Wild, wild Scania på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 190307
Nu börjar vi ana konturerna och tankebanorna i det unika projektet på Galleri Skelderhus - en platsspecifik installation av två unga gästande konstnärer från Amsterdam.

Konstnärerna David Noro och Ayesha Ghaoul har jobbat intensivt i rök och damm sedan BMZ gjorde visit för fem dagar sedan. En gigantisk häst i gips med huvudlös ryttare och en stor skulptur av en symbolisk människogestalt tar nu plats i galleriets minimala utrymme.
En av galleriets föreståndare, Harald Hjärne, såg likheter med skulpturerna och schackspelets aktörer. Livets spel? Eller Hästen vår första transportör?
Allt är upp till betraktaren.

– En av våra intentioner är att hästen skall leda besökarna, få dem i rörelse, säger David.

Väggarna håller andan i väntan på att fyllas i galleriet där det forna Station Skelderhus präglades av sjudande liv trafik och rörelse.

– Vi jobbar för att skapa ett samspel mellan bildverk och skulpturer.
Vår målsättning är redan klar. Vi vill hedra de människor som frekventerat platsen – allt från hästhandlare, hembrännare, bagageutlämnare, resande...
Det är ju människorna som skapat platsen - en hommage till dem alla!

Förr var Skelderhus en tågstation – en hektisk cirkulationsplats för ankomst och avgång. Det gäller även idag men numera för konst och prylar.
Det var i Skelderhus egen antik, kuriosa & secondhandbutik, Klenodbutiken, överfullt med allsköns prylar, som konstnärerna hittade inspiration och trådar för att sy ihop sina tankebanor till ett helhetstänk.

Båda är vana vid att jobba i collageform, David inom teckning och måleri, Ayesha inom mixed media. Därtill är båda är reflekterande “storytellers”. Men de har inte tidigare jobbat i ett gemensamt konstprojekt, vilket gör denna installation en extra spännande krydda.
Dags dato vet vi inte slutresultatet men den som lever får se en färdig installation lördagen den 9 mars. Då slår Galleri Skelderhus och Klenodbutiken upp portarna för vernissage mellan kl. 13 - 16.
Utställningen “Wild, Wild Scania” pågår t.o.m. 31 mars.