Åstorps kommuns kulturpris tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och Tomas Montelius
år 2016Det händer mycket
i Klippan den närmsta tiden

På Klippans hemsida listas alla begivenheter och event. Här redovisas också resultat från olika undersökningar.

Läs mer om detta här!

Sagan om Piaf
En musikalisk monolog med Birgit Carlstén
Kvidinge Hembygdshall
5 oktober kl. 19.00 Entré 100.-
Kaffeförsäljning


På Hillesgården hösten 2017
Se hela programmet i evenemangsguidenSofia Källgren 25 oktober


Anette Nilsson och Sofia Nilsson

Skulptrisen Sofia och fotografen Anette ställer ut i Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 171019
– Att vi inte kommit på detta tidigare!
Skulptrisen Sofia Nilsson och fotografen Anette Nilsson, båda väletablerade, har varit bästa kompisar i åratal hemma i Ängelholm.
Utställningen med vernissage lördagen den 21 oktober på Åstorps bibliotek är den första gemensamma. Det ser ut att bli ett lyckokast. De lyfter varandra.

Läs mer...Zoli Fuglesang-Kareld
Kerstin Wiberg "Kewi"

Rolf Reimer

Alexandra Melander

Stor jurybedömd samlingsutställning hos Galleri Hultman

Åstorp/Grytevad 171013
För tredje året arrangeras en jurybedömd samlingsutställning på Galleri Hultman.
Sextio konstnärer från hela landet kände sig manade i år, tjugotre antogs.
Denna utställning som omfattar femtioett konstverk i måleri, textil, silver, keramik, träobjekt och träskulptur är utan tvekan den hittills bästa. Juryn bestående av Susanne Jardeback Olsen, Arnold Hagström och Inga Svanberg har gjort ett bra jobb. Galleristerna Catarina och Ingvar Hultman har också lagt extra krut på hängningen vilket bidrar till ett harmoniskt helhetsintryck.
– Vi har inte varit närvarande under juryns arbets process och följer KRO:s riktlinjer till punkt och pricka, understryker en glad och förhoppningsfull Catarina Hultman och välkomnar till vernissage lördagen den 14 oktober.
Den jurybedömda samlingsutställningen pågår fram till den 19 november.Vernissage på Kulturhotellets samlingsutställning

Helsingborg Art Week med separat- och samlingsutställningar över hela sta´n

Helsingborg 170930
Det sjuder av kreativitet i Helsingborg denna vecka för den som tar sig tid att botanisera och gå på konstletarjakt bland såväl etablerade konstnärer inom olika konstriktningar och unga på G.
Gapande skyltfönster har fyllts här och var, från norr till söder. I källare och prång är det samlingsutställningar, workshops och installationer.
Under Art Week Helsingborg 30 september - 8 oktober händer det något nytt på sjutton ställen i sta´n.
Det är olika öppningstider och vissa öppnar bara upp en enda dag, så se till att skaffa broschyrer om aktiviteterna på Kulturhotellet på Södergatan!
Kulturhotellet som är initiativtagare och projektledare till evenemanget, bjuder samtidigt på en väl sammansatt och flexibel samlingsutställning i sina generösa lokaler.
Alldeles intill Kulturhotellet visas hur en Camera Obscura fungerar och ytterligare några meter söderut ställer David Stenbeck ut sina bilder under namnet Dishommage. I Frälsningsarméns lokaler på Prästgatan 1 hittade vill Munka Fotoskolas elever som nedan illustreras av Sofia Nyrell och hennes begåvade alster.
Konsten har under veckan även flyttat ut på gator och torg med väggmålningar, graffiti och mycket annat. Fotografkollektivet Killing Sundays på Möllegränden är väl värda ett besök.


Bejublad Elviskonsert med Håkan Brinck och S:t Mikael Gospelkör och orkester

Åstorp 170924
Glädjen stod högt till tak denna afton. I golven var det gung…
Äntligen stod Håkan Brinck, inte vid predikstolen, men väl på scenen inför en fullsatt kyrka, där folk bänkat sig i godan ro och tid.
Det var lust och fägring stor, när Håkan Brinck och S:t Mikael Gospels kör och orkester bjöd på en mäktig avskedskonsert med Elvislåtar i Kvidinge kyrka. Det var en av Elvisturnéns sista kvällar med gänget.


Läs mer...


Kultur är kul, tyckte barnen på höstfest och kulturkalas i Åstorp

Åstorp 170916
Höstfest eller kulturkalas? Arrangörerna på folkfesten i Åstorp lördagen den 16 september tycktes inte kunde bestämma sig. Affischer på resp. “samarrangemang” hamnade i alla fall sida vid sida runtom i byn.  
Folk hittade hit och fyllde gator, torg, bibliotek och skolor från tiotiden och tolv timmar framåt.


Läs mer...


Landskrona – Fotokonstens huvudstad visar bilder av 150 internationella fotografer

Landskrona 170909
Landskrona kämpar ambitiöst och superprofessionellt vidare i sin strävan att uppnå epitet “Fotokonstens huvudstad”.
För femte gången arrangerades Landskrona Fotofestival i en rik och programspäckad satsning med vernissage lördagen den 9 september. Folk trängdes snabbt på gator och torg, med paraplyerna i högsta hugg.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Detalj ur Annika Zetterström målning "Skogen"

Annika Zetterström ställer ut på
Galleri Moment under tema "Skogen"

Ängelholm 170908
Annika Zetterström visar både måleri och grafik. Hennes tematik i gallerirummet är skogen. Hon beskriver själv skogens inneboende kraft som: ”I rörelse bland trädstammar och lövverk. Det är stenigt och snärjigt på sina ställen. Försöker fånga det otydliga som ligger bortom eller helt nära. Ljuset vandrar.”
Uställningen pågår 9 - 30 september med vernissage 9 september kl. 11-14.Anders Solfors

Sist ut på Dagmar Glemme Art Center,
bild- och glaskonstnären Anders Solfors

Hasslarp 170901
Med genuin skaparsjäl mördar och återupplivar Anders Solfors  gamla mästare och ger dem nya skepnader samtidigt som han skapar unika, mästerligt sandgjutna glasskulpturer. Även inom glaskonsten går Solfors, som är utbildad på Konstindustriskolan, sin egen väg.


OBS! Utställningen inställd p g a inbrott!

Läs mer...Görel Engstrand

Uteplats med insektshotell invigt vid Klippans bibliotek och konsthall

Klippan 170901
Da´n före da´n före vernissagen av Agneta B Linds bildvävar, var det invigning av en ny, välbehövlig mötesplats i anslutning till Klippans konsthall och biblioteket. Det är första etappen av en enkel men mysig styling av en bortglömd innergård med potential. Innergården har fått ett golv, en scen, mysiga cafébord och stolar att sitta och läsa eller snacka vid. En installation med en vattenfylld balja med stenar ger liv i det trivsamma uterummet. En träffpunkt…
Stora krukor väntas fyllas senare med blomster och blader och även vatten- resp. örtagård kommer att skapas i nästa etapp av Hillesgårdens Görel Engstrand – känd kreatör och kostymör som hållit i projektet. Dagen firades med kaffe och tårta. Tidigare på dagen var det saft som gällde.
Förskolebarn var då och beundrade Görels fantasifulla skapelse ” Insektshotell” under ovationer, frågor och såpbubblor. Och sökande efter fjärilar…
– Det var en upplevelse att se barnens upplevelse, sade en leende Görel Engstrand, för dagen klädd som bidrottning eller var hon humla?
Det där med blommor och bin….
Det var en munter invigning av ett bra initiativ. Denna nya träffpunkt visar att det behövs inga stora åthävor för att skapa en lugn, avslappande och vacker oas mitt i folklivet.Inger Pettersson, ordf i föreningen Nyvångs gruvmuseum

Säsongsavslutning vid Nyvångs gruva

Nyvång 170827
En tidsresa, på jakt efter den tid som flytt lockade inte bara Nyvångsbor när Gruvans dag traditionsenligt firades 27 augusti. Uppslutningen och intresset var som vanligt stort för firandet av Nyvångs gruva, landets genom tidernas största kolgruva. Det samhälle som skapades under gruvtiden 1911 - 1966 blev en förebild för andra gruvsamhället.
Fotografier, artiklar och föremål från tiden det begav sig skärskådades av nyfikna utomsocknes och stolta Nyvångsbor i gruvmuséet.
Allmänheten lämnar fortfarande löpande infomaterial och gamla foton från gruvdriftens tid till muséet för dokumentation.
Ute i det gröna höll medlemmar av Bobby Lees band musiken igång, då Bobby själv var sjuk. Kaffe med nybakat serverades i tälten medan Åstorps kommuns förste ordförande, Nyvångsbon Ronny Sandberg sedvanligt skötte sin roll som korvgubbe med den äran.
Den stora frågan denna dag var kommunens framskridna planer på att överta ägandet av Gruvhögen och dess kringliggande markområde. Förhandlingar
pågår för fullt.
– Det skulle betyda mycket för vårt museum om gruvhögsområdet rustades upp och blev tillgänglig för allmänheten. Det öppnar för helt nya möjligheter. Efterfrågan är stor bland våra besökare, berättade Nyvångs museums ordförande Inger Pettersson.


Många besökte Nyvångs gruvmuseum på avslutningsdageTony R Roos

Susanne Nyholm

Salta böljor och humoristiska möten

Åstorp/Grytevad 170818
Galleri Hultman slår upp de forna stalldörrarna och välkomnar till höstsäsongens första vernissage lördagen den 19 augusti.
Besökarna möts av friska salta böljor från västkusten i oljemålningar av göteborgskonstnären Tony R Roos i galleriet.
Inne i den anslutande konsthallen är det liv i luckan, fullt av spännande, humoristiska möten och udda personnage i målningar med Susanne Nyholms signatur.

Läs mer...
En papperslös framtid?

Ängelholm 170810
Ett ark papper skrev August Strindberg en fantastisk novell om.
Ett liknande scenario kommer troligen inte att låta göra sig i framtiden, om man anammar konstnären Mary Emslie Olssons tankegångar om pappersanvändning i framtiden.

Läs mer...
Konstprojekt som sträcker sig över Skåne, Halland och Sjuhäradsbygden

Ängelholm 170804
Vernissage och visning av verken ute i fält 5 augusti. (X)sites Skåne invigs på olika platser: Grevie, Ängelholm, Jonstorp, Höganäs och Helsingborg.
16 konstnärer från Sverige, Nederländerna, Tyskland, Indien och Bulgarien medverkar. Läs om hela projeket som pågår t.o.m. 8 oktober...

Läs mer...


PRESSRELEASEP

Stina Balkfors Foto: Anders Freundendahl, Tillitsverket

Stina Balkfors får 2017 års Hillesgårdspris

Stidsvig 170801
Stina Balkfors får årets Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse. Hon är en eldsjäl som för samman människor i en anda av öppenhet och respekt, och hon är en av grundarna av Tillitsverket. Hennes medkännande förståelse av människan gör att hon kan skapa sammanhang och miljöer där människor i alla åldrar och från olika samhällssektorer kan växa och utvecklas tillsammans.
Priset delas ut vid en ceremoni söndagen den 22 oktober på Hillesgården.

Läs mer...Linda Lundquist

Det blev ingen allsång på torget –
men väl i Kulturhuset

Åstorp 170727
Med befarat regn, tog arrangörerna det säkra före det osäkra och flyttade in torsdagens allsång i Kulturhuset. Den vanligtvis månghövdade publiken på torget decimerades till uppskattningsvis en tiondel men det var bara några få stolar som gapade tomma.
Linda Lundquist och hennes glada allsångsgäng drog igång direkt och presenterade sina låtar i bästa Anne "Antikrundan" Lundbergstil.
I rask takt avverkades "Peta in en pinne i brasan", "Anna och mej", "Country roads" och naturligtvis "Gyllene guldbruna ögon"...
Publiken var inte sen att haka på och verkade trivas lika bra inomhus som på torget.Erik Magnusson och Frederic Täckström
"När synden kom till Mölle" – en rykande färsk praktvolym om synden i Mölle för 100 år sedan

Mölle 170717
Radarparet, författaren Erik Magnusson och formgivaren Frederic Täckström har gjort det igen. I dagarna presenteras deras fjärde bok som denna gång berättar om livet och synden i Mölle för 100 år sedan. 700 bilder och ett 60-tal personporträtt ryms på de 336 sidorna i den inbundna volymen.
En fotoutställning i Mölle stationshus pågår t.o.m. torsdag 20 juli. Här visas såväl svartvita förstoringar som 100 år gamla 3D-bilder.
Frederic Täckström ställer även ut stora färgbilder från Mölle och dess omgivningar. Efter utställningen i Mölle flyttas den till Höganäs museum.Elsabeth Hansson från Bjärhus utanför Klippan serverade god lunch i det gröna

Prästamarken i Kvidinge stod som värd för årets matvandring

Kvidinge 170709
Den årliga matvandringen gick av stapeln i nyinvigda naturreservatet, Prästamarken i Kvidinge.. Det är ett populärt evenemang, där man inte bara får röra på påkarna och smaka närodlat och närproducerat i utvalda stationer längs den två kilometer vägen.
Med goda ciceroner och trevligt folk som berättar om sina verksamheter lär man sig alltid något matnyttigt även i dubbel bemärkelse.
Inte visste vi t.ex att man kunde frysa in mjöl! Så underbart att slippa oron för alla de små äckliga inkräktarna som snabbt invaderar skafferiet om man råkar glömma stänga påsen med mjöl. Den informationen gavs på en station av representant Spannarpsortens hembygdsförening som äger och förvaltar Ausås mölla.
Vilken perfekt biotop dammen är, är inte heller det första man tänker på... Med dess märghål och utan en fisk i sikte, är den ett paradis för grodor och salamandrar enligt ciceronen Bertil Wemmert. Han berättade att den gröna sörjan på ytan, "andmaten", hade några pigga valpar tagit för ett golv. Även hundar tycks se de det vill se, precis som vi själva. VI tror vi känner vår närregion, men missar ofta mycket och ser inte skogen för alla trän.
Frånvaron av gran, bok och fur är det nog få som observerat. Den kommande slåtterängens spännande och omständliga turer, dess skötsel, huggning, torkningstider, samling och bortplockning, väckte intresse hos många. Framför allt då jorden gynnar och bidrar till en blomstrande äng om våren och blir ett paradis för fåglar. Vid dammen berättade Per Erik Bengtsson på  Olofsgård om rotfrukters och potatissorters ursprung och nyodlingar av gamla, utländska sorter och bjöd in deltagarna på smakprov. God lunch i solskenet serverades från Bjärhus gårdsbutik med dess ekologiska grönsaker och egna charkuterier.
Lars Hansson som driver gården tillsammans med hustrun Elisabeth, berättade att ingen trodde att det skulle gå att sälja ekologiska varor till ICA och Coop för ett tiotal år sedan. Nu är efterfrågan större än någonsin.
Lammuppfödare Yossef Kandi på Sigvard Månsgård Gårdsbutik bjöd på läckra korvar enligt nordafrikanskt recept, kryddade med spiskummin och koriander. Det är färska korvar som bör stekas betydligt längre än våra traditionella.
Slutstationen på denna runda var representanter från bioodlarnas riksförbund med massor av information för den som vill prova på denna populära bisyssla.
Ca 110 personer anslöt sig till den årliga matvandringen, arrangerad av Centern och Studieförbundet.Projektledare Kalle Lind och hembygdsföreningens ordförande Inger Nyrell

Spannarpsortens hembygdsförening firade sin 200 år gamla dam

Ausås 170702
Don Quijote slogs med väderkvarnar. Hade han bott i Skåne hade han tampats med möllor. Möllans dag i Skåne har firats sedan 1956 firats den 2 juli.
I Ausås blev det i år extra festligt tack vare en driftig hembygdsförening. Utan aktiva föreningar hade med säkerhet vissa byar stilla avsomnat av passivitet.
Spannarpsortens hembygdsförening passade på att fira sin stolta 200-års jubilar med musik, tal och historik. Kaffe med dopp och varm korv med bröd inmundigades till tonerna av Hemvärnets musikkår.
Den lilla möllan med den för stora hatten byggdes i fredstid strax efter Napoleonkrigens slut. Att hatten blev för stor berodde på att den kom från en annan mölla. Damen med vingar hade som alla äldre ampra damer ett dramatiskt förflutet, där bl.a. stormar knäckt den och en häst omkommit, då den kom för nära vingarna.
Det har blivit mycket renoveringar för hembygdsföreningen som ägt och förvaltat den 49,3 meter över havet höga möllan sedan 1958.
Senaste återinvigningen var 1995, då nya dörrar och fönster var på plats. Den informationen fick vi duggregn och blåst av hembygdsföreningens ordförande Inger Nyrell och projektledaren Kalle Lind. Tal av Sven Jensén, Skånes Hembygdsförbund och Anders Lindén, Strövelstorps församling stod på programmet senare på eftermiddagen. Efter en skön musikstund väntade sedan tal av kommunalrådet Lars Nyander och kommunfullmäktiges ordförande Bengt Säfström samt Kf ledamoten Liss Böcker Sellgren.Mobilfoto

Ekebys stolthet Rebecka Karlsson rev loss på stora scenen på Torparedagarna

Åstorp 170630
Årets stora folkfest i Åstorp är och förblir Torparedagarna. Det är enda gången gator och torg myllrar av festglada människor på jakt efter prylar, upplevelser eller bara social samvaro. Byn lever - på ont och på gott!

Läs mer...Stockholmskonstnärer från slutet av
1900-talet i Klippans konsthall

Klippan 170629
Är det någonting i luften månntro som bidragit till att så många kreativa begåvningar eller konnässörer inom konst och musik kommit till och fötts i lilla Klippan? En av de benådade var arkitekten Henry Elanderfödd 1923 med ett brinnande intresse för konst...

Läs mer...Picasso – morgon, middag och kväll

Málaga 170614
– Det tog mig fyra år att måla som Rafael, en livstid att måla som ett barn.
De orden säger ganska mycket om målaren, grafikern, skulptören och poeten Pablo Picassos banbrytande utveckling från Cezanne och Rousseau som inspiratörer... Till surrealismen, symbolismen, vidare till kubismen tillsammans med Braque som ett led till modernismen.

Läs mer...Landscapes Dialogues –
The spaces between

Åstorp 170619
I konsthallen på Åstorps bibliotek visar konstnären och piloten Jasmine Cederqvist under sommarmånaderna, en utställning i naturens tecken.
Målningar och skulpturer transformerar Konsthallen till en helt ny upplevelse. Jasmine har en lång erfarenhet av projekt, workshops och installationsutställningar. Utställningen pågår t.o.m. 1 september.
Text och foto: Biblioteket/Åstorp


Jasmine Cederqvist Foto: privat


PRESSRELEASE

Lean-Teamet i Åstorp Foto: Heather Ricks

Toppresultat i Åstorp med Lean!

Åstorp 170608
Vuxenutbildningscentrum har nu genomfört en del förändringar på antagningsprocessen för SFI (Svenska för invandrare). Genom att följa lean-konceptet "rätt från början" har verksamheten lyckats nå fantastiska resultat!

Läs mer...Maureen Quin

Nu skall “The hunt” besegra Europa. Första stopp, Dagmar Glemme Art Center

Hasslarp 170601
I have a dream...
Den hyllade sydafrikanska skulptrisen Maureen Quins dröm att få visa sin unika skulpturserie “The hunt” i Europa är nu på väg att uppfyllas i en vandringsutställning. Efter en visning 27 april på Freedoms day på Sydafrikanska ambassaden i Berlin har de 800 kilo tunga bronsskulpturerna funnit vägen till Dagmar Glemme Center i Hasslarp.

Läs mer...Gunnel Persson, Kristina Roxlin och Karin Malmberg ställer ut på
Galleri SolLång

Tre painter ladies, som inte vill vara grå pantrar intar Galleri SolLång

Vejbystrand/Björkhagen 170601
Tre pigga damer och konstkursare sedan tio år sätter nu fart på Galleri SolLång i sommar. I egen regi tar de ett  gemensamt grepp och hyr den välrenommerade, lokalen av galleriägaren Solbritt Lång.
Det lilla funktionella galleriet som varit verksamt i tjugo år och framgångsrikt drivits av Solbritt är alltför attraktivt och respekterat för att ha gapande tomma väggar.

Läs mer...Magnus Andersson

2017 års kulturpristagare och kulturstipendiat i Åstorp är utsedda

Åstorp 170525
Årets kulturpris går till lantbrukaren Magnus Andersson i Nyvång för hans arbete att bevara och vårda pilerader på sina marker.
Pilevallar eller pilerader är starkt förknippade med det skånska slättlandskapet. Under 17-1800-talen var landskapet mycket trädfattigt. Bönderna planterade därför pilträd i vallar för att öka virkestillgången.
Dessa stubbades 2-3 meter upp för att senare ”hamlas” dvs beskäras kraftigt med 3-4 års mellanrum.
Pileraderna och pilalléerna finns företrädesvis i södra Skåne men några återfinns även här i nordväst.
Träden i pilerader är viktiga inslag i odlingslandskapet och präglar markant sin omgivning. De fungerar både som spridningsvägar och reträttplatser för såväl växter som djur.

Magnus Anderssons far halmade pileraden med sina 28 träd redan på tidigt
50-tal.

– När jag sedermera ärvde gården föll det sig naturligt att jag skulle fortsätta med denna tradition, säger Magnus som i ett markköp förvärvade ytterligare en pilerad.

Nominerad av lantbrukare i grannskapet, tog bildningsnämnden fasta på denna udda kulturgärning enhälligt utsåg Magnus Andersson till årets kulturpristagare.
Prissumman, 10 000.- överlämnas vid en ceremoni i Perslund på Nationaldagen då även Linnea Dahlgren erhåller ett kulturstipendium.

Årets kulturstipendiat heter Linnea Dahlgren – 26-årig åstorpstjej som lämnat bylivet för storstaden Malmö. I Lund har hon under två år utbildat sig på LUF Författarskola. Det resulterade i en barn- och ungdomsbok i science fictionstil ”På andra sidan spegeln” som utspelar sig i Linneas gamla hemtrakter Åstorp. Även Linnea erhåller 10 000.-. på Nationaldagen.
Vi på BMZ.se som själva fick Åstorps kulturpris förra året gratulerar.Lång tröttsam väntan i kön till traktorsafarin

Vårfest som kom av sig men fullt ös i Perslund som vanligt

Åstorp 170520
Det började med en varm och solig morgon men redan vid lunchtid började knallarna packa ihop då kylan lade sig som ett täcke över Vårfesten i Åstorp.
Marimbaorkestern samlade en liten uppskattande publik med en tillfällig knalle som granne vars prylar låg utspridda likt en sopstation över ett antal kvadratmeter på Torggatan...
Underhållningen på torget kom också av sig med endast tre rollatorburna damer som publik. Allt medan Pyttetåget från Ängelholm tuffade mellan glest befolkade gator.
Men i Perslund var det som vanligt massor att titta på, som veteranbilar, hjärt- & lungstation, hantverkare i massor och givetvis musikkåren.
Ett populärt inslag varje år är traktorsafarin till makadamen.

Förskolorna i Åstorp paraderade likt en
OS-invigning i olika färger

Åstorp/Kvidinge 170518
Likt en festlig OS-invigning i miniminiformat, paraderade och promenerade stolta förskolebarn, klädda i alla regnbågens färger på Storgatan i Åstorp under temat “Regnbågen” på Förskolans dag. Varje förskola hade sin egen färg.

Läs mer...


Kärt återseende efter 20 år

Kvidinge 170516
För 22 år sedan flyttade vi till Kvidinge. Då hade vi vid några tillfällen en ekorre i vår trädgård men den försvann...
I veckan diskuterade vi varför det inte finns någa ekorrar längre.
Efter den fina invigningen av Prästamarken blev jag intresserad av att ta med min kamera, gå och kolla det rika fågellivet, men fann bara ett par koltrastar.
Jag gjorde ett nytt försök någon dag senare men hittade inte heller då några fåglar men jag hörde dem.
Plötsligt, bara några meter framför mig satt "Kurre" på en trädstam.
Vilken lycka – leta fåglar och komma hem med bild på ekorre...


Text och foto: Tomas Montelius


Ida Adler på Galleri Moment

De små nyansernas målarmästare

Ängelholm 170512
– Jag vill skapa en bra kommunikation med betraktarna, öppna sinnet, ge skärpa! Berätta mina upplevelser i ett lätt och lekfullt måleri och fortsätta att söka, experimentera… Alla människor har det i sig, att släppa loss det inneboende flödet och skapa.

Läs mer...Tamara Waltermark i Åstorps biblioteksgalleri

Tamara Waltermark "I mytologins tecken"

Åstorp 170512
Gammal är äldst. Människan är sig lik, livets gåtor desamma.
De  mytologiska gestalterna intar samma evigt överlägsna position som förebilder, hjältar  och karaktärer eller ledstjärnor för att åskådliggöra, visualisera tankar och livsfilosofiska funderingar. I bild, form eller text...

Läs mer...Catarina Hultman, Jon Mills, Jan Persson, Meta Wijkander och Inga Svanberg är några av SAG:s utställare

Stor samlingsutställning för Scanian Art Groups medlemmar

Åstorp/Grytevad 170512
Nu blommar det för fullt på Galleri Hultman både inne och ute.
Närmast på årets vårprogram gästar nio Scanian Art Group SAG medlemmar galleriet, där de varit trogna och regelbundna utställare de senaste åren.
Olja, akvarell, textil och keramik utlovas av förutom galleristen och keramikern Catarina Hultman själv: Bo Malmgren, Jan Persson, Jon Mills, Katarina Malmquist, Meta Wijkander, Inga Svanberg, Zoli Fuglesang Kareld, Bodil Vinke och Maria Lindström. Vernissage lördagen den 13 maj. Utställningen pågår t.o.m. 11 juni.

 Den 10 juni kör trädgårdsrundan igång på gården. Sedan är det dags för de populära  sommarkurserna i måleri - akryl, olja och akvarell den 12 - 21 juni. Kursledare är Elin Linde och Jon Mills. Nytt för i år är kurser i kroki och färglära."Hungriga Hjärtan" – My Quiet Companion gästade Kulturhuset Björnen.
Henrik Cederblom, Sofia Ekberg och Patrick Rydman.


Hungriga Hjärtan - en hyllning till
Bruce Springsteen

Åstorp 170507
Musikgruppen My Quiet Companion gästade Kulturhuset Björnen i söndags med en hyllning till Bruce Springsteen “Hungriga hjärtan” – ett arrangemang av Åstorps Teaterförening.
Bandet som består av Sofia Ekberg, Patrick Rydman och Henric Cederblom som gör sina egna tolkningar av Bruce Springsteens repertoar kommer snart ut med en ny CD.
"Hungriga hjärtan" har vunnit stort gehör i recensionsleden och lär ha gjort detsamma hos publiken denna kväll.
– Ruggigt bra… The River ger mig tårar i ögonen, skrev Hallandsposten härförleden.
Ett sådant uttalande skapa nyfikenhet och hunger även i hjärtat hos BMZ som tyvärr missade deras spelning denna gång.
Men en bild från bandet som vi säkert får höra mer från framöver hann vi med i alla fall.Anneli Blomberg vid tömmarna styr elegant arbetshästarna Pivo t.v. och ardennern Rubin t.h.

Naturkrafter rensar naturen i Kalvahagen

Åstorp/kalvahagen 170425
Ardennerhästen Rubin och hans jobbekompis Pivo såg ut att trivas med arbetet i Kalvahagen i tisdags, då de i maklig lunk hjälpte till med röjningen av stormfällda träd.
Vid tömmarna satt Anneli Blomberg som varit med i ett gräsklippningsprojekt Malmö på hela 20 ha. I Kalvahagen var det bara en bråkdel av det elva ha stora rekreations- och fritidsområdet som skulle bearbetas. Det vackra kulturområdet som förhoppningsvis får kulturreservatstatus inom snar framtid, kräver en varsam och hänsynsfull bevarandeplan utan onödiga maskinella angrepp i naturen. Där har trogna, arbetsvilliga arbetshästar en stor och viktig uppgift att fylla.
– Kommunen har beställt jobbet, men inte vädret, log Anneli som såg ut att frysa i snålblåsten och regnet.
Nyfikna vandrare med stavar, folk som rastade sina hundar samt inte minst förskolesmåttingar som påpälsade såg ut som Tomtebobarn, stannade leende upp inför det idag ovanliga scenariot.


Påsk i konstens tecken på Galleri Hultman, Kulturhuset Björnen och Åstorps bibliotek

Åstorp 170412
Samlingsutställningar i Kulturhuset Björnen och hos Galleri Hultman.

Läs mer...

Barnutställning samt en Fågelfotoutställning i biblioteket av f.d. journalisten Knut Johansson och f.d. kultursamordnaren Viktoria Johansson.


Fågelfotoutställning av Knut och Viktoria JohanssonJohn S Webb

John S Webb dokumenterar Skånes
långa kust i utställning och bokform

Ängelholm 170407
– Skånes kust är så variationsrikt! Den innehåller alla element - klippor, sten och sand. Ödsligt eller starkt befolkat, dramatiskt eller stillsamt...
Det säger fotografen John S Webb som mer än andra vet vad han talar om. Lördagen 8 april ställer han ut svartvita foton längs skånska kusten - från Båstad till Sölvesborg. Ca 8 000 klick under dagliga strövtåg har det hunnit bli som bl.a. selekterats och resulterat i en bok ”Skåne kust/coast”. John som är en tvättäkta londoner, bosatt i SKåne sedan sjuttiotalet, fick en extra skjuts av SLU i sitt redan 2009 påbörjade arbete med rekognosering av vår skånska kustremsa.


Läs mer...Emil Z Ekberg

Efter apokalypsen i
Emil Z Ekbergs tolkning

Åstorp 170407
Tomarps kungsgårds nye utställare Emil Z Ekberg visar bilder av en civilisation i djupt förfall, en postapokalyptisk bildvärld som känns skrämmande och overklig, samtidigt igenkännande och tidsnära. Det är en starkt berättande värld att göra djupdykningar i.
I mycket stora konstverk, med få undantag när, åskådliggör Emil Z Ekberg i detaljerade teckningar och collage sina metaforiska berättelser, där djuren är mänsklighetens representanter, även om en och annan mänsklig gestalt då och då figurerar.

Läs mer...Martin Lindau (Foto: privat)

Operakväll i Kulturhuset Björnen
med tenoren Martin Lindau

Åstorp 170406
Tenoren Martin Lindau kommer på söndag 9/4 kl. 16.00 till Kulturhuset Björnen.
Martin är åstorpspojken, som under sina yngre år var hårdrockare.
I gymnasieskolan i Klippan hade han Glenn Nilsson som musiklärare. Denne fick honom intresserad av opera.
På söndag kommer Martin att framföra sånger med skånska motiv. Den är betitlad "Skånska motiv och September på åsen"
Arrangör Åstorps Riksteaterförening i samarbete med kommunen.
Biljetter finns att köpa i entrèn från 30 min före föreställningens början. Priset är 100 kr, för medlemmar 70 kr.

Text: Hans-Ingvar Jönsson
Fantasifull elevutställning på Åstorps huvudbibliotek

Åstorp 170403
Den som känner för att möta Tufstroll, kolla dinosarier, raketer, fantasifulla slöjd- och bildarbeten en alldeles vanlig vardag i Åstorp, rekommenderas ett besök på Åstorps huvudbibliotek lördagen 8 april. Lek, fantasi, skapar och livsglädje av våra framtidshopp fyller den lilla konsthallen.
I konsthallen visar åstorpselever från fem år upp t.o.m. nian sina kreativa skapelser i objekt, teckningar och akvareller.  
Utställningen pågår t.o.m lördagen 29 april.
Landskap som smycke...

Klippan 170331
Lösryckta fragment och minnen från landskap är bygg- och ädelstenar i Thomas Carlssons abstrakta, outgrundliga motiv.
Stockholmskonstnären Thomas Carlsson  gästar Klippan konsthall för första gången. med Vernissage lördagen 1 april.
– Det är material och verktyg, metoder som avgör uttrycket och vilken historia som växer fram under arbetets gång,, säger Tomas och visar syn för sägen.
Utställningen är uppbyggd på serier i olika tekniker, varav en oljemålning fått titeln “Landskap som smycke”, en sammanfattande titel som han döpt denna utställning efter.

Läs mer...
Möte om Söderåsturism på Tomarp

Kvidinge 170323
Hänt var det här, även om om mycket sker i det fördolda...
Nu vankas det turistsäsong inom kort inom våra Söderåskommuner!

Läs mer...VD Mikael Andersson flankerad av Företagarnas i Åstorp representanter
Mats Kroon och Claes Sjöland

North European Trust flyttar till nya
lokaler på Jitegatan 2 i Åstorp

Åstorp 170316
Det blev en festlig invigning av North European Trusts nya lokaler i f.d. Rotaformhuset. Champagne, förtäring, Powerpointpresentation och guidad visning av de tre gånger så stora lokalerna som de förra stod på programmet. Här har den imponerande storleken verkligen betydelse, då verksamheten inrymmer allt från lager, transport, showrum, fotoateljé till reservdelar, tillbehör och service av allehanda motorfordon.
Företaget som marknadsförs som Motor Sweden med underrubriken Viarelli Center, är ett av landets marknadsledande leverantörer av fyrhjulingar, TV, UTV, EU-mopeder, dirtybikes, mopedbilar och elcyklar.
Det var en rik skörd av eleganta blomsteruppsättningar som överräcktes av en stor uppslutning av intresserade gäster. VD Mikael Andersson och hans tjugo medarbetare är dock vana vid uppskattningar. Bl.a. blev företaget utnämnt till Årets entreprenör 2015 av Företagarna Åstorp.Anne Maria Udsen på Galleri Moment

Gestaltningar i förgängelse

Ängelholm 170310
Vad är naturligt och vad är onaturligt, vackert eller fult? Skräck över kroppens förfall medan man gläds åt patinan på det antika objektet eller blåser bort den vissnande maskrosens lätta, vackra dunboll? Hur mycket kan vi påverka själva? Det som händer under processerna fram till nedbrytning och förgängelse – den vägen, mellanrummet, borderlinen, åskådliggör och tolkar konstnären Anne Maria Udsen i sina bildverk. “Gestaltningar” kallar hon sin utställning på Galleri Moment med vernissage på Galleri Moment lördagen den 11 mars.

Läs mer...Toppiga bakverk serverades i Åstorp på internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen firades med musik, föreläsning och kreativa bakverk

Åstorp 170308
Den internationella kvinnodagen den 8 mars firades på Åstorps bibliotek med musik, föreläsning och kreativa bakelser i form av kvinnobröst med hallon som bröstvårtor. Lika kreativa som bakverken var de sprittande, fantasifulla arrangemangen i Kulturskolans musikshow som inledde kvällen.
Det var positiva, uppkäftiga texter med girl power i häftigt tempo som levererades av eleverna och deras lärare. Ugly heart, Send my love och Lalehs ljuvliga låt om vårens första dag m.fl. hann avnjutas innan bakelserna slank ned.

Läs mer...Producenten Christina Wallin och Ricardo Koanuka

Entreprenörskola i Åstorp för
kvinnligt företagande

Åstorp 170308
Det behövs följeslagare/förebilder som vägleder, coachar och inspirerar på vägen till målet. Visserligen gäller det oss alla men blivande entreprenörer i synnerhet. Osäkerheten tar lätt över när de första stapplande stegen tas vid vägskelet. Entreprenörsskolor i olika former kan bli bästa stadiga kryckor för att våga gå vidare på den inslagna vägen.

Läs mer...Lennart Palm

Från dödskul till gravallvarligt

Kvidinge 170307
– Förr började vi vår historieskrivning från år noll, idag från 1981 när Zlatan föddes.
– En genomborrad tunga var en fiendes verk på en krigare under stormaktstiden. Idag kallar vi det piercing!
– Dr var inte förkortning av doktor utan av dräng till många släkforskares förtrytelse...

Lennart Palm har bokstavligen ålat krälat sig igenom åtskilliga gravvalv under Sveriges kyrkor för att dokumentera vilka som döljer sig i de oftast anonyma kistorna...

9 mars kommer Lennart Palm till Kvidinge hembygdshall. Se tidigare reportage då han besökte Hillesgården...

Läs mer...Gatan med Finkeramiska i bakgrunden

Christer Strömholm får en egen gata i Höganäs – långt från Place Blanche i Paris

Höganäs 170222
Den berömde fotografen Christer Strömholm får en gata i Höganäs uppkallad efter sig. Det är den nya gata som via Blå Hallen ska förbinda Centralgatan med Röretområdet där Saluhallen och Räddningstjänsten finns. Idag är det en gång- och cykelstig.
Christer Strömholm, världskänd svensk fotograf och grundare av Fotoskolan i Stockholm hade hus i Höganäs under många år och skulle fyllt 99 år i år. Han avled 2002. Särskilt berömda blev hans skildringar av transsexuella kvinnor i 1950-talets Paris.
Gatan ska bli bilgata förbi fd Finkeramiska och Blå Hallen och det var geodataavdelningen som föreslog namnet.
Byggnadsnämnden har nu beslutat att gatan ska heta Christer Strömholms Gata.

Text och foto: Nättidningen Fyren, Höganäs


Så var det dags igen – för 31:a året!

Åstorp 170222
Nominering till Årets Företagare, Årets Entreprenör och Årets Nyföretagare i Åstorp 2016.

Läs mer...Mats Andersson på Åstorps biblioteksgalleri

Han trycker, skrapar, droppar och kastar färger på stora linnedukar och utmanar material och textur...

Åstorp 170215
Det är explosiva, glansigt färgstarka, i ögonenfallande målningar som Höganäskonstnären Mats Andersson ställer ut på Åstorps biblioteksgalleri med vernissage lördagen den 25 februari.

Läs mer...Åstorps Riksteaterförenings årsmöte redovisade en blygsam vinst

Åstorp 170215
Det känns som om hela släkten är här, konstaterade Wolfgang Heu – en i styrelsen som slogs av den opretentiösa, familjära stämningen i föreningen.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Åstorps kommuns ekonomichef Magdalena Stajcic

Åstorps bokslutskommuniké presenteras

Åstorp 170202
Kommunen har en fortsatt positiv befokningsökning och arbetslösheten har minskat. Ett något lägre resultat än budget för 2016 redovisas...

Läs mer...Nu rensar man luften i Åstorps kommunhus

Åstorp 170203
Åstorps kommun är idag mitt inne i en process för att lösa problemet med den dåliga luftkvaliteten i kommunhuset. Personalen mår dåligt i kommunhuset. Det är trångbott och luften undermålig - ett arbetsmiljöproblem som man länge varit medveten om på alla nivåer i kommunen - även från arbetsgivarhåll.

Läs mer...


Ett vitt tillfälligt gästspel...


Så kom snön till Åstorp...


...och till busskuren i västra KvidingeSusanne Nordberg och Anders Öhrn sketchar om aktivt åldrande

Hillesgårdsrevyn 2017 –
Glitter, glamour, lek och allvar

Hillesgården/Stidsvig 170105
Glitter och glamour, lek och allvar i en bubblande välkryddad anrättning med stark doft av champagne, festivitas och en äkta sprudlande spellglädje…
Årets Hillesgårdsrevy lyckas med konststycket att sätta fart på avdomnade livsandar samtidigt som den mer än gärna för oss tillbaka till barndomens gömda sorglösa gapskratt som legat alltför länge på vänt.

Läs mer...


PRESSRELEASE

I spänd förväntan... Foto: Tomas Montelius BMZ.se

Åstorps kulturskola bjöd på gratis julkonsert!

Åstorp 161206
Kulturskolan (f.d. Musikskolan) i Åstorp höll sin tradition levande då skolans elever och lärare bjöd på julkonsert i Björnekulla kyrka.
Under kvällen fick den talrika publiken chans att lyssna på både enskilda solister men även ensembler som Rockskolan, Kick off, Stjärnbusarna, Stråkorkestern, Symfoniorkestern och en kör från skolan.
Kvällen omfattade en musikalisk resa där publiken njöt av både modern och klassisk musik som spände över tid – från Vivaldi till Toto och även arrangemang av skolans egen lärare, Kenneth Westergren. Avslutningsvis sjöng samtliga 80 medverkande tillsammans.I brist på snö och renar får traktorn duga...

Hur skulle julmarknaden i Kvidinge vara – om inte precis som vanligt...

Kvidinge 161204
Kvidinge håller på sina stolta traditioner, glider troget in på efterkälken med sin julmarknad den andra advent.
Allt förflöt likt tidigare års firande på gården intill kyrkan, där Kvidinge IF:s Loppis har sin populära lada med Quidinge Lantbruksmuseum i ena längan.

Läs mer...Torsson drog ut nostalgiska klippanbor i duggregnet

Bejublad Torsson-revival fyllde torget med över 1000 gamla och unga fans

Klippan 161126
Klippans kommun har varit föredömlig aktiv vad gäller events, mässor och utställningar. Och folket inte bara hittar dit. Ibland är intresset så stort att de går man ur huse.
Över tusen personer samlades på torget för att lyssna på ett av Klippans kända och populära band – Torssons som var verksamma på orten under många år men nu är stationerade i Lund.

Läs mer...Karin Laserow gästar Hillesgården

Med en räv bakom örat och tungan
rätt i mun...

Stidsvig/Hillesgården 161123
– Hon kan få en gråsten att bli intresserad, denna Kajsa Kavat som svär som en borstbindare. Så träffande inleddes presentationen av Karin Laserows framträdande/show på Hillesgården denna onsdagskväll. Det var fullsatt intill minsta extrastol av en publik som fallit pladask för den orädda lilla, späda och viga 66-åriga antikexperten och antikhandlaren med hennes desto bredare, bräkigare skånska. Mest känd för den stora allmänheten är hon från bl.a. TV-programmet ”Bytt är Bytt”.

Läs mer...Lina Ekdahl

Uppskattad författarafton med
Lina Ekdahl på Åstorps bibliotek

Åstorp 161115
– Den här dikten skulle alla världens ledare tvingas läsa, ropade en dam i publiken på en författarafton med Lina Ekdahl på Åstorps bibliotek.
Om hennes dikt ”Konflikten är lös” nått några höjdare är inte en omöjlighet då denna poetissa och dramatikers dikter är översatta  till tyska, ukrainska, makedonska och t.o.m. khmer.
”Nu säger jag det för allra sista gången- Sluta nu. Om jag ser någon av er skjuta en gång till. Då blir det ingen efterrätt.”

Läs mer...Flärd, glitter och glamourmässa i Kulturhuset Björnen i Åstorp

Åstorp 161029
Flärd, glitter och glamour tycks behövas mer än någonsin antingen enbart till lyst eller för att med ett fast grepp gräva långa naglar ned i plånbokens skrymslen. Här kan det lekas och fyndas utan större hål i börsen.
Tre mässor hölls samma dag – lördagen den 29 oktober i Helsingborg, Höganäs och Åstorp.

Läs mer...André Prah

André Prah´s krigshjältar hjälper oss att känna, förstå – och att aldrig glömma

Kvidinge 161027
–  Att låta sig beröras, att våga vrida riktning på stelnade tankebanor, öppna kranen till forsande känsloströmmar, ta emot det dolda budskapet, se skönheten och förundras…
Så kan det kännas när god konst inom alla kulturyttringar och geografiska gränser överrumplar, fångar upp och stannar kvar hos betraktaren.
Får man dessutom fysiskt röra, smeka objekt eller skulpturer höjs gärna varseblivningsgraden ytterligare. Alla sinnen blir uppkopplade. Upplevelsen hittar sin givna plats i hjärteroten och blir bestående.

Läs mer...Fr.v. Jacob Lasson, ordf. Företagarna Ängelholm, Susann Cardell, näringslivsutvecklare i Åstorp, Anna Hansson Kalaris, HR-chef på ESS i Lund, Christer Andersson, VD på 3 Hus i Åstorp och Annika Vink, v. ordf. för Företagarna i Åstorp

Företagarträff på Tingvalla i Åstorp

Åstorp 161024
På företagarträffen i Tingvalla berättade Västra Brobyfödda Anna Hansson Kalaris, tidigare HR chef i Sony Sverige, idag HR chef för forskningsanläggningen ESS - om sina erfarenheter från arbetslivet i den japanska koncernen med global verksamhet.

Läs mer...Ingrid Bergman gästade Kvidinges
nygamla biograf Biorama

Kvidinge 161021
Efter femtioåtta år återuppväcktes så den funktionella, trivsamma lokalen som biograf i torsdags.
– Det är ett experiment som vi hoppas håller i sig. Den fyller ett stort hål i regionen, konstaterade invigningstalaren Ulf- Melvin Fjellström.

Läs mer...Bengt Dahlberg och Angela Kovács

Föreställningen Varje Våg – Ett inlägg i flyktingdebatten"

Åstorp 161019
En skara bönder på havet på väg mot en dröm och ett okänt mål från artonhundratalets Sverige som ser sina fattiga torp försvinna vid horisonten…
Dagens flyktingar från Syrien som har sina sönderbombade hem etsade på näthinnan, även de med drömmar om en bättre värld och ovetandes om vad som väntar…
Båda söker sig bort, allt för att skaffa sig ett bättre liv till vilket pris som helst, även risken att mista livet på ett skrämmande hav som både tar och ger.

Läs mer...Pia Nordqvist, utställningsansvarig på Åstorps bibliotek med Dylanböcker...

Dylan som Nobelpristagare? Ett skämt tycker många "litteraturvetare"...

Åstorp 161013
Va, Bob Dylan litteraturpristagare! Det måste vara ett skämt!
Så kunde det låta på Åstorps bibliotek som bjöd på mingel, bubbel och gemenskap inför tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur.
Ett flertal kända asiatiska, afrikanska författare förutom italienska Elena Ferrante och amerikanska Joyce Carol Oates tipsades och diskuterades innan den stora, mycket oväntade skrällen. För en rejäl skräll är det att välja ut en låtskrivare till ett Nobelpris i litteratur.
Rätt eller fel… Därom tvista di lärde och lär göra det länge än.
Men det kan ge extra kraft och mod till världens poeter och låtskrivare. Kanske kan det även bidra till att de som av födsel och ohejdad vana inte gillar lyrik och poesi att öppna pärmarna till dammiga böcker i bokhyllan.
Eller varför inte studera texterna lite närmare i skivsamlingen därhemma, där Bob Dylan sedan länge haft en given plats hos de flesta av oss.
För älskad av många världen över det är han, i antal troligen mer än tidigare s.k. ”smala” pristagare!
De som har satsat på Dylan på bettingsiterna har nog kammat hem storkovan...


Bob Dylan – Bilden hämtad på internetMånga intresserade kollade förslagen till Björnekulla Ås

Många nyfikna och intresserade när kommunen presenterade förslag för
Björnekulla Ås framtid

Åstorp 161010
– Det cyklas, gås och mås på Björnekulla Ås…
Den pigga rubriken lyste på en av tre skärmar med arkitektförslag gällande planeringen av f.d. Björnekulla Fruktindustriers attraktiva tomt som visades på medborgardialogmötet i tisdags.
Medborgarmötet var det allra första embryot och startskottet till Björnekulla Ås, riktat till allmänheten.

Läs mer...Kerstin Svensson och Judy Barta hänger vågrätt

Färg & Form i Galleri Ekbacken i Bonnarp

Bonnarp 161009
Vem har inte telefonklottrat, kladdat läroböcker fulla eller planlöst kladdat på servetten vid kaffebordet? Kluddat på det som ligger närmast i glada vänners lag?
Pennan far ofta iväg vare sig du vill eller inte.
Resultatet hamnar för det mesta hopknycklat i papperskorgen efter en leende förströdd blick på papperstussarna.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Anders Kompass

Anders Kompass – Årets Hillesgårdspristagare

Stidsvig 161003
Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman, får årets Hillesgårdspris för medmäsnsklighet och mod. Han slog larm om att barn utnyttjade sexuellt, men blev då utfryst och anklagad. Trots det stod han upp för sanningen. Priset delas ut av Eva Rydberg vid en ceremoni söndagen den 13 november. Allmänheten är välkommen.
–Anders Kompass får priset för att han genom sitt agerande tydligt, kraftfullt och ödmjukt påminner om vad varje människa är mäktig om hon vågar lyssna på sitt samvetsstyrda hjärta, skriver prisets jury i sin motivering.
– Jag känner mig djupt hedrad av att få detta pris, säger Anders Kompass. 
Priset består av en prissumma på 50 000 kronor samt ett glashjärta, formgivet av glaskonstnären Karin Hassle.Allez, allez hojtade den franske gruppledaren och inrättade leden

ÅstorpTIngvalla 160915
Allez, allez... Med raska steg gick färden första sträckan på Skåneleden, 1,5 mil för en avstickare till Tomarp. Eurorandos franska delegation, omfattade c:a 200 personer, alla utrustade med ryggsäck, vattenflaskor och fotriktiga skor – de flesta proffsvandrare som gjort många vandringsresor runt om i världen.
Strax efter asnlände de spanska vandrarna i sina bussar...

Läs mer i tidigare reportage...


Tjusig mustasch och vandringsstavar... en äkta fransman äntrade Söderåsens bokskogarUlf Glemme, Carl Petersson och Anna Pietrozak

Unga musicerande gäster i
dokumenterad världsklass

Hasslarp 160911
Dagmar Glemme Art Center – De sköna konsternas lustgård, där utsökta trädgårdsscenerier tävlar med sten- och glaskonst i det gröna medan konst i skilda tekniker samsas i galleriet, bjöd på ytterligare en dimension av konstnärliga uttryck denna söndag. Unga, musicerande gäster i dokumenterad världsklass, världspianisten Carl Petersson, klassiska gitarristen Anna Pietrzak och debutanten Ulf Glemme bjöd på en oemotståndlig, högkvalitativ och variationsrik konsert på en liten funktionell utomhusscen.

Läs mer...Jill Johnson lägger ner sin sten vid Walk of Fame på Storgatan i Ängelholm

Tusentals åskådare såg Ängelholms
Walk of Fame invigas

Ängelholm 160910
Det känns bra att ligga med Jill Johnson på Storgatan, deklarerade Ragnar Skanåker, flerfaldig OS- och VM-mästare i pistolskytte när han premierades för sina insatser med en sten i Ängelholms egen Walk of Fame. I lördags var det festlig invigning på Storgatan (gågatan), stadens egen Hollywood Boulevard –  mitt i det pulserande gemytliga folklivet av shoppande människor i alla åldrar.

Läs mer...Gissa vem som har vilket jobb var inte helt lätt. Ingen fick rätt...

Yrkescaféer med speeddating på Åstorps skolor en lyckad satsning för niorna

Åstorp 160907
I Åstorp har man infört ett fungerande koncept med ”yrkescaféer” och ”speeddating”, där folk i olika yrken berättar om sina yrkeserfarenhet och där eleverna, uppdelade i ett flertal mindre grupper får fråga allt vad tygeln håller.

Läs mer...Dånande rockmusik och picknic i det gröna...

Nu har Kulturhuset Björnen kvicknat till efter sommarens avkopplande halvslummer

Åstorp 160820
Lördagen den 19 augusti körde man igång höstsäsongen med ett alert adrenalinpåslag av Rockfront som bjöd på en familjär musikfest i det gröna.
Det var fullt ös redan vid tvåtiden på eftermiddagen och skulle fortsätta fram till elvatiden på kvällen.
Många ville synas och höras och möta åstorpspubliken som satt på filtar i gröngräset, vaggade barn, käkade korv, bälgade i sig kaffe eller tog en rök i smyg.

Vi hade turen att få lyssna till bandet ”Lady Luck Combo” som levererade en välgörande mix av country och rockabillymusik.

Pyttesmå ungar stal uppmärksamheten från scenen med lyckliga danssteg och vild akrobatik till bandets lockande Söderns rytmer. Rockfront tycks lika seglivad som rocken.

Föreningen Rockfront har rockat fett sedan 1985 och har ett fortsatt etablerat samarbete med Studiefrämjandet.Janne Tromark, platschef på Bilsportarvet

Bilsportarvet firade 10-årsjubileum

Ljungbyhed 160802
Bilsportarvet säger inte mycket för den oinvigde…
Men för den bilsportintresserade säger det desto mer. Bilsportarvet startades av Svenska Bilsportförbundets direktör Gunnar Elmgren och K.G Schildt med avsikt att i ett speciellt arkiv bevara den svenska bilsporthistorien.

Läs mer...Kristin Amparo, Danne Stråhed och Guhild Carling

Hovturnén 2016 – ett kärt återseende på Tomarps kungsgård

Kvidinge 160730
Kan man suga på samma karamell hur länge som helst?
Den frågan ställde sig en besökare innan det ridande gänget i Hovturnén tutade och körde igång i parken på Tomarps Kungsgård.
Jodå, om kocken som i detta fall – härföraren Wille Crafoord - är en erfaren Karamelodikstipendiat som förnyar receptet med nya smaktillsatser och udda kvalitetskryddor varje sommar.
Lill Lindfors, Arja Saijonmaa, Dan Hylander, Nanne Grönvall, Linda Bengtzing och Richard Söderberg är bara ett få tal av de namnkunniga artister som satt extra sprätt och vitaminer till anrättningen hos den ridande Hovturnén genom åren.

Läs mer...Allsång på torget – ett populärt nöje

Åstorp 160728
Så vänder vi på bladet och vad hittar vi väl här om inte Dagny som kom hit och spill….
Så blev det så återigen en lyckad Allsångskväll på Stora Torget i Åstorp, den femte i ordningen.  
Det treaåriga enkla, raka konceptet med allsångskvällar i arrangemang av Åstorps Teaterförening och med huvudsponsor Swedbank tycks redan ha blivit en mycket uppskattad tradition.
Det var gott om folk i alla åldrar i stolar, rollatorer, barnvagnar samt inte minst i fönstren i de närliggande fastigheterna.
Quidinge Country Rockers på den mobila scenen, sponsrad av Fredrikssons åkeri, är ett rutinerat, älskat band som kan ta sin publik med säkra gitarrer, rena strupar och ett småputtrigt familjärt gemyt.
Maria, Bengt, Bosse Wikström, Dennis Tannerberg och Mathias Johanssson rockade loss och fick snabbt publiken med på både noterna och låtarna.
En mysig sommarkväll, fylld av musik och gemenskap – tyvärr fortfarande ett mycket udda inslag i Åstorps city.
Men det tycks ändå gå framåt sakta men säkert.
Vissa av medborgarprojektet Vision 2.0:s intentioner har kommit igång bl.a. Perslunds lekplats, förvandlingen och moderniseringen av det tidigare trista torget som får ytterligare livskraft med artistuppträdanden på den funktionella mobila scenen.
Närmast äntrar Lasakungen scenen den 11 augusti.Johan Mogensen f.d. stadsarkitekt och Jan "Jansa" Nilsson f.d. kommunalråd var hedersgäster vid invigningen av Skogslunds nya bygge på Vramsvägen, transporterade med VM-fyrspann från Åstorps Ryttarförening

Landets modernaste och mest kreativa radhusbygge invigt i Åstorp

Åstorp 160708
– Tack vare framsynta politiker och en byggherre som aldrig gett upp, står vi nu inför landets modernaste och mest kreativa radhusbygge för en prisvärd peng, deklarerade arkitekt Inger Thede på invigningen av  Skogslunds innovativa radhuslänga.
Det säger mycket om det teamwork som är nödvändigt för att ett stort, nytänkande projekt att fungera i en bransch som i stort räknas som konservativt.

Läs mer...Gustav Bondes kvartett fr.v. John Elmquist, Otto Johansson, Marcus Karlsson och kapellmästaren Gustaf Bonde

Jazzbaciller även i yngre generationer

Kvdinge/Tomarp 160706
Skönt att höra att även den yngre generationen fångats av jazzbaciller, dessa livslånga känningar som kryper in under skinnet på de lyckligt drabbade.
I onsdags uppträdde Gustaf Bonde kvartett på Tomarps kungsgård – årets första program på borggården.
Det var ett ungt, nytänkande gäng – utbildade på Skurups folkhögskolas jazzlinje - som drog i gång i en svängig sättning utan blås.
Men den verkliga blåsten var tillräcklig för att vi inte skulle sakna den musikaliskt heller.
Med drivna, säkra gitarristen Gustaf Bonde som orkesterledare bjöd basist, trummis och pianist på softade, avslappade och lekfulla arrangemang i såväl jazzstandards som egenskrivna låtar.
Mer mjuk och meditativ jazz än det sedvanliga ”stompandet” framför allt i några av Gustaf Bondes egna låtar som lovade gott.
Det är ett lyckat grepp att även inte etablerade men begåvade talanger får en chans att visa vad de går för och framför allt känna in en publik på denna unika scen.

Kommande vecka är det Leonard Cohen alias Janerik Lundqvist som äntrar scenen. I år finns de flesta genrer representerade på borggården i en skön mix.
Irländsk musik av Quilty samt Lilla Operafestivalen och Hovturnén väntar framöver.Med på invigningen var kommunstyrelsens vice ordf. Hans-Ingvar Jönsson, Jörgen Wallin, teknisk chef, Petra Hyltén-Cavallis från Kompan lekplatsredskap, Henrik Patulski, förman på tekniska kontoret och näringslivsutvecklare Susann Cardell

Perslunds upprustade lekplats nyinvigd

Åstorp/Perslund 160616
Det blev lekfull fest med godis, glass och ballonger med barnen som livliga huvudaktörer, när Perslunds lekplats invigdes torsdagen 16 juni. 
Inte ens de elaka vädergudarna kunde motstå de små.
Solen gjorde visit vid invigningen av lekplatsen där barn från Nyvång och Haganäs själva fått vara med och bestämma utformningen. Projektet är ett led i kommunens medborgarprojekt för ett levande city, ”Vision 2.0”.
Gungor stod högt på önskelistan. Här slipper man slåss om gunget.
Det var ovanligt mycket gungor, en borg med rutschkana, stora sandlådor, massor med klätterställningar, gungbräder, mjuka grönområden…
Bästa och mjukaste material på marken under alla aktivitetsanordningar…
Med andra ord – här finns allt en unge kan önska sig i lekväg.
Men det allra finaste var ändå att på barnens önskelista stod även ökad tillgänglighet. Eller som de själva uttryckte det:

– Alla skall kunna vara med och leka!

Hans-Ingvar Jönsson, kommunstyrelsens vice ordförande, invigningstalade dvs berättade en saga som även kommunens  representanter lyssnade till medan de slickade sponsrad glass från generösa OJ.

Sedan togs sista spadtagen i sandlådan med många sponsrade små, röda spadar.

Oskar Jakobsen

"Rötter" – Oskar Jakobsen minns sin barndoms Ängelholm

Ängelholm 171013
Hur stämmer våra barndomsminnen med verkligheten? Många som efter decenniers bortavaro återkommer till gator där de lekt som barn, blir ofta lätt konfunderade. Var huset så litet? Teglet så rött? Exteriöra förändringar accepterar vi. Men att perspektiv, avstånd och storlekar i minnenas bank inte överensstämmer med verklighetens, är svårare att anamma. Vi har vår egen bild av barndomens verklighet och vi bevara dem genom livet.
Rötterna är sega. Den visuella bild från barndomen vi skapade oss om omvärlden som barn i det lilla, nära livet, är fastetsat på näthinnan, vill ändå inte släppa taget. Vi glömmer att barn bor i ett annat slags land än vi och att vårt eget synsätt förändrats.

Läs mer...Joanna Thede

Konstnär som sprider ljus i Klippan

Klippan 171013
Det är ljuset, denna förvandlingens mästare, som gör det slutliga jobbet för konstnären och ljusinstallatören Joanna Thede från Råå.
I utställningen “Kura skymning” på Klippans konsthall vill hon i lätta installationer och skulpturer visa, hur ljusets gäckande lekar och skiftningar, reflexer och skuggor, kan förändra en utställning, få den att ändra karaktär, färg och stämning.

Läs mer...
För tredje gången i Bonnarp...

Bonnarp 171007
Susanne Jardeback Olesen, KRO-medlem ochNobelkonstnär leder en målargrupp sedan många år. De senaste tre åren har gruppen, som består av 25 medlemmar, såväl kvinnor som män, ställt ut Ekebackens konsthall i Bonnarp.
I år är det 22 medlemmar som visar vardera 4 verk.
Trångt var det om saligheten vid hängningen men Susanne pekade med hela handen och föreslog lämpliga ytor för alla utställare.
– Efter alla kreativa möten genom åren, ville man ha mer och då blev det utställningar i Bonnarp, säger Susanne.
Att det blev Bonnarp, beror på att Gunnel Säflund-Almered och hennes man har en ramverkstad och i anslutning till denna, ett stort galleri – Ekebacken. Utställningen som kallas "Konst(igt) i Färg&Form" har öppet:
lörd & sönd 14-15/10 samt 21-22/10.
Förälskelse, passion och frihet

Klippan 171007
Eva Tornälv ställer ut sina kärleks- och passionsbilder i Atriet i Klippans bibliotek. Eva har målat sedan femtonårsåldern och har ställt ut bl.a. på Åstorps biblioteks konstvägg, på Örenäs och i Oxhallen i Helsingborg.
Hon arbetar även med papier maché, där hon bl.a. gör manshöga riddarfigurer.
I pipelinen ligger Jeanne D´arc som en pendang till riddaren...
Dessa visas dock inte i den aktuella utställningen som pågår t.o.m. 31 oktober.Sarah Lehmann

Sarah Lehmann kickade igång Malmö Operas säsongsutbud

Åstorp 170924
– Ett kulturellt växthus fyllt med värme och energi…
Så beskrevs Malmö Opera av operans nya ambassadör Sarah Lehmann som taggad och engagerad höll en strålande kick off om operans kommande repertoar tillsammans med pianisten och ackompanjatören Annika Bielk från Damorkestern.
Sarah Lehmann tillhör det unga, mångsidiga gardet “triple threat” som behärskar såväl dans som sång och skådespeleri - ett måste inom genren av idag.
Röstbajningar, stel plastik och överdriven mimik som var vanligt förekommande bland opera- och musikalartister bara för ett par decennier, sedan är gudskelov ett minne blott. Skickliga sång-, tal- och danspedagoger tycks ta väl vara på sina begåvningar i ett mer tekniskt, avancerad ljudrum.

Läs mer...Skulptur av Eva Lange

Konstruktiv tendens på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarp 170914
Utställningen Konstruktiv tendens kan ses som en hyllning till Monica Urwitz som avvecklade sitt galleri Konstruktiv tendens 2009 efter 28 års verksamhet, säger koordinator Ilkka Pärni, en av de tjugo utställare som ställer ut på Tomarps kungsgård med vernissage lördagen den 16 september.
Alla utställare har ställt ut på Konstruktiv tendens galleri i Stockholm.

Läs mer...


Utställningen var långtifrån färdig vid magazinets besök
En megastor ungdomsorkester från Tjeckien gästade Åstorp

Åstorp 170908
En c:a fyrtiofem musiker stark orkester från norra Tjeckien intog Kulturhuset Björnen på fredagskvällen. De var nästan dubbelt så många som publiken!
Den annars så fina konsertlokalen i Björnen räckte inte till volymmässigt för alla blåsinstrumenten i orkestern. Ljudnivån var olidligt hög då de i övrigt välspelande ungdomarna drog igång.
Gästspelet som egentligen skulle varit utomhus, arrangerades av Ängelholms och Åstorps kulturskolor.


Flertalet av åhörarna fick dämpa ljudet med handflatornaKatinka Husberg

Ett maximalt överflöd av färger, former, ljus, rörelse, balans och djup

Åstorp 170908
Maximalisten och koloristen Katinka Husberg är ständigt på språng. Katinkas livfulla, intensiva personlighet speglar sig i mångt och mycket i hennes abstrakta oljemålningar där ett färgstarkt, till synes virvlande kaos tar plats under professionell kontroll.

Läs mer...Agneta B Lind

Agneta B Lind, fjärde generationens textilkonstnär ställer ut i Klippan

Klippan 170901
Agneta B. Lind som ställer ut på Klippans konsthall den 2 september visar bildvävar på temat “På och under ytan”.
Agnetas bildspråk är lika rent och klart som källvatten - enkelt, balanserat och nyanserat.  

Läs mer...


PRESSRELEASE
Karin Roos och Susanne Persson ställer ut i Hillesgårdens konsthall

Hillesgården/Stidsvig 170901
Susanne Persson, som numera bor i Malmö, har studerat konst och kalligrafi i USA, Japan, Belgien och Irland. Hon har haft ett 50-tal utställningar, och hon målar främst i akvarell, men kombinerar också kalligrafi med akvarell, och arbetar i keramik.
- Genom färgval och lek med djup, ljus och skugga, skapas en harmoni i akvarellerna med en andlig/ mystisk prägel. De flesta bilder planeras inte utan växer fram under processen. I mina målningar vill jag förmedla känslor och behov som motiverar människor att ha en positiv livsattityd, säger Susanne Persson.
Karin Roos är bosatt i Båstad. Hon har ställt ut på många ställen sedan mitten av 1990-talet.
- Bild, färg och form har alltid intresserat mig, rörelsen och leken inom dessa tre skapar för mig ytterligare en dimension som tilltalar kommunikationen mellan mitt yttre och inre öga, säger Karin Roos.

Utställningen pågår 3 september till 15 oktober 2017.´
Helsingauburgs Långbågegille bjöd på riddaruppvisning vid Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomsrp 170820
Livslevande riddare, inte fattiga eller digitala, red och stred på Tomarps kungsgård söndagen den 20 augusti.
För alla småttingar som hittat dit på riddaruppvisning och långbågeskytte med sina föräldrar överträffade verkligheten de digitala spelen denna regniga söndag. Bättre autentisk medeltidsmiljö än kungsgårdens anrika, lär vara svårt att hitta.
Ponnyridning och provapåskytte för de vuxna, inblick i medeltida tälthushåll, dess kläder, förnödenheter, vapen och utrustning stod på programmet i väntan på uppvisningar och riddarhistorik. Att den virkade brynjan på den medeltida riddaren kan jämföras med polisens skyddsväst i kevlar, var en parallell som nog många av det yngre gardet inte tänkt på. Inne i caféet serverades mer kaffe än saft. Springet i benen gjorde att saftgänget även drog sig uppför trappan till konsthallen och kunde beskåda Nils-Gunnar Zanders vackra utställning.
Kultur inne och ute.
Riddarspelet var ett färgstarkt, efterlängtat familjeevenemang som drog lika mycket folk som de tidigare två åren.
Helsingborgs långbågeskyttar bör känna sig helt hemma på ägorna, inte bara p.g.a. den orörda historiska miljön. Under sommartid spänner de nämligen sina bågar där och tränar upp sin pricksäkerhet vissa helger.
´
Albin Fredriksson med familj underhöll
på Gamla Torg

Åstorp 170810
Allsång tycks vara rätta melodin för att få ut folk från stugvärmen i Åstorp.
Två sommarkvällar med det populära allsångsinslaget arrangerades även i år av Riksteaterns Åstorpsförening.
Det första regnade visserligen bort på sedvanliga Gamla Torg men vändes i stället till ett lyckad evenemang på Kulturhuset Björnen.
Men sommartid står alltid utomhusarrangemang högst på listan.
Medan ca 120 samlades för allsång i Kulturhuset , hittade tre, fyra gånger fler till denna varma, sköna allsångskväll med familjen Fredriksson på Stora torg. Tre generationer Fredriksson stod på underhållning och allsångsledning denna kväll
Det stora dragplåstret i den musikaliska släkten Fredriksson, var naturligtvis nioårige Albin Fredriksson. Denna lille frejdige multimusikant och sångare charmade hela svenska folket med sin frejdiga version av “Guld och gröna skogar i Allsång på Skansen. Men Åstorp var först på plan...
Redan året innan vunnit åstorpsbornas hjärtan på en spelning på Gamla Torg, dit han återkom i år under en av torparedagarna.
Denna en av sommarens vackraste kvällar visade han att inte bara kunde sjunga, spela dragspel och gitarr utan även hantera altsax med den äran.´
Allt var sig likt, inklusive vädret

Kvidinge och Mjöhult/170729
Svedberga IF firade 40 år som loppisarrangörer och tusentals besökare sökte sig idrottsplatsen i Mjöhult. Inte en P-plats att uppbringa på många hundra meter... Utbudet däremot, skilde sig inte speciellt från Kvidinge IF:s loppis. Evenemangen gick av staplen samma dag, samma tid.
Varför inte "loppa" på olika dagar, eller åtminstone på olika tider?
Konkurrensen märktes tydligt, då betydligt färre besökare kunde räknas i Kvidinge jämfört med Mjöhult. Dessutom var det många mindre loppisar runt om i bygderna som hakade på...
Otur med vädret hade alla arrangörerna. Fina trämöbler, stoppade fåtöljer, sängar och soffor tog stryk av det ihållande regnet.

Bilden ovan samt de två närmast under är från Kvidinge. De övriga från Mjöhult.´
Souvenirer är lika med minnen

Åstorp 170727
Gallerier och konsthallar känns främmande för stora kategorier medan de är frekventa spännande, upplyftande mötesplatser för andra.
Det fenomenet är påfallande på vernissager, framför allt i landsbygdens gruv- och brukssamhällen där kulturyttringar i generationer räknades som snobberi och lyx. Vibrationer från den tiden då konst var någonting konstigt, sitter tyvärr kvar i nedärvda gener i onödan hos alltför många.
Medelåldern är hög på konstens och teaterns scener och arenor. Det är också oftast samma personer som återkommer, vilket för utomstående kan tydas som ett sällskap för inbördes beundran med dolda “tillträde förbjudet” skyltar gömda i rock- och dräktärmen.
Barn och tonåringar lämnar gapande tomrum i kulturens finrum.
Det gäller att successivt få även de yngre att se bibliotek, konsthallar som naturliga, spännande mötesplatser.
En grupp från Kultur- och fritidsförvaltningen i Klippan har nu tagit ett nytänkande grepp för att få nytt blod till Klippans konsthall. Alla får vara med och skapa i högsommarens satsning – Utställningen “Souvenirer - är lika med minnen”.
Vem som helst har fått lämna in prylar, pinaler från resor eller andra minnesvärda upplevelser till en samlingsutställning i konsthallen. Minnena kommer från hela världen – allt från ryska Babuschkadockor till japanska ätpinnar och penisfodral från Nya Guinea.
Över åttio souvenirer från hela världen med nedtecknade provenienser och berättelser därtill, kommer nu att rymmas i den generösa konsthallen med vernissage lördagen den 29 juli. Fler lär det bli...
Under hela utställningsperioden som pågår t.o.m. 27 augusti, får fler chansen att medverka i utställningen med sina minnen. T.o.m. selfie och groupies kan platsa.
I samband med utställningen hålls kurser för barn eller hela familjen i Konsthallen under ledning av Jasmine Cederqvist eller Jim Nilsson.
Se vidare info ang. dessa och tidsangivelser på klippan.se.

“Souvenirer är lika med minnen” har vernissage på Klippans konsthall lördagen den 29 juli och pågår t.o.m den 27 augusti.Maria Berent och Viktoria Ljungberg Hötzel

"A reflection of Nature" på Dagmar Glemme Art Center i Hasslarp

Hasslarp 170713
Sagan och myten leker tafatt och öppnar till en parallell lockande fantasifull värld, fjärran den prosaiska, redan vid grinden till Dagmar Glemme Art Centers  blomstrande oas.
Konstnären och galleristen Dagmars livsbejakande invånare i sten, glas och väggkonst som hälsar välkommen i den överdådiga trädgården, har fått likasinnade gäster – Maria Berent och Viktoria Ljungber Hötzel.

Läs mer...
Konst som ställer frågor på
Galleri Moment

Ängelholm 170713
– Jag vet inte vart det  bär hän! Mitt sätt att jobba med flera olika tekniker, gör att det ena ger det andra. Det ger inte utrymme för annat! Halva jobbet görs vid tryckpressen!

Läs mer...
Byavandringar i Kvidinge med
10 års mellanrum

Läs mer...
Chrissie Lundström

Chrissie Lundström ställer ut sina figurer och målningar på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarp 170703
– Jag vill att min konst skall tala till känslan, inte till ett intellektuellt plan!
Det säger konstnären, scenografen och dramatikern Chrissie Lundström som ställer ut på Lilla galleriet på Tomarps Kungsgård.
Och nog talar hon till många skilda omtumlande känslor i denna underfundiga, mänskligt igenkännande och livskraftiga utställning, som hade vernissage 2 juli. Chrissie jobbar i ett gränsland mellan mellan teater, bild och skulptur, där det ena befruktar det andra. Ett växelbruk, kallar hon det själv...

Läs mer...Malin Kallbro

Malin Kallbro, Åstorps Björnboulare
klar för landslaget

Åstorp 170621
Malin Kallbro, 20, har gått från klarhet till klarhet...
Häromåret fick hon Åstorps kulturstipendium för sitt flöjtspelande och i år fick hon Skånes idrottsledarstipendium på 7000.-. Men det är på boulebanorna hon riktigt visat framfötterna...
Malin ligger på åttonde plats i Sverigerankingen för damer och hon deltog i damlaget som vann DM i trippel i år.
Som kronan på verket ringde förbundskaptenen för U23-damer och gav Malin en plats i landslaget och en biljett till EM i Frankrike senare i höst.
BMZ.se bugar och gratulerar.Nils Gunnar Zander

Mellan himmel och jord

Tomarp/Kvidinge 170608
– Skaparen ensam satt i den gränslöst famnande rymden, tänkte sin egen bild, tänkte sig mystiskt en brud. De orden av Stagnelius kan även en jordisk målare ta till sig.
Målaren och skulptören Nils Gunnar Zander har hittat sin egen brud - Urania, universums, astronomins och musikens musa som varit hans trogna ledsagare i de sköna konsterna i såväl skulpturserier som i måleriet. Den inspirerande, grekiska gudinnan fann han bl.a. i astronomens och författaren Camille Flammamarions skrifter.

Läs mer...


PRESSRELEASE

GALLERI MOMENT 10 juni – 8 juli
Med en estetik rotad i både japanska och svenska kultur- och designtraditioner, skapar Masayoshi Oya i stengods och porslin, arbeten som täcks av sofistikerade och levande glasyrer. Hans keramik kännetecknas av ett utpräglat estetiskt förhållningssätt men också en underfundig lekfullhet och lätthet.
Ursprungligen från Tokyo i Japan flyttade Oya till Sverige för att studera på Capellagården och senare HDK. Traditionell konst och hantverk från Japan har varit en stor inspirationskälla, men det är blandningen av både svenskt och japanskt, som idag inspirerar Oya att forma både sina idéer och sig själv som konstnär.Många nyfikna när Backsippan visades
för hugade spekulanter

Åstorp 170531
Familjeföretaget BRA Invest som blev Årets företagare i Åstorp 2016 ses som en föregångare inom bostadsbyggande på små orter. I koncernen med ca 1000 anställda ingår åstorpsföretaget BAB Byggtjänst som står som entreprenör samt fastighetesbolaget 3 Hus, KB Komponents och AB Dogman. Det höga bostadsområdet Backsippan på bästa läge Storgatan/Västra vägen har inte bara väckt berättigad uppmärksamhet och satt Åstorp på en ny, ovan karta. Det har dessutom bidragit till många välbehövliga arbetstillfällen på orten.
Nyfikenheten och intresset har varit stort ända sedan första spadtaget.

Läs mer...En Lambourghini Singorina, den enda i sitt slag visades upp i Klippan

Klippan Classic Car Show 2017

Klippan 170528
Det slår aldrig fel... Är det något som drar folk i alla åldrar är det bilar...
Veteranbilar eller extremfordon spelar ingen roll, allt är intressant.

Läs mer...Johan Herder med kompisarna Mats Olofsson och Mogens Marcus

Nytt kvalitetsloppis i Klippan

Klippan 170528
Efter många års samlande öppnade konstnären och utställningsdesignern Johan Herder sitt kvalitetsloppis på Ängelholmsgatan 7 i Klippan.
Här hittar man hundratals LP- och CD-skivor, massor med konst av kända och okända konstnärer samt en stor avdelning "diverse":
Varje söndag mellan kl. 11 och 15 finns Johan på plats i sin loppiskällare...Siavosh Derakhti

Från Rosengård till Vita Huset

Åstorp 170523
Han står på Forbes lista över Europas unga mäktigaste män, alla icke fyllda trettio år - Malmöbon Siavosh Derakhti.  Hans livsresa från värsting, bråkstake med attitydproblem på Rosengård till social entreprenör, inspiratör och föreläsare, uppmärksammad av världens stora, saknar motstycke. Vid president Obamas Sverigebesök 2013 bad han själv uttryckligen att få träffa Derakhti.  

Läs mer...Pål Olsson, rektor för vuxenutbildningscentrum i Åstorp

Sista frukostmötet för säsongen med Pål Olsson, rektor för vuxenutbildningen

Åstorp 170518
Det är inte bara förskolebarnen denna Förskolans dag som väntar på skolbänken framöver. Många vuxna är i samma situation.
På vårsäsongens sista frukostmöte den 18 maj, arrangerad av näringslivsansvariga Susann Cardell, var huvudtalaren Pål Olsson, rektor för vuxenutbildningscentrum i Åstorp.

Läs mer...Astrid Gate

Systrarna Astrid och Aino förvaltar arvet efter farfar Simon Gate

Hasslarp 170510
Ingen i hela världen mer än glaskonstnären Astrid Gate har lyckats med det imponerade svåra konststycket att framställa dubbel och trippel Graal!
Nu ställer Astrid ut på Dagmar Glemme Art Center tillsammans med lillasystern Aino Gate som även hon lyckats hitta nya oprövade, oväntade stigar inom glaskonsten. Begåvningar syns ofta ligga latent i generna i generationer, i väntan på rätt Halllujamoment. Det gäller även systrarna Gate.

Läs mer...Nina Slejsko Blom och Conny Blom

Landskapsmåleri av idag
i Klippans konsthall

Klippan 170510
– Landskapsmåleri är det mest ohippa man kan tänka sig, säger konstnären och konstvetaren Conny Blom som tillsammans med målaren och hustrun tillika Nina Slejsko Blom tar ett gemensamt grepp för att uppdatera det traditionella landskapsmåleriet i utställningen  “Samtida landskapsmåleri”.
I Klippans konsthall möts man av Nina Slejko Bloms starkt koloristiska, explosivt svällande naturmålning i akryl. Formatet är gigantiska nio meter brett, uppdelat i fyra landskap, hopsydda med stora korsstygn och med en rosett i avslutet. Som en humoristisk, expressiv present till naturen själv…
En guldplakett har följande undran: What is this life full of care, we have no time to stand and dare.


Läs mer...Ronny Sandberg, kommunstyrelsens ordf. klippte band och invigde kommunens första naturreservat, Prästamarken.

Prästamarkens naturreservat högtidligen invigt av kommunstyrelsens ordförande

Kvidinge 170507
– En oas, där man kan läka själen i en stressig tillvaro, en medicin för alla!
Det deklarerade Ronny Sandberg, Åstorps kommuns ordförande, vid invigningen av kommunens första naturreservat, Prästamarken i Kvidinge.

Läs mer...Riddare och långbågeskytt i full mundering

Folkvandring till Valborgsfirande på
Tomarps kungsgård

Kvidinge 170430
På Valborgsmässoafton bjöds det på en folkfest utöver det vanliga på Tomarps kungsgård. Publiktillströmningen bör vara en av de största i modern tid och slog utan överdrift Hovturnéns med med flera hästlängder.

Läs mer...Fr.v. Årets Nyföretagare Per-Olof "Pajje" Thunberg, Mekanera, Årets Företagare Christer och Stefan Andersson (Kenneth Andersson saknas på bilden), Bra Invest AB och Årets Entreprenör Björn Gibrand, VD på Lydinge Golf Resort.

Årets Företagare, Årets Entreprenör och Årets Nyföretagare 2016 korade av Företagarna Åstorp

Åstorp 170428
Varje år tilldelas en framgångsrik företagare hedersbetygelsen ”Årets Företagare”. Detta sker samtidigt i hela landet. Den premierade företagaren går vidare till en regionfinal som här gäller Skåne-Blekinge. Vinnaren här får åka till Stockholm och blå hallen, där riksfinalen avgör vem som blir Årets Företagare för hela landet…

Läs mer...Bo Hagström signerar böcker

Uppskattad föreläsning om Italien, Solens mat, Solens vin och annat matnyttigt

Kvidinge 170409
Det räckte med den njutningsfulla, poetiska titeln “Solens mat” för att få igång smaklökar och inre bilder hos publiken som bänkade sig i Kvidinge Hembygdshall i söndags för att lyssna på eminente Bo Hagström.
De flesta var väl förtrogna med författaren, journalisten och TV-producenten Bo Hagström kulinariska upplevelser i TV-serien Solens mat.

Läs mer...Här kommer Jonas Högström släpandes på en pinfärsk bronsskulptur

Konstrundan i NV-Skåne går in
på 23:e varvet

Landskrona 170405
Så var det dags igen, nu för 23:e året! Inlämningen av konstverk i Landskrona konsthall gick klockrent. Inlämningen skulle ske mellan kl. 09.00 och 15.00.
Kl. 14.59 anlände den sista konstnären med sitt utställningsverk.
I år är det 133 konstnärer som ställer ut i den något modifierade konsthallen som blivit ljusare och luftigare.
Det är påfallande många stora tavlor som lämnats in.
– Det är OK, säger Ulf Melvin Fjellström som är utställningskommisarie.
Det är 10-15 färre konstnärer som deltar i årets runda, så det finns plats även om vissa verk är i största laget...


Det blev stundtals trångt vid borden där registrering och utlämning av material skulle ske. Här syns veteranerna Ellen Hammer och Peter Göransson samt förra årets stipendiat Kiwa Saito. Bakom "disken" arbetar Elizabeth Tyler och Pia Eldin-Lindstén.


Okulärbesiktning av tidigt inlämnade verk


"Aktionen med De vita bussarna" som räddade 1000-tals ur nazisternas klor

Åstorp 170330
En svensk tiger har inte enbart en tyst, neutral käft. Den har även vassa tänder och vässade klor, när det vill sig…
Kulturhuset Björnens café fylldes sakta men säkert i då den den andra föreläsningen i serien Migration och mångfald tog form under temat “Aktionen med de vita bussarna”.
Det blev en engagerad och varm afton med den initierade och rutinerade föreläsaren Johan Ekblad – samhällsvetare och verksamhetschef på Röda korsets “Malmö mot diskriminering”.  I elva år har har han föreläst och undervisat om den svenska räddningsaktionen under andra världskrigets slutskede.

Läs mer...Cecilia Lindqvist som Ernst Ahlgren

Victoria Benedictson i Cecilia Lindqvists gestaltning

Kvidinge 170322
"
Man kallar mig Ernst", enmansföreställningen om Victoria Benedictson, spelades i Hyllinge i höstas då BMZ var där. Nu kommer föreställningen till Kvidinge hembygdshall torsdag 23 mars kl. 19.00.

Läs reportaget här!Claes Sjöland "återvunnen" ordförande

Claes Sjöland tillbaka som ordförande i Företagarna Åstorp

Åstorp 170316
Nytt på gång inom Företagarna Åstorp är att Claes Sjöland är tillbaka i sin mångåriga ordförande-stol. Överläggningar har påbörjats om en sammanslagning mellan Företagarna Klippan och Företagarna Åstorp. En avsiktsförklaring under ett år är redan klar. Om allt går i lås med samordning av de lokala föreningarna blir namnet Företagare Söderåsen, vilket bör ligga rätt i tiden.Projektledare Peter Reelfs informerar

Vad ska hända med området runt stenbrottet? Grupparbete för idéer
om framtiden!

Åstorp 170315
Det har stötts och blötts i folkmun om Makadammens framtid.
En gemensam träff om utveckling av Entré Söderåsen och rekreationsområdet gick av stapeln i onsdags på Kulturhuset Björnen.
Kommunstyrelseförvaltningen bjöd in företagare, entréprenörer och föreningsfolk för utbyte av idéer, tankar och möjliga samarbetsformer i projektet som leds av projektledare Peter Reelfs. Detta möte gällde enbart kringliggande områden runt Makadammen. Representanter med specialintressen som fiske, dykning, löpning, cykling vandring hade hittat dit. Det jobbades i grupper med målsättningen att sammankoppla olika aktiviteter på bästa sätt. Vad gäller själva stenbrottet, inväntas vissa besked från Länstyrelsen innan man går vidare.Per-Arne Håkansson

Frukostmöte med riksdagsman
Per-Arne Håkansson, S

Åstorp 170309
Årets första frukostmöte i Åstorp gästades av åstorpsbon, riksdagsmannen och kommunfullmäktiges ordförande Per-Arne Håkansson S.
Innan han tog vid ville Åstorps kommunstyrelses ordförande Ronny Sandberg berätta vad som är på gång. Leaderprojektet – en förstudie av potentialen kring området runt Makadammen har påbörjats. Detta är inte enbart kommunens sak då många företag kan dra nytta av området. Planering av ny återvinningscentral är på tapeten. Diskussioner om en gemensam anläggning med Bjuv har föreslagits.

Läs mer...


Maria Yrsa Rönneus ställer ut i Hillesgårdens konsthall

Hillesgården/Stidsvig 170308
I perioden mars till maj, ställer Yrsa Maria ut sina humoristiska bilder i Hillesgårdens konsthall.

Läs mer...Åstorpscenterns ordf. Hans-Ingvar Jönsson och v. ordf. Annica Vink uppvaktade ridskolechefen Jeanette Augustsson Thomasson

20-årsjubilerande Jeanette uppvaktades av Åstorps-Centern på Internationella Kvinnodagen

Kvidinge 170308
2017 års kvinnliga företagare är initiativtagaren och chefen för Jeanettes Ridskola - Jeanette Augustsson Thomasson som uppvaktades med grön marsipantårta, blommor och diplom av Åstorps centerparti på Internationella kvinnodagen. Det är en tradition sedan 2008 hos den lokala centern att utse en kvinnlig företagare på kvinnodagen.Bland tidigare prisagare kan nämnas Ingrid Celin på Celins foder, Zanna Sjölin på Zanna hemtextilier och Catarina Hultman på Galleri Hultman.
I tjugo år har Jeanette Augustsson Thomason drivit sin ridskola i Kvidinge, dragit folk och hästar till trakten, satt kommunen på kartan.
170 ridande elever i veckan, fördelat på 27 lektioner samt handikappridning en dag per vecka ingår idag i verksamheten. Inga anställda har satt sin fot under åren men väl en mängd volontärer. Det är en bransch där eldsjälar är ett måste för att överleva själv ekonomiskt och framför allt för att hästarna skall få bästa möjliga omvårdnad. Utan ideella krafter, inget företag...
Det egna stallet har utökats från fyra hästar till 12 stycken idag.
Själva driften och ansvaret bör bli stort för företagaren som måste gilla läget och vara tillgänglig dygnet runt.
– Men jag älskar mitt jobb, gillar att undervisa, vara pedagog. Det är fostrande att ta hand om och sköta djur, ger ansvarsmedvetenhet, säger Jeanette som är glad för utmärkelsen och uppmärksamheten. Inte alltid räcker hästarnas förnöjda gillande…
Jeanettes pris motiveras av att hon är en erkänt driven och kreativ företagare - en förebild för oss alla. BMZ instämmer och gratulerar.Sluttampen på "hängningen" i Klippans konsthall med läraren Dick Fridén, Rasmus Anderstedt och Eddie Fridén

Se & Hör – Åbyskolans fotoutställning som även riktar sig till synskadade

Klippan 170302
Åbyskolans elever på estetprogrammet överraskar igen med hög kvalitet på årets fotoutställning. I år satsas även på de synskadade...

Läs mer...


PRESSRELEASE

Gratis föreläsningsserie som på olika sätt berör Migration och Mångfald

Åstorp 170222
Idag lever i en värld där det finns oroligheter, vilket bidrar till att strömmen av människor som söker trygghet ökar. Vi står inför en humanitär utmaning – kanske den största sedan andra världskriget.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Åstorps Kulturskola mot framtiden

Åstorp 170222
Tidigare hette det Åstorps Musikskola – Det gör det inte längre. Nu är det Åstorps Kulturskola som gäller, med ewtt utökat utbud av aktiviteter i nyrenoverade lokaler.

Läs mer...Bodil Schrewelius

Internationella Kvinnodagen firas 8 mars över hela världen – och i Åstorp...

Åstorp 170222
...blir det föredrag av kulturjournalisten och TV-profilen Bodil Schrewelius som bl.a. under 11 år arbetat som reporter och producent på TV-programmet Bildjournalen – ett av Europas bredaste kulturprogram.
På Åstorps bibliotek framträder Bodil med föreläsningen "När kvinnorna fick ben" – om en kvinnorevolt för 100 år sedan.

Kontaktperson: Pia Nordqvist, Åstorps bibliotekKänt folk uppåt väggarna på
Tomarps kungsgård

Kvidinge 170217
Ett synnerligen illustert sällskap möter våren på Tomarps kungsgård…
Det är konstnären Tonie Roos som bjuder in till vernissage.
Framstående kända män och kvinnor inom de sköna konsterna och vetenskapen från det glada tjugotalet och framåt, blickar med vakna ögon ut över konstsalongens alltid lika vackra och funktionella environger.

Läs mer...Företagarna i Åstorp besökte Ecolux

Hyllinge 170215
Företagarna Åstorp startade vårsäsongen som sig bör i ljusets tecken med studiebesök på Ecolux i Hyllinge.
Belysningsföretaget Ecolux som ägs av Think waykoncernen sätter ljus på proffsmarknaden - offentliga byggnader, nybyggen, kontor, skolor, sjukhus, industrier, butiker m.m.


Läs mer...En antik gunghäst visas upp av Leif Larsson och Ulf Melvin Fjellström

Joakim Bengtsson på välkommet återbesök i Kvidinge hembygdshall


Läs mer...Bobby Lee

Bobby Lee Band med Body and Soul i Kvidinge Hembygdshall

Kvidinge 170202
Klippanmusikern Bobby Lee och hans tremannaband "Soulade" och "Roackade" i Kvidinge hembygdshall.

Läs mer...Fr.v. Eddie Ax (SD), länsarkitekten Elisabeth Widerberg, kommunchefen Lena Mårtensson Stenudd, kommunstyrelsens ordf. Ronny Sandberg (S), landshövding Anneli Hulthén, kommunstyrelsens vice ordf. Hans-Ingvar Jönsson (C) och samhällsbygnadschefen Camilla Ehrenflod

Celebert besök i Åstorp

Åstorp 170131
Skånes nyligen tillsatta landshövding Anneli Hulthén gjorde en uppskattad blixtvisit i Åstorp i tisdags. Hon är ute och rekognoserar runtom i skånska städer och byar för att lära känna länet och dess representanter och bli delaktig i de olika kommunernas specifika villkor, utvecklingsprojekt och utmaningar.  
På agendan i Åstorp stod ett möte med kommunledningen, förvaltningschefer och representanter för Länsstyrelsen för att diskutera de laddade, aktuella ämnen som de flesta skånska kommuner brottas med att lösa – bostadsbyggande och integration av nyanlända. På Åstorpsmötet ventilerades även brottsförebyggande åtgärder och civil beredskap.
En rekordsnabb visning av det kommande bostadsområdet Björnekulla Ås hanns också med i sällskap med mötesdeltagarna och länsarkitekten Elisabeth Widerberg.
Annelie Hulthén är inte helt novis vad gäller Skånes landsbygd och städer. Göteborgstjejen tillbringade bl.a. sina somrar i Förslöv, där familjen hade ett sommarställe. Hennes meritlista är diger.
Som riksdagsledamot, Europaparlamentariker och den socialdemokratiska kommunstyrelsens ordförande i Göteborg är hon väl rustad att hantera problem och utmaningar.
– Det är en spännande utvecklingsbar region som jag kommer att göra allt för kunna förbättra. Jag vill lära mig att bli del av regionen!
Något snack med eller goda råd från hennes företrädare på landshövdingsposten, Kvidingebon Margareta Pålsson hanns inte  med denna gång.Backsippan växer så det knakar

Åstorp 170124
Backsippan ser ut att sticka fram innan blåsippan ute i backarna står…
Backsippans snabba framfart på Västra/Storgatan vägen i Åstorp har förvånat många förbipasserande.
Redan nu visar det ena åttavåningshuset dess kommande exteriör och antal våningar medan det andra redan är på god väg.
Men inflyttningen till de trettioen lägenheterna lär vänta till hösten.


PRESSRELEASE


Louise Hoffsten
1 mars

Kjell Lönnå
8 mars

Sånger, skrönor och sanningar

I vår blir det massor av sång, musik och humor på Hillesgården. Louise Hoffsten, Kjell Lönnå och Anders "Galenskaparna" Eriksson finns med bland artisterna som uppträder på onsdagkvällar.

Vårens program innehåller bland annat en rad välkända sångare, musiker och ståuppare. Louise Hoffsten gästar Hillesgården för första gången, och bjuder på sång och munspelande samt berättelsen om sitt liv. Kjell Lönnå intervjuas av Bertil Svensson om sina framgångar som körledare. Det blir säkert också lite allsång.
Den härliga duon Dûn Aengus återkommer med sin medryckande irländska dansmusik. Visdiktaren och sångaren Mats Paulson sjunger sina egna visor.
Komikern och skådespelaren Anders "Galenskaparna" Eriksson dyker upp i maj. Under våren kommer också ståupp-komikerna Tobias Persson och Thomas Petersson, samt imitatören Anders Mårtensson.
- Anders Mårtensson kommer med en rad nya "gubbar". Jag kan lova att man tror att han är både Tommy Körberg och Zlatan! säger Anna Ingelsson, Hillesgården.
I maj framträder Anders Kompass, FN-svensken som blev olagligen avstängd från sin tjänst för att han slagit larm om missförhållanden. Han fick 2016 års Hillesgårdspris för medmänsklighet, och berättar nu mer om sitt arbete för mänskliga rättigheter i flera världsdelar under närmare 40 år.
Vårens hela program finns nedan.

Läs mer på www.hillesgarden.se


Program för Torsdagskvällarna och Kvidinge Föreläsningsförening i Hembygdshallen samt Riksteatern i Åstorp finns i evenemangsguiden


Torvald Berg

In Cod we trust – En isländsk fotografisk odyssé på Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 170108
En nästan överjordisk kristallklar renhet där en obeveklig urkraft väntar på att sätta käftarna i det svindlande vackra, tidlösa landskapet…
Besökaren på Förslövs Galleri Hattlösa känner sig som omsluten och delaktig i Islands mytomspunna magi med väggarna fyllda av fotografier av Torvald Berg och halmstadsfotografen Klas Sjöberg, kompletterad med bildspel och litteratur.

Läs mer...Bjuvs Ukuleleförening underhöll

Julfest på Frivilligcentralen

Åstorp 161206
Ensamhet och ofrivillig isolering p.g.a. sjukdom, rädsla, osäkerhet, flytt, skilsmässa, hög ålder m.m. är ett eskalerande samhällsproblem.
Medmänsklighet, empati och handlingskraft från frivilliga krafter måste till för hjälp och stöd i tunga livssituationer.
I Åstorp är man väl medvetna om svårigheterna. Sedan 22 år finns frivilligcentralen som en mänsklig, varm stöttepelare och ett stimulerande bollplank för de drabbade – många av äldre årgångar.

Läs mer...Bengt och Sofia Ljungberg

Fjärde generationen Ljungberg tar över det anrika tryckeriet i Klippan

Klippan 161130
Bengt Ljungberg överlämnar vd-rollen med varm trygg hand till dottern Sofia – fjärde generationen Ljungberg.
När farfarsfarfar Enoch startade företaget 1909 var det både otänkbart  och ogörligt med en kvinna på VD-posten. Framför allt om hon som Sofia Ljungberg Igbe var bosatt i Stockholm med man och barn…

Läs mer...Anna Pauline Jazz Trio underhöll på biblioteket

Suverän jazztrio på biblioteket – största överraskningen på skyltsöndagen

Åstorp 161127
Kommersen med korvförsäljning, leksaker och kläder på Torggatan var stillsam. Från f.d. Euronics tomma lokaler hördes julmusik av Dala spelemän, där en nioårig dragspelare vid namn Isak drog till sig extra uppmärksamhet.

Läs mer...Arkitekten Mohammad Hussein

Arkitekten Mohammad Hussein från Damaskus praktiserar i Åstorp

Åstorp 161125
Många av våra nyanlända svenskar är rika resurskällor att hämta lönsam framtida samhällsnäring ur.
Skickligt välutbildat yrkesfolk, ofta med spjut- och specialistkompetens kan vi aldrig någonsin få för många av.
Men det gäller att landets kommuner är på hugget, tillvaratar våra nya medborgares kompetenser och hjälper dem framåt så långt det är görligt.
Åstorp är en av de kommuner som försöker anamma detta win winkoncept.

Läs mer...Scoutrnas fackeltåg för Världens Barn

Många, flest barnfamiljer mötte upp på Barnkonventionsdagen med facklor och ljuslyktor

Åstorp 161118
– Tänd ett ljus och låt det brinna, låt ej hoppet försvinna, sjöng barnen fredagen den 18 november på Gamla Torg i Åstorp.
Den tjugosexåriga Barnkonventionen firas ursprungligen den tjugonde november men Åstorp har de senaste åren valt att lägga den på fredagen innan. Det var gott om folk i åldrar som ställde upp på ljusmanifestationen. De små tände ljus i egenmålade lyktor eller klättrade i ställningar på lekplatsen och scouterna ledde ett fackeltåg. Ljus i mörker, hopp om en ljusnande framtid ….
Barnkonventionen är ett rättsligt bindande avtal mellan 196 länder som bl.a. slår fast att barn är individer med egna rättigheter – inte föräldrar eller andra vuxnas ägodel. Barnens bästa i första rummet…
Det kan tyckas elementärt men bl.a. USA har inte skrivit under avtalet. Med Donald Trump som president lär det väl heller inte bli någon underskrift inom överskådlig tid. Men låt inte hoppet försvinna, även om det är mörkt nu.


Massor med folk och en knästående kördirigent...


Senaste nytt i Åstorps kommun rapporterades på frukostmöte

Åstorp 161117

Läs om detta...
Fullsatt i Hembygdshallen
vid årets "Quiz"

Kvidinge 161117

När stearinljusen tänds och fladdrar i Kvidinge Hembygdshall,  Vaserna i Kvidingekeramik står på de dukade borden… Dofterna av kaffe, nybakade pepparkakor och lussekatter kommer från köket…
PRO-kören och kyrkokören är uppklädda på plats…
Då raskar det, inte med tipp tapplätta steg men med stora kängakliv mot jul, vare sig vi vill eller inte.
Även i år bjöds det traditionsenligt på Quistävling innan kaffekannan sattes på. Kända ljusånger som vi trodde vi visste allt ställdes på lätt kluriga frågor. De flitiga körerna hade fullt upp i över en timme, varefter frågor som ”vem som illustrerade Rydbergs Tomten eller som sjöng Soldatens julafton” tog vid under speakern Malin Svensson ledning.
Stugan var full denna kväll. Kvällen förflöt i mysig stämning med några avbrott.
En liten sömning knatte höjde temperaturen ytterligare ett snäpp då han när ”Mössens julafton” presenterades började pipa som en liten Askungemus.
Kvidinge fritidsgårds talanger underhöll i Hembygdshallen

Kvidinge 161110
Nytt friskt blod med sjudande framtidstro in i våra lite lätt dammiga bygdeföreningar runtom i landsbygden är nödvändigt för byarnas överlevnad.
Överlag är medelåldern hög och trogen men är behov av nya, unga gärna djärva, nytänkande grepp.

Läs mer...
Barns tankar om hur det är att vara
barn om 500 år

Ängelholm 161108
Denna dag den 8 november biter världen på naglarna.
Den skandalöst lågvattenmärkta duellen mellan Clinton och pajasen Trump skall avgöras om ett par timmar och det ser ut att mörkna vid horisonten. Det underbart uppfriskande, livsbejakande och roliga utställningen i Gamla Rådhuset i Ängelholm med vernissage på förmiddagen samma dag har BMZ gudskelov fortfarande i glatt minne - ett läkande balsam för alla dystra tankar om framtiden.

Läs mer...
Föreningsdag i Klippan med graffiti, hundar, hemslöjd, SFI, musik och mycket, mycket annat...

Klippan 161022
Ett aktivt förenings- och kulturliv är ett måste för mindre kommuners överlevnad – en naturlig plattform för gemenskap.
Ett naturligt skapat centrum för ett folkliv med all tänkbar service, där man stöter på shoppande vänner och bekanta i är också en elementär basfunktion som måste till.
Annars blir det bara sovstäder där man äter, sover och dör.
Eller flyttar…

Läs mer...
Välbesökt jurybedömd salong med alla tänkbara stilar och tekniker hos
Galleri Hultman

Kvidinge 161015
Alla tänkbara stilar och tekniker fanns representerade på väggar och podier i både konsthall och galleri.
Det var en inspirerande blandning av konstutövare och kreatörer som sökt sig till jurybedömning och utställning.
Jurybedömning ses ofta som en bekräftelse på att man är på rätt väg eller att konstnären fortfarande håller måttet. Andra behöver fler jurybedömda i sina CV. Så behovet är stort.

Läs mer...Musikern Bo-Göte Nygren, Bertil och Annika Hagberg

Bertil och Annika Hagberg presenterade sitt senaste projekt "Med vingar längs Vindelälven" – i bok- och filmform

Kvidinge 161014
När det dagligen dör barn av brist på rent dricksvatten är det en  nåd att stilla bedja om att kunna dricka vatten direkt från källan.
Ett foto av ett törstig liten flicka som drack vatten ur en samisk träskopa från älven klistrade sig fast i den dunkla minnesbanken som en klar och visuell påminnelse om vilket fantastiskt land vi ändå lever i. Åtminstone vad gäller naturresurser…

Läs mer...Magnus och Brasse alias Magnus Kviske och Adam Lindrooz i en flygplanssketch

Hyllningsshow till Magnus och Brasse

Åstorp 161002
– Jag är inte rädd för att dö men rädd för att inte leva!
Det blixtrande intelligenta citatet är Magnus Härenstams, vars unikt rappa formuleringsförmåga aldrig sinade.
Härenstam sade visserligen ”Morsning och Goodbye” för över ett år sedan medan även parhästen Brasse Brännström hastigt och alltför tidigt lämnade jordelivet året innan.
Men deras livsverk i sånger, sketcher och monologer är högst levande och t.o.m. stämplade med skrattkramp.

Läs mer...Sandy Truong, först på plats på bibliotekets konstvägg

Konststipendiater på huvudbibliotekets konstvägg

Åstorp 160929
Årets konststipendiater i Åstorps kommun, niondeklassarna, numera gymnasisterna Sandy Truong och Fatima Ruznic får nu äran att dela Konstväggen på huvudbiblioteket. Här får de visa det sinne för bild och form de premierats för.
Sandy har nu fått upp sina akvareller och stolt satt fram sitt glasade diplom på ett litet bord medan Fatima på tonårsvis troligen glömt bort hängningsdatumet.
Att Sandy har glödande intresse för mangaserier kan ingen missta sig på.
– Det är storyn, inte så mycket figurerna som fascinerar mig. Jag vill berätta det jag upplever, säger Sandy som själv är lik en japanskinspirerad mangavarelse med sina stora ögon och lilla haka.
Hundens Dag med extra allt

Åstorp 160924
I brist på folkliv, arrangerades hundliv på Storgatan i Åstorp den 24 september.
Celins Foderbutik bjöd in byn att fira Hundens dag med parad, fotografering och kaffe med dopp till mattar och hussar.
Vissa ekipage i paradgänget nöjde sig inte med den korta promenaden utan gav sig iväg mot nya äventyr på Hälsans Stig.
Hundens dag kan firas när och var det passar under året, allt för att uppmärksamma hundens roll och betydelse för människor och samhället.
600 000 hundägare i vårt lilla land visar att vi är ett hundälskande folk.
Åstorps hundar, mattar och hussar på gator och torg är det som ger liv i den annars halvt sövande gatubilden.Ingela Wahlgren och Rune Lindqvist tolkade Ulla Billqvist i Kvidinge Hembygdshall

Ulla Billqvisthyllning i
Kvidinge Hembygdshall

Kvidinge 160922
I en osäker, otrygg tid, sneglas det alltid bakåt för att se framåt. När minsta stöveltramp svagt anas kring våra rödvita stugknutar, söker svenska kreatörer inom film, musik och litteratur sig ofta tillbaka till beredskapstidens tidsanda.
Inträngande dokumentärer om Ingrid Bergman och Ulla Billqvist är bara två av många tydliga spår av de  tankebanorna.

Läs mer...I sitt lilla lyxrum med varsin skinnfåtölj trivs collierna alldeles utmärkt

Egna rum, simbassäng och
TV-övervakning dygnet runt är vardagslyx på Möllergårdens Hundcenter i Ausås

Ausås 160919
– Det är inget jobb! Det är en livsstil! Hela vår släkt är involverad. Vår verksamhet är högst kunskapsbaserad. Man blir aldrig färdig, tröttnar aldrig. Allt är i ständig utveckling. Nya rön och råd…, säger Therese Wärme, föreståndare på Möllergårdens Hundcenter i Ausås.
Hon har en lång, gedigen utbildning bl.a. som instruktör, hundpsykolog och fysioterapeut. Men själva drivkraften, kärleken till hundar, sögs in i blodet med modersmjölken, då mamman drev och fortfarande driver en kennel.

Läs mer...Bente Brosbøl Hansen t.v. drejare i världsklass Foto: privat

Bente Brosbøl Hansen – världsmästare
i drejning för nittonde gången

Klåveröd och Faenza, Italien 160915
Världsmästare för nittonde gången…Det låter som en skröna, hastigt uppfunnen på en gammal ljugarbänk. Är det verkligen möjligt?
Men det är faktiskt kalla fakta om man heter Bente Brosbøl Hansen och är keramiker. För nittonde gången knep hon världsmästartiteln i drejning för damer i den årliga drejartävlingen i italienska Faenza.

Läs mer...Kvidinge hembygdshall

Bio i Kvidinge i höst

Kvidinge 160906
Inte sedan 1958 har anrika Kvidinge Hembygdshall haft biopublik som förväntansfullt och traditionsenligt bänkat sig i salongen. Om väggarna kunde tala kunde de vittna om gyllene tider som konsertsalong för musik, teater och sång ända sedan 1919.
I slutet av tjugotalet gjorde så filmen sitt intåg i verksamheten och behöll sin ställning som biograf tills TV:n övertog rollen som bio i var mans hem.

Läs mer...Victoria Benedictson i skådespelerskan Cecilia Lindqvists gestaltning

Hyllinge 160825
– En tjudrad höna…Att vara kvinna är att vara paria till livs förbannelse… Så såg författaren och dramatikern Victoria Benedictsson med pseudonymen Ernst Ahlgren på kvinnorollen i 1880-talets Sverige.
Enbart den manliga författarpseudonymen talar sitt tydliga språk.
Kvinnor hade ingen talan.

Läs mer...Den årliga marknadsdagen blev en drömstart för Hillesgårdens höstsäsong med dess generösa utbud

Stidsvig/Hillesgården 160821
Strålande sensommarsol förgyllde och gav extra glans åt de vackra, fantasieggande, lummiga trädgårdarna, det glittrande vattnet och underfundiga skulpturerna. De rogivande omgivningarna skapade i sig den gammaldags bykänsla och gemenskap som alltid präglat en lyckad marknad.  
– Wow… Fantastiskt… En dag att minnas…
Så gick tongångarna hos de tusentals som slöt upp till hantverksdagen denna söndag 21 augusti.

Läs mer...Första spadtaget med arbetschef Daniel Malm, kommunstyrelsens ordf. Ronny Sandberg och Berne Särbring, Tre Hus / Foto: Tre Hus

Åstorp får en ny reklampelare

Åstorp 160819
De gamla backstugornas idoga strävan mot höjden i Åstorp är en välbekant, känd vy som om ett år får konkurrens av två riktiga höjdare.
I fredags tog byggherren BRA 3 HUS de första spadtagen till de två planerade åttavåningshusen – Backsippan. Beräknad inflyttning hösten 2017.

Läget i hörnet av Västra vägen och Storgatan är lika perfekt för pendlaren som den bekväma åstorpsbon som vill ha nära till alla faciliteter. Den som gillar läget kan välja mellan fyra olika planlösningar: En lägenhet på två rum och kök på 55 kvm eller tre olika trerumslägenheter 70-74 kvm – alla bostadsrätter.
De höga punkthusen som rymmer 31 lägenheter vardera, är ritade av Åsa Johansson på Karin Petterssons arkitektbyrå. Hög standard i utlovas inte bara av Peps utan i detta fall även av byggherren BRA 3 HUS.
Stora glasade balkonger förstärker ljuset och rymden i de ljusa, modernt utrustade lägenheterna med stora fönster. I badrummet väntar både tvättmaskin och torktumlare.
En vacker utsikt lär möta de boende på de övre etagen. En gemensam boulebana och lekplats för barnen planeras på det generösa grönområdet med gemensam uteplats omsluten av planerad trädplantering. Parkeringsplatser med en plats per lägenhet underlättar komforten för bostadsrättsinnehavarna, likaså en övernattningslägenhet och en samlingslokal med grillmöjligheter.
Hiss från markplan och automatisk dörröppning till huvudentrén erbjuder goda förhållanden för funktionshindrade.
Bostadsrätterna ligger i fasta prisklasser- mellan 995 000 upp till 1 635 kronor, beroende på storlek medan månadskostnaderna beräknas stanna på
3 - 4000 kronor.Kvidinge kyrka

Kvidinge kyrka 130 år firades med högmässa, sång, musik och samkväm

Kvidinge 160814
Var och en är salig å sin façon….
Medan Klippan fortsätter att fira femtioårsjubileet av sitt arkitektoniska mästerverk – S:t Petrikyrkan, passar Kvidinge på att fira 130 år med sin kyrka.

Där Klippan ståtar med en av världens främsta arkitekter – Lewerenz har Kvidinge kyrka ingen arkitekt alls.  Byggmästaren Nils Andersson byggde byggnaden med Caroli kyrka i Malmö som förlaga.  Det blev ett lyckat kast - en harmoniskt byggd korskyrka med nygotiska betagande vackra valv och med delar av det gamla tornet från slutet av sjuttonhundratalet bevarat.

Läs mer...Barnkultur på hög nivå!

Åstorp 160802
Vi hamnade mitt i ett kärleksmingel på Haganässkolan.
– Om du har tappat kärleken, leta i ditt hjärta!
Det deklarerade en clown på styltor vid namn Magnus Jarlöv inför en mycket intresserad publik i en ålder av fem fingrar kort.
Clownen Magnus, även fakir, eldslukare och jonglör med rötter i bl.a. Cirkus Cirkör och Clowner utan gränser, ingår i Kulturbyrån Paradisos ensemble.
Med inriktning på att allting är möjligt arbetar man främst med funktionsskadade med även med andra former av specialpedagik samt föreläsningar, events och workshops. De barn som mött upp i Åstorp var helt fascinerade av denna jättegestalts bravader och lyssnandet var på topp. När Magnus tog upp en plånbok som han snabbt fick att brinna, utbrast en liten pojke till sin mamma:
– Du får akta dig att öppna din plånbok, mamma. Den kan faktiskt börja brinna!
Jo, jo – nog kände även vi vuxna igen oss vid den repliken…Kvidinge loppis – som tjurrusningen i Pamplona men utan tjurar!

Kvidinge 160730
För 47:e året öppnade Kvidinge IF sin gigantiska loppis. Många har varit med förr och traditionsenligt intagit och bevakat sina startplatser för att göra en "tjurrusning" när starskottet går. Andra tog det lite mer lugnt, kollade, prutade och handlade...

Läs mer...Blomsterprakt i balkongform

Ängelholm 160722
Några våningar upp i en fastighet i centrala Ängelholm bjuds det på blomsterprakt alla till lyst. Det behövs inte många kvadratmeter för att skapa en egen oas.Keramiknestorn Tomas Anagrius förrättade invigningen av keramikmuséet.

Kvidinges eget krukmakerimuseum på Tomarp är invigt

Kvidinge 160715
Kvidingekeramiken - en stolt tradition som nu lever vidare…
Den goda leran i Kvidinge har i århundraden varit pottmakarnas, ”keramikarnas” som de senare kallades, levebröd.
Leran var så utsökt att t.o.m. Höganäs köpte sin lera härifrån. Än idag lanseras Kvidinge i reklamen som porten till keramikriket.

Läs mer...Station 4 var utspisning

Närproducerat som alltid vid årets matvandring på Söderåsen

Kvidinge 160710
Portarna till Söderåsen slogs upp samtidigt som himlataket fortsatte att stänka ned sina eviga regndroppar över de lunkande folket på det årliga Matvandringsevenemanget söndagen den 10 juli. Men inte ens ett skyfall hade hindrat detta gäng, väl inplastade i allsköns regntåliga kreationer.

Läs mer...I klassisk "swingpjatt-hatt" hälsade konfrencieren Jan Tromark välkommen

Sofiero Classic för tredje året med bilauktion och hattparad

Helsingborg/Sofiero 160703
Sofiero Classic – Det ska hinnas mycket på sex intensiva timmar...
500 fordon, bilar, MC, cyklar och lite attiraljer från Beredskapsmuset bildar basen. Därtill kommer bilauktion med TV-profilen Joakim Bengtsson och hattparad med 1,6 och 2,6-miljonersklubben.
C
oncours de Charmé guidad av Eurosportkommentatorn Jan Tromark och mycket annat...

Läs mer...Ingrid Celin, ordf. i Handelsklubben

Torparedagarna – Seglivad överlevare

Åstorp 160702
– Ryktet om Torparedagarnas avsomnande är betydligt överdrivet.
Det  konstaterade Handelsklubbens ordförande Ingrid Celin med emfas när vi mötte henne vid Tacobaren den andra av Åstorps sedvanliga tre Torparedagar.
– Vet inte hur ryktet har uppstått. Däremot har det krisat lite i Åstorps Handelsklubb som f.n. kräver en omstrukturering för att få den att fungera som den ska.

Läs mer...Fr.v. Matt Hall, Harsjörg Göritz och Nathan Matteson

Klippans stolthet 50-årsjubilerar med utställning i Konsthallen

Klippan 160629
Klippan i Klippan och som också bär det ädla namnet Petrus är S;t Petri kyrkan.
Kyrkans brutalistiska, nytänkande arkitektur, alltid med människan i centrum, har fått all världens arkitekter att vallfärda till bygget som stod klart 1966.

Läs mer...


Klicka i logotyperna
för vidare länkning
till våra sponsorer
Din bästa affärDAGMAR GLEMME
ART CENTER

Anders Solfors
Glas och måleri
Utställningen inställd
p g a inbrott


Ge dina bilder den inramning de förtjänar. VILLA FENIX
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01Utför alla sorters måleriarbeten; från förnyelse av ikoniska landmärken till målning av nyproducerade företagslokaler.Ingen aktuell utställning


Konstruktiv tendens
med 20 utställare
16 september – 12 november

LILLA GALLERIET
Ingen aktuell utställnin
Joanna Thede
Skulptur & ljusinstallationer
13 oktober - 19 november
Oskar Jakobsen
"Rötter"
14 oktober - 4 november


Stor jurybedömd samlingsutställning
14 oktober - 19 novemberSofia Nilsson
Keramik
Anette Nilsson
Fotokonst
21 oktober – 17 november
Karin Roos
grafik
Susanne Persson
akvarell
3 september – 15 oktober

www.hillesgarden.seTel. Åstorp:
042-400 03 80
Hk och övriga - Se hemsidan