Vad gömmer sig bakom horisonten?

Åstorp 141023
I Páll Sólnes abstrakta/expressionistiska oljemålningar, där poesins stämningsfulla tecken alltid bereds plats, anas ett gränsande reellt landskap.  Det är en starkt koloristisk bildvärld – ett gränsland, där den yttre världen återspeglar den inre.

I Sólnes universum finns alltid en öppning.  Den egna fantasin bjuds på ett fritt flöde bland skog, himmel och hav där ljus, utsökt färgprakt och rymd tar plats. Ljus och mörker, jordiskt och fiktivt, dramatik och poesi breder ut sig under den horisont som Páll skapar genom att dela den tvådimensionella duken rakt över.

Två dimensioner även där…

Islandsfödde Páll  är en konstnär som bör vara extra väl förtrogen med det nordiska ljusets alla skiftningar vid det här laget. Utbildad på Kungl. Danska Academien för design I Köpenhamn, där Páll även läste litteraturhistoria och i teckning på Ny Carlsbergs Glyptotek, hamnade han I Sverige 1999, tack vare kärleken. Förutom nämnda länder har Páll Sólnes som är medlem i både KRO och dess isländska motsvarighet, ställt ut i Finland och Tyskland.

Idag har han familj, ateljé och galleri Tomelilla.

Vi träffar Páll Sólnes i Åstorps biblioteksgalleri, där han är i full färd med att hänga sina stora oljemålningar i konsthallen.

– Jag vill aldrig bli för tydlig. Åskådaren måste själv få välja, känna igen sig och lägga till allt efter egna erfarenheter. Både jag själv och betraktaren skall få möjlighet att tänja gränser. 

Vernissagen lördagen den 25 oktober. Utställningen pågår
t.o.m.den 22 november.