Curt Salomon Sörensen

Fyra generationer arkitekter Sörensens på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarps kungsgård 190321
Det är fyra generationers arkitekters verk i dynastin Sörensen, från 1854 till idag som stolt breder ut sig på skärmväggar i kungsgårdens salar.
Energi, socialt engagemang samt anpassning och lyhördhet för tidens strömningar, förändringar och behov lär vara några av nycklarna till välutbildade dynastin Sörensens framgångar.
Alla arkitekterna har påverkat vår regionala närmiljö – allt från bostäder och offentliga byggnader till restaureringar eller totalomvandlingar av befintliga objekt.

Anfadern och lundensaren Peder Christian Sörensen skapade bl.a Agardianum med orangerier i Botaniska trädgården medan sonen, Salomon Eberhard stadsarkitekt i Malmö 1856 - 1937, ritade sjukhus i såväl Malmö och Lund som Helsingborg vid förra sekelskiftet.
Även tredje generationens man – Arnold Salomon Sörensen, var stadsarkitekt och satte sin prägel på arkitekturen i Höganäs. Så till dagens och fjärde generationens representant, 90-årige Curt Salomon Sörensen, fortfarande aktiv och alert arkitekt.
Redan i hallen möter vi en av hans ritningar – ett förslag till ett sagobetonat vackert vattentorn – som ingick i en av de många tävlingar som tillhör en arkitekts vardag. Att designa vattentorn tycks ligga i släkten, då Curt Salomons farfar Salomon Eberhard är upphovsman till Södervärns vattentorn.

– Jag startade min verksamhet 1956 med kontor i Helsingborg och Eslöv.
Under femtio- och sextiotalet arbetade jag mestadels med upprustning av äldre bostadshus, uppdrag som jag sedan fortsatte med.
Jag satte fokus på bilanläggningar och logistikföretag, ritade bl.a. Bildeves anläggning i Helsingborg samt arbetade med offentliga miljöer som skolor, sjukhus och brandstationer, berättar Curt Salomon Sörensen som förädlat tusentals bostäder i Eslöv- Helsingborgsregionen.
Ett av de befintliga byggnader som han ritat, kan ses på Hotell Tivoli mittemot TIvoliparken i Kristianstad.

Curt Salomons CV är digert men det finns bara ett av hans arbeten som han är riktigt nöjd och stolt över: Räddningen och omvandlingen av ett spannmålsmagasin i Eslöv, ritat av Gunnar Asplund 1917.
Det var en mycket förfallen träbyggnad som kommunen tänkte riva.

– Alla ansåg att den var omöjligt att rädda. Men jag köpte magasinet av kommunen, ritade ett bostadshus i tio våningar som blev mycket lyckat, så framgångsrikt att jag fick en rejäla kramar av kommunens representanter som tidigare var motståndare till projektet, säger Curt Salomon som aldrig suttit och väntat på att någon skulle ringa utan gett sig ut bland folk, lyssnat på samhällets signaler och skaffat ett brett kontaktnät.

Utställningen med Sörensendynastin har vernissage på Tomarps kungsgård 23 mars och pågår t.o.m 23 april.



Förslag till vattentorn i Hyllie




Bibi Hammar – Retrospektiv utställning
Parallellt pågår en sevärd fotoutställning av Ängelholmsfotografen Bibi Hammar i Lilla galleriet på nedre planet.
Här kan man återse porträttfoton av sjuttiotalets och åttiotalets kända kulturprofiler som Lars Lerin, Lars Vilks och Jörgen Nash men även miljöbilder – ett svartvitt minidokument av en tid som flytt.