Solen och det somatiska arvet visas
på Tomarps kungsgård

Tomarp 191018
Vartannat år visas konst för alla åldrar i hela Skåne i Bästa Biennalens konstbiennal. 200 aktiviteter utlovas under tiden 19 oktober till 3 november.  I såväl gallerier som bibliotek, konstmuséer och konsthallar samt även i stads- och naturmiljöer.
Ett av biennalens konstprojekt äger rum på Tomarps kungsgård under titeln “Solen och det somatiska arvet”. Bakom utställningen står konstnärsparet Kristina Müntzing och Kalle Brolin.

Uttrycket somatiskt (kroppsligt) arkiv är inte så förbryllande som det kan låta vid första anblicken. Detta, att kroppens minns, har ett eget arkiv, som gör att vi när vi upprepar rörelser gång på gång, sker det till slut per automatik, är ett fenomen vi alla upplevt. Forna tiders slitsamma, monotona kroppsarbete har gett starka avtryck i vårt samhälle. Se bara på Nyvångshögen, som blivit ett av Åstorps landmärken...

Arbete och kroppsrörelser är i fokus i denna utställning och tar sig uttryck i en mångfald tekniker bl.a. i videofilmer, bildverk, foton och texter. 

Kalle Brolin som jobbar med videokonst och installationer, berättar om skånska gruvor och sockerbruk, där bl.a. vår stolta slagghög i Nyvång tar plats bredvid sockerbruket i Ängelholm -–i fotosamlingar och filmer. Kroppsarbete och kroppsrörelserna synliggörs i separata filmsnuttar. En stor gruvhög i papp stoltserar intill bord med foton från gruvtiden. Ett litet häfte av Elsa Grave, Nyvångs litterära stolthet, syns på ett annat bord.

Skulptrisen Kristina Müntzing visar textilarbeterskornas arbete i stora, flätade bildverk. De är utförda i dekorativ och balanserad collagestil, ofta försedda, med halvt dolda foton av textilarbeterskorna. Stansade bildverk och skulpturer av manshöga knappnålar i trä är andra objekt som förstärker och visualiserar kvinnornas vardag.

Utställningen “Solen och det somatiska arvet” har vernissage lördagen den 19 oktober och pågår till 3 november.

I Bästa biennalens koncept ingår alltid någon form av workshop. På Tomarps kungsgård väntas en workshop, där alla åldrar är välkomna att  arbeta med att göra lyktor av sockerbetor den 2 november kl. 12 till 17.