Anita Elander och Kenneth Rafstedt diskuterar hängningen

Stockholmskonstnärer från slutet av
1900-talet i Klippans konsthall

Klippan 170629
Är det någonting i luften månntro som bidragit till att så många kreativa begåvningar eller konnässörer inom konst och musik kommit till och fötts i lilla Klippan?

En av de benådade var arkitekten Henry Elander född 1923 med ett brinnande intresse för konst. Visserligen bodde han i Stockholm i hela sitt vuxna liv men tillbringade alltid somrarna i Rögnaröd i Färingtofta. Henry inte bara besökte gallerier och konsthallar i huvudstaden. Han inhandlade de verk han föll för och hade alltid kontanter med sig vid sina flitiga besök på huvudstadens konstarenor.

Att Henrys umgänge bestod av nära konstnärsvänner bör ha underlättat på hans otaliga shoppingrundor.
När Henry Elander gick bort 2001 hade han en imponerande konstsamling på 450 konstverk av 107 Stockholmskonstnärer som var verksamma under senare hälften av 1900-talet. Många är det naturligtvis fortfarande, då ålderskategorin spänner från konstnärer födda på tiotalet till vissa aktiva som såg dagens ljus på sextiotalet.

Till Henry Elanders minne uppkom enligt hans egen önskan i testamentet, en stiftelse, döpt efter Henrys föräldrar till Victoria Persson- Elanders och Sven Perssons minne. Åtta utvalda axplock ur samlingarna har tidigare ställts ut på Klippans konsthall, alla med olika teman. Den förra utställningen 2014 visade stiftelsen måleri av IX-gruppen, när de femtioårsjubilerade.
Nu är det dags för den nionde utställningen som fått namnet “Stockholmskonstnärer från slutet av nittonhundratalet”. Den rymmer verk från ett trettiotal konstnärer, flera nära vänner till Henry Selander.

Måleri, grafik och akvarell av välutbildade, välrenommerade konstnärer inom skilda konstriktningar kommer att lysa upp konsthallen i sommar.
Bl.a. syns namnkunniga som Lena Cronqvist och för helsingborgare kända namnet Carl Magnus – den konstnär som gjort fontänskulpturen “Bon voyage” vid Knutpunkten.

Anita Elander, brorsdotter till Henry och ledamot i stiftelsen håller i utställningen tillsammans med stiftelsens ordförande Kenneth Rafstedt.
Båda hoppas få återkomma till konsthallen med fler utställningar.
Projektet är ett samarrangemang med Stiftelsen Victoria Perssons- Elanders och Sven Perssons minne, Klippans konstförening och Klippans kultur- och fritidsförvaltning.

Vernissage lördagen den 1 juli 11 - 13.
Utställningsperiod: 1 juli - 23 juli