Paula Fohlin Svanberg

Paula Fohlin Svanberg sprider ljus och speglingar över Galleri Moment

Ängelholm 150513
Stad i ljus… Det ligger mycket i den titeln.
Flödet, flexibiliteten och rörligheten i den moderna stadens mix av äkta och artificiell ljussättning, dess speglingar, oväntade ljusinsläpp och skuggor…
Stadens ögon, de lockande skyltfönstren, där speglingar vid rätta ljusförhållanden förenar det vi har innanför fönstret med det vi har utanför, är ett lika vardagligt och naturligt inslag och fenomen som den blänkande asfalten efter ett regn.

Som gäster i en stressig verklighet missar vi alltför ofta att studera ljusets fascinerande lekfulla och luriga påverkan, dess förmåga att spegla flera verkligheter på en och samma gång genom en glasruta. Du ser bilarna och cyklarna på andra sidan glasrutan  samtidigt som du kan kolla utbudet i fönstret. Två världar eller verkligheter som smälter samman …
En som tagit vara på detta ljusfenomen är konstnären Paula Fohlin- Svanberg.

Ända sedan studietiden på Konstskolan Forum i Malmö 1979-84 har hon sökt fånga det rätta ljusögonblicket i olika städers skyltfönster och återskapat intrycket i sina målningar, oftast i tempera. Många motiv har Paula hämtat från Helsingborg, där hon bl.a. ställt under fjorton vårsalonger på Vikingsberg och i Höganäs, där hon synts på fyra vårsalonger på Krapperup. I Ängelholm där hon också mer än gärna hämtar inspiration ställer hon ut i dagarna ut på Galleri Moment med vernissage lördagen den 16 maj.
Där visar hon målningar med för Paula Fohlin Svanberg signifikativa speglingsmotiv men även stilrena, varma bladmotiv lyser upp väggarna.

Skyltfönster och blad…
– Jag planerar inte utan målar det jag ser i det ögonblick jag vill fånga. Slumpen styr. Det beror på hur ljuset  faller, när saker som inte brukar göra det, smälter samman. Kameran har jag med mig, men jag rensar sedan gärna och gör andra förändringar i det uppkomna motivet, säger Paula och guidar oss runt i galleriet.

Paula är väl förtrogen med Galleri Moments lokaler, även om det är tio år sedan hon senast ställde ut i den funktionella galleriet med dess strategiska läge vid det myllrande folklivet på torget. Här är det nära till fönstertittande...
Den torra anslaget i temperamålning, den teknik som Paula främst använder sig av samt den dämpade, väl avvägda färgskalan förstärker intrycket av en verklighet som finns och ändå inte finns.

– Jag skalar av mest för att få fram att det inte riktigt är på riktigt, ler Paula och medger att det kan finnas en viss anonymitet i hennes målningar, då det är ont om folk i hennes bildvärld.

Det är ett säkert, tekniskt mycket skickligt måleri, där varje detalj tycks vara genomtänkt för att få fram det hon vill. Hennes lyhördhet och noggrannhet, avskalande av allt onödigt går igen även i Paulas bladmålningar. Det är varma, levande motiv av kolblad och julrosor som visas - rena, stringenta men fyllda av liv och rörelse genom små ljusinsläpp.
Paula Fohlin-Svanberg har ett alldeles eget signum, något som uppmärksammades och uppskattades tidigt i hennes karriär. Ett flertal stipendier har rasat in under åren. I Paulas rikhaltiga CV märks representation i bl.a. Statens Konstråd  och Riksdagen.
Framåt hösten bär det av till Prag, där hon skall ställa ut tillsammans med  maken Christer Svanberg och Ulf Eklund.

Men innan dess är det vernissage på Galleri Moment. Utställningen pågår
16 maj – 5 juni.

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan