Åstorps kommuns kulturpris tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och
Tomas Montelius år 2016


PRESSRELEASE
Köpmans- och näringslivspriset 2019 i Klippan
Nu är vinnarna utsedda till Klippans kommuns Köpmans- och Näringslivspris 2019. Det blev Gunns Mode som fick Köpmanspriset och ER Byggare som fick Näringslivspriset. Du hittar nominerade, vinnarna och motiveringen på vår hemsida.

Sommarjobba i Klippan
Klippans kommun erbjuder nu dig som går i 9:an eller på gymnasiet möjligheten att ansöka till att driva ett eget sommarföretag genom konceptet UngDrive.

Under en femdagars kickoff online får du inspiration, workshops och säljträning för att kunna starta upp din egen affärsidé och på så sätt tjäna dina egna pengar i sommar.
Du får ett startkapital på 1500 kr för att starta upp din idé och coaching av riktiga entreprenörer under hela sommaren. Utöver detta kommer du också få lära känna många nya människor, utvecklas som person och framför allt ha riktigt roligt!

Tidigare erfarenhet av entreprenörskap behövs inte, men en vilja att lära!
Ansök själv eller tillsammans med en kompis på UngDrives hemsidalänk till annan webbplats.

Bästa tillväxt i Skåne 2019
Klippans kommun tog 2019 hem en tredjeplats i mätningen ”Bästa tillväxt” som utförs av kreditupplysningsföretaget Syna. Priset har delats ut av Syna varje år sedan 2007 och belönar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut.

Syna mäter tre olika kriterier hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

PRESSRELEASE

Jonas Jönsson ny
kommunchef i Åstorp

Jonas Jönsson blir ny kommunchef i Åstorps kommun. Det beslutades under kommunstyrelsens sammanträde den 4 mars.

- Vi ser fram emot att Jonas Jönsson börjar sin nya tjänst i Åstorps kommun. Jonas har ett stort driv och gedigen erfarenhet som vi kommer att ha stor nytta av, säger Ronny Sandberg, kommunalråd i Åstorps kommun.


Jonas Jönsson kommer närmast från en tjänst som kommundirektör i Ljungby kommun. Han har lång erfarenhet av att vara chef på olika nivåer, bland annat som socialchef i Örkelljunga och verksamhetschef i Älmhult. Han har även tidigare arbetat inom socialförvaltningen i Åstorps kommun.
Jonas börjar sin tjänst till sommaren och vi hälsar honom varmt välkommen till Åstorps kommun!

Åstorp – ny vision
för 2030


Nu börjar vi arbetet med att ta fram en ny vision för Åstorp som ska visa vägen framåt.
Den nuvarande visionen ”Åstorp – Söderåsstaden där människor och företag möts och växer” löper ut efter 2020. Det är därför dags att ta fram en ny vision med sikte på år 2030.
Den nya visionen ska klargöra i vilken riktning Åstorp ska utvecklas och beskriva en önskad framtid i Åstorp.
- Visionen ska ge en framtidsbild för hur Åstorp som kommun och samhälle ska se ut om 10 år och den lägger grunden för vår utveckling och viktiga politiska beslut längre fram, säger Ronny Sandberg, kommunalråd i Åstorps kommun.
Processen för att ta fram den nya visionen ska bestå av en bred samverkan inom kommunen och inkludera både medarbetare och förtroendevalda.
En extern konsult från företaget Konsult ledning och logistik har upphandlats för att vi ska få stöd genom hela processen. Därtill har en organisation satts samman för visionsarbetet. Den består av en politisk projektstyrningsgrupp med representanter från kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU), en politisk arbetsgrupp och en projektledningsgrupp. I projektledningsgruppen kommer det att finnas tjänstemän som representanter huvuduppdragen i kommunen.
Processen delas in i tre faser
Visionsarbetet består av tre delar och kommer att genomföras under våren och sommaren:
Fas 1. Den politiska arbetsgruppen ska ta fram ett visionsramverk som visar på hur Åstorp kan utvecklas. Under tre workshops ska arbetsgruppen identifiera utmaningar och möjligheter för kommunen som sedan ska landa i visioner och fokusområden. Projektledningsgruppens uppdrag är att skapa beredningsunderlag inom olika områden för att ge en grund för de tre workshoparna med den politiska arbetsgruppen. Ett första förslag på visionsramverk presenteras för (KSAU) i maj.
Fas 2. Medborgarna får möjlighet till dialogmöten med politiker och tjänstemän. I denna fas involveras även Åstorps kommuns ungdomsråd. Därefter sammanfattas underlagen som sedan presenteras för KSAU.
Fas 3. Visionen förbereds för att läggas fram som ett tydligt förslag till ny vision 2030. Planen är att den nya visionen ska beslutas slutgiltigt av kommunfullmäktige vid sammanträdet den 15 augusti 2020.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anna Falkenstam, t.f. kommunchef, 042-640 16, anna.falkenstam@astorp.se


Jan Pettersson, Nyvångs Gruva och Agnes Collijn

Två kulturpristagare från skilda världar i Åstorp 2020

Åstorp 200523
Två kulturpristagare från skilda världar och generationer log ikapp med vårsolen i grönskan utanför Nyvångs gruvmuseum på Kristi himmelsfärdsdag.
Åstorps kulturpris 2020 på 10 000 kronor gick välförtjänt till Föreningen Nyvångs gruva, denna dag representerad av dess ordförande Jan Pettersson.
Åstorps kulturstipendium 2020, även det på 10 000 kronor tillföll musicerande framtidshoppet 17-åriga Agnes Collijn.
Jan Petterson håller i trådarna i föreningens idoga arbete med att levandegöra Nyvångs historia med på sin tid landets största kolgruva i fokus.
Nyvångsgruvan har gett rejäla avtryck på Åstorpskartan under många decennier. Kulturpersonligheter som författaren Elsa Grave har vuxit upp och skrivit om det unika gruvsamhället .
Slagghögen, bunken, sockertoppen, kärt barn har många namn, bestående av gruvans avfallsprodukter av lera och sandsten är Åstorps främsta kultur- och riktmärke.
– Utan gruvan hade inte Nyvång funnits. 500 man jobbade under jord och 250 över jord. Ett nytt samhälle med stor gemenskap bildades, säger Jan Pettersson, som räknar till ca 250 medlemmar i den aktiva föreningen.
I gruvmuséet ”Cervins schakt” sker ständiga uppdateringar och nytt material från gruvdriften 1911 - 1969 tillförs kontinuerligt till den rika bild-, text och prylsamlingen.
Nyupptäckta spår från dinosarier och ormbunkar i fossilsamlingen är ett av de senaste tillskotten bland Nyvångs kulturskatter. Föreningen Nyvångs Gruvas idéella arbete, drar folk till orten och bidrar till att stärka Åstorps varumärke.

Årets kulturstipendiat Agnes Collijn, basist och pianist som brinner för musiken har redan gett avtryck i pubrockbandet Micke Japp.
Agnes sneglar högre upp än Bunken, åtminstone studiemässigt, då hon studerar till flygplansmaskinist.
Men Agnes missar inte lektionerna på Kulturskolan i Åstorp.
– Jag älskar att spela i band, känna musikens kraft och den starka gemenskapen som uppstår. Solistrollen har jag aldrig strävat efter, säger Agnes som redan som nioåring bildade ett band. Hon gillar fortfarande att skapa nya musikaliska konstellationer .
Det fortsätter hon för övrigt med och har redan bildat ett skolband i Ljungbyhed.
Stipendiet kommer Agnes Collijn att använda till musiklektioner och ev. nya musikattiraljer.Clara Lundgren, foto privat

Ljuset på Gotland – stor inspirationskälla

Klippan 200515
Det var ljuset och färgerna i naturen på  Gotland som satte fart på Clara Lundgrens inre bildrum.
På hästryggen gjorde hon sina upptäckter i naturen, smultronställen  som sedan blev till miljöer eller komponenter i hennes målningar som sedan förde henne till Skånes konstvärld.
Efter konstlinjen i Lund och Malmö högskola är Clara Lundgren numera Malmö trogen, även om hennes utställningar senare fört henne förutom runtom i Sverige till såväl Danmark som Italien och Spanien.
Den 16 maj gästar Clara Klippans konsthall. Där visar hon akrylmålningar med motiv där gärna människor, djur och byggnader tar plats. Vissa motiv är lätt romantiska med sagovibrationer. Andra är underfundiga, då hon ofta lägger till oväntade inslag i naturscenografin.
Klippans konsthall är bra i Coronatider med bord entréhallen och en öppen trädgård för väntande besökare.
Men för de som vill ha ett smakprov eller p.g.a. av smittorisken inte vill besöka utställningen 16 – 18 juni kan titta på korta, filmade inslag från utställningen på Klippans hemsida.
Jasmine Cederqvist

Konsten i Klippan lever trots Corona

Klippan 200428
– Detta är lilla Paris, säger konstnär Anders Jösse Jönsson och breder ut armarna lik en äkta fransos mitt i coronakrisens vårsol.
Platsen är den mest prosaiska.
På parkeringen intill Klippans bibliotek/konsthall ställer Anders "Jösse" Jönsson ut sina färgsprakande målningar till beskådande och försäljning.
Inne i Klippans vackra konsthall råder full aktivitet, som alltid när energiknippet Jasmine Cederqvist är i farten.
Denna konstnär, konstpedagog och ekolog har i decennier sökt och hittat nya kreativa idéer för konstnärligt skapande i eller till våra offentliga rum.
Ut med konsten, där människor rör sig och öppna gärna dörren till fri insyn i arbetsprocessen. Se möjligheterna inte svårigheterna…
En stor vacker och funktionell hall som Klippans konsthall skall naturligtvis aldrig står tom p.g.a. coronaormens gifttänder.
Sedan några veckor har Jasmine Cederqvist förvandlat lokalen till en paradisisk ateljé med ljus, rymd och öppningar mot trädgården
Hon motar coronaormens giftgaddar, håller avståndet men bjuder in till visning i en öppen workshop under vecka 16 och 18.
Enorma plywoodskivor, färgburkar, penslar och trasor fyller hallen – allt blir platsspecifikt till hennes kommande utställning i konsthallen.
Kärleken till och samhörigheten med naturen med fokus på Söderåsen är det genomgående temat i hennes bildvärld.
– Eko betyder ju hem och det är i naturen jag känner mig hemma.
Jag vill att alla skall känna sig delaktiga i naturens under, inse att vi alla är en del av den.
Det är inga realistiska naturmålningar. Jag vill förmedla kärleken och känslan för naturen, inspirera och få människor att känna samhörighet, bli ett med naturen, säger Jasmine som är mitt inne i den intensiva delen av arbetsprocessen, full av trial and error.
En video och en installation är också på gång till Jasmine Cederqvists sommarutställning i Klippans konsthall 27 juni – 23 augusti.


Anders "Jösse" JönssonÅsa Fridén

Kulturprisen duggar tätt nu – 2020 års kulturpris i Klippan går till Åsa Fridén

Klippan/Ljungbyhed 200424
Vi gratulerar Åsa Fridén som utnämnts till Klippans kulturpristagare 2020.
Juryns motivering till den hedrande utmärkelsen och prissumman på 10 000 kronor är konstnären, illustratören och läraren Åsa Fridéns långvariga och plikttrogna arbete engagemang i Klippans konstförening.
Aktiv i arbetet har hon varit sedan sekelskiftet, därefter som ordförande under nio år fram till 2019.
Nu närmast jobbar Åsa med eget skapande parallellt med studier till behörig lärarprofession. Första steget dit är yrkeslärarutbildning inom utställning&design.
Åsa Fridéns teckningar och akvareller, gärna med trädmotiv har uppmärksammats på ett flertal gallerier bl.a. i Krapperups konsthall, Landskronas Svartvitt triennal.
– Jag är jätteglad över priset. Det ger mig kraft att så småningom försöka mig på ett annat projekt med visning av kvalitetsfilmer i Ljungbyhed!Ordf. i Helmer Långstiftelsen Matz Svensson överraskade Hamid Mohammadi med diplom och stipendiecheck

Hamid Mohammadi – afghansk konststuderande i asyl är årets Helmer Långstipendiat 2020

Nyhamnsläge 200404
En enig jury utsåg Hamid Mohammadi till 2020 års Helmer Långstipendiat med följande motivering:.
Hamid f. 1999 i Teheran, nu bosatt i Nyhamnsläge,  har en gedigen utbildning bakom sig och är ambitiös, seriös och målmedveten. Sina unga år till trots, behärskar han redan många av de klassiska teknikerna inom skulptur samtidigt som han experimenterar med nya innovationer inom måleri.
Hamid har studerat vid Teherans konstakademi. I Sverige har han studerat keramik och drejning hos Claes Thell på Keramiskt Center i Höganäs samt porträttmålning för Gustav Sundin och bronsgjutning hos Jonas Högström. Hamid kommer från en konstnärsfamilj som arbetar med såväl måleri som stenskulptur. Då Hamid som son i en konstnärsfamilj blev förföljd och hotad i hemlandet, sökte han asyl i Sverige för fem år sedan.

Hamid arbetar med många olika tekniker. Inför stipendiet är det bronsgjuteri som tar upp all hans tid. Mest intresserad är han av formskapande. I en framtid vill han ta studenten och söka ytterligare konstnärlig utbildning, dela erfarenheter med andra konstnärer.
Hamid har även utvecklat en teknik för reliefmålning som han vill förmedla och introducera i konstvärlden.

Normalt skulle stipendiet utdelas under festliga former på Konstrundans förvernissage 9 april men på grund av Coronarestriktioner är Konstrundan inställd. Då stipendiaten brukar medverka med ett verk i Landskrona konsthall under konstrundan, skjuts detta tyvärr upp till Konstrundan 2021.

Anders "Jösse" Jönsson ställer ut i Atriet

Anders "Jösse" Jönsson + 12 till

Klippan 200401
I “Jösse” namn bjuder konstnär Anders Jösse Jönsson generöst in tolv kolleger att ställa ut till hans egen utställning i Atriet i Klippans bibliotek.
Vernissage fredagen 3 april.
Bland Jösses många vänner märks starka namn som fotografen Anna Nilsson och graffiti- och konstnären Tim Timmey.
De inbjudna konstnärerna ställer ut en eller två dagar vardera vid sidan om Jösses egen konst som lär lysa upp Atriet under hela april.
För lyser gör dem - Jösses abstrakta, färgsprakande målningar i udda blandtekniker som ger hans konst nya dimensioner.
Hybrider kallar Jösse dem. Han är van att lysa upp vardagen, denne sanne, flitige och idérika konstnärsjäl! På piren i Helsingborg har han skapat en egen måne som lyser över Helsingborg. I Klippan hade han länge en egen stol där hans satt och målade på Storgatan. Ett eget litet minigalleri har Anders Jösse Jönsson också hunnit avverka. Vi får se vad som händer härnäst.
Nu hägrar vernissage fredagen den 3 april för en händelserik utställning som pågår t.o.m. 30 april på Atriet.


PRESSRELEASE


Stina Siljing - Foto från tidigare reportage i BMZ

"Spaces and Traces" på Galleri Moment i Gamla Rådhuset, Ängelholm

Ängelholm 200320
Varmt välkommen till Galleri Moment i Ängelholm och Stina Siljing.
Hennes utställning pågår 23 mars till 11 april.
Tillfällig utställningslokal i Gamla Rådhuset på torget utanför biblioteket.Fr.v Matta Persson, Michael Lennartsson, Johan Herder och Hans Pettersson

En mobil utställning i Atriet på
Klippans bibliotek

Klippan 200308
En mobil fotoutställning i flera bemärkelser väntar besökarna i Atriet i Klippans bibliotek.Vernissage 7 mars.
På svajande rörliga tvättlinor, hänger svartvita foton, tagna med mobilkamera.
Notställ är andra upphängningsvarianter för trion Matta Persson, Michael Lennartsson och Hans Pettersson som ställer ut tillsammans med koloristen Johan Herder som sätter färg på utställningen
Herder har enbart ett enda mobilfoto och smyckar i stället väggarna med abstrakta, surrealistiska bilder, tagna med analog kamera.
– Jag har inte ställt ut foton på trettio år utan hållit mig till måleriet, säger Herder som efter en sjukdomsperiod hittat tillbaka till foto som uttrycksmedel.
De flesta fotona är äldre bearbetade, vissa med mjuk akvarellkänsla, andra tuffa, expressionistiska collage.
De andra tre utställarna, Matta, Michael och Hans har känt varandra i åratal och haft ett gemensamt musik- och fotointresse som lett dem framåt.
Första gemensamma fotoutställningen hade de för fem år sedan, vilket genererade pengar till julklappshjälpen.
– Det gäller att våga, vara kreativ. Då kan man skapa konst med mobilen, säger Hans Pettersson och visar syn för sägen med foton, fastsatta med tvättklämma.
Hans Pettersson och Matta Persson har varvat sina resp. svartvita ögonblicksbilder. De har jobbat med närkontakt med objekten, slitit med kompositioner, vinklar och ljus med spännande professionellt resultat.
Den rörliga linan ger extra liv och association till den mobila inriktningen på utställningen.
Michael Lennartsson visar stämningsfulla bildrum i en teknik som vid första anblicken liknar laveringar eller tuschteckningar.
Det är en lättsam, väl utvald och kvalitetsmedveten fotomix med lokala aktörer, som nu visas i Atriet fram till 28 mars.Premiär för Åstorps mellanstadieelevers alldeles egen videoshow

Åstorp 200303
Röda mattan tronade på trappan till Kulturhuset Björnen på eftermiddagen en kulen marsdag. Inne i cafeterian var det uppdukat till med bubbel och tilltugg i spänd väntan en efterlängtad videofilm som Åstorp Kulturskola i nära samarbete med ortens mellanstadieskolor producerat tillsammans.
Livet skall naturligtvis vara en fest när det är premiär för visning av ett så långt men inspirerande gemensamt samarbetsprojekt.

Inne i stora salen bänkade sig elever/ medverkande från såväl Haganässkolan och Tingdalskolan som Rågen-, Kvidinge -, Hyllinge-, och Nyvångskolan. 
På scenen stod Kulturskolans lärare redo med sina instrument och brakade loss och gjorde en mycket skicklig version av “ Where is the love” med sångpedagogen och presentatören Annette Holmberg vid mikrofonen. 
Det var en låt som publiken hade jobbat med i projektet och som de gärna hängde på, viftandes med flaggor. 
Sedan följde ett trivsamt småprat med perfekt närkontakt med den unga publiken.
Alla var spända på att se vad de hade blivit av alla tagningar som gjorts inne och ute på skolorna, ända sedan i höstas 
De blev knappast besvikna när de såg resultatet, lyckliga och stolta att se sig själva och kompisarna in action, i äkta, hemtama skolmiljöer. 
Musikvideon genomströmmas av engagemang, gemenskap, kärlek och hopp, en perfekt reklampelare för en aktiv, mångsidig kulturskola.  
Den livsbejakande musikvideon är elegant och professionellt producerad av Kulturskolans projektgrupp och yrkesfilmare från Malmö. 
Det är ett behjärtansvärt samarbetsprojekt som de medverkande med säkerhet kommer att bära med sig i sina hjärtan lång tid framöver.
Videon kommer att visas för allmänheten på Öppet Hus den 26 mars.


Premiär för Åstorps mellanstadieelevers alldeles egen videoshow

Åstorp 200303
Röda mattan tronade på trappan till Kulturhuset Björnen på eftermiddagen en kulen marsdag. Inne i cafeterian var det uppdukat till med bubbel och tilltugg i spänd väntan en efterlängtad videofilm som Åstorp Kulturskola i nära samarbete med ortens mellanstadieskolor producerat tillsammans.
Livet skall naturligtvis vara en fest när det är premiär för visning av ett så långt men inspirerande gemensamt samarbetsprojekt.

Inne i stora salen bänkade sig elever/ medverkande från såväl Haganässkolan och Tingdalskolan som Rågen-, Kvidinge -, Hyllinge-, och Nyvångskolan. 
På scenen stod Kulturskolans lärare redo med sina instrument och brakade loss och gjorde en mycket skicklig version av “ Where is the love” med sångpedagogen och presentatören Annette Holmberg vid mikrofonen. 
Det var en låt som publiken hade jobbat med i projektet och som de gärna hängde på, viftandes med flaggor. 
Sedan följde ett trivsamt småprat med perfekt närkontakt med den unga publiken.
Alla var spända på att se vad de hade blivit av alla tagningar som gjorts inne och ute på skolorna, ända sedan i höstas 
De blev knappast besvikna när de såg resultatet, lyckliga och stolta att se sig själva och kompisarna in action, i äkta, hemtama skolmiljöer. 
Musikvideon genomströmmas av engagemang, gemenskap, kärlek och hopp, en perfekt reklampelare för en aktiv, mångsidig kulturskola.  
Den livsbejakande musikvideon är elegant och professionellt producerad av Kulturskolans projektgrupp och yrkesfilmare från Malmö. 
Det är ett behjärtansvärt samarbetsprojekt som de medverkande med säkerhet kommer att bära med sig i sina hjärtan lång tid framöver.
Videon kommer att visas för allmänheten på Öppet Hus den 26 mars.Anna Thörnqvist, landsbygdsutvecklare och Näringslivschefen Anders Lindberg

Klippan – en kommun på hugget

Klippan 200221
Det känns befriande med en kommun som Klippan som går från klarhet till klarhet i sitt utvecklingsarbete av näringslivet. Med framtidstro och god ekonomi har man vågat satsa rejält på såväl det befintliga näringslivet som på spännande nyetableringar. Det har slagit mycket väl ut. 
Klippan står på tredje plats i Skåne som tillväxtkommun för femte året i rad enligt Synas tillväxtindex. Många vill etablera sig kommunen, bl.a. i Östra Ljungby, nära E4an. Frode Laursen vill etablera sig norr om motorvägen i Ö. Ljungby. 
Klippans geografiska läge med E4:an, riksvägar och närhet till flygplats och hamn bör var perfekt för logistikföretag. Av kommunens 1 300 aktiva företag sysselsätter de tio största c:a 1 200 personer. Men kommunen förblir den störat arbetsgivaren med 6 000 arbetsplatser.

Läs mer...Marianne Hall

Marianne Hall – Med leran som
främsta språkrör

Kvidinge 200214
Ecco homo - bortom ytan, bortom tid och rum… Dit orden inte når…
Skulptrisen Marianne Hall bjuder på en tankeväckande, starkt berörande resa i sin kommande utställningen på Tomarps kungsgård med vernissage lördagen 15 februari. Marianne Halls skulpturer är tidlösa men rykande aktuella. Det sköra skalet hos hennes expressiva människogestalter i terrakotta, rymmer all världens tidevarvs oro, ångest, vanmakt och förtvivlan. Med ömhet och varsamhet, ristas människors erfarenheter och upplevelser in i leran som berättar vad som döljer sig under ytan. Existentiella frågor vi alla brottas med tittar fram som gubben i lådan, när vi ser de utsatta människosläktet. Vem är jag? Vem är du? Vad göra?


Läs mer...Mikael Segerström med en bilstrålkstare som får illustrera Miles Davis –
Ett ljus i mörkret

Mankells Driving Miles på
Kulturhuset Björnen

Åstorp 200210
Ett ljus i mörkret…
En trumpetare som är som en strålkastare…Den legendariske jazztrumpetaren Miles Davis har många lyriska eftermälen i sin nyskapande livsgärning. I Henning Mankells monolog Driving Miles är han ett språkrör för hur musikens kraft kan förändra en människas liv. Hur man mot alla odds kan hamna i ett överjordiskt tillstånd, där musiken fyller kropp och själ med en känsla som man inte visste fanns..
.

Läs mer...Fr.v. Tomas Montelius, Gunilla Andrén och Göran Aulin

Säsongsstart på Galleri Konsten

Helsingborg 200128
Säsongens första utställare är Tomas Montelius, fotokonst, Gunilla Andrén, keramik och silverdesign samt Göran Aulin, silver.
Utställningen har vernissage 1 februari kl. 13-16 och pågår varje lördag och söndag t.o.m. 23 februari. Utlovat är att minst en av utställarna skall vara närvarande under öppethållandet som är mellan kl. 13.00 och 16.00.
Adress: Kopparmölleplatsen, Helsingborg.

Givetvis är alla hjärtligt välkomna!Tony Abrahamsson

Gåtfulla, berättande skulpturer i
Gamla rådhuset

Ängelholm 200124
Det är livligt befolkat både inom och utanför Gamla Rädhusets väggar just  nu. Torget är som vanligt i livlig rörelse av folk och fä. Inne i galleriet frekventerar människor, mytologiska väsen på bord, väggar och fönstersmygar. Det är konstnären, skulptören och keramikern Tony Abrahamsson som lägger sista handen på sin utställning i väntan på vernissage lördagen 25 januari.

Läs mer...Elisabeth Hamfelds

Konstens "Bag Lady" visar sina fantasifulla alster i Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 200122
Vi slänger och dänger i vårt enorma överflöd av förpackningar och påsar. Läckra, professionellt designade påsar t.ex, försedda med avancerad grafik och snoddar fylls gärna med prylar i garderoben eller i värsta fall blir de till slut soppåsar som slängs. Men varken livet eller påsen behöver vara innehållslöst och tomt, om vi sätter fart på kreativiteten och ser skönhet och möjligheter i det lilla. En påse är inte bara en påse i Elisabeth Hamfelds händer. Det är även pappersmaterial, snoddar, snören och grafik som kan inspirera till nya ting, till lyst eller nytta. 

Läs mer...Fr.v. Catarina Göransson-Malmgren, Camilla Månsson, Pia Nordqvist, Anita Hansson och Bodil Hellberg

Nystartad Filmklubb på Vidåsen i Åstorp

Åstorp 200113
Nu blir det film i Vidåsens för ändamålet ypperliga föreläsnings- och filmvisningslokal! Första torsdagen varje månad kl. 18 30 utlovas en film, oftast relations- eller socialrealistisk drama från olika delar världen med start den 6 februari. Initiativtagare är Catarina Göransson Malmgren.
– Naturligtvis skall denna lokal utnyttjas till fullo, inte bara för de boende utan för alla cineaster i bygden. 
För att få hänga på visningarna har vi anordnat en filmstudio, där man kan köpa ett medlemskort för ett överkomligt pris på 100 kronor för fyra filmer. Efter varje visning blir det kaffe och tårta, förhoppningsvis diskussioner om filmen de sett och önskemål om kommande filmproduktioner, säger Catarina som har ett etablerat järngäng i sin projektgrupp för såväl filmurval som service och administration. Jill och Ulf Ekberg

Jill Ekberg och Ulf Ekberg – Målningar och keramik i Klippans konsthall

Klippan 191213
Jill och Ulf Ekberg, konstnärspar från Vejbyslätt på Bjärehalvön, ställer ut keramik och målningar i Klippans konsthall mellan 14 december och
19 januari 2020.

Läs mer...Lena Selander

En utställning som värmer och
lyser upp i juletid

Ängelholm 191205
Det är en varm, levande utställning Galleri Moment bjuder på med vernissage lördagen 7 december.
Scenografen och konstnären Lena Selanders koloristiska, berättande oljemålningar är intensivt berörande med ljuset som vägledare och ställer gärna frågor i igenkännandets tecken. Djur, natur och människor… 

Läs mer...Julskyltning i Kvidinge

Kvidinge 191130
I flera decennier huserade keramikern Tomas Anagrius i det sandfärgade huset på Västra Storgatan 30 i Kvidinge. Nu är huset sålt och Tomas har flyttat till Helsingborg. De nya ägarna har julskyltat affärslokalens fönster på ett sätt som ingen förbipasserande kan undgå att se.Ingrid Celin

Ingrid Celin tackar för sig och lägger ner butiken efter 16 år

Åstorp 191130
Efter sexton år är snart butiken Celins Foderbutik saga all. – Celins har varit en av de ytterst få kvarvarande, publikdragande mötesplatserna i Åstorp. Här har människor och djur handlat, träffats, skvallrat och diskuterat sina fyrbenta och ventilerat egna bekymmer. Det känns sorgligt med ytterligare en avyttring i ett snart avsomnat centrum, där ett aktivt, trivsamt folkliv tyvärr lyser alltmer med sin frånvaro. I januari lägger Ingrid Celin ned för gott och tackar varmt alla sina kunder som i likhet med henne själv bjudit på sig själva och skapat ett positivt arbetsklimat med många nära kundrelationer. 
– Det har blivit många kramar och tårar. En positiv tid som jag inte skulle vilja vara utan, säger Ingrid som nästa år tänker roa sig kungligt som pensionär.Peter Wallström

Från fragment till substans

Åstorp 191128
Det är öppna, ödsliga landskap med enstaka scenplatser/scenografier som möter betraktaren på Åstorps bibliotek  första advent. Konstnären Peter Wallströms utställning har en säreget kraftfält som berör och ställer frågor.  Människorna i hans målningar i hans utopiska, meditativa landskap där noshörning eller elefanter gärna tar plats, är oftast bortvända med kroppshållningar som ger ett vilset och ensamt uttryck. De söker varken betraktaren eller gemenskap. Är de utslängda i en okänd värld, drömmer de eller är det glömda minnesbanker eller… Människorna, ofta ensamma är i ständig väntan. I väntan på vadå..

Läs mer...Birgitta Svensson och Lie Svennbeck

"Under ytan" – Kvidingekonstnärerna
Lie Svennbeck och Birgitta Svensson ställer ut i Lilla galleriet på Tomarp

Kvidinge 191121
I Lilla galleriet på Tomarps Kungsgård är det två kvinnor från Kvidinge med konstnärliga förtecken som ställer ut i temat “Under ytan”. 

– Såväl under som rent bokstavligen i ytan, kan våra verk berika varandra, mötas i uttryck och tanke.

Den orden kommer från konstnären Lie Svennbeck som ställer ut sina målningar tillsammans med keramikern/ skulptrisen och generationskamraten Birgitta Svensson. Det har blivit många givande, kreativa samtal dem emellan under åren, där de både har kritiserat, inspirerats och stimulerat varandra under arbetsprocesser. 

Läs mer..."I have a dream"
Barnkonventionens dag fyller 30 år

Ängelholm 191114
Livet är som en saga. Varje dag har sitt eget äventyr med spännande möten och upplevelser. Den ljusa sentensen kan man hitta i den mycket mångfacetterade och upplyftande utställningen på Gamla RådhusetUnder temat ”I have a dream” har förskole- och skolbarn och ungdomar fått uttrycka sina drömmar och tankar, i vardagen och i framtiden. I bild, text eller skulptur…
Utställningen är en del i firandet av Barnkonventionens dag som fyller trettio år.
I Ängelholm är det sjätte året på rad som man firar barnkonventionen i ljusets tecken för att uppmärksamma barns rättigheter.
Arrangemanget som pågår i två veckor, populära ljusparader har redan avverkat, avslutas med tusen tända lyktor, tal och körsång på Stortorget den 22 november.
Vad är en dröm? När hjärnan blir trött, kommer drömmar ut, svarade ett barn.
Eller hur skall man kunna berätta, när man ligger i en våningssäng och ser robotens lysande ögon, frågar sig en annan. 
Vad drömmer blommor om då? Blommor drömmer om en bro och vatten eller varför inte om en orm som kramas? Träden lär drömma om att man sågar ner dem, tror en liten knatte som själv tenderar att drömma om monster. En annan ansåg att om träden hade ansikten skulle de kunna tänka eftersom det är pannan som tänker.
Framtidsdrömmarna innehöll det mesta - från att deras kommande barn skall få uppleva vardagen till en dröm om att det nästan kommer att bilfritt då. 
En tavla med ett barn och en hund analyseras av de livsfilosofiska, hoppfulla unga, som även får kom julust_skelderhus_2019.html ma till tals i en video.En stor drömfångare står som symbol för alla deras drömmar.Utställningen “I have a dream” avslutas med arrangemanget Tusen lyktor den 22 november.Patrik Gyllander

Återvinning är ett nyckelord – i livet
som i konsten

Ängelholm 191107
En fras, en upphittad pryl, något ur gårdagens tidning, en gammalt fruktskal är incitament som får i gång konstnären Patrik Gyllander.
Bortslängda ting får här ny dignitet, det fula förädlas och det vackra förfulas.Återvinning är ett nyckelord i dubbel bemärkelse - i livet som i konsten.

Läs mer...150 fågelsymboler i Åstorp – Ett resultat av workshop i Bästa Biennalen

Åstorp 191024
För första gången hängde Åstorp med på Bästa Biennalens regionala satsningar med konstprojekt veckan lång under höstlovet med fokus på barn och unga. 
– "Vi är alla unika och ingår i samma flock" var den fyndiga rubriken på en workshop, ledd av konstnären och flitiga workshop-pedagogen Jasmine Cederqvist. 

Och på Tomarps kungsgård
karvades betlyktor...

Läs mer...Kerstin Wellbro

Kerstin Wellbro – Nästan bara grafik

Åstorp 191024
En ögonfröjd och en skön lisa för själen i kombo med glädjeskutt av underfundig humor, väntar besökarna i Konsthallen, Åstorps bibliotek. 
Kerstin Wellbros utställning “Nästan bara grafik” med vernissage lördagen 26 oktober, bjuder på en befriande ren och avskalad grafik - på papper eller glas. 

Läs mer...Christer Svanberg och Paula Fohlin-Svanberg

Paula Fohlin-Svanberg och Christer Svanberg ställer ut på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 191023
Det är konstnärsparet Paula Fohlin-Svanberg och Christer Svanbergs finstämda målningar - Paulas i tempera och Christers i olja, som tar plats i en förvånande homogen enhet i det lilla galleriet. 
För utställarna är två i sanning mycket självständiga, konstnärsjälar som sökt och hittat egna personliga signum i sina bildrum. Det gäller i såväl motivval som tekniker.
Mjukt anslag, matt textur samt underliggande stämningar och flera dimensioner i deras motiv, har de dock gemensamt.

Läs mer...Solen och det somatiska arvet visas
på Tomarps kungsgård

Tomarp 191018
Vartannat år visas konst för alla åldrar i hela Skåne i Bästa Biennalens konstbiennal. 200 aktiviteter utlovas under tiden 19 oktober till 3 november.  I såväl gallerier som bibliotek, konstmuséer och konsthallar samt även i stads- och naturmiljöer.
Ett av biennalens konstprojekt äger rum på Tomarps kungsgård under titeln “Solen och det somatiska arvet”. Bakom utställningen står konstnärsparet Kristina Müntzing och Kalle Brolin.

Läs mer...Margareta Jansson

Hon målar med människan och kroppsspråket i fokus

Klippan 191011
Ibland behövs inga ord. Kroppsspråket kan berätta det mesta och lite därtill. Studera människor dagligen i bussen och du upptäcker ganska snabbt att du kan bli varse både hur dina medpassagerare mår och t.o.m. ana vilket yrke de har. 
En som sätter människan och kroppsspråket i fokus i sin dagliga verksamhet är värmländska konstnären Margaretha Jansson, nästa utställare i Klippans konsthall

Läs mer...Anna Bauer

Anna Bauer, konstnär med hjärtat
i det textila

Ängelholm 191006
– I det allra enklaste bor oändliga möjligheter, i stygnet, maskan, ordet...Det är upprepningens små, små steg som gör magin.
Så beskriver textilkonstnären Anna Bauer sin arbetsprocess i ett egenproducerat infohäfte. Ett runt mönsterstickat bildverk med texten “I hold myself like a gun”
på omslaget skapar nyfikenhet att forska vidare i Annas tankebanor och målsättningar. 

Läs mer...Paula Ternström och Thomas Hedengran

90 minuters maktkamp mellan könen på Kulturhuset Björnen

Åstorp 191006
– Nu talar lilla lärkan som vore hon en människa!
De orden säger Torvald till sin hustru Nora i Ibsens  “Ett dockhem”.
Den repliken säger det mesta om mannens syn på kvinnans roll under förrförra seklet. I vissa kulturer gäller den tyvärr än i dag och patriarkatet har fortfarande makten.

Läs mer...Trångt, trångt i de enorma lokalerna på Spritan

Många av lokalerna i Spritan är nu uthyrda
och shopparna flockas som flugor kring
en sockerbit

Ödåkra 191006
Ruljangsen på Spritan fortsätter över hövan. Folk dras som av magneter till den forna Ödåkra spritfabriks flödande, generösa utbud, fördelat på 20 000 kvm. Konst, mode och mat är hörnstenarna i verksamheten som kreativt och framgångsrikt drivs av konstnären och affärsutvecklaren Andreas Wargenbrandt och entreprenören Martin Haas.  
Den 5 och 6 oktober gjorde hösten intåg på fabriken från 1897. Det vimlade lika mycket av folk som av ett brett varierat utbud. 
Retro, vintage, design, kläder, smycken, konst, inredning och lyxloppis lockade till lyst och köp av folk i alla åldrar.
Efter Höstmässan väntar Julmässa och julmarknad på Spritan, där folk och kultur möts och trivs.


Caféet "Två Systrar" är populart efter shoppingenDet tjejigaste ekipaget "Pink Fluffy" lyste upp hela Klippans paradgata

Klippan Car Show – Succé andra året i rad

Klippan 190928
Arrangören Henrik Elg anordnade för andra året Klippan Car Show i samarbete med Köpmannaföreningen. 82 bilar och 8 motorcyklar uppställda på parad prydde hela Klippans genomfartsgata som dagen till ära var stängd för trafik.

Läs mer...


Mest plåt? Buick Special från 1948Ett sprudlande folkliv när Kulturnatten i Höganäs firade 20 år

Kulturnatten i Höganäs firade 20 år

Höganäs 190921
Kullaliv är namnet på en alldeles utmärkt tidskrift utgiven i Kullametropolen Höganäs. Den titeln passar utmärkt för att beskriva den sjudande, livsbejakande folkfesten Kulturnatten som gick av stapeln den 21 september.
Utbudet var generöst brett och fantasifullt - en hoppfull, välbehövlig start på höstens snara intåg.
Konst, dans, tävlingar, musik i alla dess former och stilar i vart och vartannat hörn. Vi var där tidigt på eftermiddagen, slank in på gallerier, lyssnade på musik på torget, käkade gott och träffade vänner och bekanta som vi inte sett på decennier. Det sistnämnda inte att förakta… Folkfester tillhör de bästa av givande träffpunkter i byarna.


Läs mer...


Alla serveringar var fullsatta redan tidigt på eftermiddagenSvenborg Mellström

Svenborg Mellström och Richard Ahlqvist på Tomarps kungsgård

Kvidinge 190906
– Det du tycker dig se, skall du inte var rädd för, konstaterade konstnären Richard Ahlqvist (1938 - 2013) på sjungande finlandssvenska i en videoinspelning från 2002. 
Där visas hur han flyhänt med osviklig säkerhet och precision skapar ett porträtt av finske teaterchefen Lars Svedberg. 
Filmen som åskådliggör hans intensiva process visas i samband med hans retrospektiva separatutställning på Tomarps kungsgård. 

Läs mer...


Richard Ahlqvist (bilden kommer från videofilmen som visas på Tomarp)Bodil Hellberg (L) och Murat Özbalci (C) intervjuade flanörer på Torggatan

Medborgardialog nummer två av fyra

Åstorp 190906
Den som vill kunna påverka sin vardag och göra sin stämma hörd får utmärkta tillfällen att göra detta på Åstorps kommuns medborgardialoger!
Den 5 september drog representanter från samtliga kommunens samtliga partier igång höstens första möte, då på Torggatan i Åstorp.
– Otryggheten och rädslan att gå ut på kvällarna var som väntat det största problemet i byn, berättar socialdemokraternas  Rickard Ridvall. 
– Men det bästa var att att det pekades ut vissa strategiskt mörka ställen som undgått oss. Det är sådant vi kommer att åtgärda. Vad många inte vet är att det faktiskt är gott om patrullerande poliser, men det är de flesta ovetande om, då de är civilklädda!
Nästa medborgardialog sker i Kvidinge vid stationen 12 september kl. 16 - 18. Sedan följer en dialog i Hyllinge vid ICA Maxi 19 september samma klockslag.

Samtliga partier var representerade:
Richard Ridwall (S), Murat Özbalci (C), Monica Olsson (V), Hans Sundström (KD), Bodill Hellberg (L), Eva Nilsson (M), Carola Öhrn (SD) och Cecilia Selin från Kris- och säkerhet.


fr.v. Cecilia Selin, Carola Öhrn och Monica Olsson


PRESSRELEASE


Arvet – Alexander Höglund i
Klippans konsthall

Klippan 190905
När jag var liten bar min far alltid slips, på jobbet, efter fotbollsträningen, vid frukosten. Kostymen och slipsen formade min bild av hur en man skulle klä sig, och vilket jobb en vuxen skall ha. Som barn formas vi av våra föräldrar och våra förväntningar på livet grundas, när vi blir äldre upptäcker vi att förväntningarna kanske inte kan motsvaras, att förväntningarna är diskrepanta med det liv vi egentligen vill ha. Porträtten med slipsar representerar detta sociala arv, skapandet av identitet och förväntan om vardagens repetition och förutsägbarhet. I utställningen kollideras dessa slipsbeklädda porträtt med naiva målningar och tecknad animerad video. Verken berättar sina egna historier, om fantasi, om civilisation, om manliga möbler men verkar i kontrast mot porträttens stramhet. På ett likande sätt som i Bruno K Öijers dikt “Hålla honom kvar” där den vuxne poeten ringer upp sin barndom, men barnet är upptagen och ointresserad för han avbryts i sin lek.
/ Alexander Höglund


31 augusti – 6 oktober

Henrik Wiktor

IT-akuten är igång igen på
Åstorps bibliotek

Åstorp 190905
I tisdags, den 3 september startade ånyo IT-akuten på Åstorps bibliotek. Gammal eller ung, har du problem att hantera din mobiltelefon eller surfplatta kan du nu få hjälp att reda ut begreppen med att SMS:a, maila, fotografera och ladda ner appar för att nämna några saker som ofta ställer till problem i hanteringen.
Du kan få lära dig hur man läser e-tidningar och laddar e-böcker från biblioteket...
Tisdagar 3 september – 17 december mellan kl 10.00 och 12.00 finns bibliotekarie Henrik Wiktor till hands för din vägledning...På en innergård var stämningen på topp med musik och dans

Konstvandring, gatumusik och
ljusfest i Ängelholm

Ängelholm 190809
Det var folkliv med lust och förväntan i en stad av fägring stor när Ängelholm slog på stort fredagen 9 augusti.
Det var cirkus, underhållning, roliga events för små och stora samt inte minst mat, dryck och konst runt varje hörn i väntan på den årliga efterlängtade ljusfesten. Konstvandring, där regionens konstnärer fick den äran att sätta extra färg och skönhet var en uppskattad begivenhet som få missade, då trista elskåp och fasader pryddes av utvalda konstnärers verk.

En av de kallade konstnärerna var Kristina Olsson, en medlem av KKV Konstnärernas Kollektivverkstad.
Det är en välbehövlig förening för etablerade konstnärer som i KKV:s lokaler får tillgång till alla faciliteter, verktyg och maskiner.
Sex av KKV:s konstnärer hade denna dag vernissage på samlingsutställningen Av-tryck på Kronohäktet, som drog fullt hus med stort publiktryck.
Spännvidden var stor i såväl intryck som avtryck och personliga uttryck, många i udda, spännande blandtekniker och material.
Maria Widegren visade schablontryck/akryl, Johan Bjärntoft screentryck på lera, Karin Ellerstrand tryck/målning på masonit, Kerstin Larsson teckning /screentryck, Lie Svennbeck screentryck/akryl och Birgitta Svensson keramik/tryck. Av-tryck är en ambitiös, sevärd och inspirerande utställning som vi mer än gärna kommer att ta ytterligare en titt på innan 21 augusti, då utställningstiden tar slut.


Keramikern Johan Bjärntoft invigde samlingsutställningen på Kronohäktet


PRESSRELEASE

Björn Natthiko Lindeblad, mottagare av 2019 års Hillesgårdspris för medmänsklighet. Foto: Ola Torkelsson

Hillesgårdspriset för medmänsklighet
2019 går till Björn Natthiko Lindeblad

Stidsvig 190804
Björn Natthiko Lindeblad visar många människor vägen till den visdom och inre frid som är så välbehövlig i vår tid. Därför får han årets Hillesgårdspris för medmänsklighet.

Priset delas ut vid en ceremoni söndag den 27 oktober på Hillesgården.Björn Natthiko Lindeblads väg genom livet har inneburit flera tvära kast. Först framgångsrik näringslivstopp, därefter 16 år som buddhistmunk i både öst och väst. Efter återkomsten till Sverige har han delat sina tankar och erfarenheter genom föreläsningar, poddar och retreater. Dessutom har han framträtt i radio och TV i många intervjuer och som lyssnarnas val som sommarpratare.

- Björn Natthiko Lindeblad tilldelas 2019 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse för att han på ett anspråkslöst och humoristiskt sätt, och med stor och sårbar öppenhet kring sina egna livsbekymmer, når fram med ett enkelt men ändå djupt begrundat budskap om visdom och inre frid som verkligen behövs i vår ytliga och uppstressade tid, skriver prisets jury i sin motivering.

Tidlös visdom
Nyligen fick Björn Natthiko Lindeblad beskedet att han drabbats av ALS, en sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar och som brukar anses vara obotlig. Då bestämde han sig för att inleda en Sverigeturné under rubriken ”Nycklar till frihet”, där han delar med sig av sin skattkista av tidlös visdom.

- Det här är den finaste utmärkelsen jag någonsin fått. Den gör mig både rörd, förundrad, stolt och tacksam, säger Björn Natthiko Lindeblad och fortsätter

- Juryns motivering formulerar, bättre än jag själv skulle kunna, vad mitt yrkesliv handlat om. När jag tryckte upp mina första visitkort för 8 år sedan, var en av tre titlar jag gav mig själv "medmänniska". Nu får jag ett pris för medmänsklighet. Hur fint är inte det?

Priset består av ett glashjärta formgivet av glaskonstnären Karin Hassle samt en prissumma på 50 000 kronor.Hovturnéns två damer – Babben Larsson och Karin Hammar

Hovturnén på Tomarp för 12:e gången

Kvidinge 190801
–En del gör vad de kan. Andra kan det de gör!
Den sentensen är ett typiskt pillemariskt, livsfilosofiskt uttalande av härföraren i Hovturnén, musikern, ordekvilibristen och artisten Wille Crafford.
För tolfte året i rad har han ridit runt i de skånska nejderna med sitt musikaliska sällskap, där nya ryttare/artister varje år skumpar fram tillsammans med järngänget Wille, trummisen Niklas Lind och basisten Olle Linder. I år kompletteras gänget med komikern Babben Larsson, jazztrombonisten Karin Hammar och sångaren Patrik Isaksson.
Onsdagen 31 juli äntrade de scenen efter att ha sadlat av sina pållar på ett av sällskapets favoritställen, Tomarps kungsgård.

Läs mer...Hedvig Ingvarsson

Hedvig Ingvarsson visar sin bildvärld på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 190802
En fjärils vingslag i Brasilien kan orsaka en tornado i Texas. Den s.k. fjärilseffekten kan enklas jämföras med “liten tuva kan stjälpa ett stort lass". En liten marginell påverkan kan få effekter någon annanstans i systemet.
De lätt svindlande tankegångarna har intresserat konstnären Hedvig ingvarsson som ställer ut på Galleri Skelderhus med vernissage 3 augusti 13 -16.
Vackra, färgstarka och sköra fjärilar dominerar Hedvig Ingvarssons bildvärld i akryl. Den lilla människan i fjärilarnas omgivningar gömmer sig bakom hårgardiner eller döljer ansiktet i händer med blodröda naglar.

– Jag vill fånga tillståndet mellan kaos och klarhet. Inre rörelser, tankar, drömmar och minnen, berättar Hedvig som inte sätter titlar på sina målningar.
Var och en får bilda sin egen uppfattning.

Hedvig ingvarsson, 24 år är dotter i konstnärsfamiljen Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi. Förutom mångåriga konststudier har Hedvig konst- och bildvetenskap och ett dussin utställningar i bagaget. Hedvig har en tvilling, Sunniva, även
hon konstnär.

Hedvig Ingvarssons utställning har vernissage på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken, Munka Ljungby 3 augusti 13 - 16.
Utställningen pågår t.o.m. 25 augusti med öppettider 11 - 16 lördag och söndag.Ett tappert gäng mellanlandade vid Oj på söndagsefteriddagen för bl.a. vätskekontroll och toalettbesök. Förden fortsatte till etapmålet Halmstad.

Ride of Hope

Åstorp 190728
Ride of Hope är Sveriges viktigaste cykellopp där man cyklar lika mycket med hjärtat som med benen.
Loppets röda tråd är att man passerar de sex barnonkologiska centrum som finns i Sverige: Umeå, Linköping, Uppsala, Lund, Göteborg och Stockholm.
Som deltagare i Ride of Hope bidrar du i kampen mot barncancer. Du kan även deltaga genom att starta en egen insamling där både privatpersoner och företag kan bidra till insamlingen. Ride of Hope består av två lopp: Lund-Stockholm och Umeå-Stockholm. Loppen körs vartannat år.
Lund-Stockholm går av stapeln 28 juli-4 augusti 2019 och är ca 120 mil.
Loppet består av åtta etapper. Etapperna är mellan 10-17 mil.
Umeå-Stockholm går av stapeln 2020.

Vill du veta mer? Kolla på:
www.barncancerfonden.se/event/ride-of-hope/om-ride-of-hope/Caféet är sommarpyntat med Karl Mårtens akvareller

Nytt på Tomarp från Karl Mårtens

Kvidinge/Tomarp 190712
De kacklande gässen, storkfamiljen i sitt höga bo och de stolta förnäma påfåglarna har undersköna släktingar inne på Tomarps kungsgårds borgkafé.
Där har de visserligen bott länge och prytt väggarna i en permanent miniutställning av Karl Mårtens fågelmålningar - till lyst och försäljning.
Nu har fåglarna fått ytterligare tillökning tack vare ett sedan länge etablerat samarbete med den populäre, internationellt verksamme fågelmålaren.
Samtliga Karl Mårtens verk är ramade och alltid redo för hemfärd direkt efter köp.
Jakob Anckarsvärd, en i sanning välutbildad sökare

Kvidinge/Tomarps kungsgård 190614
Det är en mycket speciell upplevelse när bildkonst slår an känslosträngar likt en blixtförälskelse.
Det fenomenet var vi inte ensamma om vid det inspirerande besöket på Tomarps kungsgård, där mångsidige Jakob Anckarsvärd ställer ut både i Lilla galleriet och Konsthallen.
Kungsgårdens Margareth Anderberg blev omedelbart förälskad i Anckarsvärds egensinniga, koloristiska oljemålningar med konsthistoriskt stänk av bl.a Constable, Cezanne och Hill men med personligt modernt anslag.
– Måleriet måste kommunicera, ha en ingång. Man kan bryta mot regler för att nå dit man vill under förutsättning att man är väl förtrogen med dem, säger Jakob som söker nya uttryck och experimenterar med färg och teknik i för övrigt traditionella landskapsmotiv. Ett påtagligt exempel är hans lysande svärta i konturer. Där andra använder pennan, tar han fram oljefärgerna och penseln,

Läs mer...Bengt Nordqvist och Pia Nordqvist (påpekas bör att ej är släkt)

Nationaldag i Åstorp med många nya medborgare och dubbla kulturpristagare

Åstorp 190607
Vår blågula flagga hissades och hedrades sedvanligt på Perslund på nationaldagen den 6 juni.
Åstorps musikkår och kommunrepresentanter var på plats för att fira vår stolta fana samt välkomna våra nya medborgare och hedra våra lokala eldsjälar.
Varför vi firar just den 6 juni berättade Hans Ingvar Jönsson i sitt invigningstal.

Läs mer...
Prestigefyllt konstnärsstipendium till Gertrud Alfredsson

Malmö 190528
Stiftelsen Malmö konsthall av år 1931 delar i år ut två stipendier på vardera
100 000 kronor till Helsingborgskonstnären Gertrud Alfredsson och Mårten Nilsson, Malmö.
Motivering till valet av Gertrud Alfredsson som stipendiat lyder bland annat: ”Med titlar som ”Aj oj O´Boy”, "Licking the Holy" och ”Gala rädda mig från Dalis kalla öga” bjuder Gertrud Alfredsson in betraktaren till en mycket spännande resa, där man får vara beredd på att bli överraskad. Det flödar av färg, form och innehåll i en labyrintisk rörighet tills man hittar den röda tråden. Det vackra och ljusa i samma rum som det mörka och fula. Hon arbetar ohämmat och modigt, ofta med feministiska förtecken.”

Vi på redaktionen gratulerar Gertrud och lyckönskar...


PRESSRELEASE
Årets Företagare (en av delägarna) Robert Beck mottager sitt pris av Adnan Pehlivanović Årets Företagare i Klippan 2018 utsedd

Klippan 190523
Årets Företagare i Klippan 2018 blev Robert Beck och Jonas Schiff som äger och driver Bil&Skadeservice Klippan AB.
Även Klippans Köpmanspris delades ut vid kvällen festligheter liksom Näringslivspriset.

Läs mer om detta...Dick Sjöland, Årets Företagare 2018

Festligt 100-årsfirande med Företagarna Åstorp och utdelning av Årets Företagare

Hyllinge 190523
– Det blev ett humoristiskt, gemytligt firande av Företagarna Åstorps 100-årsjubileum, helt i bortgångne, djupt saknade ordföranden och entreprenören Claes Sjölands anda. Hans brinnande låga för det lokala näringslivets utveckling 2005 - 2015, 2017-2018, har betytt mycket för föreningen och även för samhällsutvecklingen i kommunen.
Firandet av föreningens 100 -års jubileum 1918 - 2018 skedde som sig bör på Sjölands favoritställe - Lydinge Golf Resort.

Läs mer...Bertil Englert

Klippans konsthall har stärkt
kommunens varumärke

Klippan 190518
– Klippans konsthall har stärkt kommunens varumärke! Man måste bygga en samhällskropp, syresätta den och ge den nytt blod!

Så positiva lät tongångarna från kommunens representanter vid femtonårsjubiléet av Klippans konsthall 18 maj.
Många av dem var involverade i förstudier och arbetsprocesser då det begav sig.
När projektet startades för femton år sedan var det efter sega decennierlånga turer och aktivt motstånd mot initiativet.
Ända sedan Klippans bibliotek byggdes 1973 var frågan aktuell och under diskussion.

– Konsthall, var inte det för fint för lilla Klippan! Så kunde det låta.
Förslaget till en konsthall var dock livligt påhejat av lokala konstnärer bl.a. av Nils Åke Nippe Nilsson.Så äntligen 2002 - 2003 avsattes pengar till ändamålet.

Läs mer...Stående fr.v: Per Ekros, måleri, Shaw Petronio, måleri, Gunnar Tryggmo, måleri.
Sittande: Helena Staffas, måleri, Jockum Klenell, foto och Victoria Curling-Eriksson, måleri

Konst för livet på Ödåkra Spritfabrik

Ödåkra 190517
Förena nytta med nöje, hjärtat med ögat och slink in på R+R Art och Design på Spritan i Ödåkra!
Där ståtar en ny utställning under titeln “Konst för livet” med sex välmeriterade, professionella konstnärer. Alla skänker varsitt verk till en liveauktion 1 juni, där alla intäkter oavkortat går till Prostatafonden.
Men det går utmärkt att lägga anbud på favoriter redan nu.

Läs mer...Här kladdas det hej vilt med att sätta sitt handavtryck på platan på marken

Förskolans Dag på Fröhuset i Kvidinge

Kvidinge 100516
Det är 16 maj och förskolans dag på Fröhuset i Kvidinge.
Som vanligt firas det med ett festligt öppet hus, saft och bullar och en mängd aktiviteter. Temat i år är “Möte i och mellan kulturer”, mötet i naturens skafferi och mellan människor.

Läs mer...
Gränsöverstigande multikonstnär
på Galleri Moment


Ängelholm 190509
Karin Ellerstrand Bengtssons livsresa och konstnärskap präglas av gränsöverskridande i alla dess former.
Född i Ängelholm, bar resan vidare till bosättning och nya upplevelser i Jönköping, Karlskrona, Österrike (Wien), Västindien och Schweiz,
Rik på upplevelser och med en okuvlig vilja att föra sin livsbetraktelser vidare i glädje och sorg, fortsätter Karin som konstnär att lustfyllt analyserande skapa gränsöverskridande i form, material och inriktning.

– Jag påverkas av händelser ute i världen, måste ge det ett uttryck. Söker mig mer och mer åt det abstrakta, säger Karin och
visar en till synes helsvart akrylmålning på duk.

– I det svarta gömmer sig hemlighetsfullt både former, färger och små, insmugna pastosa inslag för spännande textur.

Karin Ellerstrand Bengtsson ställer ut på Galleri Moment med vernissage 11 maj.
Utställningen pågår t.o.m. 8 juni.


Här regnar det Kulturpriser!


Ebba-Kristina Wingårdh

Ängelholm 190430
Det är med värme vi lyckönskar Ebba-Kristina Wingårdh till Ängelholms kulturpris. Det är en konstnär som bidragit till att sätta hennes kommun på kartan i såväl konstprojekt, muralmålningar och bilder med kända Ängelholmsmotiv.
Moget och träffsäkert och med en färgstark pensel speglas händelserika berättelser, där humorn blinkar i varje penseldrag. Ebba Kristina arbetar även med barn i skapande skola skapande verkstad i flyktingläger. Varumärket är ”The secret of living is giving” med förhoppning att budskapet skall spridas till andra länder.
Mats Pettersson

Klippan 190430
Vi gratulerar Mats Pettersson till Klippans kulturpris 2019. Det är en Klippanmusiker, sångare och gittarist, tillika inspelningsledare, skribent och bibliotekarie som i hög grad medverkat till att sätta lilla Klippan på den svenska popkartan.

Redan på sjuttiotalet han musikföreningen Bombadill, en av plattform för Svenska Popfabriken som på en singelskiva 1979 krävde en skivbolag i varje by! Mats ingick även i kultbandet Kriminella gitarrer, vars skiva Vårdad klädsel räknas som den första punkskivan.

Som inspelningsledare jobbade han bl.a. med Torsons ”Klippans centrum”.

På åttiotalet var det bandet ”Dolken i håsan” som gällde, senare även Lasakungen.  Mats Pettersson har förutom jobbet som bibliotekarie, även skrivit artiklar om Klippans historia, ett omfattande researcharbete som han så småningom hoppas skall resultera i en bok. Även där har han vanan inne, då han  gett ut boken ”Ett skivbolag i varje by” tillsammans  med Anders Pålsson och Petter Lönegård.

– Mats har gjort och gör fortfarande stora insatser för Klippan. Hans avtryck inom Klippans musikliv och hans kunnande om vår lokalhistoria gör honom till en värdig mottagare, löd motiveringen till kulturpriset som sedvanligt delas ut på nationaldagen den 6 juni.
Det brinner i Maglaby –
Det ska det göra på Valborgsmäss

Kvidinge/Maglaby 190430
Vindstilla och varmt hör till ovanligheterna när kvidinge- och maglabybor firar Valborg. Ett hundratal traditionstrogna infann sig och sjöng "Vintern rasat ut..." m.fl. vårsånger under Bengt Vikströms ledning.
Det ovanligt stora majbålet brann majestätiskt i skymningen, övervakat av Kvidinge Frivilliga Brandkår.Elevutställningen "Vår Värld" i Klippan 2019

Klippan 190426
De kan skatta sig lyckliga, eleverna på estetprogrammet i Klippan som får möjlighet att visa sina alster i kommunens vackra och funktionella konsthall!
Det är lika stimulerande varje år att få inblick i deras opretentiösa, idérika värld, ofta med oväntade infallsvinklar, uttryckta i såväl bild och text som film eller design.
I likhet med tidigare år är det tvåorna och treornas verk som exponeras i utställningen ”Vår värld” med vernissage i Klippans konsthall 26 april.

– Fotot är grunden i det mesta som visas, ibland digitalt bearbetade. Fotot öppnar  många nya dörrar för vidareutveckling, så att var och en så småningom kan söka och hitta sitt personliga utrycksmedel, säger Dick Fridén som tillsammans med Ulf Ekberg håller i bildundervisningen.

De tycks ha haft ett gott ledarskap. De är taggade elever som trängs denna dag vid en TV, där deras filmsnuttar visas. Det är nämligen obligatoriskt i estetprogrammet att göra några sekunders film. En elev hade gjort en hel minuts visning, vilket är mycket i sammanhanget.
På väggarna syns unga, fräscha tag med förvånande personliga uttryck i bildspråket och bevis på frisk, äkta kunskapstörst.
Att eleverna lärt sig vikten av helhetstänk i text och bild syns på utskrifter intill expressiva, Contemporary Artfoton och stämningsfulla, dubbelbottnade motiv i svartvitt. Hur det är att jobba och fylla en begränsad yta är en annan uppgift som eleverna ger uttryck för i miniatyrer, här i fyllda tändsticksaskar. Andra exempel som lärarna gett sina elever är att försöka förena funktion och design. Uppfinningsrika produkter finns att beskåda i en glasmonter.
Utställningen ”Vår värld” pågår t.o.m. 12 maj.  Foto: Karin Rosqvist

På Skånemiddag med landshövdingen


Fr.v. Ulrika Stengard Olsson, Caroline Andersson, Roger Nilelsen, oppositionsråd, Tomas Montelius och Ann Christine Montelius
Foto: Karin Rosqvist

Malmö 190412
En inbjudan damp ner i brevlådan...
Vi hade blivit nominerade av Åstorps kommun att deltaga i den prestigefyllda "Skånemiddagen" med landshövding Annika Hulthén.
Hela fyra företagare representerade Åstorp. Ulrika Stengard Olsson med sin verksamhet att rehabilitera handikappade och skadade ungdomar med hjälp av ridning på islandshästar. Caroline Andersson, VD på EMVE där hon initierat praktikveckor för sjundeklassare, där de får en insyn tekniska yrken. Tomas och Ann Christine Montelius blev nominerade för sitt arbete med att sätta såväl Åstorp som regionen på kartan. BMZ-magazinet går snart in på sitt 13:e verksamhetsår. Tomas har de senaste fem åren varit ordförande i Konstrundan NV-Skåne. Tillsammans har de bl.a. producerat konstrundans 25-års jubileumsbok.

– Det känns som ett erkännande för allt slit under åren, att kommunen visar sin uppskattning genom att nominera oss till Skånemiddagen. 2016 fick vi ju även Åstorps kommuns kulturpris, säger Tomas.Anna-Karin Albihn

Lek på allvar på Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 190411
“Lek på allvar” kallar Anna-Karin Albihn sin utställning på Åstorps Biblioteksgalleri med vernissage lördagen 13 april.
Det är en hoppfull, insiktsfull titel, som indirekt berättar om Anna-Karin Ahlbins intensiva, uppslukande arbetsprocess med målningar och skulpturer.
Mani kallar hon själv den arbetsmotor som driver henne framåt.
Ur den s.k. manin skapas och växer harmoniska konstverk fram, varsamt genomtänkta och taktilt utförda .
– Jag finner lust och mening med livet just då. arbetsprocessen är en lek på allvar.

Läs mer...Ester Cavallin

Konstnärsparet Ester och Harald på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 190404
Det unga konstnärsparet Ester Cavallin och Harald Hjärne, båda födda 1995, brinner med ständigt glödande låga för konsten. Dygnet runt hämtar Ester och Harald skaparkraft och livsglädje genom kärleken till varandra, till naturen och det lilla nära vardagslivet, ur vilka de fångar stämningar och föder nya idéer.
Deras intensiva arbetsdagar, där nya färgtuber står överst på den ekonomiska önskelistan medan långväga resor och annat extraordinärt hamnar sist, har snabbt drivit dessa konstnärligt mycket självständiga begåvningar framåt.

Efter studier bl.a. på Munka Ljungby Folkhögskola 2015-16 och Ölands folkhögskola 2016-17 har båda .redan gjort personliga, självständiga konstnärliga avtryck på ett flertal konstutställningar.
Ester erhöll bl.a Helmer Långstipendiet förra året och medverkade i den jurybedömda Kullasalongen medan Harald bl.a. lyckades med konstycket att finna nåd på jurybedömda Liljevalchs vårsalong förra året, där han sålde sina tre verk. Många spännande nya turer väntar på det ambitiösa paret som lever och verkar tillsammans i ovanvåningen på Galleri Skelderhus.
På Galleri Skelderhus ställer de nu ut målningar och teckningar med vernissage lördagen 6 april.

I galleriet flödar färgen från Harald Hjärnes serie små pastosa oljemålningar, där färgen är berättaren. Som sann kolorist använder han färgen som ett språk – ett sätt att förmedla stämningar.

– Smågrejer. Små blommor, idéer och historier finns att se i denna serie målningar med samma namn, säger Harald enkelt.
För Ester Cavallin är det pennan eller kolet som är drivmedlet i såväl teckningar som akrylmålningar. Det är underfundiga målningar, vars budskap gärna förstärks med ord.
Formspråket är en mix av dadaism och affischtänk. “Älska mig för min hatt” står det bl.a. på en målning med en för Ester signifikativ öronlappsmössa.

– Jag presenterar här stämningar som intresserar mig, vissa upplevda i drömmar och andra i verkligheten. Mina målningar och teckningar blir en slags dagbok och en djupdykning i mitt liv, förklarar Ester Cavallin.

Det uttalandet att se sina målningar som dagböcker instämmer även Harald Hjärne i som i sina abstrakta målningar ser något han kan se tillbaka på och minnas.

Ester Cavallins och Harald Hjärnes utställning på Galleri Skelderhus med vernissage lördagen 6 april pågår t.o.m. 28 april.
Öppet: 11 - 16 lörd. och sönd.
Under påskhelgen extra öppet: Långfredag t.o.m. annandag påsk 11 - 16.

Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius


Harald HjärneBland hundratalet som lämnade in ver för bedömning till Kullasalongen träffade vi Pia Nordqvist från Nyvång med sin ständige "vapendragare" sambon Arne Elmqvist

Kullasalongen – Jurybedömd vårsalong med regionala konstnärer

Krapperup 190331
Nu våras det för konsten i Skåne...
Kreativiteten knoppas och blomstrar med samma förundran och växtkraft som naturen själv.
Det jobbas för högtryck i såväl hemma i stugvärmen som i verkstäder och ateljéer.

Läs mer...Curt Salomon Sörensen

Fyra generationer arkitekter Sörensens på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarps kungsgård 190321
Det är fyra generationers arkitekters verk i dynastin Sörensen, från 1854 till idag som stolt breder ut sig på skärmväggar i kungsgårdens salar.
Energi,socialt engagemang samt anpassning och lyhördhet för tidens strömningar, förändringar och behov lär vara några av nycklarna till välutbildade dynastin Sörensens framgångar.
Alla arkitekterna har påverkat vår regionala närmiljö - allt från bostäder och offentliga byggnader till restaureringar eller totalomvandlingar av befintliga objekt.

Läs mer...Casper Johansson, 9 år kammade hem juniorpriset i poesi

Världspoesidagen firades på Åstorps bibliotek med en mängd poesibidrag

Åstorp 190321
I forna tiders poesiböcker, blev rosor röda och violer blå hos den yngre generationen. Idag anas det det poetiska anslaget, ofta omedvetet, i korta texter och mobiltexter på Facebook.
Är poesi skamligt? Den undrade redan Nyvångs stora författarinna Elsa Grave på sin tid..
Poesin väcker känslor, är laddad och skapar ett eget visuellt bildspråk.
Ändå används den litterära formen av gemene man mest vid kärleksbetygelser och i festliga sammanhang.
Lyrikens eller poesins lätta rytmiska locktoner övergår gärna till musikaliska tonsättningar.

Läs mer...Anette Andersson, Shiranti Rönn och Hans-Ingvar Jönsson

Årets kvinnliga företagare
i Åstorp utsedd

Åstorp 190308
För tolfte året i rad utsåg Åstorps Centerkvinnorna och Centerpartiet “Årets kvinnliga företagare” på Internationella Kvinnodagen 8 mars. Målsättningen är att synliggöra och premiera lokala framgångsrika kvinnliga entreprenörer och därigenom skapa starka föredömen för kvinnor på väg in i eget företagande.
Åttiotalets slogan “Kvinnor kan” behöver än idag fortfarande komma upp i ljuset för att stärka kvinnors position i näringslivet.

I år utsågs Shiranti Rönn till “Årets kvinnliga företagare”. Hon är en driven och kreativ företagare som under många år drev Hotell Rosenberg med den äran. I sann entreprenörsanda fortsatte hon så sin gärning med att starta ett nytt café i de tomma lokalerna på f.d. Conditori Continental.
I caféet har Shianti skapat en unik retromiljö, varmt välkomnande inrett med stilmöbler från fyrtio-, femtiotalet. Läget är perfekt mitt i centrala byn.
Ett stort funktionellt kök i lokalerna har inspirerat Shiranti att utöka verksamheten med bl.a. Dagens lunch och cateringverksamhet.

Idag är Café Continental med öppettider alla veckans dagar, en populär samlingspunkt och mötesplats för ung som gammal.
Shiranti Rönn har med andra ord återinfört den gamla cafékulturen och därmed ökat trivselfaktorn och gemenskapen i kommunen.
På kvinnodagen överlämnades ett diplom som bevis på utmärkelsen av Centerns representanter Hans-Ingvar Jönsson och Anette Andersson.Naturkonstnären Mattias Bäcklin i
Klippan med utställningen "Jordöga"

Klippan 199397
Efter den formidabla publiksuccén på Hans Arnoldutställningen bör fler besökare ha upptäckt Klippans konsthall - ett arkitektoniskt konstverk i sig.
Lördagen den 9 mars är det vernissage på Jordöga, en utställning med teckningar och skulpturer av konstnären Mattias Bäcklin, en naturälskare av format.
Det är mycket detaljrika blyertsteckningar som spänner över lång tid som visas, en bildvärld som bjuder på överraskningar, för den som gör ett djupdyk däri.
Det är ett mycket disciplinerat hantverk av en driven konstnär som ofta låter leklusten ta oväntade vändningar. I Mattias Bäcklins mångbottnande, berättande bildrum är satiren och mytologin trogna gäster.

Läs mer...Caroline Wennergren

“Swing is the thing” för sångerskan och buktalaren Caroline Wennergren

Åstorp 190227
“Swing is the thing” för sångerskan och buktalaren Caroline Wennergren som bjöd på en konsert med samma namn på Kulturhuset Björnen den 27 februari.
Åstorps teaterförening har gjort ett strålande högkvalitativt urval i Riksteaterns utbud i år. Först den interaktiva föreställningen av Strindbergs Dödsdansen, därefter Baskerybandet och nu senast Caroline Wennergren som bjöd på en storslagen konsert i ett skönt, intimt musikaliskt samarbete med pianisten Per Strandberg. Hon är i sanning en “different kind of artist”, denna tjej som signifikativt nog slog igenom med bossanovan” A different kind of love” på Melodifestivalen 2005.
Det är bara att konstatera att Carolines röst är som skräddarsydd för klassisk jazz, soul, bossa nova och boggie-woggie.
Med salt, svärta i den mörka raspiga rösten och med sprudlande, naturligt swing i kroppen, höjdes temperaturen snabbt från svala Kulturhuset till New Orleans hetta.
Konserten är en hommage till den oförglömliga Ella Fitzgerald som skulle fyllt 100 år i år. Klassiska kända jazzstandars av The Ella som “Can anyone explain” och “All of me,” blandades med kända och okända låtar på jazz och swinghimlen. Även Alice Babs “Swing it magistern” och Cabarets signaturmelodi hittade hit och tolkades av Caroline.
Många i publiken var redan fans av Caroline Wennergren som sångerska men få kände till hennes fenomenala buktalartalang.
Hennes duetter med buktalardockan Louis Armstrongs lillebror Leroy fick publiken att häpna. Som om inte det var nog fick Leroy en flickvän att sjunga och kommunicera med Lilly Holiday.
En av flera unika prestationer denna kväll av Caroline Wennergren som siktade på stjärnorna redan som sextonåring med Ella Fitzgeraldlåten “A Tisket, A Tasket”
Hon lyckades hitta vägen till stjärnorn och har numera flera uppmärksammade album och stora turnéer bl.a Diggloo i bagaget.


Lilly Holliday, Caroline och Leroy ArmstrongFullt ös, medvetslös...

Med Baskery, systrarna Bondesson, på
Åstorps Kulturhus

Åstorp 190217
Fullt ös, medvetslös…
Med musikalisk energi, intensitet och oräddhet samt originell sättning har nu Baskery intagit den skånska landsorten.
Från de stora scenerna i USA, där Baskery spelat i fyrtiotvå av USA`s femtiotvå stater och bl.a varit förband till Robbie Williams, har bandet turnerat sex små skånska samhällen. En behövlig musikalisk vitamininjektion på orter, där de stora, nyskapande konserterna är mer än sällsynta gäster i ett snålt, snävt kulturklimat!
Tack vare samarbete med Musik i Syd, kommuner, lokala Riksteaterföreningar och studieförbund, har mindre samhället fått tillgång till ett bredare musikutbud av internationell klass.
Det tackar vi för.

Läs mer...Skulptur, grafik och kakel...

Marylyn Hamilton Gierow och Gösta Gierow
på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarp 190108
Tomarps kungsgård startar vårsäsongen med en utställning, vibrerande och gnistrande av liv, rörelse och lyckliga ögonblick, fångade i flykt.
Det är skulptrisen Marylyn Hamilton Gierow som skapat ett elegant och livskraftigt universum i terrakotta och bronser. Med hästen som huvudaktör, fullföljs och tydliggörs den inre känslan i kända eller överraskande positioner eller situationer.
I likhet med all högklassig konst känns hennes lerskulpturer som ömt smekta i ögonblickets skaparkraft.
Ändå är det i skissen hon närmar sig det färdiga verket efter många sökande turer.

Läs mer...– Jag känner träet, har "goda händer" som man sade i min barndoms Norrland

Åstorp 190118
Konstnären, skulptrisen och scenografen Chrissie Lundström arbetar i ett bördigt gränsland med ett ständigt växelbruk av teater, bild, skulptur. Det ena föder och göder det andra.
– Jag gillar att byta perspektiv, jobbar gärna i samarbetsprojekt mot gemensamma mål. Den konstnärliga processen är ju annars ett ensamt jobb, säger Chrissie, nyss hemkommen från ett teaterprojekt i Jönköping efter att nyligen bl.a. ha avslutat en flerårig tjänst som scenograflärare på Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå. Ett sextiotal scenografier har hon hittills hunnit avverka bl.a. på Riksteatern och Göteborgsoperan. Förutom egna utställningar har Chrissie även arbetat med stora konceptutställningar bl.a. på Dunkers kulturhus.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Uteklasser för alla blir Åstorps port till Söderåsen

Åstorp 190125
Söderåsens naturskatt samlad på ett och samma ställe - det är tanken bakom ”Arboretum Circle of Life Åstorp”.
Genom att plantera trubbhagtorn, avenbok, vårtbjörk, skogslind, hägg, ask, skogsek, fläder, hästkastanj och en lång rad av åsens andra träd och buskar i ett par cirkelformade uteklassrum vill Åstorp bli en förebild för folkbildning om den natur vi har omkring oss.

- Det är viktigt att sprida kunskap om Söderåsens natur och det är särskilt viktigt att visa den normala naturen, inte bara det ovanliga och extrema, säger Leif Wennerberg, ordförande i Åstorps Turistförening, som ligger bakom idén.

Uteklassrummet som ska byggas invid naturreservatet Kalvhagen kan antingen fungera som ett enkelt första möte med naturen, som en introduktion inför en längre vandring på Skåneleden eller i nationalparken eller som ett pedagogiskt verktyg för förskolor och skolor.

- Den här satsningen är en bra start inför ett besök på Söderåsen och det absolut bästa stället att få kontakt med naturen genom kollektivtrafik. Vi tycker inte att man ska behöva ta bilen för att kunna njuta av naturen - här går bussen hela vägen fram, säger Wennerberg.

Välkommen att ta del av det första spadtaget den 1 februari, vid entrén till Kalvhagens naturreservat på Odenvägen. Med start klockan 9.30 presenteras planerna för denna satsning, som invigs till sommaren. Förskolebarn tillsammans med KS V.Ordf. Lars-Erik Petersson tar det första spadtaget och på plats finns också Leif Wennerberg, Ulla Andersson och Stefan Eklund från turistföreningen för att svara på frågor.

Projektet genomförs i samarbete mellan bland annat Åstorps kommun, Länsstyrelsen i Skåne län, Stiftelsen Gripen, Naturentreprenad Syd och Åstorps Turistförening.

Kontakt: Leif Wennerberg 0708-65 07 68, leifwennerberg@gmail.com
Hanna Modigh först ut på Galleri Moment

Ängelholm/Galleri Moment 190111
Fotografen Hannah Modigh öppnar vårsäsongen på Galleri Moment med utställningen Hurricane Season, ett fotoprojekt från orkandrabbade Lousiana.Vernissage 12 januari. Hur påverkas det ständigt närvarande hotet de drabbades själsliv och dagliga liv?
Hurricane season är en metafor för livet mellan katastrofer, en väntan på att allt när som helst kan explodera. Människors rädsla och utsatthet visar sig enligt Hannah Modigh i mänskliga utbrott av aggressioner och frustrationer i en bedrägligt lugn vardag.
Denna utställning är den tredje i en trilogi från olika platser i USA.
Även de två tidigare handlar om människors utsatthet, då med fokus på den sociala.
Hannah, född 1980 är en både välutbildad och välmeriterad fotograf som bl.a. har studerat på Kungl.Konstakademien och rönt framgångar på en imponerande mängd utställningar. Hon är uppvuxen i Indien och som vuxen har hon varit bosatt i såväl Paris som Köpenhamn.
Idag bor Hannah Modigh i Stockholm och erhöll bl.a. Stockholms kulturpris 2009 och TT:s stora fotoutmärkelse samt European Photo Exhibition Award.

Utställningen” Hurricane season” med vernissage på Galleri Moment 12 januari pågår t.o.m. 9 februari.

Konsthallens Jenny Kalliokulju och malmökonstnären Nina Selin

Inre och yttre landskap i konsthallen och kökslandskap digitalt

Åstorp 200528
Nu gäller det för oss alla att ställa in oss på nya fordringar i coronatider.
Halvt bortglömda konstskatter i gömmorna kan få ett nytt liv och köksskåpets modesta innehåll oanade funktioner… Åtminstone i Åstorp…

Åstorps konsthalls Jenny Kalliokulju har rotat i magasinen och bjuder in till en inspirerande sommarutställning av överblivna av kommunen inköpta konstverk - från sextiotalet och framåt. Samlingarna har inventerats, renoverats och ramats och valts ut till en samlingsutställning under temat ”Genom yttre och inre landskap”. Ämnet är oändligt och har alltid spelat en central roll i konsthistorien, ständigt lika aktuell, berörande och lockande.
Det är skickligt urval av namnkunniga konstnärers med skilda tekniker, infallsvinklar, -ismer och tankebanor som i nära samspråk samsas på väggarna i det intima galleriet. Bland det tjugotal konstnärer som medverkar i utställningen kan nämnas Josef Schibli, Berit Fradera, Eva Rex, Sven Ljungberg och Tomas Anagrius. Genom inre och yttre landskap är en sinnesrik, homogen och lättsam utställning, där alla kan hitta sitt.

Vernissagen den 27 maj är inställd p.g.a. covid-19. Utställningen på konsthallen, Åstorps bibliotek pågår 2 juni­­–14 augusti

Den som vill hitta sitt eget uttryck därhemma, kan ta med sig hela familjen ut i köket och leta bland ketchupburkar, soja, juicer och kryddor och skapa sitt eget konstverk.
Basmaterial som akvarellpapper och svampar finns tillhanda i påsar på alla fyra av Åstorps bibliotek. 2 juni – 14 augusti ger konstnären Nina Selin inspiration och råd hur man kan gå till väga i digitala konstworkshoppen Kökslandskap.
Kolla på www.astorp.se/konst från 2 juni!
Denna konstworkshop kan leda till många roliga och kreativa stunder för hela familjen i sommar!
Vad ska hända med Ängelholm Helsingborg Airport?

Nordvästskåne 200619
Flyget till och från Ängelholm har stått still sedan april på grund av Covid-19.
Ängelholm Helsingborg Airport och Ängelholms näringsliv vill med en enkät fånga in hur behovet av affärsresande från Ängelholm Helsingborg Airport ser ut hos NV-Skånes företag och organisationer.
Enkäten som bara tar några minuter att fylla i och dina svar är anonyma.
Du hittar enkäten här: https://sv.surveymonkey.com/r/KG9PX22

Ängelholms Näringsliv AB
Järnvägsgatan 5 SE-26237 Ängelholm
Tel +46 431 412000 växelnummer
www.engelholm.com


ANNONS


Himmelskt vackert på Kristi Himmelsfärdsdag
Villshärad 200519
På torsdag 21 maj kör vi igång på Dagmar Glemme Art Center igen, öppet för tidsbokningar 12-17 hela Kristi-himmelfärdshelgen!
OBS! Nu i coronatider vill vi att ni bokar besöket i förväg, så utlovar vi en fin konstupplevelse garanterat fritt från trängsel. Slå en signal på 070 778 3119 eller maila dagmar.glemme@gmail.com och besök oss! Vi har öppet den 21/22/23/24 maj mellan kl 12-17.
Ny konst av Dagmar Glemme (glas och målningar) och en tavla och glasskulptur säljs under helgen till högstbjudande. Boka tid, kom in och lägg ett valfritt bud!
Här kan man också se verk från Street art-geniet Tim "Timmey" Nedrup och läckra glasskulpturer från mästaren Micke Johansson.
Nya är de finurliga och humoristiska skulpturerna (små får, vildsvin och fåglar) av Malin och Ulf Melvin Fjellström på www.fenixframes.se.

Dagmar Glemme Art Center
Vilshäradsvägen 2
305 65 Villshärad
www.dagmarglemme.seHélène Modigh

Jorden, rymden och den lilla människan
Ängelholm 200515
Drömska, fängslande akvareller och gouacher kläder väggarna på Galleri Moment numera inhyrt på Gamla Rådhuset under renovering. Opening 19 maj.
Hélène Modighs bilder är laddade med mystik och förundran över storslagenheten i alltet, kosmos och jorden. Längtan efter ljuset i mörkret är påfallande, likaså förnimmelsen av hennes strävan att fånga människans litenhet i det allomfattande.
Stockholmsbaserade Hélène Modigh  är en mångsidig konstnär som även arbetar med grafisk design, foto i svartvitt, digitalt berättande samt inte minst med illustrationer.
– Jag jobbar ofta med bilder som illustration till ett ord eller en känsla, säger Hélène Modigh.
I denna berörande utställning får besökaren i stället själv hitta ordet  till sin upplevelse.

Utställningen på Galleri Moment pågår t.o.m. 5 juni.


PRESSRELEASE


Förskolans vecka i Kvidinge 2020
Kvidinge 200513
– Jag vill bara ha en grön färgpenna så att jag kan måla gräset grönt!
Det konstaterade vårt femåriga barnbarn med glad förväntan i rösten, trots att högerarmen var bruten och gipsad!
Olle Adolphsson hade rätt i att barn bor i ett främmande land, där ett regn och en pöl kan….
Det gäller att ta vara på barnens unika kreativa bildvärld.
Fröhuset och Trollskogen i Kvidinge är goda representanter för aktivt arbete med barnens utveckling alla kategorier och med kreativt skapande i högsätet.
Denna vecka 20 , Förskolans vecka finns spår av barnens alster runtom i Kvidinge. Passa på att se barnens egen konst runda där alla –ismer!

Läs mer...


PRESSRELEASE
Framtidscoach för företag
Åstorp 200507
Nu finns möjlighet för dig som företagare att få kostnadsfri coachning för att ta dig igenom dagens situation och komma stärkt ur den.
Det handlar om traditionell rådgivning och affärscoachning men även stöd för att gå igenom din affärsplan, lyfta blicken, tänka ”utanför boxen” och eventuellt förbättra ditt arbetssätt.
Coachningen omfattar flera steg och anpassas efter just dina behov, det finns även möjlighet för mentorskap.
Vi börjar med ett 30 minuters startmöte för att diskutera vilka behov du har och hur du vill ta dig framåt.
Möten kan ske både online, via telefon eller personliga träffar.
Läs mer och anmäl dig här: https://familjenhelsingborg.se/framtidscoachSofia Nilsson

Och Ängelholms kulturpris 2020 landade hos keramiker Sofia Nilsson

Ängelholm 200424
Det är en idérik tjej som gillar utmaningar som utnämnts till Ängelholms kulturpristagare 2020. 
Välkända keramikern och skulptrisen Sofia Nilsson har i fyrtio års tid förgyllt inte enbart lergökar på ett ytterst finstämt och känsligt sätt utan även satt sprätt på stadens kulturliv. 
Med keramikverkstad på Tingstorget intill f.d. Kronohäktet med dess utställningar av foto och grafik samt med en närliggande brusande torghandel sommartid därtill, är hon verksam mitt i smeten av ett aktivt folk- och kulturliv. Förbipasserande slinker gärna in och kollar vad som är på gång för Sofia som bl.a. med sina lergökar stärkt Ängelholms varumärke som keramikstad. 
Kulturprispengarna på 25 000 kronor  kunde inte komma lämpligare, nu i coronatider då gallerier och konstrundor stängt dörrarna för utställningar och därmed förväntade inkomster.
– Jag är jätteglad! Hälften av pengarna skall gå till köp av drejskiva som jag skall använda till mina kommande keramikkurser. Intresset för drejning är stort, säger en nöjd Sofia som säger sig prata med leran i stället för ord. Inre bilder, gärna under meditation tar sedan form i handen. 
Coronaviruset lär inte stoppa seriösa yrkeskonstnärer, snarare tvärtom.
Sofia Nilsson är i full gång med med ett nytt spännande, utmanande projekt med lergöken i fokus.

Vi önskar ett varmt lycka till!


PRESSRELEASE
Anders Adérn

Variationer på ett landskap

Ängelholm 200416
Utgångspunkten är ett landskap, det föränderliga landskapet. Och att tolka det. Själva arbetsprocessen, det är där ögonblicken uppstår, ögonblicken när man minns och visualiserar, en resa påbörjas där målet är okäntMen varför ägnar man sig åt bilder? För mig är det en ständig nyfikenhet, en lust att formulera det som i egentlig mening inte går att formulera. Bildens betydelser passerar förbi det trubbiga instrument vi kallar språk, det är i stället intuitionen som bearbetar det perceptuellt mottagna. Kan det verbaliseras? Antagligen inte. Utgångspunkten är naturen och att skildra en organisk process, i fragment av en större helhet. Det är naturen som är förebilden - natur både i en yttre och inre mening, en natur där en ständig förvandling pågår - där det enda oföränderliga är förändringen.   (Anders Adèrn 2020)
Utställningen pågår 21 april t o m 9 maj.
Öppet i Gamla rådhuset tisd-fred 12-17, lörd 10-14.
Ett Galleri Momentarrangemang.


PRESSRELEASE
Tim Timmey Nedrup

I skuggan av Corona och alla inställda konstrundor har R+R Art & Design en digital konstbegivenhet med Live vernissage på Facebook och Instagram

Ödåkra 200403
Kommer inte berget till Mohammed, får Mohammed komma till berget…
Coronaperioden är en utmaningarnas tid, då vi får ställa in oss på nya fordringar. En som gillar utmaningar är R+R Swedens Victor Rundqvist på Spritan i Ödåkra.Han låter konsten hitta nyskapande rum i den digitala världen. Ut på webben i stället för fysiska besök.

R&R Sweden visar nu en spännande Konst & Designmässa i en Livesändning på Instagram och Facebook.

Vernissage 9 april kl. 13 00. Då avtäcker graffitimålaren och etablerade konstnären Tim Timmey Nedrup en stor muralmålninginne i design- och inredningsbutiken.
Förutom Tim Timmey, eftertraktad på såväl konstarenan som i offentlig utsmyckning i hela landet, medverkar två internationellt kända och konstnärer på mässvisningen.
Dagmar Glemme med konstglas och måleri och Andreas Wargenbrant med skulptur, båda är bl.a. representerade i Världsarvet i Tyskland.

– Den här utställningen är som ett högkvalitativt, färgstarkt påskägg att njuta av hemma i soffan i påsk, säger Victor Rundqvist.Ester Cavallin

Vem var jungfru Maria, sett ur mänskligt och kvinnligt perspektiv?

Munka Ljungby 200317
– Det är mystiken, magin hos jungfru Maria som fascinerar mig! 
Vem var hon, som kvinna och som människa? Hon har alltid haft en biroll, synts och hörts på få ställen i bibeln. Ändå är och förblir hon den främsta helgonet och förebilden inom katolicismen och den ortodoxa kyrkan. Men även i våra svenska kyrkor finns alltid hedrande spår av ikonen Maria - en centralgestalt i kyrkokonsten, i bild eller skulptur.
Jag har valt att fokusera på Madonnan för att få ett kvinnligt perspektiv på det hela. För att komma närmare Maria har jag valt att placera henne i nordisk miljö. Det säger konstnär Ester Cavallin som ställer ut sina akrylmålningar av Maria på Galleri Skelderhus med vernissage OBS! fredagen 20 mars kl 16 - 19. 

Läs mer...Åstorp ställer in alla offentliga evenemang

Åstorp 200314
I rådande Coronavirusläge har Åstorps kommun beslutat att ställa in alla offentliga evenemang:
Arrangemang som är inställda:
Irländsk afton med Quilty (20 mars) - nytt datum i höst
Musikriket: Georg Riedel & Mattias Ståhl (2 april)
Språkcafé på bibliotektet (torsdagar)
Tea Time på biblioteket (1 april)
Filmklubben (17 och 19 mars)
Föreläsning: Psykisk ohälsa (22 april)
Guidad visning: Elsa Grave - Jag föddes i en gruva (13 mars)
Bokstart Kvidinge familjecentral (17 mars)
Sagostund på biblioteket (24 mars)
Biblioteksvisning (24 mars)
Påskpyssel (8 april)
Minibio för förskolor (25 mars)
Bokmys Hagapunkten (18 mars)

Förändringar i idrottsanläggningar
Åstorps kommun har beslutat att göra vissa förändringar i våra anläggningar. Under förutsättning att vi har personal på plats kommer anläggningarna vara öppna som vanligt. Detta kan dock komma att ändras med kort varsel.

Städningen i anläggningarna kommer att koncentreras till kontaktytor och hygienutrymmen.
Om du som förening eller privatperson vill avboka dina tider med kort framförhållning kommer vi inte att debitera dig.

Butiken Activa Återvinning stängd fram till 27 mars
För att minska risken för smittspridning hålls butiken stängd fram till 27 mars.

Seniorservice stängt fram till 12 april
Seniorservice stänger sin verksamhet fram till 12 april.

Källa: Åstorps komuns hemsida www.astorp.seKommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg och t.f. kommunchefen, ekonomichef Anna Falkenstam

Rapport från frukostmöte

Åstorp 200310
Åstorps ekonomi är god med 40 miljoner kronor i resultat. Försäljning av mark för 19 miljoner och statsbidrag bidrar till resultatet. Likaså har Åstorp klättrat hela 44 steg i landets företagarrankning.
Snacket om dålig ekonomi har gått rundgångar bland byfolket, likaså att det gått tomgång i hanteringar av kommunens stora projekt. 

Läs mer...Linda Ralvert och Emma Skaregaard

Ödåkras nya, gigantiska konsthall – storslagen och svårslagen

Ödåkra 200309
Storslaget och svårslaget på Spritan som inviger ny konsthall av format - Ödåkra konsthall. Onsdagen 11 mars invigs södra Sveriges största konsthall på 3 500 meter på Spritan i Ödåkra. Ambitionsnivån har redan från starten 2016 varit lika hög som Spritan svindlande takhöjder. 

Läs mer...Anette Anderssonoch Hans-Ingvar Jönsson från Centern i Åstorp uppvaktade systrarna Susanne Lundqvist och Tina Nilsson

Tioårsjubilerande Systrarna Buffé blev årets kvinnliga företagare i Åstorp

Åstorp 200308
Systrarna Buffé - Susanne Lundqvist och Tina Nilsson, utnämndes på internationella kvinnodagen till Årets kvinnliga företagare av Centerpartiet och dess Centerkvinnor i Åstorp..
Sedan 2008 har de varje år uppvaktat och synliggjort en duktig kvinnlig företagare.
Som bevis för den hedrande utmärkelsen överlämnades ett diplom och en tårta med devisen “Ett hållbart val”.
Systrarna som firar 10 årsjubileum som egna företagare har sedan starten själva lyckats hålla hållbara val. De startade först med ett mobilt gatukök med catering i Billesholm innan de övertog arrendet på Tingvalla bygdegård/ Dansplats 2013. Successivt har Susanne och Tina ökat den befintliga mångsidiga verksamheten med bl.a fester, dans, företags- och föreningsluncher och Klubb 83 för danskvällar, med en omfattande cateringverksamhet i hela Nordvästskåne. Bl.a.har de skött catering till filmfolket på inspelningar av TV-programmet Sofias änglar Senaste kontraktet slöts med Kropps församling, där systrarna sköter husfruns roll.
Det är många återkommande gäster från föreningar och företag på Tingvalla, bl.a Rotary medlemmar håller sina möten här, liksom föreningarna sina bingokvällar.
Förutom den erkänt goda maten är systrarnas erkänt sociala kompetens mycket uppskattad av alla och envar.
De driftiga, populära systrarna Susanne Lundqvist och Tina Nilsson som med sin breda verksamhet satt Åstorp på kartan för många utsocknes, är mer än väl värda hedersbetygelsen.Elsa Grave utställning på Åstorps bibliotek

Elsa Grave – Jag bodde i en gruva

Åstorp 200305
Hon låg ett halvsekel före sin tid, den egensinniga, avantgardistiska multikonstnären Elsa Grave, uppvuxen i Nyvång.
Utställningen “Jag bodde i en gruva”, är en hommage till poeten, författaren, dramatikern och bildkonstnären Elsa Grave 1918 - 2003, sitter som hand i handske på internationella kvinnodagen. 
Som frispråkig feminist och miljövän, föregångare inom 40-talsmodernismen i såväl bild som ord, är hon en perfekt representant för kvinnosläktet. 

Läs mer...Ewa Gun Westford höjde temperaturen rejält i Kvdinge hembygdshall

Polis, polis som mitt i mediaflödet står

Kvidinge 200201
Det var spikat i Kvidinge Hembygdshall denna söndag i Coronatider, när polisinspektör, tillika Skånepolisens talesman (kvinna) Ewa Gun Westford  bjöd på ett kåseri, kryddat med generös humor, livs- och yrkeserfarenheter utöver det vanliga. I äkta Piratenstil, hon är född i Borrby, berättade och raljerade Ewa Gun om sin livresa under den talande rubriken “Jag är inte bara polis, jag är människa också.”

Läs mer...Gustavs barnbarn Harald Hjärne och hans sambo Ester Cavallin

Dotter och barnbarn visar Gustav Arnes målningar på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 200220
– Det är inga typiska Gustav Arnemålningar med himmel och hav som vi visar i denna utställning. Pappa var intuitiv och emotionell, inte intellektuellt analyserande. Måleriet var det viktiga, inte motivet. Det var hans inre tillstånd som tog sig uttryck i naturmotiv, i landskap, himmel och hav. Det mänskliga temperamentet liknar ju i mångt och mycket naturens ständiga skiftningar. Ilsket, lynnigt eller lugnt, varligt och kärleksfullt…

Läs mer...Therese Thorgren

Känslomässiga regelverk i Gamla Rådhuset – Galleri Moments tillfälliga lokaler

Ängelholm 200220
Med såväl humor som allvar och underfundighet värmer Therese Thorgren Gamla Rådhusets galleri - Galleri Moments tillfälliga lokal under renoveringsarbetet i bibliotekshuset. Harmoniska, mångtydiga akrylmålningar av hennes lilla tvååriga dotters vardag fångar blicken, skapar nyfikenhet och upptäckarglädje. Vi känner igen våra egna inre bilder av det lilla barnets utveckling och förundran.
Det stolta barnet poserande i pappans skor, nyfikenheten inför det okända, testades av gränser…

Läs mer...J
onas Kanje

Vart är vi på väg i vårt nya medialandskap? 

Kvidinge 200207
Vart är vi på väg i vårt nya medielandskap?  Det digitala tåget som har rusat fram i expressfart de senaste tio åren är fullt av kända och okända stickspår.
En av de anrika tidningar som fått ställa in sig på nya fordringar är Helsingborgs Dagblad.

Läs mer...Iryna Hauska

Jag plockar isär mitt jag...

Klippan 200124
Likt en livgivande, lustfylld upplevelsepark, befolkad med förunderliga, fantasieggande och tankeväckande textila skulpturer, objekt och tavlor står nu Iryna Hauskas extraordinära, färgstarka utställning färdig för besök i Klippans konsthall.
Utställningen “Jag plockar isär mitt jag” har vernissage den 25 januari, där Iryna även håller en performance. Den bör bli inspirerande och spännande. 

Läs mer...Från jord till handen

Åstorp 200118
I Åstorps biblioteks konsthalli får Kvidinge traktens anrika stolthet, keramiken celebert sällskap med en nutida, nyskapande dansk keramikers pjäser, skulpturer eller installationer. 
Maria Lenskjold har studerat Kvidinges forna “pottmagares hantverk”, tagit varsamt vara på deras erkänt höga hantverks- och materialkunskap under dess storhetstid från förra seklet och framåt.

Läs mer...Internationelle vinmålaren Clas Håkansson
introducerar sin exklusiva glaskonst

Ödåkra 191229
Vin är buteljerad poesi enligt Stevensson.
Även den internationelle vinmålaren Clas Håkansson ser den magiska vinhanteringen som en konst i sig.
För Clas Håkansson har hans målningar med vinmotiv utvecklats och förädlats under åren till en unik nisch, med en doft av den fina världen.

Läs mer...Mats Månsson: Aldrig utan min fluga

Ödåkra 191210
Spritan i Ödåkra, av Magasinet Skåne, utnämnd till årets mötesplats i Skåne går från klarhet till klarhet. Ständigt nya hyresgäster med kvalitetsstämpel inom konst, mode, design och mat, fyller de svindlande stora historiska lokaliteterna på 20 000 kvm. Senaste kontraktet skrevs med Helsingborgs auktionskammare som nästa år skall husera intill Tina Nordströms environger. Events och konstutställningar har avlöst varandra.

Läs mer...Julshow i Kulturhuset med Glenn Borgkvist och Anna Pauline

Åstorp 191208
Publikfavoriterna Glenn Borgkvist och Anna Pauline bjöd på en rockin´ and swingin´ julshow. De var elegant uppbackade av eminenta bandet VSOP Orchestra, där den suveräne pianisten Torbjörn Brorsson vore värd en egen solokonsert med sitt professionella driv. 

Läs mer...Adventsfirande i Klippan och Åstorp

Klippan/Åstorp 191201
Lust och fägring stor i Klippan…
Den första advent flockades folk i centrum, dansade kring granen och fröjdades i äkta traditionell julanda med barnens bästa i fokus.
Så var inte fallet i Åstorps centrum...

Läs mer...Mats Pettersson

Boksläpp: På Klippans gator – en berättelse i bilder

Klippan 191130
Det finns en trio som sett och ser till att bygden får en tydlig lokalhistorisk förankring i text och bild. 
 I böcker och skrifter kan vi följa utvecklingen och samhällsförvandlingen i våra forna, bondbyar eller gruv- eller bruksorter som Åstorp och Klippan. 
 I Åstorp hade vi bl.a. kulturbärare som Erik Andersson, Kvidinge har fortfarande sin hembygdsförening och Klippan har musikern/skribenten Mats Pettersson 
Mats P som gjort avtryck i såväl musikliv som lokalhistoria, fick Klippans kulturpris 2018.
Senaste bokutgivningen berättade om musikundret Sv. popfabriken, som Mats P initierat gav liv åt i boken “Ett skivbolag i varje by”.
Lördagen den 30 november var det både boksläpp och skivsläpp han släppte loss med i Klippans bokhandel:  Boken “På Klippans gator - en berättelse i bilder” och skivan med “Dolken i håsan” med både nyskrivet och gammalt material.
Berättelsen i boken bygger på material från tre fotografers bildarkiv -  legendaren Axel Blomgren, Egon Rangbo och Bertil Akka Bengtsson. 
Bilder på folk och fä, på gator, torg och i industrier från förra sekelskiftet och fram till mitten av 1960 talet - ett samhälle i stark förändring.
Det var i likhet med tidigare års boksläpp en mysig, familjär stämning med musik av Mats och bandet, där det lokalhistoriska mötte nutiden bl.a. Dolken i Håsans visor om Bruket.Fr.v. Bo Wikström, bas och sång, Dennis Tannerberg, trummor och sång, Bengt Wikström, gitar och sång gitarr, Maria Wikström sång och Christer Hall, gitarr

Sista "dansen" med Quidinge
Country Rockers

Kvidinge 191128
Quidinge Country Rrockers, sista spelning i ett extrainsatt program på Kvidinge hembygdshall i torsdags, drog som väntat en fullsatt publik. 
Med en aldrig sviktande energi, glöd och osvikligt skickligt samspel, brakade bandet loss med Be-bop-Alola, framförd av mångsidiga Maria Wikström, vars röstomfång, tonsäkerhet och scenutstrålning som vanligt  imponerade. 

Läs mer...Bertil Thuné finjusterar några av de 60-tal verk som visas på utställningen

Med kvinnliga förtecken på
Tomarps kungsgård

Tomarp 191122
Kvinnliga förtecken står för både kvinnliga konstnärer och - manliga som gjort vackra porträtt på kvinnor. De kvinnlig konstnärerna har alla varit storheter på sin tid, i flesta fall utomlands i Paris, Berlin och London. Väl hemkomna till Sverige har de mestadels kommit i skuggan av tidens stora svenska män som Zorn och Carl Larsson.

Läs mer...I förgrunden, keramikskulptur av Åke Holm. På väggen tavlor av Rosensohn

Jubileumsutställning – Kullens konstförening och Krapperups konsthall

Krapperup 191121
Jubilarerna - Kullens konstförening som firar 75 år och Krapperups konsthall 40 år - slår på stort och bjuder nu in till en storslagen konstfest i hägrande jultider.
Jubileumsutställningen med vernissage lördagen 23 november är en tidsresa med åttio verk av fyrtioen konstnärer som ställt ut genom Kullakonst och Kullens konstförening under åren 1944 till 1979.
Merparten är kända Kullakonstnärer, vars konst hamnat i privata hem, hem som mer eller mindre länsats på målningar, keramik och glaskonst av föreningen till en unik samlingsutställning.

Läs mer...Fyra av de sju utställarna:
fr.v. Sally Engström Apelmo, Lage Löfdahl. Yrsa Hedström och Lie Svennbeck

Julsalong på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 191120
Likt en väl packad julsäck med varierat konstgodis för olika smaklökar bjuder Galleri Skelderhus in till en julsalong med vernissage lördagen 23 november.
Sju konstnärer samsas elegant med tre verk vardera i det lilla intima galleriet. Det är en opretentiös, mysig utställning, där alla aktörers skilda bildspråk kommer till sin rätt. 

Läs mer...KKV medlemmarna Kristina Olsson,Wicky Lundergren och Mimi Belfrage Mohlin
under Wickys hängande skulptur "Sprucket moln"

KKV och FK Kamera tar sig luft under vingarna på Kronohäktet

Ängelholm 191025
Frisk luft var med säkerhet något de häktade led brist på i Ängelholms gamla Kronohäkte på tiden det begav sig.
Sedan kulturveckans start fredagen 25 oktober är det luft i alla tänkbara och otänkbara associationer och variationer som exponeras i olika konsttekniker på de anrika väggarna. Under temat Luft visar KKV:s medlemmar sina konstverk fram till fredagen den 1 november.
De flesta grafiska tekniker finns representerade, kompletterade med måleri och keramik. Fantasin har flödat fritt i ett komplext tema. Tromber, segel, oväder, rullande löv, spruckna moln, luftrötter är några av de motiv under temat Luft som visas i KKV:s utställning. I rummet intill KKV:s utställning presenterar åtta av
FK Kameras medlemmar sina intryck av temat Luft, sett från kameralinsen.
Lisbeth Johanssons säreget stämningsfulla foto “När luften får färg” är en av många goda representanter för det komplexa temat.


Konstnärskollegerna Eva Nelander-Juntunen och Katriona S W Persson som också deltar i utställningen

Många bra bilder visar FK Kamera upp i grannlokalen


Lisbeth Johanssons bild av en björn i den finska vildmarken


I tredubbla rader hade de internationella läckerheterna dukats upp

Internationell kulturafton på Kulturhuset Björnen bjöd på kulinariska läckerheter och estradunderhållning

Åstorp 191017
Sällan har björnens mage varit så fullproppad med folk! På Kulturhuset Björnens internationella kulturafton torsdagen 17 oktober trängdes folk från allsköns länder. De bokstavligen invaderade salonger, mumsade på smakprov av rätter från all världens hörn. Mat från bl.a. Kina, Taiwan, Rumänien, Transalvanien lockade smaklökar likaväl som från de skandinaviska rätterna. Folk lät sig väl smaka i gemenskapens tecken.
Scenunderhållning och föreläsningar bidrog till att höja temperaturen ytterligare ett snäpp. Familjär stämning i scen och salong hela kvällen lång, även detta år i den kulturella mångfaldens tecken!   
Dunali och DanielPatrik Svensson berättar om sin bok "Ålevangeliet" och måttar med fingrarna hur så ålynglen är vi Sargassohavet

Ålen, världens mest gåtfulla djur
fortsätter gäcka vetenskapen

Kvidinge 1910110
Att se bakåt, i minnet söka sig till ursprunget, för att kunna se framåt, är ju vanligt förekommande hos oss dödliga homo sapiens. 
Men att som ålen simma 700 mil tillbaka till ursprunget i Sargassohavet efter ett flertal, mångåriga metamorfoser i Europa, för att först fortplanta sig och sedan dö, är en gåta som brytt världens skarpaste vetenskapliga hjärnor i tusentals år. 
Från Aristoteles som ansåg att ålen skapades av intet i bottendyn, då den varken lägger ägg eller parar sig…
Till en frustrerad Freud, som letade efter testiklar utan att hitta dem... 

Läs mer...Fr.v. Susanne Jardeback Olesen, Annika Janfjord, Kerstin Olsson, Judit Wennerlund, Helen Stigsson och Eva-Lisa Wirdén

Konst(igt) i färg och form på Galleri Ekebacken i Bonnarp

En stilla rofylld, nostalgisk miljö är i dag en gratis lyxvara, en nåd att stilla bedja om. Ifall man längtar bort från plikter och tvång, urbana vindar, mobiler och betong, kan ett besök på Galleri Ekbacken bidra till att dämpa orosandarna och sätta fart på kreativiteten. 

Läs mer...Annika Bryngelsson

Annika Bryngelsson "Syster Diesel" ställer ut på Galleri Konsten i Helsingborg

Helsingborg 191006
Människans villkor, det rådande samhällsklimatet, människan kontra maskinerna eller sökandet efter människan bakom fasaden är återkommande teman i Annika Bryngelssons symbolfyllda bildvärld, där popkonst, graffiti och serietecknande möts. Många känner nog igen hennes manér från illustrationer och design på bokomslag, prylar och möbler, då under alteregot Syster Diesel.

Läs mer...Lone Larsen

Lone Larsen intar Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 190926
Människokroppen, corpus, dess rörelser och mutationer återskapar skulptrisen Lone Larsen likt jäsande degar i imploderade kroppsformer, utförda i tunga material som  brons, marmor och blandmaterial. 

Läs mer...


PRESSRELEASE

Ester Cavallin och Harald Hjärne utanför sin ateljé i Munka Ljungby

Ungt konstnärspar intar Hillesgårdens konstgalleri

Hillesgården/stidsvig 190912
Höstens utställning visar målningar av två produktiva konstnärer. Ester Cavallin och Harald Hjärne bor utanför Munka Ljungby och har en gemensam ateljé i Axtorp. Ester målar föreställande och tematiskt i akryl med ljusa och klara färger, som scener. Haralds målningar är mörkare och tätare. De är abstrakta men innehåller igenkännbara objekt och figurer.

Vernissage 14 september kl. 14.00 - 17.00

Läs mer...Ordf. i Klippans hembygdsförening Nils Andersson och
f.d. kommunalrådet Kerstin Persson


Träffunkt Elfdalen invigd med pukor
och trumpeter

Klippan 190908
Klippans kommun har blivit en hejare på mötesplatser för alla kategorier och åldrar, senast Sågen nu Elfdalen. Visionen om Träffpunkt Elfdalen realiserades söndagen 8 september med en generös, gemytlig invigning för allmänheten.

– Det finns en vilja för utveckling och förnyelse i vår kommun, sade f.d. kommunalrådet Kerstin Persson, en av initiativtagarna till Träffpunkt Elfdalen. Hon var en stolt ambassadör för Klippans kommun som i invigningstalet, sjöng med bravur till publikens förtjusning.  

Läs mer...Susanne Jardeback Olesen

En plats där själen kan få ro … Vi söker den alla. Få finner den. Vissa hittar det eftersökta rummet i konsten, som utövare eller/och betraktare.

Åstorp/Grytevad 190905
Konstnären och tillika Nobelkonstnären Susanne Jardeback visar på Galleri Hultman en utställning med titeln “Den läkande tystnaden”. 
Eller kanske Tystnaden eller Stillheten är mer passande frågar Susanne sig själv i en presentation. Denna mångsidiga bildkonstnär även begåvats med en verbal poetisk ådra, där hon skapar bilder med ord i stället för penseln. 

Läs mer...


PRESSRELEASE

Astrid Lindgren fick avsluta när snart
50-årig skola går i graven

Åstorp 190906
Haganässkolan i Åstorp fyllde 50 år 2018 och i samband med detta jubileum kunde man också meddela att skolans tid snart var till ända. För i väntan på att Haganässkolans nya skola ska byggas så flyttar hela grundskolan ut i moduler vid Bjärshögs konstgräsplan.
I våras började arbetslagen på lågstadiet diskutera och planera utifrån vad eleverna ska uppnå i skolans läroplan. Arbetslagen kom ganska snabbt på att alla elever från förskoleklass upp till årskurs 3 skulle få ta del av ett svenskt kulturarv och erövra kunskap i ett ämnesintegrerat tema med hjälp av Astrid Lindgren och hennes barnböcker.
Så till läsårets skolstart möttes eleverna av pedagoger utklädda till Pippi Långstrump, Prusskeluskan, Emil och Ida i Lönneberga, Karlsson på taket och Madicken ute på skolgården och i en show & sångstund. 
På vår mångkulturella skola känner många av eleverna till Pippi Långstrump som är översatt till 101 språk men vi vill ge dem så mycket mer av Astrid Lindgrens värld. Genom att arbeta ämnesintegrerat och med fokus på språk och värdegrund når vi många av de mål i läroplanen som eleverna ska känna sig förtrogna med när de slutar årskurs tre.Curator Martin Schibli och Siri Kollansrud

Expanderande universum på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 190827
Från de stora internationella gallerierna i öst och väst till lilla men naggande goda Galleri Skelderhus...
Siri Kollandsrud med världen som arbetsfält, utbildad i Berlin, född norska men bosatt i danska huvudstaden, ställer nu för första gången ut i Sverige.

Läs mer...Emma Lyrén Fernandez tillsammans med säkre pianisten Johan Reis och tenoren Conny Thimander

Spännande utbud i opera- och teaterhus

Åstorp 190825
Skynda dig älskade skynda att älska dagarna mörknar minut för minut
Tänd våra ljus, det är nära till natten. Snart är den blommande sommaren slut.
Erna Tauros och Tove Jansson ljuvliga Höstvisa som ingick i Malmö Operas smakprov av höstens färgstarka repertoar, kändes helrätt i sammanhanget.
Dagarna mörknar minut för minut, vare sig vi vill eller inte. Det påmindes den alltför fåtaliga publiken om, merparten för övrigt själva på livets höst, av sopranen Emma Lyrén Fernandez. Tillsammans med säkre pianisten Johan Reis och tenoren Conny Thimander presenterades
ett storstilat, mycket varierande utbud inför hösten.

Läs mer...
Nyvångs gruvmuseum säsongsavslutade och visade upp den nya geologiska utställningen

Nyvång 190825
Åstorps förhållandevis få evenemang krockar alltför ofta. Så var fallet även i söndags då Gruvans dag och Kick-Offen på Kulturhuset sammanföll.
Som vanligt var det en mysig folkfest vid gruvmuséet med kaffe, korv och underhållning i år av Hallavara Stompers. Inne i muséet kunde nya dyrgripar beskådas och begapas. En ny geologisk utställning av fossiler drog till sig många nyfikna. För innehåll, idé och utförande står Geologiska Consult Sweden.
Ekonomiska bidrag från Stiftelsen Gripen möjliggjorde det unika projektet.Landshövding Anneli Hulthén assisterad av kommunstyrelsens ordf. Per-Arne Håkansson, försökte med all kraft veva in det blågula invigningsbandet som de tvåhundra ungarna runt om hela arboretumet höll i. Men någon eller några telningar höll hårt i bandet... Slutligen blev i alla fall bandet invevat och arboretumet invigt!

Landshövding Anneli Hulthén invigde Åstorps nya arboretum i Kalvahagen

Åstorp/Kalvahagen 190820
Åstorp öppnade en ny port till Söderåsen med ett nyanlagt arboretum i Kalvahagens naturreservat tisdagen 20 augusti.
Det var en hjärtevarm, lyckad invigning med 200 förskole- och lågstadiebarn från Björnås och Tingdalsskolan i högsätet. Både våra framtidshopp, barnen och naturen visade sig från sin allra bästa sida. Krama ungarna eller träden… Det var frågan. Barnen var stolt delaktiga i projektet som initierades och förhandlades fram förra året av Åstorps turistförening med Leif Wennerberg och Ulla Andersson i spetsen.
En hyllning till träden i form av en liten hydda med bänkar som kan fungera som viloplats, vindskydd eller varför inte klassrum, var dekorerad av barnen bl.a. med lövatryck på trä.

Läs mer...
Cecilia Kraitz på Galleri Moment

Ängelholm 190615
Det finns sprickor i allt – och alla. På oss människor sker det både inombords och utanpå. Det är det icke perfekta som bidrar till att skapar våra egna unika personligheter.
Parallellerna till rakubränning och dess slutliga krackelerande och är slående.
– Jag söker det icke perfekta. Det passar min personlighet. Raku är en livsfilosofi. Wabi-Sabiläran som är kärnan i den japanska estetikens livsfilosofi, framhåller skönheten i det bristfälliga, tillfälliga och ofullständiga. Ju mer jag lär mig om detta, desto större frihet. I mitt jobb som rakukeramiker händer det oväntade vid bränningen. Jorden, elden och vattnet är medskapare i både färgsättning och krackeleringar. Det är magi!

Läs mer...Signar N Bengtsson

Per Serre

Blekingemålare intar Krapperups konsthall

Krapperup 190808
Det finns inte mycket som förenar dessa två blekingemålare, Signar N Bengtsson och Per Serre som ställer ut på Krapperups konsthall med vernissage lördagen 10 augusti.
Förutom en till synes äkta innerlig kärlek till konsten, naturen och livet självt.
Sina bildrum återger de med skilda infallsvinklar, tekniker och motiv prioriteringar.

Läs mer...Tomas Montelius Foto: Johan Herder

Klippans konsthall 20 juli - 25 augusti

Klippan 190717
Konstfoto eller fotokonst? BMZ:s fotograf Tomas Montelius visar en del av de senaste årens produktion av fotokonst i Klippans konsthall.
Alla är välkomna till vernissage 20 juli kl. 15-18 och därefter följer konsthallen bibliotekets öppettider...Auktionsutropare Christer Nilsson jobbade på i den 30-gradiga värmen

Loppisar i Kvidinge och Mjöhult men varför samma dag och samma tid?

Kvidinge och Mjöhult 190728
Konstnärerna Paul Holsby och Eke Bjerén borde vrida sig i sina gravar medan de nu högst levande konstnärerna och keramikerna knappt vrider på huvudet när de hör slutbudet på sina alster vid en auktion. De flesta vet vad som gäller.
Holsby och Bjeréns akvareller slumpades för några futtiga tior både vid Svedberga IF:s loppis i Mjöhult och KIF:s Kvidinge loppis. Det var kvävande hett såväl i luften som i folkstormning. loppisfolket är ett troget släkte.
Kvidinge Loppis avslutade tvådagarskommersen med en välbesökt auktion med Christer Nilsson från Billesholms auktionskammare som gemytlig och driftig auktionsutropare. Men trots hans yrkesskicklighet var det många som kunde fynda och hämta dyrgripar för en spottstyver. Det var prylar, verktyg och möbler från tidigt till sent nittonhundratal som auktionerades ut.
En utsökt kamin för 1 500 sekiner, en skål av Kvidingekeramikern Tomas Anagrius för 400 kronor och fyra Höganäskrus för en hundring , pendyler från femtio kronor...
Så kunde det låta på den femtionde årgången av Kvidinge Loppis söndagen
28 juli.


Kommersen gick i ultra-rapid även i Mjöhult. Varmt, varmt och ingen svalkande skugga någonstans.
Torparedagar, Kvidinge loppis och allsångskvällar...

Åstorp 190725
Torparedagar, Kvidinge loppis och allsångskvällar…
Dessa events har blivit en del av Åstorps identitet och var och en har, inte att förglömma sitt ursprung i ett aktivt föreningsliv.
Det sistnämnda årliga “Allsång på torget” initierades och arrangeras av Riksteaterns lokala teaterförening med Hans-Ingvar Jönsson i spetsen för sjätte året i rad och är redan nu en populär tradition.
Trots trettio graders ångande värme hittade publiken mangrant hit när sångaren Martin Nilsson bjöd in till underhållning och allsång torsdagen 25 juli.
Det är alltid en fascinerande syn att se åstorparna blomma och sjunga av hjärtans lust. De som inte ville sjunga höll igång ändå.
Barn klättrade på skulpturer och åkte rutschkana. Vuxna hittade gamla bekanta och umgicks utan mobiler medan andra hittade vägen till glassen i kondiset.
Det är kvällar med trivsel och gemenskap som förtecken. Att bara vara utan prestationskrav och utan tung börs...
Kanske är det en av orsakerna till svala nordbors påfallande intresse för allsångskvällar.Mikael Praschesaits vid sin ambulerande glassbil

Bästa glassen tillverkas i Kvidinge...

Kvidinge 190712
Den som längtar till Italiens glassortiment behöver inte åka långt. Det räcker att åka till Kvidinge!
På en liten gård i gyllene solgult, belägen mitt emot Stenqvists fabrik, har Mikael Praschesaits sin glassateljé. Här tillverkar han hantverksmässigt italiensk gelato av naturliga råvaror med mycket smak. .
Ett tjugotal glassorter finns att välja på - allt från blåbär med kardemumma till havtorn med mandel eller varför inte stracciatella.
Ett tiotal sorbetsorter kompletterar det generösa utbudet.
- Även glasstårtor för events och högtidsdagar tillverkar vi, säger Micke och kör iväg med sin företagsbil “Ciao gelato”.

OBS Öppettider endast fredagar kl. 14 00 till 19 00.Dan Kandell

Sunnerdahl på liv och död återuppstår
på Bruket

Klippan 190704
Nu är det dags igen för Klippans stora stolthet, Brukspelet, att sätta extra färg och festivitas i byn!
Årets uppsättning “Sunnerdahl på liv och död” är en bearbetning av 2014 års manus och låtmaterial med färska tillskott av nya nummer, ny koreografi och större fokus på barnen.
Handlingen sätter fokus på 1832 då Sven Magnus Sunnerdahl vågade ta steget till inköp av landets första pappersmaskin, en utmaning som satte fart på ruljansen och samhället. I år köpte dagens Klippans bruk en ny pappersmaskin.

Läs mer...Sonja E M Andersson, en av de mer etablerade utställarna

Jurybedömd sommarsalong i Åstorps bibliotekskonsthall

Åstorp 190612
Det är en ambitiös satsning av de konsthallsansvariga på Åstorps bibliotek att anordna en jurybedömd utställning i den lilla konsthallen. Enda kriteriet för att söka var att vara bosatt i Skåne.
Såväl namnkunniga yrkesverksamma som rena amatörer var välkomna.
53 ansökningar hamnade hos juryn - Catarina Hultman och Shaw Petronio.
20 fann nåd och hänger nu på väggar och podier.
Bland de yrkesverksamma syns bl.a. en akvarell av Jon Mills och en stor akryl av Sonja E M Andersson.
Abstrakta, naivistiska expressionistiska målningar och skulpturer tävlar nu om uppmärksamheten med vernissage på lördagen den 15 juni.


Anna Nilsson, bildmakerska


PRESSRELEASE


John Skoog visar sin debutlångfilm på hemmaplan

Kvidinge 190524
Det är fri entré till filmen (inga biljetter - först till kvarn). Insläppet börjar klockan 18:30 och själva filmen börjar klockan 19:00. Filmens regissör och team är på plats.
OBS att filmen är inspelad i Kvidinge och på Söderåsen! Dessutom är regissören John Skoog uppväxt i Maglaby.
Varmt välkomna!

Två kor har rymt in i skogen och blir vildare och vildare. Vattnet fräser när en färja korsar Östersjön med sovande människor som ska arbeta på de skånska lantbruken. En ung man går över fälten mot en skördetröska medan han röker och tittar ner i sin mobiltelefon. I vackra, mångtydiga och stundtals vagt hotfulla bilder går solen upp och ner över vardagliga företeelser som maskinmjölkning, snigelplockning, dyngspolning och ungdomsfylla. Det är en värld där vad som helst kan hända och "Säsong" placerar oss mitt i den.

Prisbelönade långfilmen ”Säsong” visas i både Ljungbyhed och Åstorp 1-2 juni.Elena Wallén Björkenäng och Pia Nordqvist

Färgstarkt och symbolfyllt på Hillesgården

Stidsvig/Hillesgården 190520 190518
Det finns två ting som förenar de två nya utställarna i Hillesgårdens konsthall:
Det rent intuitiva skapandet och deras udda vägar till konsten.

Läs mer...Tim Timmey dekorerar exteriören på det nya allaktivitetshuset

Gatukonstnären som blev rumsren

Klippan 190518
Ibland tar sig livsvägen förunderliga, kringelkrokiga stigar och spår.
Det gäller i hög grad konstnären Tim Timmeys livsresa. Han började som tatuerare och tryckare, gick vidare till graffitin för att sedan med framgång övergå även till tavelkonst och skulptur.
Idag syns hans målningar på gallerierna. Bl.a. har hans egensinniga, koloristiska tavlor i blandteknik väckt uppmärksamhet på jurybedömda utställningar på Krapperups konsthall.

Läs mer...
Pang, pang patriarkatet...

Åstorp 190516
Pang, pang patriarkatet” är den belysande titeln på en vandringsutställning som omfattar ett dussin av Skandinaviens mest lovande kvinnliga seriestrippskapare av internationell klass. Nu har utställningen hittat till Åstorps konsthall, i arrangemang av ABF och kommunen.
Då serieskapare alla kategorier med humor och skärpa speglar sin egen samtid är det förvånande och samtidigt signifikativt att även i vår s.k. upplysta me tootid merparten av serietecknarna i våra dagstidningar är män – ofta amerikanska och i många fall döda.
Många av de gamla serietecknarna har hundra år på nacken.
Kvinnliga svenska serietecknare upptar 1 procent!
Dessa fakta kommer från Rocky-redaktören Lasse Espes krönika “Svenska redaktörer väljer döda män”, där han kartlade serieutbudet i svensk dagspress 2017. De flesta av utställarna är unga i tjugo-, trettioårsåldern. En del serier även kommit ut i bokform och mötts av positiva recensioner och höga försäljningssiffror. Bl.a. Lina Neiderstam har gett ut fem böcker som fått strålande kritik Hennes serie Zelda syns dagligen i tjugo norska dagstidningar. Även Ellen Ekman vars serie Lilla Berlin har uppmärksammats i Norge och räknade som Skandinaviens bästa seriestripp 2015.
Inga av de nämnda och ingen annan heller för övrigt har publicerats i Sverige som daglig serie.

Utställningen i konsthallen på Åstorps bibliotek med vernissage 18 maj pågår t.o.m. 9 juni.
Ardy Strüwer firar 80 år med utställning
på Dagmar Glemme Art Center

Vilshärad 190511
Dán före Ardy Strüwers åttioårsdag bjöds det på en exklusiv förhandsvisning på denne färgstarke surrealists utställning på Dagmar Glemme Art Center i Vilshärad. Vernissage följde sedan på hans födelsedag 11 maj.
I den inspirerande, livgivande konsthallen hängde en permanent, sagolikt vacker takinstallation av Dagmar Glemme. I sammanhanget kändes den skapelsen som en trofé och en hommage till den framgångsrike jubilaren som kallar sig själv för sensuell surrealist eller varför inte postmodern flower power.

Läs mer...


Karin-Maria Jönsson ställer ut på
Tomarps Kungsgård

Kvidinge Tomarp 190502
Med skönhet och behag bjuder Karin-Maria Jönsson oss in i hennes stämningsfulla, personliga tolkningar av vår verklighet.
Det är en betagande vacker utställning av en mycket driven, målmedveten konstnär som visar sitt måleri på Tomarps kungsgård med vernissage lördagen 4 maj.
Konsthallen är inte ny för henne. Vissa besökare känner säkert igen hennes konstnärliga uttryck i akrylmålningar eller tuschlaveringar från en samlingsutställning 2010.
Karin-Maria är en konstnär man inte glömmer i första taget. Hennes unika förmåga att ge vardagliga ting eller naturvyer en ny identitet är unik. Motiven känner vi alla igen, naturens alla skiftningar och enkla nära ting i vår vardag - motiv, varsamt insvepta i en sammetsliknande matt textur. Men det är inte motiven i sig, kraftfullt och träffsäkert byggda som är det viktigaste. Det är den känsla de förmedlar.
Man kan blicka djupt in i hennes formsäkra bildvärld som aldrig känns platt och sedan låta sinnet fångas i de fyllda mellanrummen. Det för våra ögon välkända, laddas med förnyade känslor och kommunicerar med betraktaren.
Karin-Maria Jönsson är utbildad på Konsthögskolan, har erhållit ett flertal förnämliga stipendier bl.a från Konstakademien och har representation i Statens konstråd.
Utställningen på Tomarps kungsgård med vernissage lördagen den 4 maj pågår t.o.m. 9 juniHarald Hjärne flankerad av Ester Cavallin, flickvän som fick Helmer Lång-stipendiet 2017 och Solbritt Lindfors Lång

2019 års Helmer Lång-stipendiat blev
Harald Arne Urban Hjärne 23 år

Landskrona 190418
Vid Konstrundans i NV-Skåne 25-årsjubileum delades 2019 års Helmer Lång-stiåendium ut till "Ung lovande konstnär".
23-åriga Harald Arne Urban Hjärne heter den lyckliga pristagaren, hemmahörande i Munka Ljungby. I hård konkurrens med 21 andra sökande, utkristalliserades slutligen Harald, som på skärtorsdagens förvernissage fick mottaga sitt pris.
Prissummam 10 000 kr överlämnades av Solbritt Lindfors Lång.

Juryns motivering enligt Helmer Långs grundläggande intentioner:
Harald Hjärne, 23 är en ung man som redan i tidig ålder vigt sitt liv åt Apollon – konstens gud. Måleriet enligt Harald, är något som inte går att ersätta. Ambitionen är att fortsätta som yrkesverksam konstnär livet ut.
Naturen är en inspiration som ofta återkommer i Haralds målningar. Färgen använder han som ett språk – ett sätt att förmedla stämningar på ett kraftfullt sätt.
Att experimentera med färg och ständigt testa sig fram, skapar en spänning och leder alltid till att något motiv får en ny spännande aura. Han studerar gärna andra konstnärers verk och tekniker för att vidareutveckla sitt eget personliga konstspråk.
Sitt måleri ser Harald som en abstrakt dagbok där han kan se tillbaka och minnas olika händelser. Han är även mycket intresserad av konsthistoria och samtidskonst samt ägnar mycket tid åt att läsa och se dokumentärer om andra konstnärer.
En hel del utställningar har redan passerat revy, varav Vårutställningen på Liljevalchs 2018 är den förnämsta, där han bidrog med 3 verk som alla såldes.

Harald deltar i årets konstrunda med två verk på samlingsutställningen i Landskrona konsthall.


Text och foto: Tomas MonteliusPelle Grytt och Per Burell Foto: Sören Vilks

"Ingripandet" höll inte greppet

Åstorp 190316
Två teaterföreställningar samma dag i närregionen är en lyx som inte tillhör vanligheterna i våra nordvästskånska” byhålor”.
Som väntat var det Riksteaterns lokala föreningar som stod för arrangemang och värdskap – i Örkelljunga med monologen “On the top of the world” med Maria Kulle som Kvidingetösen Gunilla och i Åstorp på Kulturhuset Björnen med “Ingripandet” av Mike Bartlett.
Pjäsens grundtema med fokus på vänskapens och relationens betydelse i våra liv, känner de flesta av oss igen sig i. Barndomsvänner utvecklas ofta åt olika håll, ändrar samhällssyn och politisk inställning, påverkade av familjebildningar, yrkesval, kärlekar och allehanda livskriser.
– Vi som var så tajta, vem är du nu? Vem är du, vem är jag?
Främlingsskap, uppslitande konflikter, bråk och avståndstagande följer gärna i spåren även i en innerlig, stark vänskapsrelation.
Temat är mångfacetterat och väl värd att sätta scenljus på.
Teaterns konstform är en perfekt uttrycksform när man vill sätta problem under debatt.
Men...
Manuset kändes inte tillräckligt dramaturgiskt utvecklat. Tonen är detsamma utan effektiva tonartshöjningar och brottstycken om man skall jämföra det med ett musikstycke.
Det blir en statisk form av sjuttiotals diskbänksrealism, där tempot är lika med mycket snabb munhuggning, något som snarare sänker än lyfter känslosamheten.
Skådespelarna Per Burell och Pelle Grytt jobbade proffsigt på, även om röstvolymen borde ha ökats och diktionen skärpts då coh då. Stora delar av texten inte nådde fram till sista raden.
Men inget ont om dessa killar.
Det var regin och manuset som inte kändes övertygande denna kväll.

Text: Ann Christine MonteliusMaria Knutsson och Per Sjölander

Musikalafton i Kvidinge hembygdshall

Åstorp 190307
Det finns ett behov av mjuk, lättsmält och igenkännande musik att varva ned med, ett tryggt inslag i en för många otrygg tillvaro.
Det lilla intima konsertformatet med en till synes opretentiös, familjär framtoning och publikkontakt har kommit för att stanna. Så ock i lilla Kvidinge...
Likt delikata utvalda karameller ur en exklusiv godispåse, bjöds publiken i Kvidinge Hembygdshall på torsdagen 7 mars på lättsmälta godbitar från kända musikaler av populära Billy Heil Quartet.
Intresset var som väntat stort och salen fylldes snabbt.
Välkända, rutinerade sångare som Maria Knutsson, Pär Sjölander och Billy Heil på bas var säkra dragplåster i en sättning, som denna kväll kompletterades med pianisten Lasse Johansson och med Janne Johansson på trummor.
Merparten under det första setet var låtar som grönskat till evergreens och som nynnas i slott och koja. Setet inleddes som sig bör med “Willkommen, Bienvenue, Welcome” ur Cabaret. Därefter följde alla tänkbara, kända låtar ur allt från den först musikalen Teaterbåten, vidare till Porgy and Bess, Sound of Music, Fantasticks, Cats, Chicago m.m..
Stjärnorna på musikalhimlen tycks inte slockna utan leder vidare till nya scener och produktioner sedan ett sekel tillbaka.
Maria Knutsson är en välskolad sångerska med ett brett register. Hon hanterar det höga sopranläget likaväl som hon fångar mörkret, svärtan och rytmen i jazzlåtar.
Duetter hör musikalen till. Här fick hon lyriskt sällskap av Pär Sjölander.
Det var också enda gången hon inte nådde upp, jo på tonstegen men inte med kroppslängden, då Pär är imponerande över två meter över havet.Foto: Anders Jönsson


Man in the Moon pryder nu hamninfarten vid Pixlapiren i Helsingborg

Helsingborg/Pixlapiren 181208
"Kungen av Pixla" Anders Jösse Jönsson har en stor del av hösten arbetat på sitt monumentalprojekt "Man in the Moon".
Han har böjt stänger, svetsat och plåtklätt, målat och monterat. Nu, dagarna före jul kunde helsingborgare och sjöfarare se Gubben i Månen avteckna sig mot himlen i sin guldglänsande kostym.
Anders Jönsson, i vardagsmun kallad "Jösse" har i många år haft (och har fortfarande) Klippan som hemmakommun. Den mesta tiden 2018 har han dock tillbringat tillsammans med kolleger, musiker och andra kreativa människor på Pixlapiren f.d. Osloteminalen som blivit något av ett helsingborgskt Christiania.David Noro och Ayesha Ghaoul i skapartagen

Installation med uppföljning...

Munka Ljungby 190301
Ett spännande, unikt projekt är på gång på aktiva Skelderhus, där galleriet samsas med en klenodbutik. Häromdagen mötte vi ett ungt par i overaller, fulla med lika mycket skaparglädje som intorkat gips från topp till tå.
Det var konstnärsparet David Noro och Ayesha Ghaoul som lockats hit från Amsterdam och var i full färd med att påbörja en platsspecifik installation i det f.d. stationshuset.
Med inspiration av Skelderhus historia som tågstation med dess ankomster och avgångar och rörligt folkliv, skall de nu ge sig i kast med att bygga en installation under samma tema.
Av olika material och i skilda tekniker, David är målare och tecknare medan Ayesha är mixed media artist, skall de förvandla det nuvarande galleriet i en gemensam installation.

Vernissage lördagen 9 mars. Men innan dess kan vi inte motstå lusten att se hur arbetet framskrider och återkommer under kommande vecka med bildrapporter hur arbetsprocessen framskrider.

Läs mer...Tingvalla vid Söderåsens fot

Frukostmöte med fokus på destination Söderåsen

Åstorp 190227
Nu våras det inte bara i naturen på Söderåsen med omnejd. Nyskapande idéer skall nu gro, spira, växa och blomma i det pågående Leaderprojektet Destination Söderåsen som beviljades EU-pengar i oktober förra året.
Sedan dess har det jobbats friskt i Klippan, Åstorp, Bjuv och Svalöv i samarbete med resp. kommuner, företag, föreningar och Söderåsens nationalpark.

Läs mer...Anna Fransisca Nilsson

Klassiskt måleri i nytänkande bildspråk och modernt material

Åstorp 190227
Klassiskt måleri i nytänkande bildspråk och modernt material fyller Åstorps Biblioteksgalleri med vernissage lördagen den 2 mars. Det är halländska konstnären Anna Fransisca Nilsson, klassiskt utbildad på Florence Academy of Art som visar sköna frusna ögonblick, målat med oljefärg på plexiglas. Stillbilder i ett gränsland mellan nu och då...

Läs mer...Håkan Bengtsson

Balanserade kompositioner med meditativa känslospröt på Galleri Moment

Ängelholm 190215
Likt “Linus på linjen” är det den ritade linjen som styr Håkan Bengtssons konstnärskap, där balans, komposition och det meditativa anslaget är målet. Det uppnås efter många långa omständliga, sublima lager på lagerprocesser. Bl.a.bryts balansen ned i dissonanser för att sedan återfå den eftertraktade balansen och helhetstänkandet för att nämna något av otaliga moment i den udda arbetsprocessen.

Läs mer...


ANNONS

Pelle Jageby och Lasse Sörbom

Kvidinge
De framför Hasse & Tages sånger och texter som är lika häpnadsväckande idag som igår.
Torsdag 14 februari kl. 19.00 i Kvidinge Hembygdshall."Vidare tid, vidare rum" –
Anna Brag och Lena Ignestam på Konsten

Helsingborg 190105
“Vidare tid, vidare rum” kallar Malmökonstnärerna Anna Brag och Lena Ignestam deras utställning på Galleri Konsten i Helsingborg med vernissage 2 februari.
I mycket udda tekniker och manér gör de nedslag in såväl den dagsaktuella nyhetsströmmen som i barndomslandet, låter betraktaren dyka in i deras bildvärld och förundras.

Läs mer...Stort intresse för Hans Arnoldutställningen i Klippans konsthall

Unik Hans Arnold-utställning i
Klippans konsthall

Klippan 190126
Det är ett unik dokumentation av den säregne, surrealistiske illustratören Hans Arnolds livsverk som sedan vernissagen 26 januari nu fyller Klippans konsthall till brädden.
I konsertsalen på musikskolan kompletterades utställningen på vernissagdagen med en 90 minuters lång film.
Filmen” Arnold - Häxmästarens pensel” i regi av Micke Engström väckte så stort gehör att en extraföreställning sattes in på söndagen den 27 januari.
Intresset för Hans Arnold 1925 - 2010, är mer än stort och passar väl in i dagens Contemporary Art.

Läs mer...Färöiska Gunnvá Zachariasen och danska Ulver Skuli Abildgaard spelar Alice och Edgar. Foto: Teater Insite/Teatergrad/Tvass

Dödsdans utan döda punkter i Kvidinge Folkets Hus

Kvidinge 190119
Ett storslaget, unikt silverbröllop, ett hejdundrande kalas, vars like aldrig skådats i lilla Kvidinge, ägde rum lördagen 19 januari i Folkets hus.
Det var Malmöbördiga Teater Insite, danska Teatergrad och färöiska Tvass som i kärlekens namn bjöd in till ett kalas av Åstorps teaterförening.
Denna ensemble med nordiska samarbetspartners arbetar med interaktion dvs med att ge publiken en helhetsupplevelse. De strävar efter att göra publiken delaktig, få dem att känna gemenskap, nå alla deras sinnesförnimmelser i denna föreställning “Dödsdansen 3” och i väl genomtänkta kringarrangemang.

Läs mer...Harald Hjärne, Berit Fradera och Lars Johansson övervakar Ester Cavallins hängning av abstrakt mobil.

Berit Fradera ställer ut på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby

Munka Ljungby 190117
Berit Fradera berörs av orättvisor och vi berörs av dessa i hennes konst.
Hon fortsätter sin passionerade halvsekellånga, konstnärliga kamp med att sätta människors utsatthet under lupp, förmedlat i subtila, drömska och meditativa konstverk. Samhällets eviga olycksbarn, de vilsna, sårbara får ett ansikte i målningar, collage, skulpturer och installationer.
Med knivskarp skärpa klargör Berit Fradera sina filosofiska och samhällskritiska tankegångar i insiktsfulla, inträngande konstverk där det medeltida katalanska möter det moderna.
Fradera bodde under många i Francos Spanien. Erfarenheten från diktaturen där, bär hon bär med sig, såväl i livet som konsten.

Läs mer...Torvald Berg

Möte med Litauen på Galleri Hattlösa
i Förslöv

Förslöv/Hattlösa 190106
Det är skrämmande hur lite de flesta av oss vet om våra geografiska grannars livsvillkor och kultur av idag.
Den insikten drabbade oss som ett hugg i magen på vernissagen av Torvald Bergs foto- och text dokumentation “Röster i Litauen” på Galleri Hattlösa i Förslöv.

Läs mer...Foto: Anders Jönsson


Man in the Moon pryder nu hamninfarten vid Pixlapiren i Helsingborg

Helsingborg/Pixlapiren 181208
"Kungen av Pixla" Anders Jösse Jönsson har en stor del av hösten arbetat på sitt monumentalprojekt "Man in the Moon".
Han har böjt stänger, svetsat och plåtklätt, målat och monterat. Nu, dagarna före jul kunde helsingborgare och sjöfarare se Gubben i Månen avteckna sig mot himlen i sin guldglänsande kostym.
Anders Jönsson, i vardagsmun kallad "Jösse" har i många år haft (och har fortfarande) Klippan som hemmakommun. Den mesta tiden 2018 har han dock tillbringat tillsammans med kolleger, musiker och andra kreativa människor på Pixlapiren f.d. Osloteminalen som blivit något av ett helsingborgskt Christiania.Pernilla Pedersen

Nu blommar det i konsthallen

Åstorp 181129
Nu blommar, grönskar det i ett svällande överdåd i Åstorps Konsthall, i målningar lika en hoppfull julhälsning om bättre tider.
Det är gnistrande, levande färgexplosioner med en växtkraft som ser ut att spränga ramarna som möter besökarna i bibliotekets konsthall med vernissage på julskyltningssöndagen.

Det mest unika med konstnären och konstpedagogen Pernilla Pedersen är hennes förmåga att skapa frid, glädje och harmoni i ett maximerat blomsterutbud av färger, rörelser och former. Balans är nyckelordet.

– Jag söker mitt eget personliga uttryck, vill landa i det unika, säger Pernilla som har sin ateljé och verkstad hemma i Strövelstorp.

Naturens flödande rikedom och blomsterprakt är alltid i fokus i Pernilla Pedersens motiv som har starka asiatiska vibrationer. När människan är på besök i hennes bildvärld, är hon alltid neutral men utstrålar ett stoiskt lugn och meditativ upphöjdhet. Det asiatiska inslaget återkommer även i hennes blandteknik, där akrylen mycket gärna får sällskap med metaller och lack.
Guldfärgade inslag och pyttesmå glittrande paljetter bidrar till liv, rörelse och stämning.

– Balans i färg och form är viktigt för mig.. Jag utgår ofta från en kvadrat eller cirkel, vill få fram känslan av en värld framför och en bakom.

Det undermedvetna styr. Ofta kan jag efteråt se ett budskap i mina bilder som jag från början inte tänkt att förmedla.
Jag har aldrig varit varken i Kina eller Japan men i mitt huvud är jag ständigt på resa dit. Mitt intresse för det orientaliska och asiatiska föddes från början av uttrycksfulla ikoner, säger Pernilla som är en lika hängiven blomsterfantast som kolorist. På utställningen visar hon även sin stilrena rakubrända keramik och glasfusingobjekt.


Vernissage 2 december 13 - 15 under julskyltningen.
Pernilla Pedersens utställning pågår fram till 7 januari på Åstorps biblioteks konsthall.

Trångt i keramikverstaden

Relieftillverkning – ett mycket uppskattat inslag på Höganäs Keramikdagar

Höganäs 181118
En söndagsutflykt från anrika Keramikriket Kvidinge till stolta Keramikriket Höganäs satte fart på livsandarna den 18 november.
För fjärde året i rad firades Keramikdagarna under två dagar med bl.a. keramikvandring, Käramikorkester, stipendieutdelning, öppet hus hos vissa keramiker och kåserande föreläsning av keramikern Klas-Göran Klase J:r Klaesson.
Klaesson som i dagarna flyttar från sin verkstad, där han varit verksam i över ett halvt sekel, hade skapande verksamhet för allmänheten på Keramiskt Center.
Alla fick möjlighet att göra förstärka utbudet av keramikreliefer, som “Klase” sedan länge hållit kurser i. Relieferna skall sedan pryda piren i hamnen.
Alla blir en del av Höganäs och ger sin personliga prägel till staden som är synonym med keramiktillverkning och keramisk konst.
Intresset var överväldigande med stor kö utanför verkstadens glasdörr. Det var proppat vid borden, där verktyg och målarfärger fanns till hands för såväl småttingar som vuxna. I bakre regionen jobbade Klase febrilt med att göra lerplattor för vidare bearbetning av en mycket inspirationsrik skara. Koncentrationen var i topp, framför allt hos de små som tysta som möss kreerade flitigt med tungan hängande utanför. Hjärtan, familjebilder, blommor karvades in och målades av hjärtans lust för att sedan vidarebefordras till Claes Thell för torkning och bränning för montering fastsättning på piren. Det är lätt fastna i och för den utmanande leran...

Förutom på Keramiskt Center som är under renovering fanns keramiska alster till beskådan även på Höganäs Museum
Det stora publikintresset visar med all önskvärd tydlighet att Keramikdagarna har kommit för att stanna.

Ann Blomberg

Mänskliga avtryck och minnen i objekt
och skulpturer

Munka Ljungby/Skelderhus 181106
–Det rumsliga, det tredimensionella är viktigt för mig. Man skall kunna hitta underliggande tendenser och tankebanor, i mina objekt och skulpturer. De skall berätta, inte bara existera i färg- och formspråk. Färger använder jag som tecken eller symboler.
Livets eviga balansakt är ett hett ämne som här återkommer som en röd tråd i mina “byggen”. Denna utställning kallar jag för “Tomrum” - ett rum fritt från gestaltade människor. I stället är det fyllt av mänskliga avtryck, minnen och ting av människoliv som finns eller har funnits. Personliga minnen tar form och visualiseras tillsammans med samhälleliga förlopp och processer.
Det säger Ann Blomberg, årets sista utställare på Galleri Skelderhus med vernissage lördagen 10 november. Väl genomtänkt och underfundigt har Ann i denna utställning kreerat kluriga, lustfyllda objekt av tygspill, trä, plastpåsar och papper.
Ann Blomberg ger rester av material ett nytt, berättande sammanhang ger dem mänsklig aktivitet. På ett bord ligger ett objekt av en trasig tröjärm. Vems är den? Vem associerar du till? Och vad händer om man fyller den?
Inre visualiseringar tar automatiskt fart.
Intill ligger två tavlor i trä för upphängning som associerar till förra valet kontra det tidigare. Mobiler i form av lod skall fylla den andra väggen.
I blickfånget på en hylla glittrar det förföriskt färgsprakande av mycket udda objekt som fordrar en närmare titt.
Utställningen kompletteras med små tryckta bild-, tecknings- och fotohäften, där även fysiska gestaltningar tar plats.

Vernissage lördagen 10 november 11- 16.
Utställningen pågår t.o.m. 9 december.Per Andersson

Mer på Kronohäktet –
"Sönderfall" Pripyat 30 år efter Tjernobyl

Ängelholm 181027
Missa inte en skickligt fotograferad och producerad utställning av Per Andersson på Kronohäktet under Ängelholms kulturvecka!
Det är en insiktsfull dokumentation av förödelsen i staden Pripyat efter Tjernobylolyckan den 26 april 1986 som presenteras.

FK Kameras Per Andersson besökte staden Pripyat 2016, nästan exakt trettio år efter katastrofen. Det var en spöklik stad som mötte honom, där naturen höll på att ta över. Bostadshusen var sedan länge länsade i byggnader med stor rasrisk. inom snar framtid kommer det inte att gå att besöka den numera ukrainska staden längre. Ändå bodde här 50 000 människor, de flesta anställda vid kärnkraftverket. Det var en påkostad framtidsstad med all tänkbar service efter sovjetiska förhållanden.
Så hände detta… Branden i den härdsmälta reaktorn pågick i fler dygn. Det dröjde innan befolkningen förstod konsekvenserna. Det sägs att folk stod och beundrade det färgsprakande sceneriet av branden i horisonten. 40 timmar efter olyckan evakuerades invånarna som trodde att det var tillfällig evakuering och lämnade därför kvar sina ägodelar.
Det är en skrämmande, starkt berörande dokumentation om kärnkraftsolyckan
i Tjernobyls konsekvenser som visas i en fotografiskt väl utförd och genomtänkt fotografisk exposé.

Öppet vardagar 17 -19, lördag och söndag 12 -15 på Kronohäktet, Ängelholm med vernissage 27 oktober. Fotoställningen “Sönderfall” pågår t.o.m.
4 november.

Klicka i logotyperna
för vidare länkning
till vår a sponsorer

www.astorp.se


Din bästa affär

DAGMAR GLEMME
ART CENTER

Ring 0707-78 31 19

ATELJÉ & KONSTGÅRD
I VILSHÄRAD, HALMSTAD

0707-78 31 19

www.dagmarglemme.se


Öppet Onsdag – Söndag
11.00 – 16.00

– R+R Sweden –
ART&DESIGN
Interior decor,
furniture & inspiration

www.rrsweden.com

instagram.com/rrswe
facebook.com/rrswe

Fabriksgatan 2
254 74 Ödåkra
HelsingborgÅrets jurybedömda utställning är inställd p g a Coronavirus
Ingen aktuell utställning pga Coronaläget

www.klenodbutiken.seGe dina bilder den inramning
de förtjänar. VILLA FENIX
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01Marianne Hall
Med leran som främsta förtecken


LILLA GALLERIET
Clara Lundgren
Måleri

16 maj - 18 juni
Tillfällig lokal i Gamla Rådhuset

Hélène Modigh
Måleri

t o m 5 juni
Ingen aktuell utställningr

www.hillesgarden.se
0768-20 64 70
tomas@montelius.net