Anita Hedin, Jolanta Pettersson, Ninnie Forsgren och Bibbi Hahnes (sittande)

En rutinerad kvartett konstnärer intar Galleri SolLång

Vejbystrand 161117
Det skimrar av silver, glöder av humor och vibrerar av naturens under i en skön harmonisk, homogen advents- och julutställning på Galleri SolLång.
En kvartett rutinerade konstnärer samsas systerligt om ytan på väggar och golv inom resp. specialområde – ett julbord av silver, keramik, akvarell och textil.

Klassiska organiska former möter nytänkande i Bibbi Hahnes silversmide. En klassisk, stilren och prinsesslik brudkrona ligger bredvid ett hänge i en lekfull blomkonstruktion.

– Min pappa var guldsmed. Jag såg en liknande brudkronedesign i guld, säger Bibbi, bosatt i Vejbystrand, med ögon vana vid design och hantverk sedan barnsben,
Jag söker det strama men måste ibland få blomma ut. Ofta använder jag mig av överblivet skrot och återvinner. Vad det blir beror på formerna på bitarna men idéerna brukar flöda när väl materialet hamnar i min hand. Det gäller att få tre olika kriterier att samverka – konsten, hantverket och konstruktionen, säger Bibbi och visar ett salladsbestick med avskalat formspråk i hamrat silver, där hon täljt hållaren i trä och färgat den med blåbär.

Fantasifulla lösningar nästintill omöjliga lösningar finns det gott om även i Ninnie Forsgrens keramik där har utvecklat en egen självständig teknik med drejning av skulpturer i lergods.
Utbildad på Konstfack och med erfarenheter från keramiska verkstäder sitter hantverket så gediget i ryggraden att den konstnärliga ådran har fritt flöde och öppnar för nya utmaningar.

– De här hästarna med sina jättelånga ben sade alla var omöjliga att göra utan att de föll sönder. Men visst gick det, genom att hänga skulpturen och låta den torka, säger Ninnie och visar sina långbenta sagobetonade, fantasifulla springare med personliga uttryck. Intill står en råka. Sådana möter hon därhemma i Skillinge men aldrig någon med denna slående titel: Spekulant på brödkant.

Den säger mycket om Ninnies träffsäkra, underfundiga och kvalitetssäkra keramik. Jakttroféer med sinnliga djävlar bekräftar hennes surrealistiska uttryck.

Jolanta Pettersson, född i Polen, numera bosatt i Övarp, visar här stämningsfulla akvareller, där naturen intar hedersplats.
Hennes vilsamma akvareller skapar en balanserad helhet med silvret intill.

– Jag söker också nya utmaningar och tänker närmast ge mig i kast med att måla ansikten i olja.

På denna utställning visar hon i stället naturens olika ansikten bl.a. morgondis.

Naturen är också fokus för den särpräglade, unika textilkonstnären Anita Hedin från Kalmar med sommarboende på Öland. Det är mjuka, varmt nyanserande bildverk i textil hon visar, förbryllande och förrädiskt lika oljemålningar. Det är så utsökt skickligt utfört, så i minsta lilla tygtrasa genomtänkt, i pusslet av egenfärgade tyglappar att även ett vant öga luras.

– Intresset föddes för fyrtiosju år sedan då min son föddes. Jag ville vara hemma. Började med sagomotiv, klistrade ihop lappar. Därefter började jag färga tygerna själv – nödvändigt för att nå alla tänkbara nyanser och närma mig måleriet. Jag drar nytta av de slumpmässiga skiftningarna i batiken, säger Anita som främst lockas av naturmotiv, ljusets skiftningar, där havet ofta anas och där förebilder som de franska impressionisternas tankebanor gärna tar plats.

Advents- och julutställningen på Galleri SolLång har vernissage lördagen den 19 november och pågår t.o.m. lördagen den 10 december.  





© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan