Sven Åke Ekberg

Ett järngäng kom till Åstorp...

Åstorp 140910
Det är ett äkta järngäng som samlats i ringen…
Många av våra bekanta, släktingar och vänner tycks ha hittat sina platser i folkmassan., kanske även du själv. Skulptören Sven Åke Ekbergs miniskulpturer i järn lever sitt eget liv i konsthallen på Åstorps bibliotek med vernissage lördagen den 13 september.

Själv ser han sig som boss och en nära släkting till sina högst mänskliga figurer med starka individuella eller allmänmänskliga drag, som stannat upp vardagliga eller fantasifulla  igenkännbara poser – mitt i en rörelse.
Vårt mänskliga beteende och vardagsliv, åskådliggörs med ett kroppsspråk, effektivt och elegant designat av Sven Åke Ekberg in i minsta millimeter.
Det krävs av minigestalterna som högst mäter några decimeters längd men som i sin litenhet har mycket att berätta.

De står på en järnplatta, stämplade i botten med guldfärg eller hänger på väggen i avancerad balansjakt i 12-tumsspik. Vissa har en boll intill – på väg till ny kula?
En skulptur kallad Pilatus har en pilatesboll, en annan en boll i 23 karats bladguld, vunnit VM i löpning eller…
Även röda accenter som lyfter syns här och var på stingpinnar, frukter eller halsdukar. Överdrivet långa armar och ben förstärker rörelsemönstren fulländning.

Sven Åke som har sina rötter på Österlen och numera bor i Kivik ser med ömhet och humor på sina figurer i gammal Fritiof Piratenanda.

Blåsten, som syns i figurernas kroppspråk, paraplyerna, som låter oss ana ett regnigt landskap, träden och cyklarna… Livet på landet ser ut att vara de flesta figurernas hemvist. Kroppsspråket är förbryllande exakt. Varje figur har en egen individualitet.

– Jag älskar rörelser. Det här gänget är mina kompisar.
Jag saknar dem när de blir sålda och försvinner vill veta att de har det bra och kommer till sin rätt, skrattar Sven Åke som lär vara ensam med sitt konsthantverk och inriktning.

– Jag formar först med glödgande järntråd en stomme för att hitta rörelser, börjar med benen. Sedan frågar jag mig vad han/hon kan tänkas syssla med, hitta karaktären medan jag börjar bygga med smälta järnklickar. Därefter lägger jag fokus på blicken. Jag bygger om, ger dem olika sysselsättningar och yrken.

De här gänget på sina podier är kanske inne på fas 3 och studerar nu på biblioteket här, fabulerar Sven Åke som kallar sin utställning ”Nya kulor och sommartramp”.
Sven Åke Ekberg som är autodidakt, är medlem i ÖSKG, Skånska Konstnärsklubben och KRO har levt på sin konst sedan början av sjuttiotalet och är en flitig utställare, både i Sverige och utomlands. Hans verk finns representerade bl.a. på ett flertal sparbanker och kyrkor samt på Vin&Sprit i New York. Närmast är det Blomdalsmuséet i Norge som väntar på Sven Åke och hans järngäng.