Rebecka Sharp – tecknare och bildkonstnär

Rebecka Sharp och Malin Olsen intar Klippans konsthall

Klippan 170119
Från trio till duo i Klippans konsthall…
Denna funktionella, vackra konsthall inbjuder i sig till att föra samman olika konstnärliga tekniker, där den ena kan lyfta den andra. Senast var det en trio rutinerade konstnärer, nu två unga, ambitiösa och begåvade tjejer på G. Den 21 januari är det vernissage med två f.d. Klippantjejer - konstsmeden Malin Olsen och tecknaren/konstnären Rebecka Sharp.

Rebecka Sharp
Det skrivna ordet i dagboksanteckningar, att sätta känslor, funderingar och intryck på pränt och sedan överföra dessa erfarenheter till bildspråk är ett vinnande koncept för vissa konstnärer. Rebecka Sharp är en av dem.
I en serie surrealistiska, inträngande teckningar, kallad ”Notes” redovisar hon sin syn på att vara kvinna i dagens samhälle,  

– Jag vill kommunicera och berätta med mitt bildspråk i stället för ord, visuellt fånga mina egna upplevelser. Det som händer i min själ, i min kropp och mentala hälsa… 
Jag reflekterar och grubblar mycket över livet som sådant, försöker hitta mig själv, förstå allmänmänskliga upplevelser och studerar flitigt min omvärld.
Mitt konstnärliga öga tränar och utvecklar jag vidare på Fine Art vid Northamptons Universitet, säger Rebecka som tidigt uppmärksammades för sin konst och har ställt ut på bl.a. Dunkers och Konsten i Helsingborg.

Hon fick Klippans kulturpris 2015,  Klippans stipendium 2016.
Studier på estetiska linjen på Klippangymnasiet kompletterades med utbildning på Munka Ljungby konstskola och Malmö högskola.
Det är lätt att förstå hennes utmärkelser, när man ser hennes teckningar i blyerts och grafit.
Det är ett starkt engagemang och eftertanke i hennes teckningar, där surrealismen vinner över realismen. Kvinnoliv - kvinnor i väntan, förväntan, utsatthet, instängdhet, maktlöshet…

– Jag vill att det skall hända något både hos mig och betraktaren, säger Rebecka i färd med att hänga en megastor, varm och innerlig realistisk teckning av en sovande kvinna, som blickfång i konsthallen.

Som kvinna känner man igen sig i Rebeckas bildvärld. 
Det är inte bara på väggarna det händer något. Konsthallen är möblerad med smide i ett eget böljande, ringlande formspråk med sprittande jugendinfluenser.



Malin Olsen – konstsmed

Malin Olsen
Stolar, bord, säng är förädlade med Malin Olsens smidesdesign i organiska former.
Golvljusstakar, ett skimrande löv i halvmetersformat…
Rosor och åter rosor med knoppar i koppar eller mässing…
Trumpetblommor, en snigel, slingrande gren- och bladverk…
Inspiration till designen har Malin hämtat ur naturens eget osvikliga, oändliga formspråk.

– Jag jobbar med att förenkla, skala min design ytterligare. Men de organiska formerna tänker jag fortsätta med.

I likhet med Rebecka har Malin Olsen Volund en brinnande passion för sitt  tålamodsprövande och tidskrävande yrke.
En säng med blomstrande, livfulla gavlar som låter ljuset leka fram mellan grenverket är Rebeckas gesällprov.  Malin berättar att arbetet har krävt tvåhundra timmar vid ritbordet  plus sjuttioåtta timmar med att färdigställa, montera sängkonstruktionen och designa.

– Jag har fem och ett halvt års smidesutbildning, bl.a. har jag gått oss Mäster Berth Johansson, där jag fick tillverka trappan på Hotell Dorsia och lära mig montera, säger Malin som med rätta är stolt över det gesällbrev hon efter tre timmars pressande mangling erhöll i januari förra året.

Stolt kan Malin också vara över att ha lyckats bygga upp en egen smidesfirma Malins smide och att redan ha avverkat sex utställningar.

Utställningen på Klippas konsthall med vernissage den 21 januari pågår
t.o.m. 26 februari 2017.


© BMZ.se • Citera oss gärna men angen källan