Entreprenör Lennart Pehrson och arkitekt Inger Thede

Landets modernaste och mest kreativa radhusbygge invigt i Åstorp

– Tack vare framsynta politiker och en byggherre som aldrig gett upp, står vi nu inför landets modernaste och kreativa radhusbygge för en prisvärd peng, deklarerade arkitekt Inger Thede på invigningen av  Skogslunds innovativa radhuslänga.
Det säger mycket om det teamwork som är nödvändigt för att ett stort, nytänkande projekt att fungera i en bransch som i stort räknas som konservativt.

En lång, dramatisk resa med ett lyckligt, innovativt slut…
Nåja, med säkerhet blir det inte ett slut utan en slut utan en fortsättning. Byggherren Lennart Pehrson lär ha fler planer på gång.
Det blev en trevlig, uppsluppen invigning, full av framtidstro.  Bubbel och grillkorv och med Jan Nilsson och Johan Mogensen i två spann därtill, tal av Lennart Pehrson, Inger Thede och nyinflyttade bostadsrättsinnehavaren Kjell Andersson. Politiker, byggfolk, leverantörer och arkitekter och hade lockats hit för att beskåda det allra senaste i byggväg i Åstorp.

På bästa tänkbara utsikt över vidderna kan nu sex bostadsrättsägare inom kort installera sig i sina lägenheter på ca 110 kvm.
Alla är redan slutsålda, tre är redan bebodda, något som tyst säger mycket om behovet  av alternativa bostadslösningar.
Byggherren Lennart Pehrson, en entreprenör med engagemang i i Åstorps Ryttarförening sedan 1957, har återigen lyckats förverkliga sina från början till synes omöjliga idéer.

2003 påbörjades rivningen av den gamla möteslokalen Skogslund som  tomtägaren Lennart Pehrson köpt. Rivningen var enda utvägen p.g.a. mögel, asbest och fukt. Den var från början tänkt då tänkt som festlokal för ryttarföreningen. Men ändrade planer, nya visioner…

–  När jag vet vad som är bäst i bygden kommer jag att bestämma mig, deklarerade han samma år. Hade jag varit yngre hade jag byggt ett slott där, sade Pehrson sitt invigningstal.

Ingen av åskådarna och de inblandade parterna i hans byggen tvivlade på att han hade lyckats med det också i sann entreprenöranda.
Det stora grönområdet fick vid köptillfället inte bebyggas. Men länstyrelsen påtryckte så småningom om förtätning av samhället, något som gynnade Lennart Pehrsons intentioner och planer.

Lennart Pehrson  har tillsammans med kommunens dåtida representanter för femton år sedan – kommunalrådet Jan Nilsson och stadsarkitekt Johan Mogensen, nu erövrat och förädlat fler delar av sitt territorium och fullföljt sina visioner. 12 villor står sedan länge klara uppe i backen.
I det senaste tillskottet – radhuslängan, har hela ytan utnyttjats med två till 18 graders taklutning, spalt för ljuset på övervåningen som är försedd med miljövänligt solcellstak. Garaget på framsidan fungerar även som nödvändig bullervall mot landsvägen. Den fantastiska utsikten missas dock inte. Den hittas på övervåningen, där kök och vardagsrum samsas i ett naturligt flöde.

Det är ett stenhus med utvecklat miljötänkande av hög l kvalitet med takljus, bergvärme, solenergi, sedumtak. Nivåskillnaderna har utnyttjats så att man kan köra upp bilen, ta in tunga matvaror bakvägen till köket på andra våningen som på baksidan fungerar som nedervåning tack vare sluttningen. Bra också med dusch- resp. badrum i båda våningarna.
Det upp och nervända ”tänket” med vardagsrum och kök på övervåningen för bästa utsikt ser ut att fungera perfekt. På baksidan är det också byggt en mur och grävt dräneringar som skydd mot skogshöjderna och ev. skyfall.
Byggföretaget Husgruppen står för byggandet och mäklare är Husman&Hagberg.

 Nyinflyttade Kjell Andersson trivs utmärkt i sin bostadsrätt.

– Det var toppen att vi själva fick välja tillval som kakel, klinker eller slå ut någon vägg om vi behövde färre sovrum på nedervåningen.

Lennart Pehrson som alltid är öppen för nya projekt och lösningar, smider redan planer för ett outnyttjad område en bit därifrån.






Arkitekt Inger Thede


Johan Mogensen f.d. stadsarkitekt och Jan "Jansa" Nilsson f.d. kommunalråd var hedersgäster vid invigningen av Skogslunds nya bygge på Vramsvägen, transporterade med VM-fyrspann från Åstorps Ryttarförening


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan