Kristina Nilsdotter

Kristina Nilsdotters utställning Oskrivna Sagor II i Klippans konsthall

Klippan 180615
– Kom små apor, dansar vi. Det är ändå bara en dröm, är texten till en flera meter hög oljemålning av Kristina Nilsdotter i sju delar. Den ingår i hennes utställning Oskrivna sagor II med vernissage i Klippans konsthall den 16 juni. Målningen med dess motiv av dansande apor, i en drömsk, mjuk och lekfull bildvärld, känns signifikativ för utställningen.

Det är en betagande, berörande utställning, full av fantasirikedom och oväntade infallsvinklar. Den genomsyras av drömmar, längtan i oskrivna sagor och underliggande berättelser i högkvalitativa skulpturer och målningar.
Det klassiska hantverket möter det samtida i figurativa, berättande konstverk med säregen spännvidd. Det realistiska formspråket, bjuder på oväntade surrealistiska vinklingar och hantverksmässigt udda lösningar. I likhet med den litterära sagans värld är humor och hopp även här vapendragare. Hoppet kan ibland symboliseras av en enkel kvist. Som i en triptyk, figurskuren i pannå, föreställande två flickfigurer med björkstammar till fötter och ett svart runt klot. I detta till synes enkla verk “Björkflickan”” ser man flickans utveckling från ledsen till en gladare med hoppets symbol i hand. Det svarta klotet börjar glömmas.
En rund tavla är inramad av ett barncykeldäck medan vissa målningar bl.a. porträtt och fågelmålningar är utsågade och utan ram. En skulptur visar en flicka med en mekanisk leksaksapa i famnen som hon vill ha med på färden. Men nyckelskruven till apan sitter i den glada ägarinnans ryggrad. Allt kan hända i den oskrivna sagans värld.
Ur en målning med guldram blickar en skulpterad Love fiskargroda ut, likt ett infattat kamésmycke. En hög målning visar en man eller kvinna i ett landskap på väg någonstans, ser ut att försöka hitta hem. Bland alla hennes otroligt skickligt arbetade skulpturer dominerar en skulptur “Kerstin skall rädda alla djuren”, där Kristinas mamma stått modell.
Det är en gjuten och målad skulptur i bl.a. ståltråd, epoxi och glasfiberarmerad jesmonite. Denna rika, mångfacetterade utställning skall upplevas med alla sinnen, där stora och små får göra sina egna tolkningar.
Kristina Nilsdotter har studerat vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och Umeås konsthögskola, där hon erhållit ateljéstipendium och fått hedersuppdrag i form av porträttmålningar. Hennes skulpturer och målningar i olika tekniker har i år visats på Liljevalchs och nu senast på Kraftverket i Mjölby, där Oskrivna sagor I visats.

På vernissagen i Klippans konsthall 16 juni kommer Klippans musikkår att hålla konsert dagen till ära. Oskrivna sagor II pågår t.o.m. 22 juli. Öppettider: Söndag 17 juni kl 13 - 16, lördag 21 juli kl 10 - 13 och söndag 22 juni 13 - 16.
I övrigt gäller bibliotekets öppettider.