Potatishandlaren – en ömsint hjärtego gestaltning av det lilla livet

Åstorp 140314
Det är ont om kvalitativa moderna svenska enaktare, pjäser som Riksteaterns teaterföreningar, ofta med mager börs, längtar att få bjuda sin lokala publik på. Lika ont är det om spännande, karaktärsroller för kvinnor i medelåldern.

Med Cecilia Hjalmarsson Produktions version av Potatishandlaren, byggd på en novell av Ulla Ekh, slår man dessa irriterande envisa flugor i en smäll. Här har herr Johansson blivit fru, i motsats till Ekhs intentioner och Molins rosade filmatisering av samma tema. Där var det herrn i huset som hett ville se sin dotter bortgift för att gården skulle leva vidare.

Cecilia Hjalmarsson har bearbetat grundmaterialet, lagt till och dragit ifrån i manuset, stoppat bonden i graven. I stället har hon satt fokus, färg och karaktär på bondmoran som motor i händelseförloppet – en roll som hon själv kreerar med den äran. För en lekfull, påhittig regi ansvarar Dan Kandell.

Händelseförloppet i denna varma, humoristiska och folkliga pjäs är förlagt till slutet av femtiotalet, då rocken och popen slog igenom i folkhemmet. Inslag av sprittande tidstypiska låtar och danser bidrar till kännbara dofter av nostalgi i skön blandning med kogödseln på bondgården.

I fredags var det dags för Cecilia Hjalmarssons ensemble att presentera ”Potatishandlaren” på Kulturhuset Björnen i Åstorp.

Det bjöds på en ömsint, hjärtego gestaltning av det lilla enkla livet, serverat med en osedvanlig stark scennärvaro och närhet till publiken. Det gäller såväl psykiskt som fysiskt.

Spelplatserna växlade både på och nedanför scenen och ibland mitt i publiken. Det var ett bra grepp som gav publiken en äkta känsla av delaktighet i händelseförloppet – byggt på pricksäker situationskomik och allmänmänsklighet. Relationen mamma/dotter fick med rätta stort fokus i denna uppsättning. Generationsmotsättningar gällande livssyn, musiksmak och kvinnoroll belystes och konfronterades. Deras relation tog sin rättmätiga plats i denna livfullt flödande, komiska story av det lilla livet på landet, där alla i publiken mer eller mindre kunde känna igen sig.

50-60-tals nostalgin som stått på repertoaren både på Kulturhuset Björnen och i Kvidinge Hembygdshall fortsätter närmast på Kulturhuset Björnen med bl.a. en Jazzkväll med legendariska Jazzin`Jacks samt med Anna Cederquist och hennes trio med ”En hyllning till 60-talsvisan och
Monica Z”.



Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius