Färöiska Gunnvá Zachariasen och danska Ulver Skuli Abildgaard spelar Alice och Edgar. Foto: Teater Insite/Teatergrad/Tvass

Dödsdans utan döda punkter i Kvidinge Folkets Hus

Kvidinge 190119
Ett storslaget, unikt silverbröllop, ett hejdundrande kalas, vars like aldrig skådats i lilla Kvidinge, ägde rum lördagen 19 januari i Folkets hus.
Det var Malmöbördiga Teater Insite, danska Teatergrad och färöiska Tvass som i kärlekens namn bjöd in till ett kalas av Åstorps teaterförening.
Denna ensemble med nordiska samarbetspartners arbetar med interaktion dvs med att ge publiken en helhetsupplevelse. De strävar efter att göra publiken delaktig, få dem att känna gemenskap, nå alla deras sinnesförnimmelser i denna föreställning “Dödsdansen 3” och i väl genomtänkta kringarrangemang.


Foto: Hans Ingvar Jönsson, Åstorps Riksteaterförening


Foto: Teater Insite/Teatergrad/Tvass


Matthias Hahne Thorbjörnsson serverade alkoholfria shots. Foto: Hans Ingvar Jönsson, Åstorps Riksteaterförening

Alla skall kunna delta i deras evenemang, såväl fysiskt som intellektuellt mellan spelscenerna. Uppsättningar skall kunna upplevas till fullo, inklusive dofter och smaksensationer, medskapande allsång och dans av publiken.
Med andra ord arbetas det målmedvetet för att med alla tänkbara medel förhöja den konstnärliga upplevelsen. En annan ambition är att fylla ett ständigt behov - att nå även den kulturfattiga glesbygden.
På detta jubileum är det August Strindbergs “Dödsdansen” som fått nytt liv och aktualitet i scener med nyskapande tolkningar av manuset, bearbetat av Sosha Teperowska till Dödsdansen 3.0 .

Så till den upplevelsrika kvällen...
Värdfolket, silverbröllopsparet, Dödsdansens Alice och Edgar, bjöd efter gratulationer och drinkar, in gästerna genom en elegant rosenbåge som gästerna hjälptes åt med att smycka. Där väntade dukade långbord med pärlande dryck och litet småtugg, lagat av ensemblens kock Miah Suhonen. Presenterna i form av rotfrukter för vidare tillagning, överlämnade gästerna på ett bord innan de tågade in i salen, flödande av tända stearinljus och festligt dekorerad med girlanger i taket.
Bänkande vid borden fick vi så ta del av hur detta pars relation, Edgar och Alice, kunde se ut, dessa två dysfunktionella varelser, fångade i en 25-årig bubbla av instängdhet och för av dem medvetet skapat fångenskap.
Kärlek, svek och hat, slag och hårda ord tillhörde deras vardag, när kusinen Kurt gjorde entré i deras liv och drev saker och ting till sin spets.
Med imponerande närvaro och intensitet gav den nordiska ensemblen liv till sina mångfacetterade karaktärer i detta gastkramade klassiska relationsdrama, som ofta närmar sig absurditet och komik mitt i det tragiska. Det var lysande, inträngande scener ur ett äktenskap det bjöds på, där kärlek och hat, tragik och komik gör sällskap i en upplevelserik mix.
En annan udda krydda i scenerna är skådespelarnas olika språk, då färöiska Gunnvá Zachariasen spelar Alice, danske Ulver Skuli Abildgaard Edgar medan Matthias Hahne Thorbjörnsson står för vår svenska flagga.
Direkt eller indirekt i musik av Skifs, Abba och Jerry Williams blev Alice och Edgars leverne och relation dagsaktuellt.
Mellan fantasiifulla smårätter, allsång och dans av hela publiken fick gästerna skriva ned hur de tyckte att parets relation skulle lösas.
Borde Alice ge sig av från denna nedbrytande relation? Kan hon egentligen leva ett normalt liv, känslomässigt och ekonomiskt? Ligger kanske tryggheten för både honom och henne i ett välknutet nät av kärlekshat?
Hur hade detta par klarat sig idag med karriärer, barn och kreditlån?
Det svaret ligger hos gästerna, publiken.

Text: Ann Christine Montelius, BMZ