Barns tankar om hur det är att vara
barn om 500 år

Ängelholm 161108
Denna dag den 8 november biter världen på naglarna.
Den skandalöst lågvattenmärkta duellen mellan Clinton och pajasen Trump skall avgöras om ett par timmar och det ser ut att mörkna vid horisonten. Det underbart uppfriskande, livsbejakande och roliga utställningen i Gamla Rådhuset i Ängelholm med vernissage på förmiddagen samma dag har BMZ gudskelov fortfarande i glatt minne - ett läkande balsam för alla dystra tankar om framtiden.

Barns tankar om hur de är att vara barn om femhundra år visas på Gamla  Rådhuset i allsköns ljuvliga, oväntade gestaltningar och uttryck av småttingar från ett par år år och uppåt. Spindeltecknade alster får oss att tro att många treåringar varit på alerten.

Lite ”bak och fram” visas också dvs tankar kring förr, nu och i framtiden.
C:a tvåtusen barn från Ängelholms kommunala och privata förskolor har tillsammans med sta´ns pedagoger skapat och åter skapat av hjärtans lust och uttryckt sina tankar och funderingar i  teckningar på papperslappar, ståltråds- eller lerobjekt eller installationer. m.m. Väggarna och bord var fyllda. På ett stort träd hängde mångas skapelser som dekorativt granpynt.

Barnens tankebanor, deras betagande, kluriga och tankeväckande formuleringar och iakttagelser har också blivit nedskrivna av deras lärare och hänger på bästa väggutrymme.

– Vi växer och man blir större, säger en liten glytt om framtiden.
– Det finns kanske fantasidjur som äter upp alla sopor, funderar en annan med miljötänk i blick.
En annan liten filosof förklarar lakoniskt att kråkorna är mindre då.
– Nervälta träd, vissna blommor, säger en liten pessimist.
– Jag kan flyga som en helikopter när jag pratar i telefonen, hoppas en annan.
Ett klokt litet teknikfreak tror att man i framtiden kan prata med kompisen i TV.
– Det kommer nog att finnas andra sorters bilar som ser annorlunda ut och som man kan flyga, är ett annat ljuvligt citat som bör ligga mycket nära det realistiska.

Det finns lika många roliga objekt, teckningar och andra skapelser som citat att njuta av på utställningen. Vissa är QR-kodade.

– Vi vill veta hur barn tänker, få dem att synas, säger  Rose Marie Karlsson, central förskolepedagog och berättar att det barn mest av allt önskar  av oss vuxna är att vi vore bättre på att lyssna.
Det är så lätt att lyssna på ett halvt öra.. Jag skall bara…
Det är viktigt att barnens röster blir hörda.

Vecka 47 är det barnkonventionens vecka. Utställningen blir därför förlängd och visas t.o.m. den 18 november och avslutas med tusen tända lyktor i femhundraårsjubilaren Ängelholm.


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


– Vi vill veta hur barn tänker, få dem att synas, säger  Rose Marie Karlsson, central förskolepedagog och berättar att det barn mest av allt önskar  av oss vuxna är att vi vore bättre på att lyssna.