Åstorps kommuns kulturpris tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och
Tomas Montelius år 2016


NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN
- klicka här!

NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP

Inbjudan till en digilog hållbarhetskonferens -
A Sustainable Tomorrow den 16 september på Lydinge Resort! Välkommen till den sjunde upplagan av A Sustainable Tomorrows Hållbarhets- och Framtidskonferens på Lydinge
Resort tillsammans med Åstorps kommun med livesändning från Dunkers Kulturhus.
https://www.astorp.se/framtidskonferens

Covid – 19 insatser för företag och företagare
Inom kommunen och tillsammans inom Familjen Helsingborg försöker vi att underlätta för er
företagare på de sätt som vi kan bidra med.
På länken nedan hittar du information om detta och även om insatser från Region Skåne och staten.
https://www.astorp.se/coronaviruset---information-till-invanare-och-foretagare/rad-och-stod-till-foretag.html

Framtidscoachning för Företag!
Framtidscoachningen genomförs av coacher från Nyföretagarcentrum och Tillväxt Helsingborg och är kostnadsfri. Allt som diskuteras är under sekretess.
”Vi coachar företagen för att se vad som kan göras i omställningen för att utveckla företagen till ”efter Covid-19” vilken hjälp och vilka möjligheter som finns, säger Anneli Ödén, Framtidscoach.
https://familjenhelsingborg.se/framtidscoach

Destination Söderåsen -
Projektet Destination Söderåsen går in en rolig fas i höst där vi nu har nya digitala förutsättningar att bygga varumärket Söderåsen, lära av varandra och påbörja vår gemensamma utveckling. Lansering av
hemsida sker under hösten med funktioner för att kunna fungera som en marknadsföringsplattform för alla Söderåsens besöksnärings- verksamheter och influenser besök. En bildbank med ett stort urval av bilder görs tillgängligt för alla verksamheter som går Söderåsens
digitala destinationsutbildning vilken lanseras i höst. Intressegrupper skapas inom olika teman som tillsammans med arbetsgrupper ger förbättring och utveckling.

Projekt Framtidsyrke – en möjlighet för företag och ungdomar!
Nu har du möjligheten att inspirera framtidens medarbetare! Dagens barn och ungdomar har många val att göra i livet. För att ge dem de allra bästa förutsättningarna inför sitt gymnasieval, vill vi öka deras kunskap om arbetslivet och vilka yrken som finns. Därför startar vi nu upp projektet Framtidsyrke i Åstorps kommun och vi hoppas så klart att du vill vara med! Hör av dig till mig för ett förutsättningslöst möte – jag ser fram mot din återkoppling!
Mer information projektledare: Karolina af Kleen; 042-64345 karolina.afkleen@astorp.se

Yrkesutbildningar på komvux
Åstorp har tillsammans med de andra kommunerna i Familjen Helsingborg gått samman för att utöka utbudet av yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning i regionen. Utbildningar som erbjuds är exempelvis inom restaurang, livsmedel, industri, vård. Läsa mer om de aktuella utbildningarna via länken nedan:
https://familjenhelsingborg.se/utbildning/utbildning-for-vuxna/vuxenutbildning/yrkesutbildningar-pa-komvux/NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN

Ta chansen att lära känna
morgondagens medarbetare!

Genom att ta emot en praktikelev får du chansen att marknadsföra din bransch och ditt företag. Det ger dig även möjlighet att skapa ett intresse för ditt yrke hos Klippans elever. Du får möjlighet att lära känna morgondagens framtida medarbetare, företagare och chefer. Du får ta del av elevernas kunskaper och deras framtidstankar.

Läs mer...

Ranking Svenskt Näringsliv
I 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år har man skickat ut enkäter till 33 000 företag. Baserat på svaren man fått in rankar man sen kommunerna. Onsdagen den 23 september släpptes resultatet. Klippans kommun landar i år på plats 105, vilket innebär att vi ligger i mitten då det totalt finns 290 kommuner i Sverige. Resultatet av undersökningen, där företagen ser på möjligheterna att verka i kommunen, är viktigt för oss. För att stärka företagsklimatet ytterligare, kommer vi nu att titta närmare på resultatet och se var vi kan stärka och förbättra vårt fortsatta arbete.

Läs mer...

Google Digitalakademin
Vill du lära dig mer om digitala verktyg? Digitalakademin erbjuder kostnadsfria onlineutbildningar inom 26 olika områden, bland annat digital annonsering, sociala medier och försäljning online.
Utbildningarna vänder sig till dig som vill stärka din karriär eller ditt företag i din egen takt, med flexibla och personliga kurser som är utformade för att bygga upp ditt självförtroende och hjälpa dig att lyckas online.

Läs mer...

Företagarträff den 29 oktober
Den 29 oktober är det återigen dags för en fysisk företagarträff. Planen är att vi ses på Lucy´s i Ljungbyheds Park kl. 7.30 för frukost och näringslivsnyttig information. Efter träffen finns det möjlighet att vara med på en visning av officersmässen. Denna kommer att hållas öppen vid speciella tillfällen framöver.
På grund av rådande läge kommer vi att begränsa antalet deltagare till max 50 personer.

Till anmälan...


Nya företag etablerar sig i Klippans kommun
Den som passerat Östra Ljungby på väg 13 eller E4 den senaste tiden, har sett att det råder full aktivitet på verksamhetsområdena Bolestad och Månstorp. På östra delen av Bolestad är det logistikföretaget Boxflow som kommer flytta in i ett nytt, stort lager.

Läs mer...

Projekt Destination Söderåsen
Projektet Destination Söderåsen går in en spännande fas i höst där vi nu har nya digitala förutsättningar att bygga varumärket Söderåsen, lära av varandra och påbörja vår gemensamma utveckling. Lansering av en ny hemsida sker under hösten. Den kommer att ha nya funktioner och fungera som en marknadsföringsplattform för alla Söderåsens besöksnäringsföretag och influencerbesök. Även en innehållsrik bildbank kommer att lanseras i höst.

Läs mer...

Omställningsstödet förlängs
Regeringen konstaterar att många företag som bedriver säsongsverksamhet under sommaren, inte minst inom besöksnäringen, har drabbats mycket hårt under juni och juli på grund av Covid-19. Med anledning av detta förlängs omställningsstödet till och med juli 2020.
Kravet på att en revisor ska granska ansökningar där stödet beräknas överstiga 100 000 kr nämns inte i pressmeddelandet, men får antas förbli oförändrat.

Läs mer...

Framtidscoach till företagare
Ta chansen att få kostnadsfri coachning för att ta dig igenom dagens situation och komma stärkt ur den. Det handlar om traditionell rådgivning och affärscoachning men även stöd för att gå igenom din affärsplan, lyfta blicken, tänka ”utanför boxen” och eventuellt förbättra ditt arbetssätt. Coachningen omfattar flera steg och anpassas efter just dina behov, det finns även möjlighet för mentorskap. Vi börjar med ett 30 minuters startmöte för att diskutera vilka behov du har och hur du vill ta dig framåt. Möten kan ske både online, via telefon eller personliga träffar.

Läs mer...

Almi erbjuder kostnadsfria seminarium
Almi erbjuder nu kostnadsfria seminarium där du kan utveckla din kunskap och påbörja din digitala resa med experter inom digital marknadsföring och försäljning.

Läs mer...

YH-acceleratorn - ett projekt i Familjen Helsingborg
YH-acceleratorn Familjen Helsingborg är ett utvecklingsprojekt som drivs på initiativ av Familjen Helsingborgs 11 kommuner. Projektet har i uppdrag att öka antalet Yrkeshögskoleutbildningar i nordvästra Skåne för att kunna erbjuda det regionala näringslivet en mer effektiv kompetensförsörjning. YH-acceleratorn vill gärna komma i kontakt med fler företag och branscher som är nyfikna på Yrkeshögskoleutbildningar.

Läs mer...

Hjärtstartare
Det finns möjlighet för företag som har hjärtstartare att anmäla detta i Hjärtstartarregistret. Syftet med registret är att alla hjärtstartare utanför sjukvården ska registreras. De blir då synliga på en karta så att livräddare och larmcentralen vet var hjärtstartarna finns placerade geografiskt vid en nödsituation.

Läs mer...

Linje 518 Klippan – Ljungbyhed
Då det funnits stor efterfrågan på fler turer mellan Klippan och Ljungbyhed på kvällstid har kommunen, i samarbete med Skånetrafiken, satt in två extraturer på vardera håll. Turerna går på vardagar enligt följande:

Klippan – Ljungbyhed kl. 20.27 och kl. 21.27
Ljungbyhed – Klippan kl. 20.46 och kl. 21.46

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Läs mer...

Regional cykelled genom Klippan
I Skåne görs just nu många satsningar för att göra vår destination mer tillgänglig för cyklister. Region Skåne har i samarbete med kommunerna startat ett arbete med att etablera tre regionala cykelleder. Den första regionala leden kommer gå mellan Ängelholm och Kristianstad, via Åstorp och Klippan. Det blir en markerad led som ansluter till Kattegattleden i väst och Sydostleden i öst. De regionala lederna är tänkta att knyta ihop kustlederna med inlandet och på så sätt öka möjligheterna till att kunna ta sig runt i Skåne.

Läs mer...

Energirådgivning
Kommunen erbjuder oberoende och kostnadsfri Energi- och klimatrådgivning till företagare och organisationer. Ta chansen att få hjälp med att se över hur ni kan energieffektivisera! Rådgivningen kan ske via telefon, e-post, web-möte eller besök.
Välkommen att kontakta Energi- och klimatrådgivare Ann-Kristine Nilsson, 0435 – 78 24 95, energiradgivning@smfo.se

Läs mer...

Klimatklivet
Funderar ni som företag på att energieffektivisera, energikonvertera eller liknande? Då har ni möjlighet att söka investeringsstöd från Klimatklivet, med upp till 70 % av investeringskostnaden. Klimatklivet är ett investeringsstöd för åtgärder som minskar växthusgasutsläpp på lokal eller regional nivå. En ny ansökningsomgång öppnar den 21 september 2020.

Läs mer...

Hälsosäkra ditt evenemang
Event in Skåne presenterar, tillsammans med hållbarhetsbyråerna Greentime och LiveGreen, sitt nyaste tillskott i Evenemangshjälpen: "Så hälsosäkrar du ditt evenemang!". Målet är att du som är arrangör ska hitta kunskap, inspiration och nätverk för att kunna förverkliga din dröm om ett fulländat evenemang, även nu i Coronatider.

Läs mer...

Pressmeddelande om nya tobaksregler
Nya regler kräver att alla som vill sälja tobak söker tillstånd. De nya och tuffare reglerna för tobakshandlarna syftar till att begränsa de illegala och oseriösa inslagen inom detaljhandeln. Söderåsens miljöförbund hanterar ansökningarna.

Läs mer...

Framtidscoach
Vi vill om igen påminna om att det finns möjlighet för företag i Familjen Helsingborg att få kostnadsfri coachning. Det handlar om traditionell rådgivning och affärscoachning men även stöd för att gå igenom din affärsplan, lyfta blicken, tänka ”utanför boxen” och eventuellt förbättra ditt arbetssätt.

Läs mer...

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida. Sidan uppdateras kontinuerligt..

Läs mer...

PRESSRELEASE

Jonas Jönsson ny
kommunchef i Åstorp

Jonas Jönsson blir ny kommunchef i Åstorps kommun. Det beslutades under kommunstyrelsens sammanträde den 4 mars.

- Vi ser fram emot att Jonas Jönsson börjar sin nya tjänst i Åstorps kommun. Jonas har ett stort driv och gedigen erfarenhet som vi kommer att ha stor nytta av, säger Ronny Sandberg, kommunalråd i Åstorps kommun.


Jonas Jönsson kommer närmast från en tjänst som kommundirektör i Ljungby kommun. Han har lång erfarenhet av att vara chef på olika nivåer, bland annat som socialchef i Örkelljunga och verksamhetschef i Älmhult. Han har även tidigare arbetat inom socialförvaltningen i Åstorps kommun. Jonas börjar sin tjänst till sommaren och vi hälsar honom varmt välkommen till Åstorps kommun!

Åstorp – ny vision
för 2030

Nu börjar vi arbetet med att ta fram en ny vision för Åstorp som ska visa vägen framåt.
Den nuvarande visionen ”Åstorp – Söderåsstaden där människor och företag möts och växer” löper ut efter 2020. Det är därför dags att ta fram en ny vision med sikte på år 2030.
Den nya visionen ska klargöra i vilken riktning Åstorp ska utvecklas och beskriva en önskad framtid i Åstorp.
- Visionen ska ge en framtidsbild för hur Åstorp som kommun och samhälle ska se ut om 10 år och den lägger grunden för vår utveckling och viktiga politiska beslut längre fram, säger Ronny Sandberg, kommunalråd i Åstorps kommun.
Processen för att ta fram den nya visionen ska bestå av en bred samverkan inom kommunen och inkludera både medarbetare och förtroendevalda.
En extern konsult från företaget Konsult ledning och logistik har upphandlats för att vi ska få stöd genom hela processen. Därtill har en organisation satts samman för visionsarbetet. Den består av en politisk projektstyrningsgrupp med representanter från kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU), en politisk arbetsgrupp och en projektledningsgrupp. I projektledningsgruppen kommer det att finnas tjänstemän som representanter huvuduppdragen i kommunen.
Processen delas in i tre faser
Visionsarbetet består av tre delar och kommer att genomföras under våren och sommaren:
Fas 1. Den politiska arbetsgruppen ska ta fram ett visionsramverk som visar på hur Åstorp kan utvecklas. Under tre workshops ska arbetsgruppen identifiera utmaningar och möjligheter för kommunen som sedan ska landa i visioner och fokusområden. Projektledningsgruppens uppdrag är att skapa beredningsunderlag inom olika områden för att ge en grund för de tre workshoparna med den politiska arbetsgruppen. Ett första förslag på visionsramverk presenteras för (KSAU) i maj.
Fas 2. Medborgarna får möjlighet till dialogmöten med politiker och tjänstemän. I denna fas involveras även Åstorps kommuns ungdomsråd. Därefter sammanfattas underlagen som sedan presenteras för KSAU.
Fas 3. Visionen förbereds för att läggas fram som ett tydligt förslag till ny vision 2030. Planen är att den nya visionen ska beslutas slutgiltigt av kommunfullmäktige vid sammanträdet den 15 augusti 2020.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anna Falkenstam, t.f. kommunchef, 042-640 16, anna.falkenstam@astorp.se

BMZ.se – Vi har rensat lite i menyerna...

Då vi sjösatte BMZ.se för 13 år sedan var inrikningen att bevaka kultur och näringsliv i stora delar av NV-Skåne.
Nu har vi glidit alltmer över till "Kultur på landsbygden", där vi bevakar kultur i allmänhet och konst i synnerhet utan att för den skull glömma bort näringslivet...

Rubrikerna "Qudinge Allehanda" och "Näringsliv" har tagits bort, då inslag i dessa kategorier numera publiceras i det allmänna flödet. Rubriken "Turism" har ochså tagits bort, då det finns en alldels utmärkt information och dessutom uppdaterad på Åstorps kommuns hemsida www.astorp.se.Maria Montelius-Grifo´

I Coronas kulturskymning och hotande mörker tänds ett litet stalljus i Mjöhult

Mjöhult 201020
Ett nytt galleri invigs fredagen 23 oktober på Oscarsgården i Mjöhult!
Ett vågspel kan tyckas, men konstnär Maria Montelius Grifó visade tuffa takter redan för elva år sedan då hon tillsammans med maken Antonio startade Restaurang Oscarsgården mitt i lågkonjunkturen. En satsning som mot alla odds slog mycket väl ut.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Stina Wolter

Hillesgårdspriset 2020 för medmänsklighet går till Stina Wolter

Stidsvig 201017
- Stina Wollter får 2020 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse för att hon möter andra människor med en ödmjuk respektfullhet som hos många inspirerar en tro att deras djupaste känslomässiga sår kan läka så att kärleken och glädjen blir livets centrum, skriver prisets jury i sin motivering.

- Att få vara medmänniska, att inte vara mot utan med, är kanske det meningsfullaste och viktigaste livsuppdraget. Att just få följa med ett stycke i en annan människas liv, nyfiket, öppet och lyssnande, det är hedrande, det är lärande, det är att skapa sammanhang och trygga rum. Det är att praktisera det ljuvliga ordet tillsammans. I de trygga rummen finns förutsättningarna för att växa och blomma som människa i en värld som invaderar, får oss att krympa och deformeras, säger Stina Wollter.

Hon fortsätter:
- Medmänsklighet är det viktigaste vaccinet mot ensamhet, maktlöshet och förtvivlan. Och det finaste är: Alla kan. Det händer att människor skriver till mig: ”Jag önskar det fanns fler som du”. Jag brukar svara: ”Du finns!".

Priset består av ett glashjärta formgivet av glaskonstnären Karin Hassle samt en prissumma på 50 000 kronor.

Prisutdelning och panelsamtal
På grund av Covid 19-pandemin kommer priset att delas ut vid en ceremoni utan publik. Prisutdelningen och ett efterföljande panelsamtal kommer att spelas in och publiceras den 25 oktober.Ann Moen på Kronohäktet i Ängelholm

Intryck, Uttryck – Uttryck, Intryck

Ängelholm 201015
Detta att söka och hitta sitt eget uttryck och personliga avtryck kan ta sig många kringelkrokiga vägar, innan det hittar sitt. För Ann Moen var ordet under många yrkesverksamma år Anns sätt att få utlopp för sin kreativitet - i förlagssammanhang och i den akademiska världen.

Läs mer...Ulf Eriksson på Järnvägsmuseet i Ängelholm

– Vid regnbågens slut fann jag
skatten i konsten

Ängelholm 200927
Det citatet inleder världsmedborgaren, medborgarrättskämpen och konstnärens Ulf Erikssons livsresa i livet och konsten. Den kan ses i hans kommande utställning på Järnvägmuseet i Ängelholm. Vernissage 3 oktober.

Läs mer...Lillemor Löfgren p Örkelljunga kulturhus

Lillemor Löfgren, ständigt på språng

Örkelljunga 200927
På Örkelljunga kulturhus möter vi konstnären och skulptrisen Lillemor Löfgren från Mölle. Det är meditativa, stilrena och stämningsladdade naturmålningar med utsökt textur och balans som värmer galleriets väggar i höstrusket.
De rofyllda, stilla målningarna känns som en personlig hyllning till naturen – en källa att hämta kraft ur. Vernissage 26 september.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Åstorps kommun tar hjälp av företagare för att öka elevers valkompetens

Åstorp 200918
För att öka elevers valkompetens startar Åstorps kommun nu upp modellen
SKAL, samverka skola arbetsliv. Genom SKAL vill vi inspirera eleverna
och öka deras motivation och förståelse för varför skolan är så viktig.
Företagare bjuds in i skolarbetet och är med för att inspirerar och påverkar
elevernas framtid.
Barn, unga och vuxna befinner sig i skolan under lång tid, och många
återkommer också till perioder av utbildning. Alla elever behöver under sin
skoltid utveckla de kunskaper och kompetenser som krävs för att aktivt delta
i samhälls- och arbetslivet.

– Detta arbete kommer ge barn och ungdomar i Åstorps kommun de
bästa förutsättningarna inför kommande skolval och öka deras
kunskaper om arbetsliv och olika yrken. Vi hoppas såklart att många
företagare vill engagera sig i satsningen, säger projektledare
Karolina af Kleen.

När lärare och vägledare samarbetar för att stärka kunskaper om arbetslivet
och integrerar vägledningsfrågorna i undervisningen blir de en naturlig del,
och ett stöd för eleverna att göra framtida val.
Framtidens medarbetare finns i skolan!

Kontaktuppgifter
Karolina af Kleen
Projektledare
042-643 45
karolina.afkleen@astorp.seAlba S Enström

I´m Still Standing – Alba S Enström på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 200903
Det är en flödande, vibrerande livskraft som fyller det lilla galleriet på Skelderhus med opening lördagen 5 september. Det är konstnären Alba S Enström som bjuder in till späckad helhetsupplevelse med igenkännliga, spännande stopp på vägen i form av en serie av 40 pappersmålningar och akvareller.

Läs mer...Olof Nimar

I gränslandet mellan fotografiska och måleriska processer och traditioner

Åstorp 200828
Jag såg penseldrag och rörelser, en upptäckt som fick mig att undra hur vi egentligen ser på saker och ting. Det blev till ett experiment, varav ni kan se delar av resultatet här i Åstorps konsthall 27 augusti – 23 oktober.
Det säger konstnären och fotografen Olof Nimar, född 1985, utbildad vid konsthögskolorna i Braunschweig och Malmö. Han har en rik skörd utställningar såväl hemma som utomlands i bagaget.

Läs mer...Anders Björkqvist

Bra tryck på kulturen i Klippan

Dream big heter en av de nyaste konstverken i den Klippans offentliga utsmyckning.Det är en titel som passar bra in i Klippans kommuns strävan efter att sätta Klippan på kartan, kulturellt och fritidsmässigt. Nya idéer inte bara ventileras utan förverkligas i snabb takt.
När vi tittade in på Sågen häromdagen visade Anders Björkqvist, avdelningschef inom Kultur och fritid några av de senaste tillskotten i expanderande Sågen som tycks ha oändliga utvecklingsmöjligheter.
Ett nytt café kommer bl.a. inom kort att installeras i det kreativa huset.
Inne i ett av de stora rummen hittade vi  denna stora muralmålning ”Dream big” av Henriette Kozica – ett suggestivt surrealistisk verk, utarbetat med såväl pensel, penna som sprayburk. På andra väggen hängde en naturinspirerad triptyk av Jasmine Cederqvist.
Båda konstnärerna förgyllde för övrigt nyligen den offentliga miljön med färgsprakande, vackra betongsoffor.
Även utanför, ett stenkast från Sågen, var det nytt på gång.
Där jobbade Leonard Anton med ett nytt konstverk – ett bygge för skydd mot regn och rusk…
I Klippans konsthall lade Anna Maria Udsen sista handen vid sin utställning Nature´s breath.


Leonard AntonEva Olsson och Heba al Akkad

Två kulturer möts i bildspråk

Ängelholm 200723
Två kulturer möts i bildspråk med vitt skilda uttryck och tekniker på utställningen Livs-krafts-ilska i Gamla rådhuset, arrangerad av Galleri Moment. Konstnärerna Eva Olsson och Heba al Akkad har funnit varandra i resp. bildvärld, tankebanor och målsättning och ställer ofta och gärna ut tillsammans.

Läs mer...


Turid Spildo och Odd Nerdrum

Kvinnor skapar män

Krapperup 200717
– Konst är empirisk vetenskap! Den är metafysisk, deklarerade Odd Nerdrum, deklarerade Odd Nerdrum vid ett kort möte på Krapperups Konsthall, där fyra av hans kvinnliga adepter/lärljungar ställer ut under mottot ”Kvinnor skapar män”

Läs mer....


PRESSRELEASE

En del av verken som visas runt om i naturen i NV-Skåne

Konst i det fria

NordvästSkåne 200708
Vårt samhälle går idag igenom den största krisen någonsin i modern tid. I linje
med det förändrar vi våra beteenden. Konstinstitutioner gapar tomma och
besökarna uteblir, istället är många människor ute och promenerar. Därför
vill vi som arrangörer och konstnärer bidra med ett nytt sätt att uppleva
landskapet och samtidigt ge en möjlighet till att obehindrat möta konst.
I yrkesrollen som konstnär ingår förmågan till kreativitet och lek. Konsten bär
på förmågan till tröst och öppnar upp för att reflektera över en situation eller
en företeelse. Konsten hjälper oss att ta oss igenom svåra perioder.
I Artcaching letar man upp konstverk av elva konstnärer som finns installerade
runt om i landskapet i Höganäs kommun. Konstnärerna har valt sin egen plats
och har därefter gjort platsspecifika verk som kommenterar det aktuella läget
vi har i världen.
Som utställningsmodell har vi valt Geocaching – en appbaserad lek där man
utifrån koordinater letar upp konst i naturen.

Deltagande konstnärer: Gertrud Alfredsson, Ida Bentinger, Ann Blomberg,
Karin Frennesson Westblad, Christel Jönsson, Yayoi Kioyota Malm, Lone Larsen,
Ylva Lund, Kiwa Saito, Malin Svensdotter Eriksson och Rita Winde

ArtCatching pågår mellan 7 juli – 22 augusti


PRESSRELEASE

Glada pristagare: Jonas Andersson t.v. och Stefan Olsson t.h. med Susann Cardell frpn Åstorps näringsliv i mitten

A&O Marmor och Granit AB blev Årets företagare 2019 i Åstorp

Åstorp 200704
Idag är vi glada över att kunna presentera Årets Företagare 2019. I hård kamp med andra fantastiska företag runt om i kommunen var det till sist Stefan Olsson och Jonas Andersson, grundare och ägare av A & O Marmor och Granit AB som stod kvar som segrare.

Ett vanligt år hade priset delats ut vid en festlig tillställning tillsammans med övriga finalister men på grund av den rådande situationen med covid-19 fick Stefan och Jonas ta emot priset av Magnus Persson, ordförande i Företagarna Åstorp och Susann Cardell, näringsliv i Åstorps kommun. De glada vinnarna tilldelades diplom och blommor.
Motivering:
Årets vinnare representerar ett bolag som har rötterna i urberget men med fokus på framtiden och dess möjligheter. Genom hög kompetens, fokus på kvalitet och kunden i fokus, har bröderna Stefan och Jonas Olsson under många år utvecklat sin verksamhet i A & O Marmor och Granit AB. Stabil och lönsam tillväxt kombinerat med miljöfokus gör bröderna till verkliga föredömen.
Utmärkelsen av Årets Företagare har utsetts av Företagarna Åstorp, Åstorps kommun, Swedbank, SEB och Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Framöver kommer Årets Entreprenör 2019 att presenteras.Okända akvareller och design i världsklass av Josef Frank

Tomarp 200625
Tre olika utställningar under Tomarps kungsgårds valv slår upp portarna den 27 juni. Kl. 12 – 17
Simon Arnes Fjärilsbetraktelser – varsamt fångade akvarellmotiv i egentillverkade ramar möter besökaren på nedre botten i Lilla galleriet.
Här visar han andra delar av sitt konstnärskap – förutom akvareller även träfigurer och en stor träborg.
Uppe i stora galleriet bjuds det in till design i världsklass av Josef Frank.

Läs mer...Maria Brusewitz

Färgstark keramik i Gamla Rådhuset /
Galleri Moment

Ängelholm 200612
Det är en smittande, sinnesrik hyllning till naturen och konsthantverket som keramiker Maria Brusewitz bjuder in till på Galleri Moment 16 juni – 18 juli.
Vi som har sett hennes bruksgods runtom i Skåne från Höganäs museum till Krapperup och Åstorp känner omedelbart igen hennes personliga signum – ett nytänkande i färg och form.
Brusewitz färgrika dekorer med engober i grönt, turkos och gult på glänsande transparenta,blyfria glasyrer är ett osvikligt kännetecken.
Hennes ögon är mer än känsliga för grönt.  
Livgivande bladverksmönster tittar gärna fram bland blomster och frukter på karaffer, skålar, krukor och fat. Klassiska former varvas med ett personligt formspråk i såväl prydnadsföremål som bruksgods. Skaparglädjen och hantverkskunnandet lyser igenom de blänkande glasyrerna.
– Bruksgodsen måste vara funktionella. Det skall vara en njutning att använda dem och lätta att sköta.
Allt lergods är drejat  på fri hand och skall kännas rätt både för öga och funktion, säger Maria Brusewitz och guidar oss runt i den vackra galleriet i Gamla Rådhuset.
Små  funktionella bord med keramikplattor  och två utsökt formsköna skulpturer i form av två kroppar i et fönster, bildar en harmonisk scenografi  till  Maria Brusewitz inspirerande utställning.Jan Pettersson, Nyvångs Gruva och Agnes Collijn

Två kulturpristagare från skilda världar i Åstorp 2020

Åstorp 200523
Två kulturpristagare från skilda världar och generationer log ikapp med vårsolen i grönskan utanför Nyvångs gruvmuseum på Kristi himmelsfärdsdag.
Åstorps kulturpris 2020 på 10 000 kronor gick välförtjänt till Föreningen Nyvångs gruva, denna dag representerad av dess ordförande Jan Pettersson.
Åstorps kulturstipendium 2020, även det på 10 000 kronor tillföll musicerande framtidshoppet 17-åriga Agnes Collijn.
Jan Petterson håller i trådarna i föreningens idoga arbete med att levandegöra Nyvångs historia med på sin tid landets största kolgruva i fokus.
Nyvångsgruvan har gett rejäla avtryck på Åstorpskartan under många decennier. Kulturpersonligheter som författaren Elsa Grave har vuxit upp och skrivit om det unika gruvsamhället .
Slagghögen, bunken, sockertoppen, kärt barn har många namn, bestående av gruvans avfallsprodukter av lera och sandsten är Åstorps främsta kultur- och riktmärke.
– Utan gruvan hade inte Nyvång funnits. 500 man jobbade under jord och 250 över jord. Ett nytt samhälle med stor gemenskap bildades, säger Jan Pettersson, som räknar till ca 250 medlemmar i den aktiva föreningen.
I gruvmuséet ”Cervins schakt” sker ständiga uppdateringar och nytt material från gruvdriften 1911 - 1969 tillförs kontinuerligt till den rika bild-, text och prylsamlingen.
Nyupptäckta spår från dinosarier och ormbunkar i fossilsamlingen är ett av de senaste tillskotten bland Nyvångs kulturskatter. Föreningen Nyvångs Gruvas idéella arbete, drar folk till orten och bidrar till att stärka Åstorps varumärke.

Årets kulturstipendiat Agnes Collijn, basist och pianist som brinner för musiken har redan gett avtryck i pubrockbandet Micke Japp.
Agnes sneglar högre upp än Bunken, åtminstone studiemässigt, då hon studerar till flygplansmaskinist.
Men Agnes missar inte lektionerna på Kulturskolan i Åstorp.
– Jag älskar att spela i band, känna musikens kraft och den starka gemenskapen som uppstår. Solistrollen har jag aldrig strävat efter, säger Agnes som redan som nioåring bildade ett band. Hon gillar fortfarande att skapa nya musikaliska konstellationer .
Det fortsätter hon för övrigt med och har redan bildat ett skolband i Ljungbyhed.
Stipendiet kommer Agnes Collijn att använda till musiklektioner och ev. nya musikattiraljer.Clara Lundgren, foto privat

Ljuset på Gotland – stor inspirationskälla

Klippan 200515
Det var ljuset och färgerna i naturen på  Gotland som satte fart på Clara Lundgrens inre bildrum.
På hästryggen gjorde hon sina upptäckter i naturen, smultronställen  som sedan blev till miljöer eller komponenter i hennes målningar som sedan förde henne till Skånes konstvärld.
Efter konstlinjen i Lund och Malmö högskola är Clara Lundgren numera Malmö trogen, även om hennes utställningar senare fört henne förutom runtom i Sverige till såväl Danmark som Italien och Spanien.
Den 16 maj gästar Clara Klippans konsthall. Där visar hon akrylmålningar med motiv där gärna människor, djur och byggnader tar plats. Vissa motiv är lätt romantiska med sagovibrationer. Andra är underfundiga, då hon ofta lägger till oväntade inslag i naturscenografin.
Klippans konsthall är bra i Coronatider med bord entréhallen och en öppen trädgård för väntande besökare.
Men för de som vill ha ett smakprov eller p.g.a. av smittorisken inte vill besöka utställningen 16 – 18 juni kan titta på korta, filmade inslag från utställningen på Klippans hemsida.
Jasmine Cederqvist

Konsten i Klippan lever trots Corona

Klippan 200428
– Detta är lilla Paris, säger konstnär Anders Jösse Jönsson och breder ut armarna lik en äkta fransos mitt i coronakrisens vårsol.
Platsen är den mest prosaiska.
På parkeringen intill Klippans bibliotek/konsthall ställer Anders "Jösse" Jönsson ut sina färgsprakande målningar till beskådande och försäljning.
Inne i Klippans vackra konsthall råder full aktivitet, som alltid när energiknippet Jasmine Cederqvist är i farten.
Denna konstnär, konstpedagog och ekolog har i decennier sökt och hittat nya kreativa idéer för konstnärligt skapande i eller till våra offentliga rum.
Ut med konsten, där människor rör sig och öppna gärna dörren till fri insyn i arbetsprocessen. Se möjligheterna inte svårigheterna…
En stor vacker och funktionell hall som Klippans konsthall skall naturligtvis aldrig står tom p.g.a. coronaormens gifttänder.
Sedan några veckor har Jasmine Cederqvist förvandlat lokalen till en paradisisk ateljé med ljus, rymd och öppningar mot trädgården
Hon motar coronaormens giftgaddar, håller avståndet men bjuder in till visning i en öppen workshop under vecka 16 och 18.
Enorma plywoodskivor, färgburkar, penslar och trasor fyller hallen – allt blir platsspecifikt till hennes kommande utställning i konsthallen.
Kärleken till och samhörigheten med naturen med fokus på Söderåsen är det genomgående temat i hennes bildvärld.
– Eko betyder ju hem och det är i naturen jag känner mig hemma.
Jag vill att alla skall känna sig delaktiga i naturens under, inse att vi alla är en del av den.
Det är inga realistiska naturmålningar. Jag vill förmedla kärleken och känslan för naturen, inspirera och få människor att känna samhörighet, bli ett med naturen, säger Jasmine som är mitt inne i den intensiva delen av arbetsprocessen, full av trial and error.
En video och en installation är också på gång till Jasmine Cederqvists sommarutställning i Klippans konsthall 27 juni – 23 augusti.


Anders "Jösse" JönssonÅsa Fridén

Kulturprisen duggar tätt nu – 2020 års kulturpris i Klippan går till Åsa Fridén

Klippan/Ljungbyhed 200424
Vi gratulerar Åsa Fridén som utnämnts till Klippans kulturpristagare 2020.
Juryns motivering till den hedrande utmärkelsen och prissumman på 10 000 kronor är konstnären, illustratören och läraren Åsa Fridéns långvariga och plikttrogna arbete engagemang i Klippans konstförening.
Aktiv i arbetet har hon varit sedan sekelskiftet, därefter som ordförande under nio år fram till 2019.
Nu närmast jobbar Åsa med eget skapande parallellt med studier till behörig lärarprofession. Första steget dit är yrkeslärarutbildning inom utställning&design.
Åsa Fridéns teckningar och akvareller, gärna med trädmotiv har uppmärksammats på ett flertal gallerier bl.a. i Krapperups konsthall, Landskronas Svartvitt triennal.
– Jag är jätteglad över priset. Det ger mig kraft att så småningom försöka mig på ett annat projekt med visning av kvalitetsfilmer i Ljungbyhed!Ordf. i Helmer Långstiftelsen Matz Svensson överraskade Hamid Mohammadi med diplom och stipendiecheck

Hamid Mohammadi – afghansk konststuderande i asyl är årets Helmer Långstipendiat 2020

Nyhamnsläge 200404
En enig jury utsåg Hamid Mohammadi till 2020 års Helmer Långstipendiat med följande motivering:.
Hamid f. 1999 i Teheran, nu bosatt i Nyhamnsläge,  har en gedigen utbildning bakom sig och är ambitiös, seriös och målmedveten. Sina unga år till trots, behärskar han redan många av de klassiska teknikerna inom skulptur samtidigt som han experimenterar med nya innovationer inom måleri.
Hamid har studerat vid Teherans konstakademi. I Sverige har han studerat keramik och drejning hos Claes Thell på Keramiskt Center i Höganäs samt porträttmålning för Gustav Sundin och bronsgjutning hos Jonas Högström. Hamid kommer från en konstnärsfamilj som arbetar med såväl måleri som stenskulptur. Då Hamid som son i en konstnärsfamilj blev förföljd och hotad i hemlandet, sökte han asyl i Sverige för fem år sedan.

Hamid arbetar med många olika tekniker. Inför stipendiet är det bronsgjuteri som tar upp all hans tid. Mest intresserad är han av formskapande. I en framtid vill han ta studenten och söka ytterligare konstnärlig utbildning, dela erfarenheter med andra konstnärer.
Hamid har även utvecklat en teknik för reliefmålning som han vill förmedla och introducera i konstvärlden.

Normalt skulle stipendiet utdelas under festliga former på Konstrundans förvernissage 9 april men på grund av Coronarestriktioner är Konstrundan inställd. Då stipendiaten brukar medverka med ett verk i Landskrona konsthall under konstrundan, skjuts detta tyvärr upp till Konstrundan 2021.Anders "Jösse" Jönsson ställer ut i Atriet

Anders "Jösse" Jönsson + 12 till

Klippan 200401
I “Jösse” namn bjuder konstnär Anders Jösse Jönsson generöst in tolv kolleger att ställa ut till hans egen utställning i Atriet i Klippans bibliotek.
Vernissage fredagen 3 april.
Bland Jösses många vänner märks starka namn som fotografen Anna Nilsson och graffiti- och konstnären Tim Timmey.
De inbjudna konstnärerna ställer ut en eller två dagar vardera vid sidan om Jösses egen konst som lär lysa upp Atriet under hela april.
För lyser gör dem - Jösses abstrakta, färgsprakande målningar i udda blandtekniker som ger hans konst nya dimensioner.
Hybrider kallar Jösse dem. Han är van att lysa upp vardagen, denne sanne, flitige och idérika konstnärsjäl! På piren i Helsingborg har han skapat en egen måne som lyser över Helsingborg. I Klippan hade han länge en egen stol där hans satt och målade på Storgatan. Ett eget litet minigalleri har Anders Jösse Jönsson också hunnit avverka. Vi får se vad som händer härnäst.
Nu hägrar vernissage fredagen den 3 april för en händelserik utställning som pågår t.o.m. 30 april på Atriet.


PRESSRELEASE


Stina Siljing - Foto från tidigare reportage i BMZ

"Spaces and Traces" på Galleri Moment i Gamla Rådhuset, Ängelholm

Ängelholm 200320
Varmt välkommen till Galleri Moment i Ängelholm och Stina Siljing.
Hennes utställning pågår 23 mars till 11 april.
Tillfällig utställningslokal i Gamla Rådhuset på torget utanför biblioteket.Fr.v Matta Persson, Michael Lennartsson, Johan Herder och Hans Pettersson

En mobil utställning i Atriet på
Klippans bibliotek

Klippan 200308
En mobil fotoutställning i flera bemärkelser väntar besökarna i Atriet i Klippans bibliotek.Vernissage 7 mars.
På svajande rörliga tvättlinor, hänger svartvita foton, tagna med mobilkamera.
Notställ är andra upphängningsvarianter för trion Matta Persson, Michael Lennartsson och Hans Pettersson som ställer ut tillsammans med koloristen Johan Herder som sätter färg på utställningen
Herder har enbart ett enda mobilfoto och smyckar i stället väggarna med abstrakta, surrealistiska bilder, tagna med analog kamera.
– Jag har inte ställt ut foton på trettio år utan hållit mig till måleriet, säger Herder som efter en sjukdomsperiod hittat tillbaka till foto som uttrycksmedel.
De flesta fotona är äldre bearbetade, vissa med mjuk akvarellkänsla, andra tuffa, expressionistiska collage.
De andra tre utställarna, Matta, Michael och Hans har känt varandra i åratal och haft ett gemensamt musik- och fotointresse som lett dem framåt.
Första gemensamma fotoutställningen hade de för fem år sedan, vilket genererade pengar till julklappshjälpen.
– Det gäller att våga, vara kreativ. Då kan man skapa konst med mobilen, säger Hans Pettersson och visar syn för sägen med foton, fastsatta med tvättklämma.
Hans Pettersson och Matta Persson har varvat sina resp. svartvita ögonblicksbilder. De har jobbat med närkontakt med objekten, slitit med kompositioner, vinklar och ljus med spännande professionellt resultat.
Den rörliga linan ger extra liv och association till den mobila inriktningen på utställningen.
Michael Lennartsson visar stämningsfulla bildrum i en teknik som vid första anblicken liknar laveringar eller tuschteckningar.
Det är en lättsam, väl utvald och kvalitetsmedveten fotomix med lokala aktörer, som nu visas i Atriet fram till 28 mars.Premiär för Åstorps mellanstadieelevers alldeles egen videoshow

Åstorp 200303
Röda mattan tronade på trappan till Kulturhuset Björnen på eftermiddagen en kulen marsdag. Inne i cafeterian var det uppdukat till med bubbel och tilltugg i spänd väntan en efterlängtad videofilm som Åstorp Kulturskola i nära samarbete med ortens mellanstadieskolor producerat tillsammans.
Livet skall naturligtvis vara en fest när det är premiär för visning av ett så långt men inspirerande gemensamt samarbetsprojekt.

Inne i stora salen bänkade sig elever/ medverkande från såväl Haganässkolan och Tingdalskolan som Rågen-, Kvidinge -, Hyllinge-, och Nyvångskolan. 
På scenen stod Kulturskolans lärare redo med sina instrument och brakade loss och gjorde en mycket skicklig version av “ Where is the love” med sångpedagogen och presentatören Annette Holmberg vid mikrofonen. 
Det var en låt som publiken hade jobbat med i projektet och som de gärna hängde på, viftandes med flaggor. 
Sedan följde ett trivsamt småprat med perfekt närkontakt med den unga publiken.
Alla var spända på att se vad de hade blivit av alla tagningar som gjorts inne och ute på skolorna, ända sedan i höstas 
De blev knappast besvikna när de såg resultatet, lyckliga och stolta att se sig själva och kompisarna in action, i äkta, hemtama skolmiljöer. 
Musikvideon genomströmmas av engagemang, gemenskap, kärlek och hopp, en perfekt reklampelare för en aktiv, mångsidig kulturskola.  
Den livsbejakande musikvideon är elegant och professionellt producerad av Kulturskolans projektgrupp och yrkesfilmare från Malmö. 
Det är ett behjärtansvärt samarbetsprojekt som de medverkande med säkerhet kommer att bära med sig i sina hjärtan lång tid framöver.
Videon kommer att visas för allmänheten på Öppet Hus den 26 mars.Anna Thörnqvist, landsbygdsutvecklare och Näringslivschefen Anders Lindberg

Klippan – en kommun på hugget

Klippan 200221
Det känns befriande med en kommun som Klippan som går från klarhet till klarhet i sitt utvecklingsarbete av näringslivet. Med framtidstro och god ekonomi har man vågat satsa rejält på såväl det befintliga näringslivet som på spännande nyetableringar. Det har slagit mycket väl ut. 
Klippan står på tredje plats i Skåne som tillväxtkommun för femte året i rad enligt Synas tillväxtindex. Många vill etablera sig kommunen, bl.a. i Östra Ljungby, nära E4an. Frode Laursen vill etablera sig norr om motorvägen i Ö. Ljungby. 
Klippans geografiska läge med E4:an, riksvägar och närhet till flygplats och hamn bör var perfekt för logistikföretag. Av kommunens 1 300 aktiva företag sysselsätter de tio största c:a 1 200 personer. Men kommunen förblir den störat arbetsgivaren med 6 000 arbetsplatser.

Läs mer...Marianne Hall

Marianne Hall – Med leran som
främsta språkrör

Kvidinge 200214
Ecco homo - bortom ytan, bortom tid och rum… Dit orden inte når…
Skulptrisen Marianne Hall bjuder på en tankeväckande, starkt berörande resa i sin kommande utställningen på Tomarps kungsgård med vernissage lördagen 15 februari. Marianne Halls skulpturer är tidlösa men rykande aktuella. Det sköra skalet hos hennes expressiva människogestalter i terrakotta, rymmer all världens tidevarvs oro, ångest, vanmakt och förtvivlan. Med ömhet och varsamhet, ristas människors erfarenheter och upplevelser in i leran som berättar vad som döljer sig under ytan. Existentiella frågor vi alla brottas med tittar fram som gubben i lådan, när vi ser de utsatta människosläktet. Vem är jag? Vem är du? Vad göra?


Läs mer...Mikael Segerström med en bilstrålkstare som får illustrera Miles Davis –
Ett ljus i mörkret

Mankells Driving Miles på
Kulturhuset Björnen

Åstorp 200210
Ett ljus i mörkret…
En trumpetare som är som en strålkastare…Den legendariske jazztrumpetaren Miles Davis har många lyriska eftermälen i sin nyskapande livsgärning. I Henning Mankells monolog Driving Miles är han ett språkrör för hur musikens kraft kan förändra en människas liv. Hur man mot alla odds kan hamna i ett överjordiskt tillstånd, där musiken fyller kropp och själ med en känsla som man inte visste fanns..
.

Läs mer...


Fr.v. Tomas Montelius, Gunilla Andrén och Göran Aulin

Säsongsstart på Galleri Konsten

Helsingborg 200128
Säsongens första utställare är Tomas Montelius, fotokonst, Gunilla Andrén, keramik och silverdesign samt Göran Aulin, silver.
Utställningen har vernissage 1 februari kl. 13-16 och pågår varje lördag och söndag t.o.m. 23 februari. Utlovat är att minst en av utställarna skall vara närvarande under öppethållandet som är mellan kl. 13.00 och 16.00.
Adress: Kopparmölleplatsen, Helsingborg.

Givetvis är alla hjärtligt välkomna!Tony Abrahamsson

Gåtfulla, berättande skulpturer i
Gamla rådhuset

Ängelholm 200124
Det är livligt befolkat både inom och utanför Gamla Rädhusets väggar just  nu. Torget är som vanligt i livlig rörelse av folk och fä. Inne i galleriet frekventerar människor, mytologiska väsen på bord, väggar och fönstersmygar. Det är konstnären, skulptören och keramikern Tony Abrahamsson som lägger sista handen på sin utställning i väntan på vernissage lördagen 25 januari.

Läs mer...Elisabeth Hamfelds

Konstens "Bag Lady" visar sina fantasifulla alster i Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 200122
Vi slänger och dänger i vårt enorma överflöd av förpackningar och påsar. Läckra, professionellt designade påsar t.ex, försedda med avancerad grafik och snoddar fylls gärna med prylar i garderoben eller i värsta fall blir de till slut soppåsar som slängs. Men varken livet eller påsen behöver vara innehållslöst och tomt, om vi sätter fart på kreativiteten och ser skönhet och möjligheter i det lilla. En påse är inte bara en påse i Elisabeth Hamfelds händer. Det är även pappersmaterial, snoddar, snören och grafik som kan inspirera till nya ting, till lyst eller nytta. 

Läs mer...Fr.v. Catarina Göransson-Malmgren, Camilla Månsson, Pia Nordqvist, Anita Hansson och Bodil Hellberg

Nystartad Filmklubb på Vidåsen i Åstorp

Åstorp 200113
Nu blir det film i Vidåsens för ändamålet ypperliga föreläsnings- och filmvisningslokal! Första torsdagen varje månad kl. 18 30 utlovas en film, oftast relations- eller socialrealistisk drama från olika delar världen med start den 6 februari. Initiativtagare är Catarina Göransson Malmgren.
– Naturligtvis skall denna lokal utnyttjas till fullo, inte bara för de boende utan för alla cineaster i bygden. 
För att få hänga på visningarna har vi anordnat en filmstudio, där man kan köpa ett medlemskort för ett överkomligt pris på 100 kronor för fyra filmer. Efter varje visning blir det kaffe och tårta, förhoppningsvis diskussioner om filmen de sett och önskemål om kommande filmproduktioner, säger Catarina som har ett etablerat järngäng i sin projektgrupp för såväl filmurval som service och administration. Jill och Ulf Ekberg

Jill Ekberg och Ulf Ekberg – Målningar och keramik i Klippans konsthall

Klippan 191213
Jill och Ulf Ekberg, konstnärspar från Vejbyslätt på Bjärehalvön, ställer ut keramik och målningar i Klippans konsthall mellan 14 december och
19 januari 2020.

Läs mer...Lena Selander

En utställning som värmer och
lyser upp i juletid

Ängelholm 191205
Det är en varm, levande utställning Galleri Moment bjuder på med vernissage lördagen 7 december.
Scenografen och konstnären Lena Selanders koloristiska, berättande oljemålningar är intensivt berörande med ljuset som vägledare och ställer gärna frågor i igenkännandets tecken. Djur, natur och människor… 

Läs mer...Julskyltning i Kvidinge

Kvidinge 191130
I flera decennier huserade keramikern Tomas Anagrius i det sandfärgade huset på Västra Storgatan 30 i Kvidinge. Nu är huset sålt och Tomas har flyttat till Helsingborg. De nya ägarna har julskyltat affärslokalens fönster på ett sätt som ingen förbipasserande kan undgå att se.Ingrid Celin

Ingrid Celin tackar för sig och lägger ner butiken efter 16 år

Åstorp 191130
Efter sexton år är snart butiken Celins Foderbutik saga all. – Celins har varit en av de ytterst få kvarvarande, publikdragande mötesplatserna i Åstorp. Här har människor och djur handlat, träffats, skvallrat och diskuterat sina fyrbenta och ventilerat egna bekymmer. Det känns sorgligt med ytterligare en avyttring i ett snart avsomnat centrum, där ett aktivt, trivsamt folkliv tyvärr lyser alltmer med sin frånvaro. I januari lägger Ingrid Celin ned för gott och tackar varmt alla sina kunder som i likhet med henne själv bjudit på sig själva och skapat ett positivt arbetsklimat med många nära kundrelationer. 
– Det har blivit många kramar och tårar. En positiv tid som jag inte skulle vilja vara utan, säger Ingrid som nästa år tänker roa sig kungligt som pensionär.Peter Wallström

Från fragment till substans

Åstorp 191128
Det är öppna, ödsliga landskap med enstaka scenplatser/scenografier som möter betraktaren på Åstorps bibliotek  första advent. Konstnären Peter Wallströms utställning har en säreget kraftfält som berör och ställer frågor.  Människorna i hans målningar i hans utopiska, meditativa landskap där noshörning eller elefanter gärna tar plats, är oftast bortvända med kroppshållningar som ger ett vilset och ensamt uttryck. De söker varken betraktaren eller gemenskap. Är de utslängda i en okänd värld, drömmer de eller är det glömda minnesbanker eller… Människorna, ofta ensamma är i ständig väntan. I väntan på vadå..

Läs mer...Birgitta Svensson och Lie Svennbeck

"Under ytan" – Kvidingekonstnärerna
Lie Svennbeck och Birgitta Svensson ställer ut i Lilla galleriet på Tomarp

Kvidinge 191121
I Lilla galleriet på Tomarps Kungsgård är det två kvinnor från Kvidinge med konstnärliga förtecken som ställer ut i temat “Under ytan”. 

– Såväl under som rent bokstavligen i ytan, kan våra verk berika varandra, mötas i uttryck och tanke.

Den orden kommer från konstnären Lie Svennbeck som ställer ut sina målningar tillsammans med keramikern/ skulptrisen och generationskamraten Birgitta Svensson. Det har blivit många givande, kreativa samtal dem emellan under åren, där de både har kritiserat, inspirerats och stimulerat varandra under arbetsprocesser. 

Läs mer..."I have a dream"
Barnkonventionens dag fyller 30 år

Ängelholm 191114
Livet är som en saga. Varje dag har sitt eget äventyr med spännande möten och upplevelser. Den ljusa sentensen kan man hitta i den mycket mångfacetterade och upplyftande utställningen på Gamla RådhusetUnder temat ”I have a dream” har förskole- och skolbarn och ungdomar fått uttrycka sina drömmar och tankar, i vardagen och i framtiden. I bild, text eller skulptur…
Utställningen är en del i firandet av Barnkonventionens dag som fyller trettio år.
I Ängelholm är det sjätte året på rad som man firar barnkonventionen i ljusets tecken för att uppmärksamma barns rättigheter.
Arrangemanget som pågår i två veckor, populära ljusparader har redan avverkat, avslutas med tusen tända lyktor, tal och körsång på Stortorget den 22 november.
Vad är en dröm? När hjärnan blir trött, kommer drömmar ut, svarade ett barn.
Eller hur skall man kunna berätta, när man ligger i en våningssäng och ser robotens lysande ögon, frågar sig en annan. 
Vad drömmer blommor om då? Blommor drömmer om en bro och vatten eller varför inte om en orm som kramas? Träden lär drömma om att man sågar ner dem, tror en liten knatte som själv tenderar att drömma om monster. En annan ansåg att om träden hade ansikten skulle de kunna tänka eftersom det är pannan som tänker.
Framtidsdrömmarna innehöll det mesta - från att deras kommande barn skall få uppleva vardagen till en dröm om att det nästan kommer att bilfritt då. 
En tavla med ett barn och en hund analyseras av de livsfilosofiska, hoppfulla unga, som även får kom julust_skelderhus_2019.html ma till tals i en video.En stor drömfångare står som symbol för alla deras drömmar.Utställningen “I have a dream” avslutas med arrangemanget Tusen lyktor den 22 november.Patrik Gyllander

Återvinning är ett nyckelord – i livet
som i konsten

Ängelholm 191107
En fras, en upphittad pryl, något ur gårdagens tidning, en gammalt fruktskal är incitament som får i gång konstnären Patrik Gyllander.
Bortslängda ting får här ny dignitet, det fula förädlas och det vackra förfulas.Återvinning är ett nyckelord i dubbel bemärkelse - i livet som i konsten.

Läs mer...150 fågelsymboler i Åstorp – Ett resultat av workshop i Bästa Biennalen

Åstorp 191024
För första gången hängde Åstorp med på Bästa Biennalens regionala satsningar med konstprojekt veckan lång under höstlovet med fokus på barn och unga. 
– "Vi är alla unika och ingår i samma flock" var den fyndiga rubriken på en workshop, ledd av konstnären och flitiga workshop-pedagogen Jasmine Cederqvist. 

Och på Tomarps kungsgård
karvades betlyktor...

Läs mer...Kerstin Wellbro

Kerstin Wellbro – Nästan bara grafik

Åstorp 191024
En ögonfröjd och en skön lisa för själen i kombo med glädjeskutt av underfundig humor, väntar besökarna i Konsthallen, Åstorps bibliotek. 
Kerstin Wellbros utställning “Nästan bara grafik” med vernissage lördagen 26 oktober, bjuder på en befriande ren och avskalad grafik - på papper eller glas. 

Läs mer...
Anders Jösse Jönsson i målartagen på Bruksgatan i Helsingborg

Vad i Jösse namn är detta?

Helsingborg 201015
Mitt i de rofulla, pittoreska kvarteren på Bruksgatan i Helsingborg sitter Anders Jösse Jönsson från Forsmöllan utanför Klippan med sitt staffli och målarpenseln högsta hugg! Hans stora eldrivna lådcykel flankeras av egenproducerade tidigare målningar. Det är en syn helsingborgarna inte är bortskämda med sedan Lars Herders tid på sextiotalet.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Se konst med konstnär! 

Var kommer alla björnar ifrån - och varför ligger det en hundlort på torget?

Åstorp 201017
Varmt välkomna på performativ konstvandring med konstnären Rita Winde!
Följ med Åstorps konsthall och konstnären Rita Winde ut i byn på en gratis konsthappening. Tillsammans lär vi känna Åstorps offentliga platser och konstverk på nya sätt. Vi beger vi oss ut till gator, parker och torg – till platser som många av oss känner väl men som vi nu får betrakta i ett nytt ljus. 
Vi möts utanför ingången till Åstorps bibliotek och vandringarna pågår i ca 45 minuter. Alla är varmt välkomna. Små barn följer med i vuxnas sällskap.

Rita Winde bor i Helsingborg är utbildad till konstnär vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och på Munka Ljungby Folkhögskola. Till Åstorp kommer hon dragandes med sin vagn av goda föresatser. Hon har tagit på sig hjältedräkten - klänningen som bars av tanterna (ni vet de där hjältarna som alltid ordnade och orkade lite till, efter vi andra checkat ut och lagt av). När vi tar på oss dräkterna förvandlas vi till vi Edithforce, och har kraften att skapa och förändra!

 Se konst med konstnär! är en del av projektet ”Möt en konstnär 2020”, ett fördjupningsprojekt under biennalens mellanår som genomförs av Bästa Biennalen tillsammans med kommuner i Skåne.

LÖRDAGEN den 24 oktober, kl. 13.00
Konsthallen på Åstorps bibliotek, Storgatan 28
Kontakt vid frågor: jenny.kalliokulju@astorp.se, 042-642 26.Magnus Ragnvid i Klippans konsthall

Känt och okänt – en utställning
med många ansikten

Klippan 201009
Se människan! Men vem? Vilket av mina jag är jag, för det finns ju många av dem, eller…? Vår egen självbild stämmer sällan med omvärldens. Men bra porträtt kan på ett enda klick berätta ett livs historia eller framhäva oanade delar av personligheten. De kan beröra,  engagera, ställa frågor, leda framåt…

Läs mer...Det fyndades flitigt bland Hembygdshallens "kvalitetsloppis"

Många hade uppmärksammat Kvidinge Hembygdsförenings 40-årsjubileum

Kvidinge 201003
Lördagen 3 oktober firades en dubbel jubileumsfest i Kvidinge hembygdshall med öppethus. Kvidinge hembygdshall som under åren inrymt såväl konsert- och biosalong som danslokal, lager och hembygdshall, fyllde 100 år. Merparten av åren har fastigheten fungerat som en knutpunkt och mötesplats i byn.
Kvidinge hembygdsförening nöjde sig med att fira hedervärda fyrtio år.

Läs mer...Galleristen på Skelderhus Katinka Husberg, konstnär Karl-Magnus Petrsson och curator Martin Schibli

Spännande dokumentation av förlista fartyg i Östersjön

Monka Ljungby 201001
Det bortglömda… Det som inte blev …  Återvändsgränder… Minnen. 
I Karl Magnus Peterssons konst påminns vi om det som var, det vi förlorat.
Under ytan berättar förlista skeppsvrak i Östersjön sin egen historia om bortglömd historia och händelser.

Läs mer...Inlämning till årets jurybedömda Kullasalong – Eva Tornälv med maken Torgny

Nu gläntar man försiktigt på galleridörrarna med flera utställningar i Nordvästra Skåne

Nordvästskåne 200921
Närhet till natur och kultur känns som en gyllene nyckel till välbefinnande i dessa coronatider, där närhet till människor måste mätas i meter. Distanseringen skapar tyvärr inte enbart fysiska avstånd. Den  påverkar och distanserar även indirekt våra känslomässiga relationer och reaktioner.
Gudskelov har vi ju här i nordvästskåne oaser av natur- och kulturupplevelser i vår närhet. Konstgallerier på landet, där naturen tävlar med konsten ,ser  glädjande nog ut att hitta nya besökare i pandemitider.

Läs mer...


Från Restaurang Oscarsgården till Galleri Oscar – Maria Montelius-Grifo´


Jörgen Fotozon Nilsson och Eva Plume i sitt nyöppnade galleri
Two Art i NyhamnslägeAnna-Karin Arvidsson och Kerstin Cedell

Grafik, måleri, keramik och installationer på Galleri Moment

Ängelholm 200921
”Det är roligt att se på när andra arbetar” är ett citat som ofta dyker upp i huvudet, när man tittar in i den febrila slutprocessionen av en konstutställning. Det stämde fint även denna gång vi tittade in på Galleri Moments (Gamla Rådhuset) kommande utställning.

Läs mer...Anne Maria Udsen

Nature´s breath – Anne Maria Udsen ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 200829
Anne Maria Udsens bildrum där associationer till liv och förgängelse hos natur och människa ofta är i fokus, känns alltid rykande aktuella.  Nu i coronatider, då det känns som om moder jord straffar oss med covid 19 känns titeln på hennes utställning på Klippans konsthall mer än träffande.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Katinka Husberg ställer ut i
Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 200828
Katinka Husberg ställer ut sina stora målningar i Örkelljunga kulturhus 29 augusti till 19 september. Öppet som bibliotekets öppettider.


Arkivbild - Katinka Husberg (från Galleri Moment)Lis Kläpp i Gamla Rådhuset (Galleri Moment)

Vargen kommer till Galleri Moment

Kvidinge/Tomarp 200823
Lis Kläpp är en aktiv, experimentell grafiker och konstnär med ett hundratal utställningar i bagaget i såväl Sverige som Danmark Tyskland och Tjeckien.
Malmöbaserade Lis Kläpp med många representationer i konsthallar och muséer, och i Statens konstråd har bl.a. även hunnit erhålla Malmö stads kulturstipendium.
Den 25 augusti ställer Lis Kläpp ut på Galleri Moment ( i Gamla Rådhuset ) fram till den 12 september.
Det är känslomässiga intryck och minnesbilder som tar berättande form i ett avskalat bildspråk. I abstrakta landskap, där formerna ger rörelse, syns  enkla symboler som träd, djur, hus eller människoliknande.
Gestalterna är allmängiltiga delar i alltet i  hennes målningar i olika blandtekniker, de större i olja och äggoljetempera. Färgsättningen är  både stämnings- och formskapande.
–Jag upplever färger som musikaliska klanger, laddade med stämningar och känslor, säger Lis Kläpp och visar en av sina senaste konstverk : Vargen kommer, läs när corona tar över världen!
Bertil Thuné och ständiga hjälpredorna Birgitta Svensson och Lie Svennbeck samt Margareth Anderberg

Alla sagor har ett slut...

Kvidinge/Tomarp 200823
Den 23 augusti 2020 var en oförglömlig kulturepoks saga all. För Tomarps kungsgårds kulturarbetare  i  café, salonger och environger blev det sista kvällen med gänget och gäster.

Medan borggården fylldes av folk, tackade gäster från gallerier, företag och stugor Margareth Anderberg och visade sin uppskattning, med allt från tårar till blomster.

Det är en strålande kulturgärning som bedrivits under hårt arbete av Margareth Anderberg - först tillsammans med Ulf-melvin Fjellström, i över ett decennium, och de senaste sex åren med Bertil Thuné.

Rika kulturupplevelser med spännande konstutställningar, evenemang,  uppträdanden, guidningar och café verksamhet har avlöst varandra och gett Kvidinges stolthet en guldstjärna på den svenska kulturkartan.

Men allting har en ände…

Det är bara att tacka från djupet av våra hjärtan för den underbara tid det generöst bjudits på under årens lopp, såväl ute som inne och önska Margareth och Bertil ett varmt lycka till i framtiden.


Uppvaktning i mängder. Här med Klippans konstförenings f.d. ordf. Åsa FridénR+R:s VD Victor Rundqvist och Marie Olsson Nylander

Rokokopop på Spritans R+R

Ödåkra 200704
Coronapandemin har fått oss att ställa in oss på nya fordringar, ta bort skygglappar och få oss att se både den stora och lilla världen med nya ögon.
Hemmatillvaron har skapat ökat intresse för design i hem och trädgård och kontor har fått ett välförtjänt lyft.
En av de inredningsdesigners som alltid är fullbokad med uppdrag är Marie Olsson Nylander. Hennes namn är för den stora allmänheten mest känd från TV, nu senast i serien Husdrömmar Sicilien, där hon tillsammans med maken Bill renoverar och inreder en fallfärdig, jättelik högreståndsbyggnad till ett rosa sagopalats.
Onsdagen den 8 juli kl 12 slås järngrindarna upp för hennes senaste inredningsprojekt på inredningsföretaget R&R  - en av de mest tongivande på expanderande Spritan i Ödåkra, där folk står i kö för attraktiva lokaler.

läs mer...
Belonging – att höra till. Jasmine Cederqvist i Klippans konsthall

Klippan 200629
I Klippans konsthall omvärvs vi av natur i Jasmine Cederqvists unika utställning Belonging – att höra hemma. Rörelsen, dynamiken, det föränderliga, mystiken och sinnesron i hennes flera meter höga stora triptyker fångar Cederqvists känslomässiga naturupplevelser och inbjuder till närhet och delaktighet.

Läs mer...


Information från Åstorps kommun

Åstorp 200623
Redaktionen har fått ett ai från Näringslivsenheten med viktig information.

Läs mer om detta här!Konsthallens Jenny Kalliokulju och malmökonstnären Nina Selin

Inre och yttre landskap i konsthallen och kökslandskap digitalt

Åstorp 200528
Nu gäller det för oss alla att ställa in oss på nya fordringar i coronatider.
Halvt bortglömda konstskatter i gömmorna kan få ett nytt liv och köksskåpets modesta innehåll oanade funktioner… Åtminstone i Åstorp…

Åstorps konsthalls Jenny Kalliokulju har rotat i magasinen och bjuder in till en inspirerande sommarutställning av överblivna av kommunen inköpta konstverk - från sextiotalet och framåt. Samlingarna har inventerats, renoverats och ramats och valts ut till en samlingsutställning under temat ”Genom yttre och inre landskap”. Ämnet är oändligt och har alltid spelat en central roll i konsthistorien, ständigt lika aktuell, berörande och lockande.
Det är skickligt urval av namnkunniga konstnärers med skilda tekniker, infallsvinklar, -ismer och tankebanor som i nära samspråk samsas på väggarna i det intima galleriet. Bland det tjugotal konstnärer som medverkar i utställningen kan nämnas Josef Schibli, Berit Fradera, Eva Rex, Sven Ljungberg och Tomas Anagrius. Genom inre och yttre landskap är en sinnesrik, homogen och lättsam utställning, där alla kan hitta sitt.

Vernissagen den 27 maj är inställd p.g.a. covid-19. Utställningen på konsthallen, Åstorps bibliotek pågår 2 juni­­–14 augusti

Den som vill hitta sitt eget uttryck därhemma, kan ta med sig hela familjen ut i köket och leta bland ketchupburkar, soja, juicer och kryddor och skapa sitt eget konstverk.
Basmaterial som akvarellpapper och svampar finns tillhanda i påsar på alla fyra av Åstorps bibliotek. 2 juni – 14 augusti ger konstnären Nina Selin inspiration och råd hur man kan gå till väga i digitala konstworkshoppen Kökslandskap.
Kolla på www.astorp.se/konst från 2 juni!
Denna konstworkshop kan leda till många roliga och kreativa stunder för hela familjen i sommar!
Vad ska hända med Ängelholm Helsingborg Airport?

Nordvästskåne 200619
Flyget till och från Ängelholm har stått still sedan april på grund av Covid-19.
Ängelholm Helsingborg Airport och Ängelholms näringsliv vill med en enkät fånga in hur behovet av affärsresande från Ängelholm Helsingborg Airport ser ut hos NV-Skånes företag och organisationer.
Enkäten som bara tar några minuter att fylla i och dina svar är anonyma.
Du hittar enkäten här: https://sv.surveymonkey.com/r/KG9PX22

Ängelholms Näringsliv AB
Järnvägsgatan 5 SE-26237 Ängelholm
Tel +46 431 412000 växelnummer
www.engelholm.com


ANNONS


Himmelskt vackert på Kristi Himmelsfärdsdag
Villshärad 200519
På torsdag 21 maj kör vi igång på Dagmar Glemme Art Center igen, öppet för tidsbokningar 12-17 hela Kristi-himmelfärdshelgen!
OBS! Nu i coronatider vill vi att ni bokar besöket i förväg, så utlovar vi en fin konstupplevelse garanterat fritt från trängsel. Slå en signal på 070 778 3119 eller maila dagmar.glemme@gmail.com och besök oss! Vi har öppet den 21/22/23/24 maj mellan kl 12-17.
Ny konst av Dagmar Glemme (glas och målningar) och en tavla och glasskulptur säljs under helgen till högstbjudande. Boka tid, kom in och lägg ett valfritt bud!
Här kan man också se verk från Street art-geniet Tim "Timmey" Nedrup och läckra glasskulpturer från mästaren Micke Johansson.
Nya är de finurliga och humoristiska skulpturerna (små får, vildsvin och fåglar) av Malin och Ulf Melvin Fjellström på www.fenixframes.se.

Dagmar Glemme Art Center
Vilshäradsvägen 2
305 65 Villshärad
www.dagmarglemme.seHélène Modigh

Jorden, rymden och den lilla människan
Ängelholm 200515
Drömska, fängslande akvareller och gouacher kläder väggarna på Galleri Moment numera inhyrt på Gamla Rådhuset under renovering. Opening 19 maj.
Hélène Modighs bilder är laddade med mystik och förundran över storslagenheten i alltet, kosmos och jorden. Längtan efter ljuset i mörkret är påfallande, likaså förnimmelsen av hennes strävan att fånga människans litenhet i det allomfattande.
Stockholmsbaserade Hélène Modigh  är en mångsidig konstnär som även arbetar med grafisk design, foto i svartvitt, digitalt berättande samt inte minst med illustrationer.
– Jag jobbar ofta med bilder som illustration till ett ord eller en känsla, säger Hélène Modigh.
I denna berörande utställning får besökaren i stället själv hitta ordet  till sin upplevelse.

Utställningen på Galleri Moment pågår t.o.m. 5 juni.


PRESSRELEASE


Förskolans vecka i Kvidinge 2020
Kvidinge 200513
– Jag vill bara ha en grön färgpenna så att jag kan måla gräset grönt!
Det konstaterade vårt femåriga barnbarn med glad förväntan i rösten, trots att högerarmen var bruten och gipsad!
Olle Adolphsson hade rätt i att barn bor i ett främmande land, där ett regn och en pöl kan….
Det gäller att ta vara på barnens unika kreativa bildvärld.
Fröhuset och Trollskogen i Kvidinge är goda representanter för aktivt arbete med barnens utveckling alla kategorier och med kreativt skapande i högsätet.
Denna vecka 20 , Förskolans vecka finns spår av barnens alster runtom i Kvidinge. Passa på att se barnens egen konst runda där alla –ismer!

Läs mer...


PRESSRELEASE
Framtidscoach för företag
Åstorp 200507
Nu finns möjlighet för dig som företagare att få kostnadsfri coachning för att ta dig igenom dagens situation och komma stärkt ur den.
Det handlar om traditionell rådgivning och affärscoachning men även stöd för att gå igenom din affärsplan, lyfta blicken, tänka ”utanför boxen” och eventuellt förbättra ditt arbetssätt.
Coachningen omfattar flera steg och anpassas efter just dina behov, det finns även möjlighet för mentorskap.
Vi börjar med ett 30 minuters startmöte för att diskutera vilka behov du har och hur du vill ta dig framåt.
Möten kan ske både online, via telefon eller personliga träffar.
Läs mer och anmäl dig här: https://familjenhelsingborg.se/framtidscoachSofia Nilsson

Och Ängelholms kulturpris 2020 landade hos keramiker Sofia Nilsson

Ängelholm 200424
Det är en idérik tjej som gillar utmaningar som utnämnts till Ängelholms kulturpristagare 2020. 
Välkända keramikern och skulptrisen Sofia Nilsson har i fyrtio års tid förgyllt inte enbart lergökar på ett ytterst finstämt och känsligt sätt utan även satt sprätt på stadens kulturliv. 
Med keramikverkstad på Tingstorget intill f.d. Kronohäktet med dess utställningar av foto och grafik samt med en närliggande brusande torghandel sommartid därtill, är hon verksam mitt i smeten av ett aktivt folk- och kulturliv. Förbipasserande slinker gärna in och kollar vad som är på gång för Sofia som bl.a. med sina lergökar stärkt Ängelholms varumärke som keramikstad. 
Kulturprispengarna på 25 000 kronor  kunde inte komma lämpligare, nu i coronatider då gallerier och konstrundor stängt dörrarna för utställningar och därmed förväntade inkomster.
– Jag är jätteglad! Hälften av pengarna skall gå till köp av drejskiva som jag skall använda till mina kommande keramikkurser. Intresset för drejning är stort, säger en nöjd Sofia som säger sig prata med leran i stället för ord. Inre bilder, gärna under meditation tar sedan form i handen. 
Coronaviruset lär inte stoppa seriösa yrkeskonstnärer, snarare tvärtom.
Sofia Nilsson är i full gång med med ett nytt spännande, utmanande projekt med lergöken i fokus.

Vi önskar ett varmt lycka till!


PRESSRELEASE
Anders Adérn

Variationer på ett landskap

Ängelholm 200416
Utgångspunkten är ett landskap, det föränderliga landskapet. Och att tolka det. Själva arbetsprocessen, det är där ögonblicken uppstår, ögonblicken när man minns och visualiserar, en resa påbörjas där målet är okäntMen varför ägnar man sig åt bilder? För mig är det en ständig nyfikenhet, en lust att formulera det som i egentlig mening inte går att formulera. Bildens betydelser passerar förbi det trubbiga instrument vi kallar språk, det är i stället intuitionen som bearbetar det perceptuellt mottagna. Kan det verbaliseras? Antagligen inte. Utgångspunkten är naturen och att skildra en organisk process, i fragment av en större helhet. Det är naturen som är förebilden - natur både i en yttre och inre mening, en natur där en ständig förvandling pågår - där det enda oföränderliga är förändringen.   (Anders Adèrn 2020)
Utställningen pågår 21 april t o m 9 maj.
Öppet i Gamla rådhuset tisd-fred 12-17, lörd 10-14.
Ett Galleri Momentarrangemang.


PRESSRELEASE
Tim Timmey Nedrup

I skuggan av Corona och alla inställda konstrundor har R+R Art & Design en digital konstbegivenhet med Live vernissage på Facebook och Instagram

Ödåkra 200403
Kommer inte berget till Mohammed, får Mohammed komma till berget…
Coronaperioden är en utmaningarnas tid, då vi får ställa in oss på nya fordringar. En som gillar utmaningar är R+R Swedens Victor Rundqvist på Spritan i Ödåkra.Han låter konsten hitta nyskapande rum i den digitala världen. Ut på webben i stället för fysiska besök.

R&R Sweden visar nu en spännande Konst & Designmässa i en Livesändning på Instagram och Facebook.

Vernissage 9 april kl. 13 00. Då avtäcker graffitimålaren och etablerade konstnären Tim Timmey Nedrup en stor muralmålninginne i design- och inredningsbutiken.
Förutom Tim Timmey, eftertraktad på såväl konstarenan som i offentlig utsmyckning i hela landet, medverkar två internationellt kända och konstnärer på mässvisningen.
Dagmar Glemme med konstglas och måleri och Andreas Wargenbrant med skulptur, båda är bl.a. representerade i Världsarvet i Tyskland.

– Den här utställningen är som ett högkvalitativt, färgstarkt påskägg att njuta av hemma i soffan i påsk, säger Victor Rundqvist.Ester Cavallin

Vem var jungfru Maria, sett ur mänskligt och kvinnligt perspektiv?

Munka Ljungby 200317
– Det är mystiken, magin hos jungfru Maria som fascinerar mig! 
Vem var hon, som kvinna och som människa? Hon har alltid haft en biroll, synts och hörts på få ställen i bibeln. Ändå är och förblir hon den främsta helgonet och förebilden inom katolicismen och den ortodoxa kyrkan. Men även i våra svenska kyrkor finns alltid hedrande spår av ikonen Maria - en centralgestalt i kyrkokonsten, i bild eller skulptur.
Jag har valt att fokusera på Madonnan för att få ett kvinnligt perspektiv på det hela. För att komma närmare Maria har jag valt att placera henne i nordisk miljö. Det säger konstnär Ester Cavallin som ställer ut sina akrylmålningar av Maria på Galleri Skelderhus med vernissage OBS! fredagen 20 mars kl 16 - 19. 

Läs mer...Åstorp ställer in alla offentliga evenemang

Åstorp 200314
I rådande Coronavirusläge har Åstorps kommun beslutat att ställa in alla offentliga evenemang:
Arrangemang som är inställda:
Irländsk afton med Quilty (20 mars) - nytt datum i höst
Musikriket: Georg Riedel & Mattias Ståhl (2 april)
Språkcafé på bibliotektet (torsdagar)
Tea Time på biblioteket (1 april)
Filmklubben (17 och 19 mars)
Föreläsning: Psykisk ohälsa (22 april)
Guidad visning: Elsa Grave - Jag föddes i en gruva (13 mars)
Bokstart Kvidinge familjecentral (17 mars)
Sagostund på biblioteket (24 mars)
Biblioteksvisning (24 mars)
Påskpyssel (8 april)
Minibio för förskolor (25 mars)
Bokmys Hagapunkten (18 mars)

Förändringar i idrottsanläggningar
Åstorps kommun har beslutat att göra vissa förändringar i våra anläggningar. Under förutsättning att vi har personal på plats kommer anläggningarna vara öppna som vanligt. Detta kan dock komma att ändras med kort varsel.

Städningen i anläggningarna kommer att koncentreras till kontaktytor och hygienutrymmen.
Om du som förening eller privatperson vill avboka dina tider med kort framförhållning kommer vi inte att debitera dig.

Butiken Activa Återvinning stängd fram till 27 mars
För att minska risken för smittspridning hålls butiken stängd fram till 27 mars.

Seniorservice stängt fram till 12 april
Seniorservice stänger sin verksamhet fram till 12 april.

Källa: Åstorps komuns hemsida www.astorp.seKommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg och t.f. kommunchefen, ekonomichef Anna Falkenstam

Rapport från frukostmöte

Åstorp 200310
Åstorps ekonomi är god med 40 miljoner kronor i resultat. Försäljning av mark för 19 miljoner och statsbidrag bidrar till resultatet. Likaså har Åstorp klättrat hela 44 steg i landets företagarrankning.
Snacket om dålig ekonomi har gått rundgångar bland byfolket, likaså att det gått tomgång i hanteringar av kommunens stora projekt. 

Läs mer...Linda Ralvert och Emma Skaregaard

Ödåkras nya, gigantiska konsthall – storslagen och svårslagen

Ödåkra 200309
Storslaget och svårslaget på Spritan som inviger ny konsthall av format - Ödåkra konsthall. Onsdagen 11 mars invigs södra Sveriges största konsthall på 3 500 meter på Spritan i Ödåkra. Ambitionsnivån har redan från starten 2016 varit lika hög som Spritan svindlande takhöjder. 

Läs mer...Anette Anderssonoch Hans-Ingvar Jönsson från Centern i Åstorp uppvaktade systrarna Susanne Lundqvist och Tina Nilsson

Tioårsjubilerande Systrarna Buffé blev årets kvinnliga företagare i Åstorp

Åstorp 200308
Systrarna Buffé - Susanne Lundqvist och Tina Nilsson, utnämndes på internationella kvinnodagen till Årets kvinnliga företagare av Centerpartiet och dess Centerkvinnor i Åstorp..
Sedan 2008 har de varje år uppvaktat och synliggjort en duktig kvinnlig företagare.
Som bevis för den hedrande utmärkelsen överlämnades ett diplom och en tårta med devisen “Ett hållbart val”.
Systrarna som firar 10 årsjubileum som egna företagare har sedan starten själva lyckats hålla hållbara val. De startade först med ett mobilt gatukök med catering i Billesholm innan de övertog arrendet på Tingvalla bygdegård/ Dansplats 2013. Successivt har Susanne och Tina ökat den befintliga mångsidiga verksamheten med bl.a fester, dans, företags- och föreningsluncher och Klubb 83 för danskvällar, med en omfattande cateringverksamhet i hela Nordvästskåne. Bl.a.har de skött catering till filmfolket på inspelningar av TV-programmet Sofias änglar Senaste kontraktet slöts med Kropps församling, där systrarna sköter husfruns roll.
Det är många återkommande gäster från föreningar och företag på Tingvalla, bl.a Rotary medlemmar håller sina möten här, liksom föreningarna sina bingokvällar.
Förutom den erkänt goda maten är systrarnas erkänt sociala kompetens mycket uppskattad av alla och envar.
De driftiga, populära systrarna Susanne Lundqvist och Tina Nilsson som med sin breda verksamhet satt Åstorp på kartan för många utsocknes, är mer än väl värda hedersbetygelsen.Elsa Grave utställning på Åstorps bibliotek

Elsa Grave – Jag bodde i en gruva

Åstorp 200305
Hon låg ett halvsekel före sin tid, den egensinniga, avantgardistiska multikonstnären Elsa Grave, uppvuxen i Nyvång.
Utställningen “Jag bodde i en gruva”, är en hommage till poeten, författaren, dramatikern och bildkonstnären Elsa Grave 1918 - 2003, sitter som hand i handske på internationella kvinnodagen. 
Som frispråkig feminist och miljövän, föregångare inom 40-talsmodernismen i såväl bild som ord, är hon en perfekt representant för kvinnosläktet. 

Läs mer...Ewa Gun Westford höjde temperaturen rejält i Kvdinge hembygdshall

Polis, polis som mitt i mediaflödet står

Kvidinge 200201
Det var spikat i Kvidinge Hembygdshall denna söndag i Coronatider, när polisinspektör, tillika Skånepolisens talesman (kvinna) Ewa Gun Westford  bjöd på ett kåseri, kryddat med generös humor, livs- och yrkeserfarenheter utöver det vanliga. I äkta Piratenstil, hon är född i Borrby, berättade och raljerade Ewa Gun om sin livresa under den talande rubriken “Jag är inte bara polis, jag är människa också.”

Läs mer...Gustavs barnbarn Harald Hjärne och hans sambo Ester Cavallin

Dotter och barnbarn visar Gustav Arnes målningar på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 200220
– Det är inga typiska Gustav Arnemålningar med himmel och hav som vi visar i denna utställning. Pappa var intuitiv och emotionell, inte intellektuellt analyserande. Måleriet var det viktiga, inte motivet. Det var hans inre tillstånd som tog sig uttryck i naturmotiv, i landskap, himmel och hav. Det mänskliga temperamentet liknar ju i mångt och mycket naturens ständiga skiftningar. Ilsket, lynnigt eller lugnt, varligt och kärleksfullt…

Läs mer...Therese Thorgren

Känslomässiga regelverk i Gamla Rådhuset – Galleri Moments tillfälliga lokaler

Ängelholm 200220
Med såväl humor som allvar och underfundighet värmer Therese Thorgren Gamla Rådhusets galleri - Galleri Moments tillfälliga lokal under renoveringsarbetet i bibliotekshuset. Harmoniska, mångtydiga akrylmålningar av hennes lilla tvååriga dotters vardag fångar blicken, skapar nyfikenhet och upptäckarglädje. Vi känner igen våra egna inre bilder av det lilla barnets utveckling och förundran.
Det stolta barnet poserande i pappans skor, nyfikenheten inför det okända, testades av gränser…

Läs mer...J
onas Kanje

Vart är vi på väg i vårt nya medialandskap? 

Kvidinge 200207
Vart är vi på väg i vårt nya medielandskap?  Det digitala tåget som har rusat fram i expressfart de senaste tio åren är fullt av kända och okända stickspår.
En av de anrika tidningar som fått ställa in sig på nya fordringar är Helsingborgs Dagblad.

Läs mer...Iryna Hauska

Jag plockar isär mitt jag...

Klippan 200124
Likt en livgivande, lustfylld upplevelsepark, befolkad med förunderliga, fantasieggande och tankeväckande textila skulpturer, objekt och tavlor står nu Iryna Hauskas extraordinära, färgstarka utställning färdig för besök i Klippans konsthall.
Utställningen “Jag plockar isär mitt jag” har vernissage den 25 januari, där Iryna även håller en performance. Den bör bli inspirerande och spännande. 

Läs mer...Från jord till handen

Åstorp 200118
I Åstorps biblioteks konsthalli får Kvidinge traktens anrika stolthet, keramiken celebert sällskap med en nutida, nyskapande dansk keramikers pjäser, skulpturer eller installationer. 
Maria Lenskjold har studerat Kvidinges forna “pottmagares hantverk”, tagit varsamt vara på deras erkänt höga hantverks- och materialkunskap under dess storhetstid från förra seklet och framåt.

Läs mer...Internationelle vinmålaren Clas Håkansson
introducerar sin exklusiva glaskonst

Ödåkra 191229
Vin är buteljerad poesi enligt Stevensson.
Även den internationelle vinmålaren Clas Håkansson ser den magiska vinhanteringen som en konst i sig.
För Clas Håkansson har hans målningar med vinmotiv utvecklats och förädlats under åren till en unik nisch, med en doft av den fina världen.

Läs mer...Mats Månsson: Aldrig utan min fluga

Ödåkra 191210
Spritan i Ödåkra, av Magasinet Skåne, utnämnd till årets mötesplats i Skåne går från klarhet till klarhet. Ständigt nya hyresgäster med kvalitetsstämpel inom konst, mode, design och mat, fyller de svindlande stora historiska lokaliteterna på 20 000 kvm. Senaste kontraktet skrevs med Helsingborgs auktionskammare som nästa år skall husera intill Tina Nordströms environger. Events och konstutställningar har avlöst varandra.

Läs mer...Julshow i Kulturhuset med Glenn Borgkvist och Anna Pauline

Åstorp 191208
Publikfavoriterna Glenn Borgkvist och Anna Pauline bjöd på en rockin´ and swingin´ julshow. De var elegant uppbackade av eminenta bandet VSOP Orchestra, där den suveräne pianisten Torbjörn Brorsson vore värd en egen solokonsert med sitt professionella driv. 

Läs mer...Adventsfirande i Klippan och Åstorp

Klippan/Åstorp 191201
Lust och fägring stor i Klippan…
Den första advent flockades folk i centrum, dansade kring granen och fröjdades i äkta traditionell julanda med barnens bästa i fokus.
Så var inte fallet i Åstorps centrum...

Läs mer...Mats Pettersson

Boksläpp: På Klippans gator – en berättelse i bilder

Klippan 191130
Det finns en trio som sett och ser till att bygden får en tydlig lokalhistorisk förankring i text och bild. 
 I böcker och skrifter kan vi följa utvecklingen och samhällsförvandlingen i våra forna, bondbyar eller gruv- eller bruksorter som Åstorp och Klippan. 
 I Åstorp hade vi bl.a. kulturbärare som Erik Andersson, Kvidinge har fortfarande sin hembygdsförening och Klippan har musikern/skribenten Mats Pettersson 
Mats P som gjort avtryck i såväl musikliv som lokalhistoria, fick Klippans kulturpris 2018.
Senaste bokutgivningen berättade om musikundret Sv. popfabriken, som Mats P initierat gav liv åt i boken “Ett skivbolag i varje by”.
Lördagen den 30 november var det både boksläpp och skivsläpp han släppte loss med i Klippans bokhandel:  Boken “På Klippans gator - en berättelse i bilder” och skivan med “Dolken i håsan” med både nyskrivet och gammalt material.
Berättelsen i boken bygger på material från tre fotografers bildarkiv -  legendaren Axel Blomgren, Egon Rangbo och Bertil Akka Bengtsson. 
Bilder på folk och fä, på gator, torg och i industrier från förra sekelskiftet och fram till mitten av 1960 talet - ett samhälle i stark förändring.
Det var i likhet med tidigare års boksläpp en mysig, familjär stämning med musik av Mats och bandet, där det lokalhistoriska mötte nutiden bl.a. Dolken i Håsans visor om Bruket.Fr.v. Bo Wikström, bas och sång, Dennis Tannerberg, trummor och sång, Bengt Wikström, gitar och sång gitarr, Maria Wikström sång och Christer Hall, gitarr

Sista "dansen" med Quidinge
Country Rockers

Kvidinge 191128
Quidinge Country Rrockers, sista spelning i ett extrainsatt program på Kvidinge hembygdshall i torsdags, drog som väntat en fullsatt publik. 
Med en aldrig sviktande energi, glöd och osvikligt skickligt samspel, brakade bandet loss med Be-bop-Alola, framförd av mångsidiga Maria Wikström, vars röstomfång, tonsäkerhet och scenutstrålning som vanligt  imponerade. 

Läs mer...Bertil Thuné finjusterar några av de 60-tal verk som visas på utställningen

Med kvinnliga förtecken på
Tomarps kungsgård

Tomarp 191122
Kvinnliga förtecken står för både kvinnliga konstnärer och - manliga som gjort vackra porträtt på kvinnor. De kvinnlig konstnärerna har alla varit storheter på sin tid, i flesta fall utomlands i Paris, Berlin och London. Väl hemkomna till Sverige har de mestadels kommit i skuggan av tidens stora svenska män som Zorn och Carl Larsson.

Läs mer...I förgrunden, keramikskulptur av Åke Holm. På väggen tavlor av Rosensohn

Jubileumsutställning – Kullens konstförening och Krapperups konsthall

Krapperup 191121
Jubilarerna - Kullens konstförening som firar 75 år och Krapperups konsthall 40 år - slår på stort och bjuder nu in till en storslagen konstfest i hägrande jultider.
Jubileumsutställningen med vernissage lördagen 23 november är en tidsresa med åttio verk av fyrtioen konstnärer som ställt ut genom Kullakonst och Kullens konstförening under åren 1944 till 1979.
Merparten är kända Kullakonstnärer, vars konst hamnat i privata hem, hem som mer eller mindre länsats på målningar, keramik och glaskonst av föreningen till en unik samlingsutställning.

Läs mer...Fyra av de sju utställarna:
fr.v. Sally Engström Apelmo, Lage Löfdahl. Yrsa Hedström och Lie Svennbeck

Julsalong på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 191120
Likt en väl packad julsäck med varierat konstgodis för olika smaklökar bjuder Galleri Skelderhus in till en julsalong med vernissage lördagen 23 november.
Sju konstnärer samsas elegant med tre verk vardera i det lilla intima galleriet. Det är en opretentiös, mysig utställning, där alla aktörers skilda bildspråk kommer till sin rätt. 

Läs mer...KKV medlemmarna Kristina Olsson,Wicky Lundergren och Mimi Belfrage Mohlin
under Wickys hängande skulptur "Sprucket moln"

KKV och FK Kamera tar sig luft under vingarna på Kronohäktet

Ängelholm 191025
Frisk luft var med säkerhet något de häktade led brist på i Ängelholms gamla Kronohäkte på tiden det begav sig.
Sedan kulturveckans start fredagen 25 oktober är det luft i alla tänkbara och otänkbara associationer och variationer som exponeras i olika konsttekniker på de anrika väggarna. Under temat Luft visar KKV:s medlemmar sina konstverk fram till fredagen den 1 november.
De flesta grafiska tekniker finns representerade, kompletterade med måleri och keramik. Fantasin har flödat fritt i ett komplext tema. Tromber, segel, oväder, rullande löv, spruckna moln, luftrötter är några av de motiv under temat Luft som visas i KKV:s utställning. I rummet intill KKV:s utställning presenterar åtta av
FK Kameras medlemmar sina intryck av temat Luft, sett från kameralinsen.
Lisbeth Johanssons säreget stämningsfulla foto “När luften får färg” är en av många goda representanter för det komplexa temat.


Konstnärskollegerna Eva Nelander-Juntunen och Katriona S W Persson som också deltar i utställningen

Många bra bilder visar FK Kamera upp i grannlokalen


Lisbeth Johanssons bild av en björn i den finska vildmarkenKlicka i logotyperna
för vidare länkning
till vår a sponsorer

www.astorp.se


Din bästa affär
Galleri Oscar • Konstgalleri
Lönhultsvägem 58
263 94 Mjöhult
070-29 19 111
info@gallerioscar.se

Öppet fr.o.m. • 23 oktober
Torsdag 17-20
Fredag 16-19
Lördag 12-16
Söndag 12-16

Utställningen "Hästar" har vernissage
23 oktober och pågår t o m 15 november
med följande utställare:

Ann-Magrete Clarén
Åsa Canbäck
Tomas Montelius
Maria Montelius-Grifo´
Karin Mårlind
Lena Palmgren
Birgitta Ryberg


DAGMAR GLEMME
ART CENTER

KONSTRUNDAN I HALLAND
4-6 september
Info: www.konstrundanihalland.se
eller via appen

Aktuellt September - Oktober
Öppet fre-lör-sön 12-17
Dagmar Glemme
12 september - utställning med
Micke Johansson (glas) 3 veckor
11 oktober - utställning
med Anders Solfors (måleri och glas)
3 veckor

Vi följer myndigheternas rekommendationer
angående Covid19

Ring 0707-78 31 19

ATELJÉ & KONSTGÅRD
I VILSHÄRAD, HALMSTAD

0707-78 31 19

www.dagmarglemme.se


Öppet
Lördag - Söndag
11.00 – 16.00

Öppet
Lördag - Söndag
11.00 – 16.00

– R+R Sweden –
ART&DESIGN
Interior decor,
furniture & inspiration

www.rrsweden.com

instagram.com/rrswe
facebook.com/rrswe

Fabriksgatan 2
254 74 Ödåkra
Helsingborg”Kullasalongen”
3 oktober – 1 november
Karl-Magnus Petersson
"Stills" Skeppsvraks historia

3 – 25 oktober
Öppet: lörd-sönd
kl 11-16

www.klenodbutiken.seGe dina bilder den inramning
de förtjänar. VILLA FENIX
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01

Olof Nimar
foto

27 augusti – 23 oktober


Verksamheten nerlagd
fr.o.m. 23 augusti!
Magnus Ragnvid
foto

10 oktober - 29 november
Tillfällig lokal i
Gamla Rådhuset

Arvidsson och Cedell
Installation, måleri, grafik
ochkeramik

22 september – 10 oktober
Ingen aktuell utställning

www.hillesgarden.se
0768-20 64 70
tomas@montelius.net