Sebastian Sardi

Kolet – ett stort klimathot

Ängelholm 180913
Black Diamond kallar dokumentärfotografen Sebastian Sardi sin utställning på Galleri Moment med vernissage lördagen 15 september. Black Diamond är den nordöstindiska staden Phanbads egen benämning på kol. Under samma titel är en bok av Sebastian Sardis samlade bilder därifrån inom kort klar för utgivning. Utställningen är en del av Landskrona fotofestival.

– Kol bryts överallt i och runtom staden. Det brinner i jorden, där glödande eldslågor öppnar portaler till underjorden med giftig gas som följd. Att jag hamnade just på den orten beror bl.a. på att den kallas för kolstaden, då den har den största gruvverksamheten. Alla i staden är omslutna av kolbrytningens giftiga gaser, vare sig de vill eller inte. Allt är svart av sot. Jag ville komma nära dessa människors vardag, miljö och livsfarliga arbetsplatser. Under mina tre resor dit, varje gång treveckorsvisiter, hann jag känna in både människorna och deras arbets- och hemförhållanden. Alla hade någon anknytning till kolbrytning – från små barn som samlade utvalda överblivna kolbitar för uppvärmning därhemma till anställda sextonåringar som jobbade i dagbrotten. Kolbrytningen är ett starkt miljöhot. Landskapet blir apokalyptikst. I Kina dör 20 000 årligen av sviterna av kolhantering, säger trettiofemårige Sebastian som hunnit uppleva och dokumentera stora delar av världen, numera med digital hantering efter att tidigare jobbat analogt.

Sebastian Sardi är fotoutbildad både i Stockholm och i Danmark och har erhållit en rik skörd utmärkelser och stipendier för sina fotodokumentationer, där det konstnärliga uttrycket stärker de reella motiven.
Black Diamond är Sebastian Sardis andra fotobok. Tidigare har han gett ut ett bokverk med titeln Cirkusz.

Sebastian Sardis utställning “Black Diamond” har vernissage 15 september och pågår hela hösten fram till 22 december.