Richard Rackham och Katarina Thorstensson

Två glaskonstnärer i Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 151125
Konstglas förför och berör med nästintill magisk, sensuell attraktionskraft.
Det gäller både betraktaren och den konstnärlige utövaren.
– Ibland är jag som i en bubbla en viss tid. När allting glöder, måste man vara fokuserad, säger glaskonstnären Richard Rackham som ställer ut tillsammans med Katarina Torstensson på Åstorps biblioteks konsthall med vernissage den 29 november.

Stämningsfulla konstglas i stora rundade formationer, där fiktiva landskap anas och fångas, upptar stolt vissa delar av galleriet medan bruksglas i tuff, lekfull design paraderar på den andra sidan.

Liv, rörelse, speglingar…
Richard Rackham blåser inga lätta bubblor i sitt tidsödande, ofta experimentella egna bubbleroom.  I över trettio år har han jobbat med konstglas.

– De första sex åren blev det mycket trial and error. Allt måste få ta tid, säger Richard som är utbildad konstnär på West Surrey College of Art & Design i England.

I Sverige blev det sedan studier på bl.a. Orrefors Glasskola under några år.
Med två yrken i ett – utbildad konstnär och blåsare, startade han sedan eget 1982 – Eldoluft glasstudio i Båstad.
Som alla andra konsthantverkare måste  han ta hänsyn till funktionen och hitta balansen mellan funktion och estetik när han jobbar med bruksglas. Det skall kännas rätt i handen...
I konstglaset kan han skapa mera fritt och fokusera mer på det sensoriska.
Richard  är en sökare som söker nya metoder och tekniker. En av dem är ”Graal alla prima” en egen teknik som han använt i sina objekt med motiv av abstrakta landskap.

– Färg är för mig mycket känsloladdat och symboliskt Normalt sett innebär ju Graal metoden att man lägger färger i olika lager för att sedan slipa, gravera eller dekorera. Alla Prima betyder att jag innan glaset skyls ned, arbetat i den varma massan med de olika skikten för rörelse, mönster och bilder. Vått i vått tonar de sig in i varandra som vid akvarellmåleri. Det blir mer dynamiskt när glasets rörelse själv får bestämma slutresultatet, säger Richard och visar en bruksglaskollektion i tunt frihandsglas kallat wet and crazy.

Annat bruksglas är Luxuous, glas med färg i botten som syns flyta upp när man fyller det.

Katarina Thorstensson
På andra långväggen i galleriet glittrar Katarina Torstenssons handgjorda, spännande smycken i glas.
Katarina som har en Bachelor of fine Art from Design Institute of San Diego, även är utbildad i glasdesign i USA. Därutöver har hon varit lärling på hos Richard på Eldoluft. Idag är hon sin egn på Glass jewllery i Båstad, där hon arbetar i en teknik kallad ”Lamp Working”.

– Mitt råmaterial är glastänger som jag värmer på brännare för vidare hantering in i kylugn. Jag utgår alltså från det hårda materialet – tvärtom mot annan glashantering. Det ger större precision, när man arbetar  med små objekt. Vissa sandblästrar jag, säger Katarina och visar en hel familj av pyttesmå, dekorativa sandblästrade fåglar.

Hela kollektioner med formsäkra, lockande halsband, örhängen i silver kedjor eller annat material väntar intill. Roliga toppiga glas i färger pryder ringar, infattade i silver. Skickligt skulpterade indianhuvuden i glas hänger i kedjor, alla med personliga uttryck.

– De reflekteras fint i ljuset, lovar Katarina.

Utställningen med Richard Rackham och Katarina Thorstensson har vernissage lördagen den 28 november. Utställningen pågår t.o.m. 4 januari.






©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan