör, väcker tankar, frågor eller förundran. En visuell upplevelse med ibland oväntat innehåll, där naturens ständiga processer och landskapens arkaiska stillhet tar plats i olika tekniker och i udda, i professionellt utforskade uttrycksformer…

Eva Teorell har för första gången i sitt långa, framgångsrika yrkesliv fått vissa sin bredd och mångsidighet i denna utställning. Måleri, skulptur, teckning och glasobjekt breder  ut sig och tar naturlig plats från hallen till caféet på nedre våning till alla rummen i konsthallen.

I nedre hallen kryllar det av siameskatter i livliga gicléeprintade kolteckningar och i bronsskulpturer, där katternas olika personligheter och karaktärer tydligt och kärleksfullt framträder. Tomarps egen siames Alice bör trivas i sällskapet.

– Jag är icke ortodox, vägrar begränsa mig… Men tecknandet är min ögongymnastik, det grundläggande i jobbet. Teckning och skulptur hänger intimt ihop, säger Eva och lotsar upp till konsthallens första rum.
Där står ett stort skimrande, gnistrande kornblått  glasobjekt, upplyst underifrån och byggt på obehandlat stenmaterial och grus.
Det lyfter och kommunicerar harmoniskt med Jan Bringeviks målningar, som flödar av blå nyanser.

Sten och glas i olika varianter kommer även att exponeras i rummen intill men var inte helt färdigbyggda, när vi tittade in.

– Allt berg och sten innehåller vatten eller är format av vatten. Sten och vatten är motsatspar i symbios, säger Eva  och visar sina väggmålningar , där naturens växlingar, processer och livsnerven vattnet åskådliggörs i Eva Teorells skickliga tolkningar.

Liv och död på samma gång tar här plats i ett grässtrå…

Medan Eva utforskar naturens processer och dess inre rörlighet, arbetar Jan Bringevik med att stilisera landskap och arkitektur så långt  det bara är görligt.

Målaren Jan Bringevik nöjer sig med övre hallen och det första rummet i konsthallen.

– Jag är egentligen en traditionell landskapsmålare men fascineras mer och mer av förenkling. Horisonten, mötet mellan himmel och hav, det platta landskapet, säger Bringevik och berättar om sina målningar i äggoljetempera.

Det är arkitektoniska byggen – rektangelformade fält på fält, där årstiderna anas i färgsättningen. Sommartiden illustreras t.ex med blekare pasteller i perfekt nyanserad färgsättning. Åker, himmel och hav…
Det råder en absolut stillhet i Jan Bringeviks bildvärld med dess platta landskap, rensade in absurdum och med ackuratess utförda till nyansernas nyans. Det sistnämnda syns bl.a. i ett verk av ett hus i silhuett, där alla tänkbara och otänkbara nyanser i vitt slår mot betraktaren. Vissa av motiven är hämtade från Sydafrika och Marocko.

I likhet med Eva är han mycket berest och hämtar många syn och sinnesintryck intryck från sina resor bl.a. öknens stillhet och tystnad.
Stillhet och tystnad präglar väggarna i konsthallen.
I hallen intill visar Jan Bringevik en motsatt sida av sitt konstnärskap med traditionella landskapsverk i lito- färglitografik och torrpastell.

Det är med andra ord ett naturtema med många oväntade variationer, en inspirerande upplevelse för alla sinnen som möter besökaren på Tomarps Kungsgård denna höst.

Utställningen med Eva Teorell, måleri och skulptur och Jan Bringevik, måleri och grafik har vernissage lördagen den 5 september och pågår till
15 november.

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan.

 


Jan Bringevik


Eva Teorell


Jan Bringevik


Eva Teorell


Eva Teorell


Jan Bringevik