Stina Lindskog

Stina Lindskog på Galleri Moment

Ängelholm 161208
– Jag vill beröra… Min utställning är som en bild av mig själv som pysslat mycket med mitt förflutna. Det är ett projekt som är hårddraget och noga utvalt. Minnesbilder från händelser, framför allt en stor förlust som påverkat mitt liv och måleri, flyter samman i dåtid och nutid i mina motiv. Människor inom alla kulturer har ju även ett arketypiskt gemensam minnesarkiv som ofta tar plats i mina bilder, medvetet eller omedvetet...  

Men måleriet är viktigare än tankebanorna i projektet. Ingen skall behöva tolka mina bilder. De skall upplevas.

– Jag har utgått från rummet och bildernas förhållande till varandra för att framhäva mina inre berättelser som jag formulerar i färg och form i stället för ord.

Det säger konstnär Stina Lindskog inför sin kommande utställning på Galleri Moment där hon ställer ut målningar och teckningar.
Titeln på utställningen ” How do you define understanding” säger sig Stina ha legat och grott länge och innan den kom på pränt. Eftertänksamhet och kraftfullhet präglar även hennes måleri i olja och äggoljetempera.

En gyllene gulbrun färg värmer och levandegör de ofta ensamma strama människor och figurer som tar plats innanför ramarna. De ser ut att ha sin hemvist i ett ökenlandskap men bilderna kan även ses som en symbol för en inre mental öken. Ökenrosor som bl.a. virvlar runt en liten ensam flicka med en mansdocka med svartmålat ansikte i famnen, stärker det intrycket. Flickan är sorgsen, saknar någon, troligen en fadersgestalt.
Den berör, ställer frågor – i likhet med Stina Lindskogs övriga produktion

– De med mörka ansikten symboliserar de döda. På ett familjefoto är de ju ofta med oss i våra tankar, tar plats i bilden även om de inte kan fångas av en kamera, säger Stina för övrigt själv aldrig använder kameran i sitt skapande.

Det är idéerna och visionerna som styr hennes arbetsprocess.
Stina Lindskog är utbildad på Forum i Malmö, Konsthögskolan Valand och Atelier 17 Paris. Ett tjugotal stipendier har det hunnit bli under hennes snart fyrtioåriga konstnärskarriär med täta utställningar runtom i Sverige. 

Stina Lindskogs ”How do you define understanding” har vernissage på Galleri Moment 10 december och pågår t.o.m. 7 januari 2017.


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan